. : -

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

6 2013

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/4CA13AA8911F251179D7D0A5A606CE3C.jpgΚαλεσμνος στον τηλεοπτικ σταθμ του Καναδ TVO ταν ο πρην πρωθυπουργς Γιργος Παπανδρου που και παραχρησε μα συνντευξη εφ λης της λης. Μλησε για την νταξη της χρας στο μηχανισμ στριξης. Το «περφημο» δημοψφισμα, τη Χρυσ Αυγ, το «Μαζ τα Φγαμε», εν πειτα απ ερτηση του δημοσιογρφου Steve Paikin μλησε και για την οικογνει του.

Διαβστε τα κυριτερα σημεα της συνντευξης του Γιργου Παπανδρου:

 

Για το μγεθος του ελλεμματος του 2009

ταν ανλαβε η κυβρνησ μου, εχαμε το σνθημα « αλλζουμε βουλιζουμε». Γνωρζαμε τα δομικ προβλματα - και της οικονομας, πως την λλειψη διαφνειας και την λλειψη ανταγωνιστικτητας, αλλ δεν γνωρζαμε το βθος του ελλεμματος. Στο τελευταο μλιστα debate ρτησα τον ττε πρωθυπουργ κ. Καραμανλ, «πσο εναι τελικ το λλειμμα της χρας» και δεν λαβα απντηση.

Δο ημρες πριν τις εκλογς του 2009, η Κυβρνηση εχε στελει τα επσημα στατιστικ στοιχεα στην ΕΕ, λγοντας πως το λλειμμα ταν περπου 6,5%. Δυστυχς σε αυτ την περπτωση οτε ο ελεγκτικς μηχανισμς της ΕΕ λειτοργησε καλ. Τα πραγματικ στοιχεα αρχσαμε να τα μαθανουμε αφτου γναμε κυβρνηση και ταν πραγματικ να σοκ. χι μνο για μας αλλ και για τις αγορς, που μετ την κατρρευση της Lehman Brothers γιναν επιφυλακτικς προς τους πντες και προς εμς. Κλονστηκε η εμπιστοσνη τους. Αξησαν τα επιτκια δανεισμο.

Ακμα και αν εχαμε να υψηλ λλειμμα που θεωροσαμε τι μπορε να φτνει το 10% αλλ τελικ αποδεχθηκε τι ταν 15.6%, εκτιμοσαμε τι αυτ μπορε να αντιμετωπιστε σε ναν ελογο χρνο με ναν καλ συνδυασμ αναπτυξιακν πολιτικν, δημοσιονομικς πειθαρχας, περιορισμο της σπατλης και αναδιοργνωσης του κρτους. Δυστυχς μως αντιμετωπσαμε την λλειψη εμπιστοσνης των αγορν.

Εμες εχαμε τη δημοκρατικ εντολ να προβομε σε δομικς αλλαγς και αρχσαμε να το κνουμε. λπιζα μως να εναι πιο προνοητικ και η Ευρωπακ νωση, να εγγυηθε το χρος της Ελλδας, δνοντς μας χρνο να προβομε στις αναγκαες αλλαγς. Αυτ που επικρτησε τελικ ταν η «ορθοδοξα της λιττητας». Η αρχικ αντδραση της ΕΕ ταν να χαρακτηρσει το ζτημα ως «ελληνικ πρβλημα», εν, πως αποδεχτηκε, ταν να ευρωπακ πρβλημα. Εκε που χρειαζταν λοιπν νας συνδυασμς δημοσιονομικς προσαρμογς με μεταρρυθμσεις, επικρτησε η γραμμ μας ακραας λιττητας, βασιζμενης μνο σε περικοπς. τσι αναγκαστκαμε να προχωρσουμε στη λση της «εσωτερικς υποτμησης», μεινοντας μισθος, κτι που επιδενωσε την φεση.

Τρα πρπει η Ευρπη να δσει στις χρες που υποφρουν απ την κρση περισστερο χρνο, να στηρξει τις χρες αυτς, στε μσα απ αλλαγς και μεταρρυθμσεις να μπορσουν να βελτισουν την οικονομα τους - αυτ θα βοηθσει να αντιμετωπιστον τα μακροχρνια προβλματα του ελλεμματος και του χρους.

 

Για το δημοψφισμα

Γρισα απ μα εξαιρετικ εππονη διαπραγμτευση στη Σνοδο Κορυφς (26-27 Οκτωβρου 2011) αλλ με μα –κατ την ποψ μου– απφαση που σηματοδοτοσε μα μεγλη αλλαγ. Λβαμε να σημαντικ κορεμα χρους που πρε απ τις πλτες των επμενων γενεν πνω απ 100 δισ. Την δια στιγμ πρεπε να λβουμε να δσκολα μτρα.

μως, μια Κυβρνηση μνη της, χωρς μια αντληψη γενικτερης συνανεσης, δεν θα μποροσε να εφαρμσει τη συμφωνα. Συνεπς εχα τρεις επιλογς: Η μα ταν να πει η χρα σε εκλογς. Αυτ μως θα φερνε στο επκεντρο κθε λογς «υποσχεσιολογα» που θα οδηγοσε ακριβς σε αυτ που γινε αργτερα, ταν ντως εχαμε εκλογς. Η δετερη ταν η κυβρνηση συνεργασας, που δυστυχς κανες ττε δεν ταν πρθυμος να συνδρμει.

Η τρτη επιλογ ταν το δημοψφισμα. Με το ερτημα της αποδοχς χι της συμφωνας, που αν το κερδζαμε, θα εχαμε απ ττε σταθεροποισει τη θση μας στο ευρ. Αν απορρπταμε τη συμφωνα –εναι κι αυτ μια δημοκρατικ επιλογ– ττε θα αντιμετωπζαμε τη φυγ απ το ευρ και λες τις συνπειες αυτο.

Πιστεω στη Δημοκρατα και θεωρ πως ταν μια απαρατητη απφαση. Δεν εχα την στριξη ορισμνων στην Ευρπη κτι που με υπονμευσε και εσωτερικ στην Ελλδα. Αυτ που κατφερα μως, ταν να αναγκαστον λλα κμματα στην Ελλδα να δεχτον την πρτασ μου για σχηματισμ κυβρνησης ευρτερης αποδοχς. Κι νας απ τους λγους που παραιτθηκα ταν πως τα λλα κμματα το θεσαν ως προαπαιτομενο για να σχηματιστε Κυβρνηση. Δεν εχα αντρρηση αρκε να διασφαλιζταν –πως κι γινε– η πορεα της χρας και η συνχιση του προγρμματος, παρ το γεγονς πως κι εγ διαφων σε πολλ σημεα με αυτ - που μας χει μερικς επιβληθε απ τεχνοκρτες.

Ηξερα παρ' λα αυτ, πως δυστυχς, λλη λση δεν υπρχε. Ακμα και μετ τις εκλογς, οι επμενες κυβερνσεις συνχισαν τον δρμο που χραξα και αυτ το θεωρ και μα δικ μου επιτυχα.

Αν το δημοψφισμα εχε γνει, πιστεω πως θα το κερδζαμε και θα εχαμε μα να δημοκρατικ εντολ να συνεχσουμε τις μεταρρυθμσεις και θα εχαμε αποφγει λες αυτς τις ακραες αντιλψεις και συμπεριφορς. Τλος, θα στλναμε να μνυμα στην παγκσμια κοιντητα πως εμαστε αποφασισμνοι να προχωρσουμε μπροστ. Αντ' αυτο εχαμε μα μεγλη περοδο εκλογολογας που κστισε πολλ χρματα στους λληνες πολτες και χουμε σμερα να Κοινοβολιο με πολλ ακραα στοιχεα. ξερα πως θα συνβαινε αυτ και εχα μλιστα προειδοποισει τον ττε αρχηγ της αξιωματικς αντιπολτευσης κ. Σαμαρ, τι αν επιμενει με τις εκλογς θα εχαμε να Κοινοβολιο με ακραους. Χαρομαι ωστσο που υπρχει σμερα μα Κυβρνηση συνεργασας που συνεχζει.

 

Για το «Μαζ τα φγαμε»

Δεν συμφων με τη δλωση, αν και υπρχει μα ασθηση αλθειας σε αυτ, με την ννοια τι ταν νας πολιτικς διορζει να πολτη, χωρς καμα αξιοκρατα, ττε φτανε και οι δο. Αλλ βασικ φταει το σστημα που εναι τσι στε να επιτρπει στον πολιτικ να το κνει. Γι' αυτ και, νωρς, μλις ανλαβα, εξανεμσαμε τη δυναττητα διορισμν, καθιερνοντας αξιοκρατικς εξετσεις για οποιονδποτε επρκειτο να εργαστε στο Δημσιο. να δετερο που κανα ττε – και ταν πρωτοποριακ – εναι πως ακμα και για τις υψηλβαθμες θσεις των Γενικν και Ειδικν Γραμματων των Υπουργεων, δεν φραμε τους κομματικος μας φλους, αλλ τις προκηρξαμε στο διαδκτυο στε να βρομε τους καλτερους δυνατος για τις θσεις αυτς. Για 88 θσεις που προκηρξαμε, λβαμε 28.000 αιτσεις και δεν εχαμε τον μηχανισμ να αξιολογσουμε λους αυτος τους ανθρπους.

 

Για τη Χρυσ Αυγ

Η Χρυσ Αυγ εναι μα αντδραση στη κρση, προφανς λανθασμνη. Και πρπει να αντιληφθε και η Ευρπη πως οι πολιτικς σκληρς λιττητας πρπει τουλχιστον να συνοδεονται απ προγρμματα αντιμετπισης της ανεργας.

Η Χρυσ Αυγ ποντρει στις ανασφλειες, τον πνο. Δεν θα λυθον τα προβλματα της Ελλδας ξυλοκοπντας μετανστες. Γι' αυτ και εχαμε ασχοληθε ντονα με το πρβλημα αυτ, περνντας να πολ προοδευτικ νμο για την απονομ ιθαγνειας στους μετανστες, ειδικ για τους νεαρος που γεννθηκαν στην Ελλδα. Υπρξαν ββαια σκληρς αντιδρσεις αλλ τα προβλματα λνονται με την ενσωμτωση και χι με τη ρητορικ του μσους και τη διαρεση. Η Χρυσ Αυγ χει μα πολ στεν αντληψη για την Ελληνικτητα. Υπρχουν παντο κοιντητες Ελλνων στον κσμο, διατηρον την Ελληνικ τους ταυττητα, νιθουν περφανοι γι' αυτ, αγωνζονται και πετυχανουν. Δεν υπρχει λγος να εμαστε τσο ανασφαλες για την ταυττητ μας. πως λοι οι λαο, εμαστε περφανοι για την ιστορα, την ταυττητ μας και τις παραδσεις μας και δεν πρπει να τα αδικομε, φρνοντς τα σε σγκρουση με λλων λαν. Ενισχθηκαν απ την σκληρ λιττητα και την κρση, ωστσο η Ελλδα βγανει απ το τονελ, αρχζει να βλπει φως και σο αυτ θα συνεχζεται θα χνουν την εμπιστοσνη αυτν που σμερα τους στηρζουν. Αποτελε μως και να μθημα και μια προειδοποηση προς την Ευρπη: Να μην ασκεται τσο μεγλη πεση στην κοινωνα μας, να μην ενισχονται πανευρωπακ στερετυπα ενντια στην Ελλδα, τι δθεν εμαστε «τεμπληδες», ταν με στοιχεα του ΟΟΣΑ εμαστε οι πλον σκληρ εργαζμενοι.

 

Για την οικογνει του

Εναι μεγλο λθος τι εμαστε δυναστεα: Κποιοι μιλνε για δυναστεα επειδ εμαι ο τρτος κατ σειρ Πρωθυπουργς στην οικογνει μου. μως αυτ εναι μεγλο λθος. Στην πραγματικτητα εμαστε 3 γενες που δωσαν μχες για την δημοκρατα. Ο παππος μου φυλακστηκε 6 φορς και βρθηκε εξριστος μαχμενος για την δημοκρατα, ο πατρας εχε τα δια βιματα.

 

Δετε το βντεο με τη συνντευξη της καναδικς τηλερασης, πατντας ΕΔΩ