του Γιργου Λακπουλου  απ το protagon.gr

21 2013

Περιγραφ: http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/5FD19E04AEFAA779C63D717BCCAE2319.jpg

Θα ακουστον πολλ για τη στση του Φτη Κουβλη στην τελευταα συνντηση των πολιτικν αρχηγν. Θα εναι πολλο σοι θα προσπαθσουν να του φορτσουν ακαμψα και ευθνες για το ναυγιο. Τποτε μως δεν μπορε να ακυρσει το βασικ συμπρασμα: επιτλους, κποιος πολιτικς σβεται τον εαυτ του.

Ο πρεδρος της ΔΗΜΑΡ προταξε τη συνπεια των λγων του και την προσωπικ του αξιοπρπεια απναντι σε ναν Πρωθυπουργ που εμφανς επιχειρε να τσαλακσει τους εταρους του. Να βγλει στην κρη εκενους που τον καναν Πρωθυπουργ με την εμπιστοσνη τους προς το πρσωπ του. Αυτ εναι να στοιχεο που δεν μπορε να απουσιζει απ καμι πολιτικ ανλυση. Γιατ δεν εναι θμα κοινωνικς συμπεριφορς και καλν τρπων. Εναι πολιτικ επιλογ -απ την πλευρ του Πρωθυπουργο- και δειχνε τι αλλο το πγαινε. Αυτ το χλασε ο Κουβλης, στο μτρο που του αντιστοιχοσε.

"ταν η ΕΡΤ λγος να πσει η κυβρνηση και να πμε σε εκλογς;", θα ρωτσει κποιος. Ασφαλς χι. Αλλ πφτοντας η κυβρνηση δεν πηγαναμε απαραιττως σε εκλογς. Υπρχαν και λλες λσεις - απλς, δεν περιλμβαναν τον σημεριν Πρωθυπουργ. Και δετερον, αν κποιος πρεπε να αναλβει τις ευθνες του για την κατσταση που προκυψε λγω της ΕΡΤ, αυτς ταν ο Σαμαρς που δημιοργησε και το πρβλημα. Τον κνδυνο τον εκλογν ο Σαμαρς τον δημιοργησε - προφανς σκοπμως.

Ο Κουβλης του δωσε το περιθριο να αλλξει πολιτικ. κανε ση υπομον χρειζονταν για να αποκαταστσει ο Πρωθυπουργς τη βλβη που επφερε και στη χρα και στη δικομματικ συνεργασα. Δεν το κανε - προσπαθοσε να παραπλανσει με τερτπια και ηρωικς δηλσεις του Τπου «δεν κνω πσω, αν θλετε ρξτε με». Ωραος εταρος.

Εναι δυνατν να υπρχει εμπιστοσνη σε ναν ττοιο Πρωθυπουργ; Εναι δυνατν να υπρχει Πρωθυπουργς χωρς εμπιστοσνη; Αυτ ακριβς κανε ο Φτης Κουβλης: ζτησε απ τον Σαμαρ να αποκαταστσει τις σχσεις εμπιστοσνης. Να κνει πσω, επειδ κατ γενικ ομολογα αυτς βρισκταν εν αδκω. Αυτς τναξε στον αρα τη συνεργασα του με τα λλα δυο κμματα με μια παρλογη και παρνομη μονομερ ενργεια. Αυτς τους εχε αγνοσει για να προβε σε μια κνηση την ποια μνο η Χρυσ Αυγ στριξε και αυτ σως προσφρεται για πολιτικ συμπερσματα. Το σστημα Σαμαρ κανε παιχνδια πσω απ την πλτη των υπολοπων.

Ο Σαμαρς δεν λλαξε γραμμ, επ της ουσας. παιζε πντα με το χαρτ τι οι δυο λλοι εταροι θα φοβηθον τις εκλογς. Και πγαινε να τους φορτσει και την ευθνη που ο διος εχε για το ενδεχμενο να προκηρυχτον πρωρα. Αυτ εναι εκβιασμς. Ο πρεδρος της ΔΗΜΑΡ απλς τον αρνθηκε, γιατ πολιτικ με εκβιασμος δεν γνεται. Οτε με υποκρισα, στηρζοντας μια κυβρνηση της οποας τον επικεφαλς -ευλγως- δεν εμπιστεεσαι. Δισωσε την αξιοπιστα του, αλλ και την τιμ του πολιτικο που δεν μπορε να εναι φτερ στον νεμο. Αυτ η στση τρα βλλεται. Στην ουσα μως θα κριθε στον χρνο. Και, πντως, δνει αξα στην ννοια της πολιτικς, της Αριστερς και της προσωπικς συνπειας.

Απ εδ και πρα δεν κρνεται ο Κουβλης. Κρνονται οι λλοι δο. «Εγ φεγω, εσες να δομε τρα», κατ τον στχο του Ελτη. Μχρι να κριθον λοι μαζ στις κλπες.