Ã. ÐáðáíäñÝïõ: Äåí ìåôáíéþíù - Äåí ìå Üöçóáí íá êÜíù ôï äçìïøÞöéóìá êáé åêåßíïé ðïõ ìå Ýñéîáí êÜíïõí ôþñá üôé Ýêáíá

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐÝìðôç 6 Éïõíßïõ 2013

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/4CA13AA8911F251179D7D0A5A606CE3C.jpgΚαλεσμÝνος στον τηλεοπτικü σταθμü του ΚαναδÜ TVO Þταν ο πρþην πρωθυπουργüς Γιþργος ΠαπανδρÝου üπου και παραχþρησε μßα συνÝντευξη εφ üλης της ýλης. Μßλησε για την Ýνταξη της χþρας στο μηχανισμü στÞριξης. Το «περßφημο» δημοψÞφισμα, τη ΧρυσÞ ΑυγÞ, το «Μαζß τα ΦÜγαμε», ενþ Ýπειτα απü ερþτηση του δημοσιογρÜφου Steve Paikin μßλησε και για την οικογÝνειÜ του.

ΔιαβÜστε τα κυριüτερα σημεßα της συνÝντευξης του Γιþργου ΠαπανδρÝου:

 

Για το μÝγεθος του ελλεßμματος του 2009

¼ταν ανÝλαβε η κυβÝρνησÞ μου, εßχαμε το σýνθημα «Þ αλλÜζουμε Þ βουλιÜζουμε». Γνωρßζαμε τα δομικÜ προβλÞματα - και της οικονομßας, üπως την Ýλλειψη διαφÜνειας και την Ýλλειψη ανταγωνιστικüτητας, αλλÜ δεν γνωρßζαμε το βÜθος του ελλεßμματος. Στο τελευταßο μÜλιστα debate ρþτησα τον τüτε πρωθυπουργü κ. ΚαραμανλÞ, «πüσο εßναι τελικÜ το Ýλλειμμα της χþρας» και δεν Ýλαβα απÜντηση.

Δýο ημÝρες πριν τις εκλογÝς του 2009, η ΚυβÝρνηση εßχε στεßλει τα επßσημα στατιστικÜ στοιχεßα στην ΕΕ, λÝγοντας πως το Ýλλειμμα Þταν περßπου 6,5%. Δυστυχþς σε αυτÞ την περßπτωση οýτε ο ελεγκτικüς μηχανισμüς της ΕΕ λειτοýργησε καλÜ. Τα πραγματικÜ στοιχεßα αρχßσαμε να τα μαθαßνουμε αφüτου γßναμε κυβÝρνηση και Þταν πραγματικÜ Ýνα σοκ. ¼χι μüνο για μας αλλÜ και για τις αγορÝς, που μετÜ την κατÜρρευση της Lehman Brothers Ýγιναν επιφυλακτικÝς προς τους πÜντες και προς εμÜς. Κλονßστηκε η εμπιστοσýνη τους. Αýξησαν τα επιτüκια δανεισμοý.

Ακüμα και αν εßχαμε Ýνα υψηλü Ýλλειμμα που θεωροýσαμε üτι μπορεß να φτÜνει το 10% αλλÜ τελικÜ αποδεßχθηκε üτι Þταν 15.6%, εκτιμοýσαμε üτι αυτü μπορεß να αντιμετωπιστεß σε Ýναν εýλογο χρüνο με Ýναν καλü συνδυασμü αναπτυξιακþν πολιτικþν, δημοσιονομικÞς πειθαρχßας, περιορισμοý της σπατÜλης και αναδιοργÜνωσης του κρÜτους. Δυστυχþς üμως αντιμετωπßσαμε την Ýλλειψη εμπιστοσýνης των αγορþν.

Εμεßς εßχαμε τη δημοκρατικÞ εντολÞ να προβοýμε σε δομικÝς αλλαγÝς και αρχßσαμε να το κÜνουμε. ¹λπιζα üμως να εßναι πιο προνοητικÞ και η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση, να εγγυηθεß το χρÝος της ΕλλÜδας, δßνοντÜς μας χρüνο να προβοýμε στις αναγκαßες αλλαγÝς. Αυτü που επικρÜτησε τελικÜ Þταν η «ορθοδοξßα της λιτüτητας». Η αρχικÞ αντßδραση της ΕΕ Þταν να χαρακτηρßσει το ζÞτημα ως «ελληνικü πρüβλημα», ενþ, üπως αποδεßχτηκε, Þταν Ýνα ευρωπαúκü πρüβλημα. Εκεß που χρειαζüταν λοιπüν Ýνας συνδυασμüς δημοσιονομικÞς προσαρμογÞς με μεταρρυθμßσεις, επικρÜτησε η γραμμÞ μßας ακραßας λιτüτητας, βασιζüμενης μüνο σε περικοπÝς. ¸τσι αναγκαστÞκαμε να προχωρÞσουμε στη λýση της «εσωτερικÞς υποτßμησης», μειþνοντας μισθοýς, κÜτι που επιδεßνωσε την ýφεση.

Τþρα πρÝπει η Ευρþπη να δþσει στις χþρες που υποφÝρουν απü την κρßση περισσüτερο χρüνο, να στηρßξει τις χþρες αυτÝς, þστε μÝσα απü αλλαγÝς και μεταρρυθμßσεις να μπορÝσουν να βελτιþσουν την οικονομßα τους - αυτü θα βοηθÞσει να αντιμετωπιστοýν τα μακροχρüνια προβλÞματα του ελλεßμματος και του χρÝους.

 

Για το δημοψÞφισμα

Γýρισα απü μßα εξαιρετικÜ επßπονη διαπραγμÜτευση στη Σýνοδο ΚορυφÞς (26-27 Οκτωβρßου 2011) αλλÜ με μßα –κατÜ την ÜποψÞ μου– απüφαση που σηματοδοτοýσε μßα μεγÜλη αλλαγÞ. ΛÜβαμε Ýνα σημαντικü κοýρεμα χρÝους που πÞρε απü τις πλÜτες των επüμενων γενεþν πÜνω απü 100 δισ. Την ßδια στιγμÞ Ýπρεπε να λÜβουμε νÝα δýσκολα μÝτρα.

¼μως, μια ΚυβÝρνηση μüνη της, χωρßς μια αντßληψη γενικüτερης συναßνεσης, δεν θα μποροýσε να εφαρμüσει τη συμφωνßα. Συνεπþς εßχα τρεις επιλογÝς: Η μßα Þταν να πÜει η χþρα σε εκλογÝς. Αυτü üμως θα Ýφερνε στο επßκεντρο κÜθε λογÞς «υποσχεσιολογßα» που θα οδηγοýσε ακριβþς σε αυτü που Ýγινε αργüτερα, üταν üντως εßχαμε εκλογÝς. Η δεýτερη Þταν η κυβÝρνηση συνεργασßας, üπου δυστυχþς κανεßς τüτε δεν Þταν πρüθυμος να συνδρÜμει.

Η τρßτη επιλογÞ Þταν το δημοψÞφισμα. Με το ερþτημα της αποδοχÞς Þ üχι της συμφωνßας, üπου αν το κερδßζαμε, θα εßχαμε απü τüτε σταθεροποιÞσει τη θÝση μας στο ευρþ. Αν απορρßπταμε τη συμφωνßα –εßναι κι αυτü μια δημοκρατικÞ επιλογÞ– τüτε θα αντιμετωπßζαμε τη φυγÞ απü το ευρþ και üλες τις συνÝπειες αυτοý.

Πιστεýω στη Δημοκρατßα και θεωρþ πως Þταν μια απαραßτητη απüφαση. Δεν εßχα την στÞριξη ορισμÝνων στην Ευρþπη κÜτι που με υπονüμευσε και εσωτερικÜ στην ΕλλÜδα. Αυτü που κατÜφερα üμως, Þταν να αναγκαστοýν Üλλα κüμματα στην ΕλλÜδα να δεχτοýν την πρüτασÞ μου για σχηματισμü κυβÝρνησης ευρýτερης αποδοχÞς. Κι Ýνας απü τους λüγους που παραιτÞθηκα Þταν πως τα Üλλα κüμματα το Ýθεσαν ως προαπαιτοýμενο για να σχηματιστεß ΚυβÝρνηση. Δεν εßχα αντßρρηση αρκεß να διασφαλιζüταν –üπως κι Ýγινε– η πορεßα της χþρας και η συνÝχιση του προγρÜμματος, παρÜ το γεγονüς πως κι εγþ διαφωνþ σε πολλÜ σημεßα με αυτü - που μας Ýχει μερικþς επιβληθεß απü τεχνοκρÜτες.

Ηξερα παρ' üλα αυτÜ, πως δυστυχþς, Üλλη λýση δεν υπÞρχε. Ακüμα και μετÜ τις εκλογÝς, οι επüμενες κυβερνÞσεις συνÝχισαν τον δρüμο που χÜραξα και αυτü το θεωρþ και μßα δικÞ μου επιτυχßα.

Αν το δημοψÞφισμα εßχε γßνει, πιστεýω πως θα το κερδßζαμε και θα εßχαμε μßα νÝα δημοκρατικÞ εντολÞ να συνεχßσουμε τις μεταρρυθμßσεις και θα εßχαμε αποφýγει üλες αυτÝς τις ακραßες αντιλÞψεις και συμπεριφορÝς. ΤÝλος, θα στÝλναμε Ýνα μÞνυμα στην παγκüσμια κοινüτητα πως εßμαστε αποφασισμÝνοι να προχωρÞσουμε μπροστÜ. Αντ' αυτοý εßχαμε μßα μεγÜλη περßοδο εκλογολογßας που κüστισε πολλÜ χρÞματα στους ¸λληνες πολßτες και Ýχουμε σÞμερα Ýνα Κοινοβοýλιο με πολλÜ ακραßα στοιχεßα. ¹ξερα πως θα συνÝβαινε αυτü και εßχα μÜλιστα προειδοποιÞσει τον τüτε αρχηγü της αξιωματικÞς αντιπολßτευσης κ. ΣαμαρÜ, üτι αν επιμεßνει με τις εκλογÝς θα εßχαμε Ýνα Κοινοβοýλιο με ακραßους. Χαßρομαι ωστüσο που υπÜρχει σÞμερα μßα ΚυβÝρνηση συνεργασßας που συνεχßζει.

 

Για το «Μαζß τα φÜγαμε»

Δεν συμφωνþ με τη δÞλωση, αν και υπÜρχει μßα αßσθηση αλÞθειας σε αυτü, με την Ýννοια üτι üταν Ýνας πολιτικüς διορßζει Ýνα πολßτη, χωρßς καμßα αξιοκρατßα, τüτε φταßνε και οι δýο. ΑλλÜ βασικÜ φταßει το σýστημα που εßναι Ýτσι þστε να επιτρÝπει στον πολιτικü να το κÜνει. Γι' αυτü και, νωρßς, μüλις ανÝλαβα, εξανεμßσαμε τη δυνατüτητα διορισμþν, καθιερþνοντας αξιοκρατικÝς εξετÜσεις για οποιονδÞποτε επρüκειτο να εργαστεß στο Δημüσιο. ¸να δεýτερο που Ýκανα τüτε – και Þταν πρωτοποριακü – εßναι πως ακüμα και για τις υψηλüβαθμες θÝσεις των Γενικþν και Ειδικþν ΓραμματÝων των Υπουργεßων, δεν φÝραμε τους κομματικοýς μας φßλους, αλλÜ τις προκηρýξαμε στο διαδßκτυο þστε να βροýμε τους καλýτερους δυνατοýς για τις θÝσεις αυτÝς. Για 88 θÝσεις που προκηρýξαμε, λÜβαμε 28.000 αιτÞσεις και δεν εßχαμε τον μηχανισμü να αξιολογÞσουμε üλους αυτοýς τους ανθρþπους.

 

Για τη ΧρυσÞ ΑυγÞ

Η ΧρυσÞ ΑυγÞ εßναι μßα αντßδραση στη κρßση, προφανþς λανθασμÝνη. Και πρÝπει να αντιληφθεß και η Ευρþπη πως οι πολιτικÝς σκληρÞς λιτüτητας πρÝπει τουλÜχιστον να συνοδεýονται απü προγρÜμματα αντιμετþπισης της ανεργßας.

Η ΧρυσÞ ΑυγÞ ποντÜρει στις ανασφÜλειες, τον πüνο. Δεν θα λυθοýν τα προβλÞματα της ΕλλÜδας ξυλοκοπþντας μετανÜστες. Γι' αυτü και εßχαμε ασχοληθεß Ýντονα με το πρüβλημα αυτü, περνþντας Ýνα πολý προοδευτικü νüμο για την απονομÞ ιθαγÝνειας στους μετανÜστες, ειδικÜ για τους νεαροýς που γεννÞθηκαν στην ΕλλÜδα. ΥπÞρξαν βÝβαια σκληρÝς αντιδρÜσεις αλλÜ τα προβλÞματα λýνονται με την ενσωμÜτωση και üχι με τη ρητορικÞ του μßσους και τη διαßρεση. Η ΧρυσÞ ΑυγÞ Ýχει μßα πολý στενÞ αντßληψη για την Ελληνικüτητα. ΥπÜρχουν παντοý κοινüτητες ΕλλÞνων στον κüσμο, διατηροýν την ΕλληνικÞ τους ταυτüτητα, νιþθουν περÞφανοι γι' αυτÞ, αγωνßζονται και πετυχαßνουν. Δεν υπÜρχει λüγος να εßμαστε τüσο ανασφαλεßς για την ταυτüτητÜ μας. ¼πως üλοι οι λαοß, εßμαστε περÞφανοι για την ιστορßα, την ταυτüτητÜ μας και τις παραδüσεις μας και δεν πρÝπει να τα αδικοýμε, φÝρνοντÜς τα σε σýγκρουση με Üλλων λαþν. Ενισχýθηκαν απü την σκληρÞ λιτüτητα και την κρßση, ωστüσο η ΕλλÜδα βγαßνει απü το τοýνελ, αρχßζει να βλÝπει φως και üσο αυτü θα συνεχßζεται θα χÜνουν την εμπιστοσýνη αυτþν που σÞμερα τους στηρßζουν. Αποτελεß üμως και Ýνα μÜθημα και μια προειδοποßηση προς την Ευρþπη: Να μην ασκεßται τüσο μεγÜλη πßεση στην κοινωνßα μας, να μην ενισχýονται πανευρωπαúκÜ στερεüτυπα ενÜντια στην ΕλλÜδα, üτι δÞθεν εßμαστε «τεμπÝληδες», üταν με στοιχεßα του ΟΟΣΑ εßμαστε οι πλÝον σκληρÜ εργαζüμενοι.

 

Για την οικογÝνειÜ του

Εßναι μεγÜλο λÜθος üτι εßμαστε δυναστεßα: ΚÜποιοι μιλÜνε για δυναστεßα επειδÞ εßμαι ο τρßτος κατÜ σειρÜ Πρωθυπουργüς στην οικογÝνειÜ μου. ¼μως αυτü εßναι μεγÜλο λÜθος. Στην πραγματικüτητα εßμαστε 3 γενεÝς που Ýδωσαν μÜχες για την δημοκρατßα. Ο παπποýς μου φυλακßστηκε 6 φορÝς και βρÝθηκε εξüριστος μαχüμενος για την δημοκρατßα, ο πατÝρας εßχε τα ßδια βιþματα.

 

Δεßτε το βßντεο με τη συνÝντευξη της καναδικÞς τηλεüρασης, πατþντας ΕΔΩ