του Γιννη Ραγκοση απ το www.athensvoice.gr

6 2013

Ανεξρτητα απ τον πολιτικ χρο στον οποο κανες χει επιλξει να κινηθε, η σκηση της πολιτικς δεν μπορε παρ να γνεται βσει αρχν οι οποες δεν μπορον να προσαρμζονται στις περιστασιακς ανγκες που προκπτουν απ την επικαιρτητα.

Τα τελευταα περπου δυο χρνια οι συνεχες μεταμορφσεις του Αντνη Σαμαρ χουν πψει να εκπλσσουν, καθς χει αποδειχθε τι ο τυχοδιωκτισμς αποτελε στοιχεο της προσωπικτητς του.

Εδατε, μως, πς τα φερε η ζω; Ο κ. Σαμαρς, παρλο που ταν αυτς που πρτος συκοφντησε κθε προσπθεια λων εμς που κληθκαμε το 2009 να σηκσουμε το βρος της εθνικς προσπθειας, κντρα σε θεος και δαμονες, τρα δαιμονοποιε οποιονδποτε δεν αποδχεται τις μνημονιακς υποχρεσεις της χρας.

Εδατε, μως, πς συνεχζει να τα φρνει η ζω; Ο κ. Σαμαρς με την ακροδεξι ρητορικ και την ανεθυνη πολιτικ, βρθηκε πρωθυπουργς την ρα που ανατλλει το αθλητικ στρο του Γ. Αντετοκομπο.

Κπως τσι τραβχτηκε η φωτογραφα-ντοκουμντο του Γιννη μσα στο Μαξμου να κρατει αυτς αγκαλι το μικρσωμο Α. Σαμαρ.

Μια φωτογραφα που ισοδυναμε με χιλιδες γιατ – ελληνικς λξεις – παιδιν που γεννθηκαν και μεγλωσαν σε αυτ τη μεγλη πατρδα, αλλ εξαιτας της ακροδεξις προσγγισης του κ. Σαμαρ ζουν ανστιοι κι απελπισμνοι.

Του κ. Σαμαρ, που αυτς το 1991 νοιξε ναρχα τα σνορα με αποτλεσμα χιλιδες μετανστες χωρς χαρτι να αντιμετωπσουν μια παρατεταμνη κακομεταχεριση και η ελληνικ κοινωνα να βρεθε απολτως απροετομαστη απναντι σε αυτο του τπου το μεταναστευτικ πρβλημα που ζομε και που δεν εχε μχρι ττε.

Σε κθε περπτωση, η απφασ του να δεχθε τον Γιννη Αντετοκομπο στο Μγαρο Μαξμου – για να εμπορευτε επικοινωνιακ την επιτυχα του – ταν θλιβερ.

Κορυφαα στιγμ πολιτικς υποκρισας. Δεν περμενα τι η δψα του για δημοσιτητα θα μποροσε να τον οδηγσει μχρι εκε. Δεν θα μποροσα ποτ να φανταστ τι ο νθρωπος που το 2010 παρουσαζε περπου ως εθνικ προδοσα το νμο για την ιθαγνεια θα ταν αυτς που θα σπευδε πρτος να φωτογραφηθε με να παιδ που ενπιπτε κανονικ στο πεδο εφαρμογς των συγκεκριμνων διατξεων.

Περμενα ακμα κι απ τον κ. Σαμαρ να μενει σταθερς σε 2-3 βασικς ψηφοθηρικς του επιλογς και με «παρρησα» να συνεχσει να περιγρφει την «καταστροφικ» δρση αυτν των παιδιν κατ της κοινωνικς συνοχς, να συνεχσει να πολεμ κθε σγχρονη πρταση για την απονομ της ελληνικς ιθαγνειας.

Η σπουδ του μως να προλβει να οικειοποιηθε λγη απ την επιτυχα του ταλαντοχου Γιννη αποκλυψε με τρπο σαφ το πσο εργαλειακ προσεγγζει τις λξεις «θνος» και «πατρδα», που συχν χρησιμοποιε.

Προφανς ο κ. Σαμαρς κατλαβε κτι που εμες οι βλκες δεν μποροσαμε να αντιληφθομε τσο καιρ: τελικ, λληνας οτε γεννισαι οτε γνεσαι. λληνα σε κνει... το NBA!!

Μνο που στην πατρδα του NBA εναι σε εξλιξη μια ιστορικ μεταρρθμιση. Μια μεταρρθμιση που για να νομοθετηθε χι μνο ο πρεδρος Ομπμα συμπορεεται με τον πρην αντπαλ του ρεμπουμπλικνο Τζον Μακιν, αλλ αποφσισε να ιδρσει πολιτικ πρωτοβουλα γι’ αυτν το σκοπ και ο ιδρυτς του Facebook Ζοκερμπεργκ μαζ με τον Μπλ Γκιτς και πολλος λλους κορυφαους της οικονομας των νων τεχνολογιν. Σμφωνα με τη συγκεκριμνη μεταρρθμιση, που δη πριν απ λγες ημρες λαβε την γκριση της Γερουσας, θα αποκτσουν δικαωμα στην Αμερικανικ Ιθαγνεια 11 εκατομμρια παιδι μεταναστν χωρς χαρτι (δηλαδ λαθρομεταναστν κατ την ορολογα Σαμαρ – Χρυσς Αυγς) που γεννθηκαν, μεγλωσαν, σποδασαν στις ΗΠΑ.

Θυμζω τι σμφωνα με τον νμο 3838 – που λυσσαλα καταπολεμθηκε απ τους σκοταδιστικος κκλους της χρας – παιδι μνο νομμων μεταναστν δικαιονται την ελληνικ Ιθαγνεια.

Ωστσο, η πρωτοβουλα Σαμαρ να συναντσει τον Γιννη μακρι να ταν μνο θλιβερ. Βασικ ταν εξοργιστικ.

Γιατ; Μα, διτι οι διατξεις που χει ετοιμσει για να αντικαταστσει τον Ν.3838, ουσιαστικ στερον κθε δικαωμα σε παιδι σαν τον Γιννη να αποκτσουν την ιθαγνεια της πατρδας τους, δηλαδ την ελληνικ ιθαγνεια!

Η Ελλδα του κ. Σαμαρ, η «να» Ελλδα, εναι κομμνη και ραμμνη στα μτρα της Χρυσς Αυγς. να «project» που δεν μπορε παρ να απωθε κθε προοδευτικ νθρωπο και που με βεβαιτητα δεν αφορ την Ελλδα του μλλοντος.

Ο Νμος 3838 δεν εναι νμος μου, αλλ νμος μας, μολοντι ταν συνεπαγταν μνο πολιτικ κστος ελχιστοι εχαν το θρρος να τον υπερασπιστον και να τον στηρξουν. Για πολλος ταν βολικ «να αφσουμε» τον Σαμαρ και τη Χρυσ Αυγ να τον βαφτσουν «Νμο Ραγκοση».

Ας εναι, δεν πειρζει. Προσωπικ, και ττε και τρα, λω πως εμαι υπερφανος γι’ αυτ τη μεταρρθμιση και κθε ημρα που περν θα δικαινεται λο και περισστερο .

Γιατ φωτζει την Ελλδα της αυτοπεποθησης και της προδου, γιατ χτζει την Ελλδα της δικαιοσνης και της αλληλεγγης