Áëìïýíéá: Ï ÊáñáìáíëÞò öôáßåé ãéá ôçí êñßóç åðåéäÞ åß÷å ôï íïõ ôïõ ìüíï óôéò åêëïãÝò

ΣυνÝντευξη στο Νßκο ΧρυσολωρÜ

ÊõñéáêÞ 16 Éïõíßïõ 2013

http://2.bp.blogspot.com/-zBM7rLHs0w0/Ub0gFz1eW7I/AAAAAAAA4jw/8_TE4Ypnpjw/s1600/2007_04_25_Europe_5_C.jpgΗ κυβÝρνηση ΚαραμανλÞ, συμπεριλαμβανομÝνου και του ßδιου του τüτε πρωθυπουργοý, εßχε προειδοποιηθεß ρητÜ και επανειλημμÝνως το 2009 απü την Κομισιüν üτι η χþρα οδηγεßται σε πλÞρη δημοσιονομικü εκτροχιασμü, ενþ απολýτως ενÞμερο Þταν και το Eurogroup, υποστηρßζει σε αποκλειστικÞ συνÝντευξη στην «Κ», ο αντιπρüεδρος της Κομισιüν, Χοακßν Αλμοýνια. Η απÜντηση σε αυτÝς τις προειδοποιÞσεις Þταν η «πλÞρης αδρÜνεια». Ο κ. Αλμοýνια, πρþην επßτροπος Οικονομικþν ΥποθÝσεων και σÞμερα αρμüδιος για το πανßσχυρο χαρτοφυλÜκιο του Ανταγωνισμοý, διαψεýδει επßσης üτι η Κομισιüν εßχε οποιαδÞποτε εμπλοκÞ στην αποτυχßα της πþλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom, ενþ επιβεβαιþνει üτι τÝσσερις κρατικÝς επιχειρÞσεις προς ιδιωτικοποßηση (ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) βρßσκονται υπü διερεýνηση για την παροχÞ παρÜτυπων κρατικþν ενισχýσεων.

 

ΔιαβÜστε ολüκληρη τη συνÝντευξη

– Κýριε αντιπρüεδρε, Ýνα απü τα βασικÜ προβλÞματα στη διαδικασßα ιδιωτικοποιÞσεων στην ΕλλÜδα, οι οποßες εßναι απαραßτητες για την επιτυχßα του Μνημονßου, εßναι εκκρεμεßς υποθÝσεις παρÜνομων κρατικþν ενισχýσεων. ΥπÜρχουν ειδικÝς περιπτþσεις που εξετÜζετε;

– ΥπÜρχουν ορισμÝνες σημαντικÝς υποθÝσεις, αλλÜ η μεγÜλη πλειοψηφßα των επιχειρÞσεων που εßναι προς ιδιωτικοποßηση στην ΕλλÜδα δεν αντιμετωπßζουν πρüβλημα απü τη δικÞ μας πλευρÜ. ΠροβλÞματα Ýχουν οι σιδηρüδρομοι (ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ), τα ΕλληνικÜ ΑμυντικÜ ΣυστÞματα, η γνωστÞ υπüθεση της ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ και Ýνας τερματικüς σταθμüς κοντÝινερ στο λιμÜνι του ΠειραιÜ. Εßμαστε σε συζητÞσεις με τις ελληνικÝς αρχÝς και προσπαθοýμε να λýσουμε τα προβλÞματα, ζητþντας τους, üπως για παρÜδειγμα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να μας παρουσιÜσουν Ýνα σαφÝς σχÝδιο ιδιωτικοποßησης, το οποßο θα εξετÜσουμε. Υπü αυτÞν την Ýννοια, τα προβλÞματα ανταγωνισμοý εßναι και μοχλüς πßεσης για να συνταχθοýν προγρÜμματα ιδιωτικοποιÞσεων.

 

– Τι συνÝβη στην περßπτωση της ΔΕΠΑ; Σας ρωτþ επειδÞ απü την ελληνικÞ κυβÝρνηση διÝρρευσε πως η Gazprom δεν κατÝθεσε προσφορÜ λüγω προβλημÜτων με την Κομισιüν.

– Δεν εßχαμε καμßα ενημÝρωση για τους λüγους για τους οποßους η Gazprom απÝσυρε την προσφορÜ της. Δεν υπÜρχουν σοβαρÜ ζητÞματα κρατικþν ενισχýσεων με τη ΔΕΠΑ. Τον ΦεβρουÜριο εγκρßναμε απüφαση της ελληνικÞς κυβÝρνησης να παρÜσχει Ýκτακτη ρευστüτητα στη ΔΕΠΑ και τþρα εξετÜζουμε την παρÜταση αυτÞς της Ýκτακτης ενßσχυσης. Επßσης, εξετÜζουμε ορισμÝνα προγρÜμματα επενδýσεων απü τη ΔΕΣΦΑ. ΑλλÜ εμεßς δεν εßχαμε επαφÝς με την Gazprom για τα θÝματα αυτÜ.

 

– Πολλοß στην ΕλλÜδα σας κατηγοροýν üτι σιωπÞσατε, αν üχι και üτι καλýψατε, τη δημοσιονομικÞ εκτροπÞ που συντελÝστηκε üσο Þσασταν επßτροπος Οικονομικþν ΥποθÝσεων. Πþς απαντÜτε στην κριτικÞ üτι δεν σημÜνατε εγκαßρως συναγερμü;

– Να σας πω τι θυμÜμαι εγþ. ΑνÝλαβα επßτροπος τον Απρßλιο του 2004. ¸νας απü τους πρþτους φακÝλους που βρÞκα στο γραφεßο μου Þταν το αßτημα της ΕλλÜδας για αναθεþρηση των στατιστικþν στοιχεßων για το Ýλλειμμα και το χρÝος. ¸γινε τüτε μßα μεγÜλη συζÞτηση γιατß η κυβÝρνηση ΚαραμανλÞ υποστÞριζε üτι η προηγοýμενη κυβÝρνηση δεν κατÝγραφε σωστÜ τα δημοσιονομικÜ στοιχεßα. ΖÞτησα τüτε απü το ECOFIN να μου δþσει την εξουσßα να ελÝγξω τα στατιστικÜ στοιχεßα της ΕλλÜδας. ¼μως τα κρÜτη-μÝλη δεν μου το επÝτρεψαν. Και να ξÝρετε üτι δεν Þταν η ελληνικÞ κυβÝρνηση που αντιτÜχθηκε σε αυτü, αλλÜ οι ΓÜλλοι, οι Γερμανοß, οι Βρετανοß. Απü τüτε λοιπüν, μÝχρι το 2010 που δüθηκαν οι απαραßτητες εξουσßες στη Eurostat να ελÝγχει τους εθνικοýς λογαριασμοýς, η Κομισιüν δεν εßχε τη δυνατüτητα να εξετÜσει την ακρßβεια των παρεχüμενων στοιχεßων. ΚÜθε χρüνο λοιπüν, αναγκαζüμασταν να αναθεωροýμε τα στοιχεßα εκ των υστÝρων. Το αποτÝλεσμα εßναι üτι κÜθε φορÜ που καλοýμασταν να πÜρουμε αποφÜσεις για την ΕλλÜδα, δεν εßχαμε στη διÜθεσÞ μας τα αληθινÜ στοιχεßα, γιατß αυτÜ Ýρχονταν αργüτερα. Μüνο μετÜ την κρßση χρÝους λýθηκε το ζÞτημα. Και τþρα εßναι ευτυχþς λυμÝνο.

Το 2009 η κατÜσταση επιδεινþθηκε δραματικÜ, αλλÜ üχι μüνο λüγω της ανακρßβειας των στατιστικþν, διüτι η κυβÝρνηση εκεßνη τη χρονιÜ, που Þταν και χρονιÜ εκλογþν, ας μην ξεχνÜμε, Þταν απολýτως παθητικÞ. Μας Ýδωσαν το φθινüπωρο του 2008 Ýναν προûπολογισμü που προÝβλεπε Ýλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρþτο κιüλας μÞνα εßχε ξεπερÜσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρßλιο το Ýλλειμμα Þταν πÜνω απü 5%, σýμφωνα με τις εκτιμÞσεις μας. Παρουσßασα λοιπüν μßα αυστηρüτατη εισÞγηση στο Eurogroup με προτÜσεις για την Üμεση δημοσιονομικÞ προσαρμογÞ της ΕλλÜδας. Το Eurogroup υιοθÝτησε τις προτÜσεις μου, αλλÜ η ελληνικÞ κυβÝρνηση τους επüμενους μÞνες δεν Ýκανε τßποτα. Μας Ýλεγαν üτι η κατÜσταση δεν εßναι και τüσο σοβαρÞ και σκÝφτονταν τις εκλογÝς που εßχαν μπροστÜ τους.

Στις αρχÝς Ιουλßου, παρουσßασα μßα Ýκθεση στο Eurogroup, η οποßα αργüτερα μου ζητÞθηκε το 2010 και την Ýστειλα στην ελληνικÞ ΒουλÞ. Εßπα στον τüτε υπουργü Οικονομικþν της ΕλλÜδας «αν δεν υιοθετÞσετε Üμεσα τις προτÜσεις μας, το ÝλλειμμÜ σας θα ξεπερÜσει το 10%». ΑλλÜ πÜλι δεν Ýγινε τßποτα. Μüνο μετÜ τις εκλογÝς, ο νÝος υπουργüς Οικονομικþν, στην πρþτη μας συνÜντηση, μου εßπε «Χοακßν, το Ýλλειμμα εßναι πÜνω απü 12%». ΑυτÞ εßναι η ιστορßα. Δεν Þταν στατιστικü το πρüβλημα. Το πρüβλημα Þταν η καταστροφικÞ διαχεßριση των δημοσßων οικονομικþν απü την ελληνικÞ κυβÝρνηση το 2009, λüγω της ανικανüτητας αυτÞς της κυβÝρνησης και της ενασχüλησÞς της με τις εκλογÝς. Το Eurogroup τα Þξερε üλα αυτÜ, γιατß εγþ τους τα εßπα. Εßχα επανειλημμÝνες συναντÞσεις με τον ¸λληνα υπουργü Οικονομικþν και τον πρωθυπουργü και Þταν απολýτως ενÞμεροι για τις ανησυχßες μας, αλλÜ δεν αντÝδρασαν. Το Eurogroup τüτε δεν Þταν εξοπλισμÝνο με τα σημερινÜ εργαλεßα οικονομικÞς διακυβÝρνησης, þστε να κÜνει κÜτι και δεν Þταν Ýτοιμο να πιÝσει την ελληνικÞ κυβÝρνηση. ΜÝχρι και την κρßση χρÝους, üταν μßα κυβÝρνηση της Ευρωζþνης εßχε οικονομικÝς δυσκολßες, αλλÜ Ýρχονταν εκλογÝς, οι υπουργοß Οικονομικþν της Ýδιναν χρüνο. Τþρα, οι κανüνες του παιχνιδιοý Ýχουν αλλÜξει.

 

«Με τις τρÜπεζες, δεν εßχαμε επιλογÞ»

– Η εντýπωση που επικρατεß στην Ευρþπη εßναι üτι οι ζημßες των τραπεζþν κοινωνικοποιÞθηκαν, με τις κρατικÝς ενισχýσεις που εγκρßνατε, και üτι οι φορολογοýμενοι τις Ýβγαλαν απü τη δýσκολη θÝση, αλλÜ χωρßς να δουν αντßκρισμα στην αποκατÜσταση της ρευστüτητας στην αγορÜ. Πþς απαντÜτε σε αυτÞν την κριτικÞ;

– ¼ταν χρεοκοπεß μια οποιαδÞποτε Üλλη εταιρεßα, δημιουργεßται φυσικÜ πρüβλημα, με τους ανθρþπους που μÝνουν Üνεργοι, αλλÜ η αγορÜ συνεχßζει να λειτουργεß, κÜποιος ανταγωνιστÞς παßρνει τη θÝση της. Στην περßπτωση των τραπεζþν, üταν χρεοκοπεß μßα, οι ανταγωνιστÝς της δεν επωφελοýνται, αλλÜ πλÞττονται. Δημιουργεßται αυτü που λÝμε «συστημικüς κßνδυνος» για την οικονομßα. Οπüτε δεν εßχαμε Üλλη επιλογÞ απü το να χρησιμοποιÞσουμε χρÞματα των φορολογουμÝνων.

Απü την υπüθεση της Κýπρου κι Ýπειτα, αν και σχετικÝς συζητÞσεις εßχαν γßνει και για την Ισπανßα, η κατεýθυνση της συζÞτησης Üλλαξε. ΠλÝον, θεωρεßται üτι οι φορολογοýμενοι Ýκαναν πολý μεγÜλες προσπÜθειες. Εδωσαν πÜρα πολλÜ. Ας δοýμε, λοιπüν, πþς θα επιμερßσουμε διαφορετικÜ τα βÜρη. Πρþτον, πþς θα συμβÜλουν οι μÝτοχοι, üπως Ýγινε στην ΕλλÜδα, οι ομολογιοýχοι και ακüμη και οι ανασφÜλιστοι καταθÝτες. Εßναι μια συζÞτηση που τþρα γßνεται. Δεν θÝλουμε να επαναληφθεß αυτü που Ýγινε στην Κýπρο, üπου η ßδια συμμετοχÞ των τραπεζþν (bail in) Ýγινε ανοργÜνωτα. Κανεßς δεν θÝλει να επαναληφθεß. Πρüκειται για παρÜδειγμα προς αποφυγÞ στη διαδικασßα λÞψης αποφÜσεων. Τþρα κÜνουμε μßα οργανωμÝνη συζÞτηση για το πþς θα επιμερßσουμε το βÜρος των χρεοκοπιþν. Τα χρÞματα των φορολογουμÝνων θα χρησιμοποιοýνται αφοý Ýχουν εξαντληθεß τα ßδια μÝσα. Οι ανασφÜλιστοι καταθÝτες εßναι το Ýσχατο üριο. ΠοτÝ δεν θα πειρÜξουμε ασφαλισμÝνες καταθÝσεις.