:

Συνντευξη στο Νκο Χρυσολωρ

16 2013

http://2.bp.blogspot.com/-zBM7rLHs0w0/Ub0gFz1eW7I/AAAAAAAA4jw/8_TE4Ypnpjw/s1600/2007_04_25_Europe_5_C.jpgΗ κυβρνηση Καραμανλ, συμπεριλαμβανομνου και του διου του ττε πρωθυπουργο, εχε προειδοποιηθε ρητ και επανειλημμνως το 2009 απ την Κομισιν τι η χρα οδηγεται σε πλρη δημοσιονομικ εκτροχιασμ, εν απολτως ενμερο ταν και το Eurogroup, υποστηρζει σε αποκλειστικ συνντευξη στην «Κ», ο αντιπρεδρος της Κομισιν, Χοακν Αλμονια. Η απντηση σε αυτς τις προειδοποισεις ταν η «πλρης αδρνεια». Ο κ. Αλμονια, πρην επτροπος Οικονομικν Υποθσεων και σμερα αρμδιος για το πανσχυρο χαρτοφυλκιο του Ανταγωνισμο, διαψεδει επσης τι η Κομισιν εχε οποιαδποτε εμπλοκ στην αποτυχα της πλησης της ΔΕΠΑ στην Gazprom, εν επιβεβαινει τι τσσερις κρατικς επιχειρσεις προς ιδιωτικοποηση (ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) βρσκονται υπ διερενηση για την παροχ παρτυπων κρατικν ενισχσεων.

 

Διαβστε ολκληρη τη συνντευξη

– Κριε αντιπρεδρε, να απ τα βασικ προβλματα στη διαδικασα ιδιωτικοποισεων στην Ελλδα, οι οποες εναι απαρατητες για την επιτυχα του Μνημονου, εναι εκκρεμες υποθσεις παρνομων κρατικν ενισχσεων. Υπρχουν ειδικς περιπτσεις που εξετζετε;

– Υπρχουν ορισμνες σημαντικς υποθσεις, αλλ η μεγλη πλειοψηφα των επιχειρσεων που εναι προς ιδιωτικοποηση στην Ελλδα δεν αντιμετωπζουν πρβλημα απ τη δικ μας πλευρ. Προβλματα χουν οι σιδηρδρομοι (ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ), τα Ελληνικ Αμυντικ Συστματα, η γνωστ υπθεση της ΔΕΠΑ, η ΛΑΡΚΟ και νας τερματικς σταθμς κοντινερ στο λιμνι του Πειραι. Εμαστε σε συζητσεις με τις ελληνικς αρχς και προσπαθομε να λσουμε τα προβλματα, ζητντας τους, πως για παρδειγμα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να μας παρουσισουν να σαφς σχδιο ιδιωτικοποησης, το οποο θα εξετσουμε. Υπ αυτν την ννοια, τα προβλματα ανταγωνισμο εναι και μοχλς πεσης για να συνταχθον προγρμματα ιδιωτικοποισεων.

 

– Τι συνβη στην περπτωση της ΔΕΠΑ; Σας ρωτ επειδ απ την ελληνικ κυβρνηση διρρευσε πως η Gazprom δεν κατθεσε προσφορ λγω προβλημτων με την Κομισιν.

– Δεν εχαμε καμα ενημρωση για τους λγους για τους οποους η Gazprom απσυρε την προσφορ της. Δεν υπρχουν σοβαρ ζητματα κρατικν ενισχσεων με τη ΔΕΠΑ. Τον Φεβρουριο εγκρναμε απφαση της ελληνικς κυβρνησης να παρσχει κτακτη ρευσττητα στη ΔΕΠΑ και τρα εξετζουμε την παρταση αυτς της κτακτης ενσχυσης. Επσης, εξετζουμε ορισμνα προγρμματα επενδσεων απ τη ΔΕΣΦΑ. Αλλ εμες δεν εχαμε επαφς με την Gazprom για τα θματα αυτ.

 

– Πολλο στην Ελλδα σας κατηγορον τι σιωπσατε, αν χι και τι καλψατε, τη δημοσιονομικ εκτροπ που συντελστηκε σο σασταν επτροπος Οικονομικν Υποθσεων. Πς απανττε στην κριτικ τι δεν σημνατε εγκαρως συναγερμ;

– Να σας πω τι θυμμαι εγ. Ανλαβα επτροπος τον Απρλιο του 2004. νας απ τους πρτους φακλους που βρκα στο γραφεο μου ταν το ατημα της Ελλδας για αναθερηση των στατιστικν στοιχεων για το λλειμμα και το χρος. γινε ττε μα μεγλη συζτηση γιατ η κυβρνηση Καραμανλ υποστριζε τι η προηγομενη κυβρνηση δεν κατγραφε σωστ τα δημοσιονομικ στοιχεα. Ζτησα ττε απ το ECOFIN να μου δσει την εξουσα να ελγξω τα στατιστικ στοιχεα της Ελλδας. μως τα κρτη-μλη δεν μου το επτρεψαν. Και να ξρετε τι δεν ταν η ελληνικ κυβρνηση που αντιτχθηκε σε αυτ, αλλ οι Γλλοι, οι Γερμανο, οι Βρετανο. Απ ττε λοιπν, μχρι το 2010 που δθηκαν οι απαρατητες εξουσες στη Eurostat να ελγχει τους εθνικος λογαριασμος, η Κομισιν δεν εχε τη δυναττητα να εξετσει την ακρβεια των παρεχμενων στοιχεων. Κθε χρνο λοιπν, αναγκαζμασταν να αναθεωρομε τα στοιχεα εκ των υστρων. Το αποτλεσμα εναι τι κθε φορ που καλομασταν να προυμε αποφσεις για την Ελλδα, δεν εχαμε στη διθεσ μας τα αληθιν στοιχεα, γιατ αυτ ρχονταν αργτερα. Μνο μετ την κρση χρους λθηκε το ζτημα. Και τρα εναι ευτυχς λυμνο.

Το 2009 η κατσταση επιδεινθηκε δραματικ, αλλ χι μνο λγω της ανακρβειας των στατιστικν, διτι η κυβρνηση εκενη τη χρονι, που ταν και χρονι εκλογν, ας μην ξεχνμε, ταν απολτως παθητικ. Μας δωσαν το φθινπωρο του 2008 ναν προπολογισμ που προβλεπε λλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρτο κιλας μνα εχε ξεπερσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρλιο το λλειμμα ταν πνω απ 5%, σμφωνα με τις εκτιμσεις μας. Παρουσασα λοιπν μα αυστηρτατη εισγηση στο Eurogroup με προτσεις για την μεση δημοσιονομικ προσαρμογ της Ελλδας. Το Eurogroup υιοθτησε τις προτσεις μου, αλλ η ελληνικ κυβρνηση τους επμενους μνες δεν κανε τποτα. Μας λεγαν τι η κατσταση δεν εναι και τσο σοβαρ και σκφτονταν τις εκλογς που εχαν μπροστ τους.

Στις αρχς Ιουλου, παρουσασα μα κθεση στο Eurogroup, η οποα αργτερα μου ζητθηκε το 2010 και την στειλα στην ελληνικ Βουλ. Επα στον ττε υπουργ Οικονομικν της Ελλδας «αν δεν υιοθετσετε μεσα τις προτσεις μας, το λλειμμ σας θα ξεπερσει το 10%». Αλλ πλι δεν γινε τποτα. Μνο μετ τις εκλογς, ο νος υπουργς Οικονομικν, στην πρτη μας συνντηση, μου επε «Χοακν, το λλειμμα εναι πνω απ 12%». Αυτ εναι η ιστορα. Δεν ταν στατιστικ το πρβλημα. Το πρβλημα ταν η καταστροφικ διαχεριση των δημοσων οικονομικν απ την ελληνικ κυβρνηση το 2009, λγω της ανικαντητας αυτς της κυβρνησης και της ενασχλησς της με τις εκλογς. Το Eurogroup τα ξερε λα αυτ, γιατ εγ τους τα επα. Εχα επανειλημμνες συναντσεις με τον λληνα υπουργ Οικονομικν και τον πρωθυπουργ και ταν απολτως ενμεροι για τις ανησυχες μας, αλλ δεν αντδρασαν. Το Eurogroup ττε δεν ταν εξοπλισμνο με τα σημεριν εργαλεα οικονομικς διακυβρνησης, στε να κνει κτι και δεν ταν τοιμο να πισει την ελληνικ κυβρνηση. Μχρι και την κρση χρους, ταν μα κυβρνηση της Ευρωζνης εχε οικονομικς δυσκολες, αλλ ρχονταν εκλογς, οι υπουργο Οικονομικν της διναν χρνο. Τρα, οι καννες του παιχνιδιο χουν αλλξει.

 

«Με τις τρπεζες, δεν εχαμε επιλογ»

– Η εντπωση που επικρατε στην Ευρπη εναι τι οι ζημες των τραπεζν κοινωνικοποιθηκαν, με τις κρατικς ενισχσεις που εγκρνατε, και τι οι φορολογομενοι τις βγαλαν απ τη δσκολη θση, αλλ χωρς να δουν αντκρισμα στην αποκατσταση της ρευσττητας στην αγορ. Πς απανττε σε αυτν την κριτικ;

– ταν χρεοκοπε μια οποιαδποτε λλη εταιρεα, δημιουργεται φυσικ πρβλημα, με τους ανθρπους που μνουν νεργοι, αλλ η αγορ συνεχζει να λειτουργε, κποιος ανταγωνιστς παρνει τη θση της. Στην περπτωση των τραπεζν, ταν χρεοκοπε μα, οι ανταγωνιστς της δεν επωφελονται, αλλ πλττονται. Δημιουργεται αυτ που λμε «συστημικς κνδυνος» για την οικονομα. Οπτε δεν εχαμε λλη επιλογ απ το να χρησιμοποισουμε χρματα των φορολογουμνων.

Απ την υπθεση της Κπρου κι πειτα, αν και σχετικς συζητσεις εχαν γνει και για την Ισπανα, η κατεθυνση της συζτησης λλαξε. Πλον, θεωρεται τι οι φορολογομενοι καναν πολ μεγλες προσπθειες. Εδωσαν πρα πολλ. Ας δομε, λοιπν, πς θα επιμερσουμε διαφορετικ τα βρη. Πρτον, πς θα συμβλουν οι μτοχοι, πως γινε στην Ελλδα, οι ομολογιοχοι και ακμη και οι ανασφλιστοι καταθτες. Εναι μια συζτηση που τρα γνεται. Δεν θλουμε να επαναληφθε αυτ που γινε στην Κπρο, που η δια συμμετοχ των τραπεζν (bail in) γινε ανοργνωτα. Κανες δεν θλει να επαναληφθε. Πρκειται για παρδειγμα προς αποφυγ στη διαδικασα λψης αποφσεων. Τρα κνουμε μα οργανωμνη συζτηση για το πς θα επιμερσουμε το βρος των χρεοκοπιν. Τα χρματα των φορολογουμνων θα χρησιμοποιονται αφο χουν εξαντληθε τα δια μσα. Οι ανασφλιστοι καταθτες εναι το σχατο ριο. Ποτ δεν θα πειρξουμε ασφαλισμνες καταθσεις.