Ï áíôéìåôáññõèìéóôÞò Áíôþíçò ÓáìáñÜò

του ΙÜσονα Καρανßκα, φοιτητÞ ΝομικÞς Áèçíþí

ÐáñáóêåõÞ 21 Éïõíßïõ 2013
¸να χρüνο μετÜ την εκλογÞ της, η κυβÝρνηση του Αντþνη ΣαμαρÜ δεν Ýχει κÜνει καμßα απολýτως συγκεκριμÝνη μεταρρýθμιση, παρÜ την προκλητικÜ μεγαλüστομη ρητορικÞ, ενþ με τον ορισμü που δßνει στην Ýννοια, στρÝφει τον κüσμο εναντßον των μεταρρυθμßσεων.

Ακüμα και η σýγκριση με την «αποτυχημÝνη» θεωρητικÜ κυβÝρνηση ΠαπανδρÝου εßναι πολý δυσÜρεστη για τον Πρωθυπουργü. Απü την εποχÞ εκεßνη μπορεß κανεßς να θυμηθεß τουλÜχιστον τον ΚαλλικρÜτη, το νüμο Ραγκοýση για την ιθαγÝνεια, το νüμο Διαμαντοποýλου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τις νομοθετικÝς  αλλαγÝς για τη μεßωση της γραφειοκρατßας στην ßδρυση νÝων επιχειρÞσεων, τη «Διαýγεια», τη μεßωση της σπατÜλης στην Υγεßα, το ενιαßο βαθμολüγιο,  κ.α. ΑνεξÜρτητα απü το τι γνþμη Ýχει κανεßς για κÜθε μεταρρýθμιση, εßναι δεδομÝνο üτι η αδρÜνεια ΣαμαρÜ δεν αποτελεß λýση.

 

Οι μεταρρυθμßσεις που δεν Ýγιναν

ΠαρÜ τη συντονισμÝνη προσπÜθεια να παρουσιαστεß Ýνα “success story” και Ýνα “greekovery”, εν üψει και των γερμανικþν εκλογþν, η κατÜσταση παραμÝνει τραγικÞ, με ευθýνη του κ. ΣαμαρÜ. Η ýφεση βαθαßνει και η ανεργßα ξεπερνÜ το 27%, σýμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι πολιτικÝς παρεμβÜσεις στο Ýργο της φορολογικÞς διοßκησης, τις οποßες αναφÝρει σχετικÞ Ýκθεση του ΔΝΤ, στεροýν Ýσοδα απü το κρÜτος. Το ßδιο ισχýει και για την Ýλλειψη προσωπικοý στις αρμüδιες υπηρεσßες. Ταυτüχρονα, η απüλυση των λεγüμενων επßορκων και ακατÜλληλων δημοσßων υπαλλÞλων, η οποßα θα Ýπρεπε να εßναι αυτονüητη, εξελßσσεται σε σÞριαλ πολλþν επεισοδßων. ΤÝλος, η Ýντονη, σχεδüν προκλητικÞ, ρητορικÞ περß αποκρατικοποιÞσεων βρßσκεται σε πλÞρη δυσαρμονßα με τις πραγματικÝς ενÝργειες της ΚυβÝρνησης, που τþρα τελευταßα Üρχισε να ασχολεßται με το θÝμα, χωρßς üμως πÜντα να πετυχαßνει τα αναμενüμενα αποτελÝσματα. ΑποκαλυπτικÞ για το τι απτü  (δεν) εßχε γßνει απü τüτε που ανÝλαβε η ΚυβÝρνηση ΣαμαρÜ μÝχρι τις αρχÝς του 2013 εßναι η Ýκθεση του ΔΝΤ (ΙανουÜριος 2013) που εýστοχα και σχεδüν ειρωνικÜ αναφÝρει: “Privatization rhetoric needs to be matched with results”. Δεν φαßνεται να Ýχει συντελεστεß μεγÜλη πρüοδος απü τüτε, καθþς εκτüς απü το ναυÜγιο ΔΕΠΑ, προβλÞματα παρουσιÜζονται και στην υπüθεση ΟΠΑΠ.

Σε κÜθε περßπτωση üμως οι αποκρατικοποιÞσεις δεν μποροýν να υποκαταστÞσουν την ανÜγκη μεταρρυθμßσεων στον κρατικü μηχανισμü, που συστηματικÜ αποφεýγει η ΝÝα Δημοκρατßα. Οýτε καν Ýνα αξιüπιστο σχÝδιο για τη δßκαιη φορολüγηση των ακινÞτων και την αντικατÜσταση του ΕΕΤΗΔΕ δεν μπüρεσε στον Ýνα χρüνο λειτουργßας της να παρουσιÜσει η ΚυβÝρνηση, με αποτÝλεσμα να επανÝλθει το γνωστü «χαρÜτσι» με Üλλη αυτÞ τη φορÜ ονομασßα, παρÜ τις μεγαλüστομες  διακηρýξεις  για τον ενιαßο φüρο ακινÞτων που δÞθεν θα αντικαθιστοýσε το «χαρÜτσι» απü το 2013. ΜÜλιστα τþρα η τρüικα πιÝζει για επÝκταση του ΕΕΤΑ και για το 2014, κρßνοντας προφανþς üτι οýτε καν για το 2014 δεν εßναι ικανÞ η ΚυβÝρνηση να παρουσιÜσει Ýνα ρεαλιστικü σχÝδιο.

Μßα μεταρρýθμιση μπορεß κανεßς να «αναγνωρßσει» στην ΚυβÝρνηση αυτÞ: με το πολυνομοσχÝδιο του Απριλßου (Ν4152/2013)επανÞλθε η δυνατüτητα προσλÞψεων για stage εκτüς ΑΣΕΠ μÝσω του ΟΑΕΔ, η οποßα εßχε καταργηθεß το 2009 απü τον κ. Ραγκοýση. Οι «κακÝς γλþσσες» συνδÝουν αυτÞ τη ρýθμιση με την αντικατÜσταση του διοικητÞ του Οργανισμοý απü γαλÜζιο συνδικαλιστÞ.

Ας μην παραλεßψουμε βÝβαια και την ιστορικÞς σημασßας επανßδρυση του Υπουργεßου Μακεδονßας ΘρÜκης, χÜρη στην οποßα Þδη πνÝει στη Βüρειο ΕλλÜδα και ιδßως στη ΔυτικÞ Μακεδονßα Ýνας Üνεμος ανÜπτυξης. ºσως μετÜ απü αυτÞ τη μεγÜλη επιτυχßα το επüμενο βÞμα να εßναι η ßδρυση Υπουργεßου Μεσσηνßας και Πýλου, þστε σε περßπτωση κατÜργησης του Μουσεßου της Ακρüπολης, οι εργαζüμενοι να προσληφθοýν σε υπηρεσßες κοντÜ στον τüπο καταγωγÞς τους.

 

Μια «δÞθεν-μεταρρýθμιση» ως  προκÜλυμμα 

Ο κ. ΣαμαρÜς λοιπüν, προκειμÝνου να προφυλÜξει τον εαυτü του απü τη δßκαιη οργÞ του λαοý αλλÜ και των δανειστþν για τις κωλυσιεργßες του, προÝβη σε Ýνα εγκληματικü ολßσθημα, το οποßο φανÝρωσε ακüμα περισσüτερο τον βαθιÜ αντιμεταρρυθμιστικü του χαρακτÞρα. ΑποφÜσισε να «σκηνοθετÞσει» μια μεγÜλη «δÞθεν-μεταρρýθμιση», που ταυτüχρονα θα προκαλοýσε  κýμα αντιδρÜσεων  και πüλωση, þστε μÝσα στο κλßμα παροξυσμοý να κρýψει την τερÜστια ανεπÜρκειÜ του. ΑποφÜσισε να κλεßσει την ΕΡΤ και μÜλιστα με τρüπο επßτηδες προκλητικü και αντισυνταγματικü. Δεν εßχε βÝβαια  προηγηθεß η παραμικρÞ προσπÜθεια εξυγßανσης του εν λüγω οργανισμοý Þ κÜποια σχετικÞ διαβοýλευση. ¹ταν προβλÝψιμο üτι μια τÝτοια κßνηση, με την σκληρüτητα και τον παραλογισμü  που τη διακρßνει θα προκαλοýσε τüσο μεγÜλες αντιδρÜσεις που κανεßς απü τους επιζητοýντες τις μεταρρυθμßσεις δεν θα αντιλαμβανüταν το σταδιακü «ξεφοýσκωμα» του εικονικοý “success story”. Εßναι Üραγε τυχαßο που η πρÜξη αυτÞ Ýγινε δýο ημÝρες πριν την ανακοßνωση της ΕΛΣΤΑΤ για περεταßρω αýξηση της ανεργßας κατÜ 1,4% το πρþτο τρßμηνο του 2013;

 

Λαúκισμüς η επßκληση δημοσιονομικοý οφÝλους

Η κßνηση αυτÞ κÜθε Üλλο παρÜ συμβÜλλει στη δημοσιονομικÞ προσαρμογÞ. Με την κατÜργηση της ΕΡΤ προκýπτει μια τερÜστια μαýρη τρýπα για τον κρατικü προûπολογισμü. ¼σο και αν φαßνεται περßεργο  η ΕΡΤ εßχε κÝρδη και μÜλιστα κÝρδη 41εκ. ευρþ κατÜ το πρþτο τρßμηνο του 2013, üπως αναφÝρει η εφημερßδα l’Humanité, 4 φορÝς μεγαλýτερα απü τις ζημßες Üλλων μεγÜλων ιδιωτικþν καναλιþν.

Επßσης με την κατÜργηση του «χαρατσιοý» -üπως το χαρακτÞρισε ο Κυβερνητικüς Εκπρüσωπος-της ΕΡΤ, ο ΛΑΓΗΕ χÜνει 75εκ. ευρþ, αφοý εισÝπραττε Ýως τþρα το 25% του τÝλους.  Αν προσθÝσει κανεßς σ’ αυτÜ τους φüρους (εισοδÞματος, ΦΠΑ κλπ) και τις εισφορÝς της ΕΡΤ στα Ταμεßα, ποσü που φαßνεται να ξεπερνÜ τα 80εκ. ευρþ, αντιλαμβÜνεται üτι προκýπτει μια τερÜστια μαýρη τρýπα πÜνω απü 200εκ ευρþ, που θα πρÝπει να καλυφθοýν απü νÝα μÝτρα. Δþρον Üδωρον λοιπüν η εντελþς λαúκßστικη κατÜργηση του τÝλους ΕΡΤ, αφοý απü κÜπου αλλοý θα πρÝπει να αναπληρþσει η ΚυβÝρνηση τα χαμÝνα Ýσοδα. Επßσης κÜποιος θα πρÝπει να πληρþσει και τις τερÜστιες αποζημιþσεις  που η ΚυβÝρνηση υποσχÝθηκε στους εργαζüμενους (βÝβαια αν αντß για τους 3.000 της ΕΡΤ εßχαν απολυθεß 3.000 επßορκοι δεν θα πληρþναμε αποζημιþσεις), οι οποßοι Ýως τþρα αμεßβονταν απü το τÝλος που η ΚυβÝρνηση βιÜστηκε να καταργÞσει θριαμβολογþντας. Σ’ αυτÜ βÝβαια δεν προσθÝσαμε τις ποινικÝς ρÞτρες απü αθÝτηση συμβÜσεων της ΕΡΤ και τα επιδüματα ανεργßας για τους απολυμÝνους. Και αν üντως η ΚυβÝρνηση προσδοκÜ να επαναπροσλÜβει μÝρος των εργαζüμενων στη νÝα «ΝΕΡΙΤ», εßναι προφανÝς üτι θα πρüκειται για βλακþδη σπατÜλη, αφοý αντß να απολυθοýν κÜποιοι πραγματικÜ πλεονÜζοντες υπÜλληλοι και να αποζημιωθοýν, η ΚυβÝρνηση καταφÝρνει να εßναι ο πρþτος εργοδüτης στον κüσμο που απολýει και αποζημιþνει υπαλλÞλους για να τους επαναπροσλÜβει στη συνÝχεια, Ýχοντας üμως ξοδÝψει τα χρÞματα για την αποζημßωση, την οποßα θα γλýτωνε αν δεν Ýκλεινε την ΕΡΤ.

ΜÞπως τελικÜ η üλη υπüθεση Ýχει να κÜνει με «εκκαθαρßσεις» στο χþρο της δημüσιας τηλεüρασης, που Ýκλεισε γιατß «οι υπÜλληλοι της ΕΡΤ εßχαν ανοßξει πüλεμο με την ΚυβÝρνηση» (Αδ. ΓεωργιÜδης) και üχι για πραγματικοýς δημοσιονομικοýς λüγους;

 

ΣτρÝφοντας την κοινÞ γνþμη κατÜ των μεταρρυθμßσεων

Το κυριüτερο üμως εßναι üτι πÜνω που η κοινÞ γνþμη Þταν Ýτοιμη για τις απαραßτητες τομÝς,  ο κ. ΣαμαρÜς καταφÝρνει με μια κßνηση «αυτογκüλ» να ταυτßσει στη συνεßδηση πολλþν τις αποκρατικοποιÞσεις και τις μεταρρυθμßσεις με τον αυταρχισμü που επÝδειξε στη συγκεκριμÝνη περßπτωση. ΠρÜγματι, μετÜ απü αυτü ποιος θα εμπιστευτεß τις προθÝσεις του Πρωθυπουργοý, ακüμα και για την πλÝον αναγκαßα αλλαγÞ;

Πολλοß που εδþ και καιρü ανυπομονοýσαν για τις πρþτες αλλαγÝς που δεν Ýρχονταν βιÜστηκαν να πιστÝψουν τα τεχνÜσματα του Πρωθυπουργοý, νομßζοντας üτι πρÜγματι πρüκειται για μια απ’ τις μεγÜλες τομÝς που ο κ. ΣαμαρÜς τüσο καιρü υποσχüταν αλλÜ αρνοýνταν πεισματικÜ να κÜνει.  Ωστüσο η πλειοψηφßα του λαοý αντιλÞφθηκε την απÜτη της ΚυβÝρνησης και στρÜφηκε εναντßον της. Πþς λοιπüν τþρα, Ýχοντας χÜσει κÜθε κýρος και Ýχοντας δεßξει την πραγματικÞ ακροδεξιÜ του ταυτüτητα θα μπορÝσει ο Πρωθυπουργüς να κερδßσει την απαραßτητη συναßνεση για τις μεταρρυθμßσεις που εßναι απαραßτητες;

¸χοντας αναλþσει üση δυναμικÞ υπÞρχε για τις μεταρρυθμßσεις σε μια ανοýσια,  Üδικη , υποκριτικÞ και αποπροσανατολιστικÞ πολιτικÞ μÜχη κατÜ της «βρωμερÞς ΕΡΤ», ο Πρωθυπουργüς χÜνει τις κοινωνικÝς δυνÜμεις που θα μποροýσαν να τον στηρßξουν σε πραγματικÝς πολιτικÝς τομÝς. Δßνει Ýτσι λαβÞ σε üσους εξαρχÞς αντιστρατεýονταν τις μεταρρυθμßσεις, χαρßζοντÜς τους τον ρüλο του υπερασπιστÞ της Δημοκρατßας, για την οποßα ο ßδιος δεν Ýδειξε τον προσÞκοντα σεβασμü.