τουΝκου Μουζληαπ το ΒΗΜΑ

18 2013

http://www.soc.uoc.gr/socpms/My_Homepage_Files/downloads/photos/mouzelis1.jpgΔεν υπρχει αμφιβολα πως χρειζονται ριζικς αλλαγς στην κρατικ ραδιοτηλεραση. Πρα απ τις σπατλες, την αδιαφνεια και τον πελατειακ τρπο γιγντωσς της, η πιο βασικ αδυναμα του οργανισμο εναι πως υπρξε και παραμνει εργαλεο της εκστοτε κυβρνησης - εργαλεο χρσιμο για την τοποθτηση «ημετρων» σ’ λες τις διοικητικς βαθμδες.

λα τα παραπνω μως δεν δικαιολογον τον σπασμωδικ και πολιτικ ακατανητο τρπο που ο Πρωθυπουργς προσπαθε να λσει το πρβλημα. Σε μια περοδο κοινωνικ εκρηκτικ, περοδο κατ την οποα μια λθος κνηση μπορε να οδηγσει σε απρβλεπτες και συγχρνως καταστροφικς καταστσεις, ο αρχηγς της ΝΔ ρχνει λδι στη φωτι με μια κνηση που δεχνει πως το θυμικ και το παρλογο εξαφανζουν τελεως το λογικ.

Πς εξηγεται η ακατανητη αυτ κνηση του Πρωθυπουργο; Νομζω το επιχερημα πως ο Αντνης Σαμαρς πιστηκε απ την κυρα Μρκελ δεν ευσταθε. Η γερμανδα καγκελριος εναι η τελευταα που χει συμφρον να προκαλσει τη διλυση της τρικομματικς κυβρνησης και την επιστροφ σε νες εκλογς. Οτε ββαια οι θεωρες συνωμοσας περ συμφερντων και σκοτεινν δυνμεων, ντπιων και ξνων, πεθουν. Παρ’ λο που ως κοινωνιολγος δεν εμαι φλος ψυχολογικν εξηγσεων, ταν πρκειται για τη διερενηση μακροκοινωνικν φαινομνων, σ’ αυτ την περπτωση, εξετζοντας την πολιτικ σταδιοδρομα του Αντνη Σαμαρ, διακρνω να επαναλαμβανμενο αυτοκαταστροφικ σνδρομο. Το βλπουμε καθαρ στην περπτωση του μακεδονικο, σ’ αυτ της Πολιτικς νοιξης καθς και στο τωριν κλεσιμο της ΕΡΤ.

 

Το σκοπιαν φισκο

Η πατριωτικ μισαλλοδοξα και η παντελς λλειψη ρεαλισμο του ττε υπουργο Εξωτερικν οδγησαν στο γνωστ μακεδονικ φισκο. να φισκο, τις επιπτσεις του οποου ακμη πληρνουμε. Αντ να δεχτομε εξαρχς τη λογικ και ρεαλιστικ λση της μεικτς ονομασας που η ττε σκοπιαν ηγεσα ταν τοιμη να δεχτε, ακολουθσαμε τη μαξιμαλιστικ λογικ του κ. Σαμαρ. Εμεναμε στη θση πως «Η Μακεδονα εναι μα και εναι ελληνικ». Αυτ η ακραα, στρουθοκαμηλικ πολιτικ (βλ. σχετικ ρθρα μου στο «Κ. Βμα» 5/2/1995 και 24/11/1995) διαινισε το πρβλημα και μας οδγησε, πειτα απ χρνια σπατλης δυνμεων, επιρρος και πρων, στη σημεριν εξευτελιστικ κατσταση να εκλιπαρομε τους Σκοπιανος να δεχτον μια μεικτ ονομασα! Ββαια ο Αντνης Σαμαρς δεν εναι ο μνος υπεθυνος αυτς της τραγωδας, αλλ σγουρα παιξε πρωταγωνιστικ ρλο. Το τι ο διος δεν παραδχτηκε ποτ το τραγικ αυτ σφλμα (που πιθανς και σμερα δεν το θεωρε σφλμα) δεχνει χι τσο ισχυρογνωμοσνη σο ελλειμματικ αυτογνωσα.

 

Η Πολιτικ Ανοιξη

Ως γνωστν ο Σαμαρς, στο πλασιο της μακεδονικς διαμχης, αποφασζει να ρξει την κυβρνηση Μητσοτκη και να δημιουργσει δικ του κμμα, την Πολιτικ Ανοιξη. Κατ τελεως παρλογο τρπο λπιζε, σαν νας νος Ελευθριος Βενιζλος, να αλλξει το πολιτικ σστημα, να «σσει» τη χρα και συγχρνως να περσει απ το σημαντικ υπουργικ αξωμα στην πρωθυπουργα. Επρκειτο ββαια για μια μεγαλομαν φαντασωση, για μια ακραα αυτοκαταστροφικ κνηση. Η Πολιτικ Ανοιξη διαλθηκε και ο πολιτικς νδρας μεινε για χρνια ανεπγγελτος καθς και εκτς του πολιτικο παιχνιδιο. Αυτ εναι το δετερο μεγλο φισκο του Αντνη Σαμαρ.

 

Η τωριν πρωθυπουργα

Η επιστροφ του στην ενεργ πολιτικ ξεκνησε με επιτυχα. γινε ξαν δεκτς στους κλπους του συντηρητικο κμματος. Στη συνχεια τον βλπουμε ευρωβουλευτ, υπουργ Πολιτισμο, πρεδρο της ΝΔ και τελικ αρχηγ της τρικομματικς κυβρνησης. Σαν πρωθυπουργς χειρστηκε το θμα του χρους πολ πιο αποτελεσματικ απ τους δυο προκατχους του. λλαξε το εχθρικ κλμα που υπρχε εναντον της Ελλδος στο εξωτερικ και συνβαλε στην αποφυγ της εξδου της χρας απ την ευρωζνη. Εναι σ’ αυτ το σημεο που το αυτοκαταστροφικ μοτβο ξαναπροβλλει. Σε μια «μεγαλειδη» προσπθεια να δεξει εντς και εκτς της ελληνικς επικρτειας την αποφασιστικτητ και την πυγμ του, ως «μγας εκσυγχρονιστς», προσπαθε να λσει με μια ρηξικλευθη κνηση, να κψει τον γρδιο δεσμ, το πλγμα των παθολογιν της κρατικς τηλερασης. Και αυτ χωρς να λβει σοβαρ υπψη του τη θση των κυβερνητικν εταρων του, αυτ της συντριπτικς πλειοψηφας των δημοσιογρφων καθς και μιας μεγλης μερδας των Ελλνων εντς και εκτς Ελλδος. Ακμα πιο σοβαρ και κρως επικνδυνο, αγνησε την κρσιμη κατσταση στην οποα βρσκεται η χρα, μια κατσταση που θα μποροσε εκολα να οδηγσει στη διλυση της κυβρνησης, σε γενικευμνο χος και στον δρμο για νες εκλογς - δηλαδ σε μια πλρη καταστροφ των σων επιτεχθηκαν μχρι σμερα με τις σκληρς θυσες του ελληνικο λαο. Αν συμβε κτι ττοιο, σγουρα θα σημνει οπισθοδρμηση σε ,τι αφορ την ευρωπακ πορεα της χρας. Μ’ λλα λγια, ο Πρωθυπουργς αντ να παλψει πιο σκληρ για να βγλει τη χρα απ την φεση και την τρομακτικ ανεργα, διλεξε την πιο ακατλληλη στιγμ για να εξυγινει την ΕΡΤ και να προσθσει και λλους στη στρατι των ανργων. Βλπουμε ξαν λοιπν τον παρορμητισμ, το αυτοκαταστροφικ μοτβο να ξεπροβλλει. πειτα απ σοβαρ επιτεγματα ο Πρωθυπουργς εναι τοιμος να δσει μια κλωτσι και να χσει, κατ τη λακ κφραση, την «καρδρα με το γλα». Μ’ λλα λγια, να τρτο φισκο παραμονεει, δηλαδ μια αντιστροφ της ευρωπακς πορεας της χρας.

Συμπρασμα: και στα τρα κρια στδια της πολιτικς καριρας του Αντνη Σαμαρ βλπουμε το διο μοτβο: την πολιτικ νοδο, στη συνχεια μια παρλογη/αυτοκαταστροφικ κνηση που τελικ οδηγε σε φισκο. Στο φισκο του μακεδονικο αρχικ, σ’ αυτ της Πολιτικς νοιξης στη συνχεια και τλος, στη σημεριν συγκυρα, στο πιθαν φισκο μιας επιστροφς στην πλρη ακυβερνησα της χρας. Τελεινοντας, δεν χρειζεται να τονσω πως δεν εμαι αντθετος σε μια σταδιακ ορθολογικοποηση/εξυγανση της ΕΡΤ. Σαν αυτ, για παρδειγμα, που εχε ξεκινσει ο Ηλας Μσιαλος και στην οποα η ΝΔ εχε αντισταθε. Αλλ πιστεω πως ο παρλογος τρπος με τον οποο ο Πρωθυπουργς προσπθησε να λσει το θμα μπορε να οδηγσει σε καταστροφικ για τη χρα αποτελσματα. Για να το επαναλβω, η ΕΡΤ δεν χρειαζταν κλεσιμο αλλ σταδιακ αναδιοργνωση και ριζικ αποκομματικοποηση, δηλαδ αυτονομα απ το τελεως απαξιωμνο κομματικοκρατικ σστημα.