του Πσχου Μανδραβλη

6 2013

http://www.taneasou.net/wp-content/uploads/PASCHOS.jpg«Ως να ακμη ελληνικ παρδοξο χαρακτηρζουν νθρωποι της αγορς την ανγκη εισαγωγς αλλοδαπν εποχικν εργατν γης στον κμπο της Μακεδονας», γραφε πρυσι η «Καθημεριν» (8/4/2012). «Σε μια περοδο που η ανεργα χτυπει κκκινο, η Ελλδα θα “εισαγγει” και φτος, κυρως απ την Αλβανα, εργατικ δυναμικ γης (περπου 12.000 τομα) που θα αναλβουν τις δσκολες αγροτικς εργασες, κυρως στους νομος Πλλας, Ημαθας και Πιερας».

Αν εξαιρσουμε τους εγκλωβισμνους λγω Δουβλνου -που στοιβζονται στις πλες εξδου, Πτρα Ηγουμεντσα- υπρχουν εκατοντδες χιλιδες μετανστες που εργζονται νομμως παρανμως στη χρα. Πς γνεται λοιπν σε μια χρα με μεγλη ανεργα να χει και μεγλη μετανστευση; Εναι απλ: οι δεξιτητες και οι επιθυμες του εγχριου εργατικο δυναμικο δεν συμβαδζουν με τη διρθρωση της ελληνικς οικονομας. Ολκληρο το σστημα -απ την οικογνεια, μχρι τα ΑΕΙ- προσανατλισε τους νους να αποκτσουν δεξιτητες χρσιμες στην εσωστρεφ αγορ υπηρεσιν εν εξωστρεφες κλδοι -πως εναι οι φρουλες Ηλεας- δεν βρσκουν Ελληνες εργαζμενους. Επειδ δε τα ελληνικ αγροτικ προντα δεν αποκτον προστιθμενη αξα (π.χ. δι της επεξεργασας) παραμνουν ανταγωνιστικ στις διεθνες αγορς μεινοντας το κστος εργασας, χοντας δηλαδ κακοπληρωμνους μετανστες που ζουν σε θλιες συνθκες, πως γνεται σε πολλ φραουλοχραφα της Μανωλδας.

Αυτ που ζομε εναι η πολλαπλ κατρρευση του παραγωγικο μοντλου της χρας. Οι αγροτικς επιχειρσεις βολετηκαν επ πολλ χρνια με τα χαμηλ μεροκματα των μεταναστν. Δεν εκσυγχρνισαν την παραγωγ και δεν φρντισαν να χουν προστιθμενη αξα. Παραμνουν ανταγωνιστικς σο το κρτος κνει τα στραβ μτια στις παραβισεις της εργατικς και μεταναστευτικς νομοθεσας.

Απ την λλη, σο υπρχαν δανεικ οι εκπαιδευμνοι για υπηρεσες νοι απορροφονταν σε μεγλο ποσοστ απ το Δημσιο. Τρα δεν μπορον και δεν θλουν να κνουν τις αγροτικς δουλεις που απμειναν διτι, εκτς των λλων, η αγορ εναι διαρθρωμνη τριτοκοσμικ. Αλλες δραστηριτητες που φρνουν θσεις εργασας, π.χ. εξορξεις, εμποδζονται δυναμικ απ τις ιδεοληψες που χρνια τροφοδοτε η παλαβ Αριστερ. Οι νοι με δεξιτητες στην παραγωγ υπηρεσιν δεν μπορον να επιχειρσουν στον ιδιωτικ τομα διτι, προκειμνου να διατηρηθον τα προνμια σων εναι εντς, συντηρεται να ασφυκτικ νομικ πλασιο (κλειστς αγορς, γραφειοκρατα κ.λπ.). Ετσι αποθαρρνεται κθε να δραστηριτητα.

Επομνως, το σστημα διαμορφνεται «παρλογα»: οι νοι μας μνουν νεργοι μεταναστεουν στο εξωτερικ και οι μετανστες ρχονται στα χωρφια για να παργουν ανταγωνιστικ τα χαμηλς προστιθμενης αξας αγροτικ προντα. Το γεγονς, δηλαδ, τι εξγουμε υψηλς ειδκευσης ανθρπινο δυναμικ και εισγουμε χαμηλς, εναι η προσαρμογ της αγορς εργασας στο παραγωγικ μοντλο που εχαμε χτσει. Αυτ η προσαρμογ απλς ργησε διτι με δανεικ υποαπασχολοσαμε χιλιδες νους υψηλς εξειδκευσης στα γκρζα γραφεα του Δημοσου.

Το θμα εναι απλ: σο προσπαθομε να συντηρσουμε το παλι μοντλο τσο αυτ θα προσαρμζεται στα παραγωγικ κυβικ του. Αν δεν απελευθερσουμε τους νους ανθρπους, στε να δοκιμσουν να πργματα θα χουμε Μανωλδες στο εσωτερικ και μεγλες κοιντητες Ελλνων στο εξωτερικ. «Εναι η οικονομα, ανητε», που πρτος επε (κι χι μ’ αυτς τις λξεις) ο Μαρξ.