2004 2009

της Ειρνης Χρυσολωρ www.tanea.gr

6 2013

Η απαξιωτικ αναφορ του Μκη Βορδη στο Συνδριο της ΝΔ για τον Ανδρα Παπανδρου - «για την καταστροφ του τπου ευθνονται οι επιλογς του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρα Παπανδρου σε μια συγκεκριμνη χρονικ στιγμ» - βαλε φωτις στη συγκυβρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Και φερε ξαν στην επιφνεια την αντιπαρθεση που ξεκνησε μετ την προσφυγ της χρας στο ΔΝΤ σχετικ με το ποιος τελικ εναι ο κριος υπεθυνος για την θλια οικονομικ κατσταση που φερε την Ελλδα τον Μιο του 2010 στην αγκαλι της τρικας. Η συμμετοχ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματικ στην αρχ και στη δικομματικ κυβρνηση τρα εχε οδηγσει τσο τη Συγγρο σο και την Ιπποκρτους στο να κατεβσουν τους τνους και να αποφγουν τις αλληλοκατηγορες μπροστ στην εθνικ προσπθεια δισωσης της χρας.

Μλιστα, το Μαξμου αλλ και ο πρεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγλης Βενιζλος επενβησαν πυροσβεστικ να σβσουν τις φωτις Βορδη.

Ο κυβερνητικς εκπρσωπος αλλ και στενο συνεργτες του κ. Σαμαρ δλωσαν πως υπρχουν επιμρους αντιθσεις αλλ λα αυτ ρχονται σε δετερη μορα μπροστ στον εθνικ αγνα.

Ο κ. Βενιζλος απντησε τι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειζεται πιστοποιητικ ιστορικν φρονημτων δημοκρατικς κοινωνικς επιτυχας απ κανναν, σπευσε μως να πλξει το εγκμιο τσο του Ανδρα Παπανδρου σο και του Κωνσταντνου Καραμανλ, σημεινοντας τι εναι «θεμελιωτς αλληλοσυμπληρομενοι της εθνικς στρατηγικς».

Την περοδο διακυβρνησης της χρας απ τον Ανδρα Παπανδρου υπερασπστηκε μλιστα και ο Αλξης Τσπρας επιχειρντας να τον ταυτσει με την Αριστερ. Στελχη της ΝΔ, απ την λλη, προσπθησαν να εξωρασουν το ργο των κυβερνσεων Κστα Καραμανλ υποστηρζοντας τι τα τερστια ελλεμματα που φησαν πσω τους οφελονται σε αποπληρωμς δανεων των κυβερνσεων ΠΑΣΟΚ και τι η χρα φτασε στη χρεοκοπα λγω των κακν χειρισμν του Γ. Παπανδρου.

Ωστσο, το ρεπορτζ των «ΝΕΩΝ» δεχνει ανγλυφα τι για τη χρεοκοπα της ελληνικς οικονομας παιξε καθοριστικ ρλο το ργιο της σπατλης την περοδο 2004-2009 το οποο εκθτει πολιτικ τσο τον Κ. Καραμανλ σο και τους υπουργος Οικονομικν Γ. Αλογοσκοφη και Ι. Παπαθανασου, αλλ και τον υπουργ Εσωτερικν Προκπη Παυλπουλο, υπεθυνο για τις εκατοντδες χιλιδες προσλψεις της νεοδημοκρατικς διακυβρνησης.

Kι μως, δεν φταει μνο - οτε κυρως - ο Ανδρας Παπανδρου για την κρηξη του χρους και την καταστροφ της ελληνικς οικονομας. Το ΠΑΣΟΚ της πρτης περιδου, της «Αλλαγς», χει μεν το δικ του μερδιο ευθνης στη συσσρευση - σταδιακ, στην περοδο της Μεταπολτευσης - λο και μεγαλτερων ελλειμμτων και χρους, αλλ απ τα στοιχεα προκπτει τι η πολιτικ που κυριολεκτικ ριξε τη χρα στα βρχια χει χρμα νεοδημοκρατικ, με τη μαρη διετα 2007-09 να πρωταγωνιστε.

Αρκε να αναφρει κανες δυο - τρα χαρακτηριστικ στοιχεα: στην περοδο 2006-09 οι δαπνες του προπολογισμο αυξθηκαν κατ σχεδν 9% του ΑΕΠ, την δια ρα που τα σοδα μεινονταν κατ 1% του ΑΕΠ. Πο πγαν τα σχεδν 30 δισ. ευρ των αυξημνων δαπανν; Σε μεγλο βαθμ, σε προσλψεις και αυξσεις μισθν. Οι υπηρετοντες στο Δημσιο φτασαν τους 511.913 το 2009 απ 447.520 το 2004. Αποτλεσμα: το λλειμμα εκτινχτηκε στο 15,6% του ΑΕΠ και το δημσιο χρος στο 127,9% του ΑΕΠ, στρνοντας το χαλ στο Μνημνιο και στην τρικα.

Τα συμπερσματα απ την εξλιξη των δημοσιονομικν μεγεθν στα περπου 40 χρνια της Μεταπολτευσης εναι σε κθε περπτωση μελαγχολικ. Το δημσιο χρος, μετ την πρτη μεταπολιτευτικ πενταετα κατ την οποα εχε διατηρηθε στο πρωτοφανς για τα σημεριν δεδομνα εππεδο του περπου 22% του ΑΕΠ, πρε την ανιοσα επ ΠΑΣΟΚ και Ανδρα Παπανδρου, φτνοντας στο σχεδν τριπλσιο αλλ πντα ανεκτ (ακμη και με κριτρια Μαστριχτ) εππεδο του 65% του ΑΕΠ το 1989.

Το επμενο λμα του το κανε επ νεοδημοκρατικς κυβρνησης, με πρωθυπουργ τον Κωνσταντνο Μητσοτκη, ταν το 1993 γγιξε το 100% του ΑΕΠ - αν και, για να εμαστε δκαιοι, αυτ οφελεται εν μρει στην εφαρμογ ευρωπακν καννων που υποχρωσαν την εμφνιση «κρυφο» ς ττε χρους.

Η καταστροφ. Ακολουθε μα δεκαετα σταθερτητας στο εππεδο του περπου 100% του ΑΕΠ με τη σφραγδα Σημτη. πειτα, ρθε η καταστροφ. Απ το 99,8% του ΑΕΠ το 2004, ταν αναλαμβνει η Να Δημοκρατα του Κστα Καραμανλ σκαρφαλνει στο 107,5% του ΑΕΠ το 2006, στο 112,9% του ΑΕΠ το 2008 και στο 127,9% το 2009. Η χρα μπανει στον αστερισμ της χρεοκοπας.

Ανλογη διαδρομ τρελο φορτηγο ακολουθοσε φυσικ και ο προπολογισμς. Απ το εντελς μααστριχτικ 2,4% του ΑΕΠ το 1980, το λλειμμα ρχισε να σκαρφαλνει, φθνοντας στο 14,2% του ΑΕΠ το 1990, για να τεθε ξαν υπ λεγχο ενψει νταξης στην ΟΝΕ το 1999.

Τα σημεριν στοιχεα της Εurostat, μετ τις πολλς αναθεωρσεις τους, δεν θα μας βαζαν στην ΟΝΕ, αφο το λλειμμα το 1999 ταν 3,1% του ΑΕΠ, 0,1% πνω απ το ριο του Μαστριχτ. Οτε μως θα μας βγαζαν απ την επιτρηση το 2007, πως θριαμβολογοσε ττε η κυβρνηση της Νας Δημοκρατας, ισχυριζμενη τι εξυγανε τα δημσια οικονομικ, αφο το λλειμμα το 2006 ταν 5,7%. Η συνχεια αποδεχθηκε ακμη δραματικτερη, με τον λεγχο να χνεται και το λλειμμα να σκαρφαλνει στο 15,6% το 2009. Ηταν ττε που ο Ζαν-Κλοντ Γιονκερ αναφνησε το περφημο: «Το παιχνδι τελεωσε».

Στην πραγματικτητα εχε τελεισει το παιχνδι μιας ολκληρης 40ετας.

Ο Ανδρας Παπανδρου μπορε πργματι να κατηγορηθε τι νοιξε τον ασκ του Αιλου, ακολουθντας μια πολιτικ παροχν που ξεπερνοσαν τις δυναττητες της χρας. μως χει το ελαφρυντικ τι οι περιστσεις περπου του το επβαλαν, καθς η χρα εχε πρσφατα βγει απ τη χοντα και η πεση ταν μεγλη για να αποκατασταθον οι αδικες εις βρος των φτωχτερων και των πολιτικ περιθωριοποιημνων ως ττε Ελλνων. Επιπλον, εχε να αντιμετωπσει τις συνπειες των πετρελακν κρσεων της δεκαετας του 1970 και τη στασιμτητα της οικονομας. Επλεξε να το κνει ακολουθντας πολιτικ τνωσης της ζτησης, την ρα που ο γερασμνος παραγωγικς ιστς της χρας αργοπθαινε.

Ο Κστας Καραμανλς, απ την λλη πλευρ, εμφανσθηκε ως δναμη κθαρσης θτοντας ως πρτο στχο της διακυβρνησς του την «απογραφ» που δισυρε τη χρα. Εκ του αποτελσματος προκπτει τι οι στχοι της «απογραφς» ταν μλλον πολιτικο, αφο επ διακυβρνησς του το λλειμμα ουδποτε πεσε κτω απ 5,5% του ΑΕΠ.  

Αυτ βεβαως αποκαλφθηκε εκ των υστρων, γιατ ττε κρυβταν κτω απ το χαλ και η χρα «γιρταζε» την ξοδ της απ την επιτρηση το 2007. Και το χειρτερο, εν η παγκσμια οικονομα βυθιζταν στην κρση, η Ελλδα παρστανε τη «θωρακισμνη» οικονομα και διερυνε τα ελλεμματ της. τσι, αντ της εξυγανσης που εχε υποσχεθε ο Καραμανλς, η χρα οδηγθηκε στον γκρεμ.