Financial Times:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

17 2013

http://img.youtube.com/vi/N_a5qJFWxhE/0.jpgΓια την παγκσμια οικονομικ κατσταση αναφρεται σε ρθρο του στους Financial Times o Wolfang Munchaus, ο οποος αναφερμενος για την Ελλδα τονζει τι ακμη «δεν εναι σε βισιμο μονοπτι», εν παρλληλα προβλπει τι «χουμε στα χρια μας μια δεκαετα με χαρακτηριστικ ζμπι, με νευ προηγουμνου χρεοκοπες, και τα δο διαδοχικ».

Ο Μunchaus, μιλντας για την οικονομικ κατσταση της Ευρωζνης σε ρθρο του στους Financial Times, τνισε πως ο πρεδρος της ΕΚΤ Μριο Ντργκι, εχε υποσχεθε τι θα παρσχει απεριριστη στριξη στην αγορ κρατικο χρους, εν παρλληλα αναφρει πως οι επενδυτς «θρησαν επσης πολ αξιπιστη την ιδα της τραπεζικς νωσης της ευρωζνης», σχδια που και τα δο δεν χουν πετχει, λγω κυρως της επμβασης της Γερμανας, με τον Munchaus να αναφρει τι «ταν η ΕΚΤ μιλει αγγλικ, το πργραμμα εναι απεριριστο. Οταν μως μιλει γερμανικ, ττε δνει μφαση στα ρια του προγρμματος και χι στις προοπτικς του».

Στη συνχεια, το δημοσευμα αναφρει πως οι «κρυφς» απλειες των τραπεζν αγγζουν το 1 τρις ευρ, το οποο μπορε να τριπλασιαστε, εν «εν προστεθε και να συγκεκριμνο ποσ κρατικο χρους που εναι απθανο να ξεχρεωθε, χουμε στα χρια μας μια δεκαετα με χαρακτηριστικ ζμπι, με νευ προηγουμνου χρεοκοπες, και τα δο διαδοχικ», επισημανεται.

Τλος, ο Munchaus αναφρει πως υπρχουν αρκετ σχημα να που θα προλθουν απ την δια την ευρωζνη, καθς η Ισπανα, η Πορτογαλα, η Κπρος και η Ελλδα, «παραμνουν σε μη βισιμο μονοπτι».

 

Ολκληρο το ρθρο των Financial Times:

«Θα ρθουν οι vigilantes των αγορν ομολγων στην ευρωζνη για να φρουν την καταστροφ; Η ισχυρ αντδραση της αγορς στην αλλαγ των προσδοκιν αναφορικ με τη νομισματικ πολιτικ της Federal Reserve των ΗΠΑ υποδηλνει πως αργ γργορα η περοδος των ξτρα-χαμηλν επιτοκων μπορε να τερματιστε. Οι αγορς ανκαμψαν στο τλος της εβδομδας, ελπζοντας πως αυτ η στιγμ θα ρθει αργτερα. Για την ευρωζνη, οι επιπτσεις δεν θα εναι οτε μεσες, οτε θα ρθουν απευθεας – ενδεχομνως μως να εναι σημαντικς.

Για να δομε την εππτωση, εναι σημαντικ να γνει κατανοητ γιατ οι συνθκες στις αγορς ομολγων χουν γνει τσο ευνοκς απ πρυσι το καλοκαρι.

Ο νας λγος εναι τι οι επενδυτς πστευαν ακρδαντα στη δσμευση που λαβε ο Μριο Ντργκι, ο πρεδρος της ΕΚΤ, τι θα παρσχει απεριριστη στριξη στην αγορ κρατικο χρους της ευρωζνης. Θερησαν επσης πολ αξιπιστη την ιδα της τραπεζικς νωσης της ευρωζνης. Αυτ, ωστσο, παραμνει ργο εν εξελξει.

Αν και τα δο αυτ project ταν αληθιν, ττε η κρση στην ευρωζνη πργματι θα εχε λξει, αφο ο συνδυασμς τους θα βαζε τλος σε λους τους κινδνους χρεοκοπας. Η ΕΚΤ θα εγγυονταν τη ρευσττητα των τραπεζν. Και οι τρπεζες θα εγγυονταν την ρευσττητα των κρατν.

Αυτ το τελευταο σημεο εναι ιδιατερα σημαντικ, καθς οι τρπεζες χουν γνει οι βασικο αγοραστς του κρατικο τους χρους. Μια νοδος των επιτοκων στις παγκσμιες αγορς μπορε να χει εππτωση στην οικονομα της ευρωζνης, δεν θα οδηγοσε μως και σε δισπασ της. Εξακολουθον να υπρχουν λλα ρσκα - μακροοικονομικ και πολιτικ. μως, τουλχιστον η ευρωζνη δεν θα ερχταν αντιμτωπη με τον κνδυνο μιας «θανατηφρας» κρσης στην αγορ ομολγων.

Πσω στην... πραγματικτητα, αυτ η υπθεση μπορε να μην αντξει τις πισεις που ενδεχομνως εμαστε τοιμοι να δομε. Οι ακροσεις της περασμνης εβδομδας στο Συνταγματικ Δικαστριο της Γερμανας μας θμισαν πσο αδναμο εναι το περιεχμενο πσω απ το OMT – το πργραμμα αγορς κρατικν ομολγων που βρσκεται πσω απ την εγγηση του Ντργκι, το οποο δεν χει ακμα χρησιμοποιηθε.

ταν η ΕΚΤ μιλει αγγλικ, το πργραμμα εναι απεριριστο. ταν μως μιλει γερμανικ, ττε δνει μφαση στα ρια του προγρμματος και χι στις προοπτικς του. Αυτ δεν αποτελε τσο μεταφραστικ λθος, σο μια πολ υψηλο ρσκου επικοινωνιακ πολιτικ να στελει διαφορετικ μηνματα στους αγγλφωνους επενδυτς και στους γερμανφωνου ευρωσκεπτικιστς.

Ο Γιοργκ σμουσεν, μλος του εκτελεστικο συμβουλου της ΕΚΤ, δλωσε στο δικαστριο την περασμνη εβδομδα τι το πργραμμα εναι απεριριστο μνο υπ την ννοια τι δεν υπρχει επσημο πλαφν που να χει επιβληθε εκ των προτρων, μως στην πραγματικτητα το πργραμμα χει πλαφν λγω του σχεδιασμο του. Το μνυμα του κ. Ντργκι προς τους διεθνες επενδυτς εχε λιγτερες... λεπτς διαφορς. Προσπαθ να βρω μια κομψ γερμανικ μετφραση του «,τι χρειαστε».

Το πρβλημα δεν εναι Γερμανικ Συνταγματικ Δικαστριο απ μνο του. Δεν χει δικαιοδοσα εδ. Το πρβλημα εναι τι η γερμανικ νομικ ερμηνεα χει το... συνθειο να υπερισχει στις αντιδρσεις για αντιμετπιση της κρσης της ευρωζνης. Η ΕΚΤ δεν θα νομισματοποισει το χρος σε μεγλη κλμακα. Και αυτ εναι κτι που στο τλος μπορε να καταλβουν οι επενδυτς της αγορς ομολγων, καθς θα επαναξιολογον τα ρσκα τους. Εναι καλτερα να βλπουμε το ΟΜΤ ως να πργραμμα σταθεροποησης, που μπορε να τεθε σε εφαρμογ σε μια περοδο πανικο στις αγορς. Μπορε να μην υπρχει επισμως κποιο πλαφν στη χρηματοδτηση, μως αυτ το πργραμμα δεν χει σχεδιαστε στε να αντιμετωπσει τα προβλματα φερεγγυτητας των διαφρων ιδιωτικν και δημσιων οντοττων στην ευρωζνη.

Αυτ που επσης θα γνει ακμα πιο ξεκθαρο, εν ευθτω χρνω, εναι τι και η τραπεζικ νωση μπορε να μην εκπληρσει τις υποσχσεις της. Η βασικ οικονομικ λειτουργα της θα ταν να διαχωρσει τα τραπεζικ απ τα κρατικ ρσκα. Η κρια συζτηση, τρα, εναι εν η Ευρωπακ Επιτροπ ετε κποιος λλος θα πρπει να διαχειρζεται την Αρχ που θα εναι υπεθυνη για τη διλυση των προβληματικν χρηματοπιστωτικν ιδρυμτων.

Το πραγματικ θμα, μως, εναι πς θα υπρξει ασφλεια ναντι των ενδεχομνως τερστιων συστημικν ρσκων. Μια αισιδοξη εκτμηση των συσσωρευμνων απωλειν απ τις «φοσκες» των τιμν των assets, των κρσεων στις αγορς και της διπλς φεσης χωρς να ξεκθαρο μονοπτι προς την ανκαμψη, τις φρνει στο 5% του ισολογισμο του συνολικο χρηματοοικονομικο τομα της ευρωζνης.

Αυτ θα ανβαζε συνολικς «κρυφς» απλειες απ τις τρπεζες στο 1 τρισ. ευρ περπου, να μεγλο μρος του οποου θα πρπει να καλυφθε μσω νων κεφαλαων. Το ποσ αυτ θα μποροσε να διπλασιαστε ακμα και να τριπλασιαστε, χωρς να ακογεται παρλογο. Αν σε αυτ προστεθε και να συγκεκριμνο ποσ κρατικο χρους που εναι απθανο να ξεχρεωθε, χουμε στα χρια μας μια δεκαετα με χαρακτηριστικ ζμπι, με νευ προηγουμνου χρεοκοπες, και τα δο διαδοχικ.

Το κλμα στις αγορς ομολγων, βεβαως, εναι δσκολο να προβλεφθε. μως, χρειζονται μνο απειροελχιστες αλλαγς στις προβλψεις για τις πιθαντητες χρεοκοπας, για να προκληθον μεγλες αλλαγς στα επιτκια της αγορς. Αυτς εναι ο λγος για τον οποο χουμε παρατηρσει μεγλες περιδους αυτοεκπληρομενων ρλι πτσεων στις αγορς ομολγων.

Τα αυξημνα επιτκια τροφοδοτον τον φαλο κκλο διτι οι επενδυτς αμφισβητον τη βιωσιμτητα του χρους του δανειολπτη και θλουν να αποζημιωθον για το υψηλτερο ρσκο. Παρομοως, ταν τα επιτκια πφτουν, πυροδοτεται νας ενρετος κκλος.

Εκτς απ την αλλαγ στις προσδοκες αναφορικ με τα αμερικανικ επιτκια, υπρχουν αρκετ «κακ» να που θα προλθουν απ την δια την ευρωζνη. Εναι δσκολο να υπερεκτιμσουμε την εππτωση της αξησης του ΦΠΑ που εξετζει η ιταλικ κυβρνηση για να χρηματοδοτσει τη μεωση των φρων ακιντων. Η Ελλδα, η Κπρος και η Πορτογαλα παραμνουν σε μη βισιμο μονοπτι. Το διο ισχει και για την Ισπανα.

Αυτ που μπορομε να προβλψουμε με ναν υψηλ βαθμ πιθαντητας, ωστσο, εναι τι ταν αυξηθον και πλι οι αποδσεις των κρατικν ομολγων, η ευρωζνη δεν θα εναι προετοιμασμνη».