;

του Σταρου Θεοδωρκη απ το protagon.gr

9 2013

http://fridge.gr/wp-content/uploads/2012/07/%CF%8A%CF%8D%CF%89____-%CF%8E%CE%8C_%CE%88______.jpg?9d7bd4

Βλπω τις εικνες απ την Αγυπτο και δεν μπορ να αποφασσω με ποιους εμαι. Απ τη μα εναι ο «Aδελφς Μουσουλμνος» Μρσι που βαλε μαντλες μχρι και στις τηλεπαρουσιστριες και απ την λλη εναι ο στρατς και τα τανκς. Δεν ταν δημοκρατικ εκλεγμνος ο Μρσι; ταν. κλεινε μως τα κανλια που του καναν κριτικ και πυροβολοσε τους διαδηλωτς που ζητοσαν την παρατησ του. Το πραξικπημα, λοιπν, των στρατηγν γινε δεκτ με πανηγυρισμος στην πλατεα Ταχρρ και τις πρτες ρες κυριρχησε το σνθημα «Στρατς-λας, μια γροθι»! «Σμερα», ββαια, ο στρατς πυροβολε τους «Αδελφος Μουσουλμνους» που ζητον να επανλθει ο εκλεγμνος Μρσι. Με ποιους εσαι, λοιπν; Και αν το ερτημα δεν εναι αρκοντως πολπλοκο, πμε στη Βραζιλα.

Εκε να εκατομμριο κσμος διαδηλνει για φθηντερα εισιτρια στα λεωφορεα και για καλτερη νοσοκομειακ περθαλψη. Μαζ τους, λοιπν! Απναντ τους μως εναι η Ροσεφ, επανασττρια στα χρνια της χοντας - τη δεκαετα του '70 μετεχε μχρι και σε ομδες αντρτικου πλης! Τρα μως η Πρεδρος Ροσεφ χτζει στδια και κντρα Τπου για το Μουντιλ του 2014 και οι διαδηλωτς την κατηγορον για σπατλες, ταν ο λας πεινει. Με ποιον εσαι, λοιπν; θλεις να συνεχσω; Εσαι με τον Ερντογν της οικονομικς ανπτυξης και της συμφιλωσης με τον Οτσαλν εσαι με τα δντρα της πλατεας Ταξμ και το δικαωμα στο αλκολ; (Αυτ νομζω το χουμε συζητσει αρκετ και χουμε καταλξει). Τα σα γνονται, μως, στη Βουλγαρα τα ξρεις; Οι διαδηλωτς κθε πρω και κθε βρδυ συγκεντρνονται ξω απ τη Βουλ ζητντας να εκπροσωπονται και τα μικρτερα κμματα στη Βουλ και να γνονται ψυχολογικ τεστ στους υποψφιους Βουλευτς. Απναντ τους ο αυτοδημιοργητος Ρσεν Πλεβνλιεφ που στην αρχ εχε στηρξει τις διαδηλσεις, αλλ τρα λει τι οδηγον τη χρα στον εμφλιο. Παρεμπιπτντως, ο Πλεβνλιεφ γεννθηκε στο νω Νευροκπι, κοντ στα ελληνικ σνορα, απ οικογνεια που εχε φγει απ τη Δρμα το 1913. Αλλ δεν εναι η ρα για βαλκανικς αναπολσεις.

Ο Φουκουγιμα ερωτμενος για τα «γεγοντα» στην Αγυπτο, την Τουρκα, τη Βραζιλα, τη Βουλγαρα, επε τι εναι η εξγερση των μεσαων τξεων. «Ποτ δεν εναι οι φτωχο αυτο που προκαλον τις εξεγρσεις. Το διο συνβη στη Γαλλικ επανσταση». Και μετ; «Μετ» δεν χει. Οι «μεγλοι διανοητς» σηκνουν τα χρια ψηλ ταν τους χρειζεσαι. Γιατ, λοιπν, επαναστατε η μεσαα τξη , μλλον, τα παιδι της μεσαας τξης; Γιατ να απ τα χαρακτηριστικ λων αυτν των εξεγρσεων εναι τι εναι νεανικς. λλο να εναι τι δεν τις προκαλον κμματα συνδικτα. Για την ακρβεια, τις προκαλον αυτο που δεν πιστεουν σε κμματα και συνδικτα. Θυμηθετε το Λονδνο τον Αγουστο του 2011 (ταν η αστυνομα σκτωσε ναν μαρο), τον Καναδ τον Μιο του 2012 (αιτα ταν η αξηση των διδκτρων), την εξγερση στα γκτο και στα προστια της Στοκχλμης. Μην ξεγελαστες μως, ποτ δεν εναι η φτχεια αυτ που προκαλε τις εξεγρσεις. Εναι τα δικαιματα. 

Το δικαωμ μου για φτηνς μεταφορς (στη Βραζιλα), το δικαωμ μου στην εργασα (στη Σουηδα), το δικαωμ μου στον «δυτικ» τρπο ζως (στην Τουρκα), το δικαωμα μου στη Δημοκρατα (στην Αγυπτο του Μρσι) αλλ και το δικαωμ μου στον Ισλαμισμ (στην Αγυπτο των στρατηγν). Η τηλεραση και το ντερνετ χει φρει λα τα «δικαιματα» στις πρτες λων των νων ανθρπων, ετε ζουν σε τυραννικ καθεσττα ετε σε «γενναιδωρες δημοκρατες». Επιπλον το ντερνετ και τα κοινωνικ δκτυα λειτουργον πως η ντουντοκα στα χρνια του ’70. Και «περνει απ χρια», ακτιβιστν, ανθρωπιστν, ριζοσπαστν αλλ και δημαγωγν που κυριαρχονται απ πολιτικ θρησκευτικ πθη. Κποιοι θα ευαισθητοποιηθον, κποιοι θα στρατευθον αλλ και κποιοι θα φθονσουν. Κποιοι θα το κνουν για τον φβο και κποιοι για την ελπδα. Ββαια, λοι αυτο που εξεγερονται ξρουν τι ο κσμος εναι δικος -οικονομικ και κοινωνικ- ξρουν τι αυτο που κυβερνον ανκουν σε «κστες» -και, πντως, χι στη δικ τους κστα- ξρουν υποψιζονται τι οι πολιτικς αποφσεις εναι προντα συναλλαγς με ισχυρ συμφροντα στα οποα οι διοι δεν μετχουν και κυρως ξρουν -το βλπουν, δηλαδ- τι το «παλι σστημα» δεν χει, πια, ασφαλες προορισμος, οτε για τα παιδι της «μεσαας τξης».

Και μετ; «Μετ» δεν χει. Και οι δημοσιογρφοι σηκνουν ψηλ τα χρια ταν τους χρειζεσαι.