του Γιργου Λακπουλου  απ το protagon.gr

, 19 2013

Περιγραφ: http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/5FD19E04AEFAA779C63D717BCCAE2319.jpg

ποιος πιστεει τι το πολιτικ σστημα βαδζει προς τον εκσυγχρονισμ του, πλανται. Κμματα, πολιτικο και κυβρνηση δεχνουν τι δεν χουν μετακινηθε απ τις πρακτικς που τους εξθεσαν κατ’ επανληψη ως τρα στα μτια της κοινς γνμης. Συνεχζουν να παιχνδι φτηνν εντυπωσιασμν χωρς να αντιλαμβνονται τι αυτογελοιοποιονται και εκτθενται. Μερικ παραδεγματα των ημερν, το αποδεικνουν.

 

Το γελοο του πργματος 1. Η τρικα δωσε δεια στην κυβρνηση να μεισει τον ΦΠΑ στην εσταση. Η μεωση εναι προσωριν και χει δοκιμαστικ χαρακτρα. Αν τα λεφτ που θα χαθον απ τη μεωση βρεθον απ αλλο, η τρικα δεν χει αντρρηση να μενει χαμηλ ο ΦΠΑ. Εν πση περιπτσει, εναι μια απφαση για την κοινοποηση της οποας θα αρκοσε μια ανακονωση του αρμδιου υπουργεου. Αντ γι αυτ -συνεχζοντας το επικοινωνιακ μπαλαμοτι με το οποο πολιτεεται- η κυβρνηση οργνωσε ολκληρο... διγγελμα του Πρωθυπουργο. Ευτλισε τσι και την ννοια του διαγγλματος, και την ιδιτητα του Πρωθυπουργο και την αξιοπρπεια της χρας, που εμφανστηκε να πανηγυρζει γιατ οι τροκανο δωσαν δεια για μια διοικητικ διευθτηση - με το αζημωτο, ββαια. Πλι καλ που η πλη δεν χει τεχη για να τα γκρεμσουν υπρ του θριαμβευτ Σαμαρ. Προφανς δεν αντιλαμβνονται ποιο εναι το βαθτερο μνυμα της πρξης τους.

 

Το γελοον του πργματος 2. Λγο μετ το διγγελμα του Πρωθυπουργο για τον ΦΠΑ, κλεσε τα τηλεοπτικ συνεχεα για δηλσεις επ του ιδου θματος ο αντιπρεδρος της κυβρνησης. Πρκειται για απστευτη ενργεια διασυρμο της διας της κυβερνητικς ονττητας. Η κυβρνηση εναι ενιαα και εκφρζεται αποκλειστικ απ τον Πρωθυπουργ. Το πολ-πολ να κνει δηλσεις κατ’ εντολν του ο καθ’ λην αρμδιος υπουργς. Απ πο κι ως πο ο εντελς σχετος με το θμα, Βενιζλος κανε δηλσεις... ισοδναμες με τον Πρωθυπουργ; Αν το ΠΑΣΟΚ θελε να τονσει την πολιτικ του επ του θματος δεν εχε παρ να βγλει μια ανακονωση. Με ποια ννοια ο αντιπρεδρος δικαιοται να λειτουργε σαν να πρκειται για δικφαλη κυβρνηση;

 

Το γελοον του πργματος 3. ,τι κρδισε ο Αλξης Τσπρας στο συνδριο του ΣΥΡΙΖΑ το χασε απ τη συμπεριφορ των βουλευτν του, μλις 48 ρες μρα τη λξη των εργασιν μιας διαδικασας απ την οποα υποτθεται τι ο ΣΥΡΙΖΑ βγκε ως ενιαο και μεγλο κμμα. Το πρτο δεγμα ταν τι εξακολουθε να δρα ως γκρουποσκουλο. Οι βουλευτς του βγκαν στον περβολο της Βουλς, πνω απ τον γνωστο Στρατιτη και σκωσαν παν για να χαιρετσουν το... απεργιακ συλλαλητριο. Κποιος να εξηγσει στον Αλξη τι αρχηγς της αξιωματικς αντιπολτευσης, του οποου το κμμα συμπεριφρεται στη Βουλ με αυτν τον τρπο, δεν γνεται πρωθυπουργς. λλο το κνημα διαμαρτυρας και λλο το κμμα εξουσας. Παν μπορον να αναρτον διφορες ομδες, απεργο, διαδηλωτς, απλο πολτες. Δεν μπορον να κνουν το διο οι βουλευτς στη Βουλ...

 

Το γελοον του πργματος 4: Για τον  δωνη Γεωργιδη μπορε να χει κνεις ποια γνμη θλει- και οι περισστεροι δεν χουν την καλτερη.  Η ιδεολογικ του προλευση, το φος της δημσιας παρουσας του, οι πολιτικς θσεις του, εκολα δχονται επικρσεις.  πως επκριση δχεται- λογω αυτν των χαρακτηριστικν του- και η επιλογ του Σαμαρ να τον  εντξει στην κυβρνησ του.   Αλλ απ εκε και  πρα υπρχουν δυο στοιχεα που δεν μπορε  κανες να παραβλπει.

Το πρτο εναι τι  η σκηση βας  εναντον του συνιστ  πρκληση κατ των θεσμν. Ο Γεωργιδης  -πραν του ως πολτης δικαιοται να διατυπνει ανεμπδιστα τις απψεις του- σμερα εναι υπουργς της Ελληνικς Δημοκρατας. ποιος θλει να  εναντιωθε- και θλουν πολλο-  στην παρουσα του , στο ρλο του και στις απψεις  του  ως πολιτικο προσπου, μπορε να το κνει με το λγο: να αναπτξει επιχειρματα, να  φωνξει συνθματα, να γρψει , να διαδηλσει , να καταγγελει.   Δεν μπορε μως να τον αντιμετωπζει με τραμπουκισμος. 

Ως υπουργς – που εναι καλς κακς-  θα αξιολογηθε  με βση αυτ που θα κνει . Και σε κθε περπτωση κανες δεν χει το δικαωμα να δηλνει τι ο υπουργς Υγεας  «εναι ανεπιθμητος» σε να νοσοκομεο.  

 

Ποιος θα εμπιστευτε μια Κοινοβουλευτικ Ομδα που, αντ να ασκσει σοβαρ κριτικ στην κυβρνηση και να προτενει τις δικς τις θσεις, επιμνει σε παιδαριδεις ακτιβισμος; Ποιος θα εμπιστευτε την εξουσα σε ναν πολιτικ αρχηγ του οποου οι βουλευτς συμπεριφρονται σαν εκπαιδευμενοι συνδικαλιστς;

Και ποιος θα θελε μια κυβρνηση της οποας ο αρχηγς δεν αντιλαμβνεται τι συνιστ ευτελισμ του κοινοβουλευτισμο να κρεμον οι βουλευτς του κουρλια ξω απ τη Βουλ για να δηλσουν την υποστηρικτ τους σε μια απεργιακ κινητοποηση. Αυτ μπορε να τα κνει να περιθωριακ κμμα, δεν μπορε να τα κνει να κμμα εξουσας.