: ,

: http://tvxs.gr.gr

13 2013

http://www.mediablog.gr/wp-content/uploads/fyntanidis21.jpgΟ Σεραφεμ Φυντανδης απ το Σββατο 13 Απριλου αναλαμβνει την διεθυνση της εφημερδας «6 μρες». Ο διος μιλ στον Στλιο Κολογλου για αυτ το νο του ξεκνημα, το οποο τον χαροποιε γιατ πως λει εναι «εφημεριδνθρωπος». Σχολιζει την κρση στον Τπο και εξηγε γιατ στον καιρ της υπερπληροφρησης μπορομε να οδηγηθομε στην «αποπληροφρηση». Εξηγε γιατ τα παραδοσιακ μντια καταρρουν, αναφερμενος και στην περπτωση της Ελευθεροτυπας. «Πιστεω τι θα επιβισουν πολ λγες, πολ καλς εφημερδες, αυτ που λεγε ο Πτερ Πρστον, και δυστυχς πρα πολλς κακς», αναφρει.

 

Στ. Κολογλου: Πς αισθνεστε για το νο εγχερημα που ξεκιν σμερα;

Σ. Φυντανδης: Με μεγλη μου χαρ επανλθα στις εφημερδες. Εγ εμαι εφημεριδνθρωπος. Το καταπληκτικ ξρεις ποιο εναι; Ξεκνησα την καριρα μου απ το θνος, νεαρς, ταν Τρτη και 13 Νοεμβρου. Τρα ξαν ξεκινω Σββατο και 13. Για αυτ δεν μουν ποτ προκλητικς. Λοιπν εναι μια να προσπθεια. Αυτ η εφημερδα ταν βγκε ως ημερσια δεν πγε καλ. Ο Αντνης ο Δελλατλας μου χει πολλ εμπιστοσνη. τσι, με φναξε. Την αναμορφνουμε τη χτζουμε και με το καλ προσωπικ που υπρχει εδ. Μικρ ββαια αλλ καλ. Ελπζουμε να δσουμε μια να θηση, εγ ββαια δεν μουν ποτ κομματικς.

χω βλει και να συνθηματκι: αριστερ σημανει διαρκς ευαισθησα. Μου το εχε πει ο Γιργος ο Ιωννου ο συγγραφας που πθανε πριν απ μερικ χρνια. Μ’ αρσει πολ αυτ το «αριστερ σημανει διαρκς ευαισθησα». Να εσαι, δηλαδ, αριστερς αλλ κριτικ αριστερς. Αλλις εσαι κομματικ ργανο. Δεν τα κνουν λοι σωστ εσαι εκε αλλ… πως στην Ελευθεροτυπα γρφαμε κριο ρθρο και πολλο συντκτες, πως ο Βτσης… γρφανε εναντον του κριο ρθρου. Δεν μας περαζε αυτ. Διλογος. Ζμωση.

Κτι ττοιο θλουν να κνουν εδ και επιλξαμε για σνθημα μας το «ελγχουμε στηρζουμε ανατρπουμε». Ελγχουμε κθε μορφ εξουσας, στηρζουμε κθε καλ πρταση για το λα και τον τπο ανατρπουμε κθε τι που εναι κακ. Δεν μπορε να ξεκινς και να λες εδ εναι λα καλ, απ εκε λα καλ. Ζομε σε να διευρυμνο παγκσμιο χωρι, που οι σταθερς που εχαμε χουν τελεισει. Δεν ξρεις απ πο θα σου ‘ρθουνε.

ταν ο Γιωργκης ο Παπανδρου επε τι θα κνει δημοψφισμα πσανε τα χρηματιστρια απ το Σο Πολο μχρι το Χνγκ-Κογκ. Αυτ δε γινταν πουθεν ποτ. Για αυτ, αγαπητ, ταν με ρωτνε, γιατ χω ζσει μισ αινα απ την πολιτικ ζω, πως βλπω σμερα την κατσταση. Και επειδ μου αρσει πολ η ποηση, αναφρομαι σε να στχο του Βιζυηνο, γραμμνο πριν απ 100 χρνια στο ψυχιατρεο... "μετεβλθη εντς μου ο ρυθμς του κσμου".

Πριν απ μερικ χρνια εχαμε σταθερς, το ευρ, η αριστερ, η δεξι, το κντρο. Τρα δεν ξρω ποιος εναι αριστερς και ποιος δεξις. Εδ βγανει ο Καμνος, ο σοπερ δεξις να λει πργματα πιο αριστερ απ το ΣΥΡΙΖΑ. Μετεβλθη εντς μου ο ρυθμς του κσμου πως λει ο Καρυωτκης εμαστε κτι ξεχαρβαλωμνες κιθρες. Για αυτ με την εφημερδα αυτ θα προσπαθσω και εγ να δομε κριτικ και υποστηρικτικ, ββαια, τη να κατσταση γιατ το δγμα διχζει και η αμφιβολα εννει, αυτ εναι μεγλη κουβντα. Πρε τις θρησκεες... Δγμα: λο πολμους κναν οι θρησκεες. Καθολικο – διαμαρτυρμενοι, σιτες – σουντες, η μα η αλθεια. Θλω να περσει και στην εφημερδα αυτ η ποψη: εμαστε αριστερο, κριτικ μως. Δεν εναι λα «μα εναι η αλθεια». Επαμε, τα μονολιθικ καθεσττα κατρρευσαν.

 

Σ.Κ.: Η πορεα της παλις Ελευθεροτυπας γιατ τελεωσε τσο δοξα;

Σ. Φυντανδης: Αυτ που κυκλοφορε εναι τι ταν η ιστορα επαναλαμβνεται, επαναλαμβνεται ως φρσα. Δεν εναι η Ελευθεροτυπα που ταν ττε, οτε το καλ νομα που εχε. Το γεγονς τι χει 850 απλρωτους και βγζει εφημερδα δθεν με τα κρδη, ποιος θα τους πληρσει; Ποια κρδη; Με 6.500 φλλα κυκλοφορα και χωρς διαφμιση μπανεις μσα. Εναι δσκολες εποχς για τον Τπο. Κποτε γνρισα τον διευθυντ του Guardian, τον Πτερ Πρστον. Φυσιογνωμα του βρετανικο τπου. Πριν απ 12-13 χρνια εχαμε κνει κουβντα, μου λει: «κουσε αγαπητ μου, μη γελισαι. Σε μερικ χρνια θα επιβισουν πολ λγες πολ καλς εφημερδες βδομαδιτικες μως και πρα πολλς κακς». Κουτσομπολι και ττοια. «Οι ενδιμεσες, οι ημερσιες, δεν χουν πολ μλλον. ταν ξυπνει το πρω ο Βρετανς» κι ο λληνας, «την ρα που παρνει το πρωιν του, ακοει βλπει τα τελευταα να που δεν τα ‘χουν οι εφημερδες». Την νχτα που δολοφονθηκε ο Γρηγορπουλος, την λλη μρα τα κυριακτικα φλλα δεν εχαν λξη, εχαν τυπωθε. Εναι πσω. «Μπανει στο αυτοκνητ του» λει, «να πει στη δουλει του κι ακοει κι λλες ειδσεις. Πει στο γραφεο, ανογει το διαδκτυο τα διαβζει λα, γιατ να πρει εφημερδα;» Αυτ το βλπεις και τρα στην Ελλδα. Πσες εφημερδες χουν κλεσει και τι κυκλοφορες χουν.

Εκενο που με πονει εναι ταν πηγανω στα περπτερα, βλπω αμτρητα κουτσομπολστικα και τηλεοπτικ περιοδικ και μνο να πολιτικ που δεν πουλει, 8.000-9.000 φλλα, τα «Επκαιρα». Το ’85 εχα δσει μια συνντευξη στη Republica στο Guardian, δεν θυμμαι. Και λεγα με καμρι τι εμαστε η μνη ευρωπακ χρα που χει μνο πολιτικ τπο. Πο να ‘ξερα τι θα γιντανε μετ. Αλλ αυτ εναι η πραγματικτητα. Και πρπει το ντυπο να συνεργζεται με το διαδκτυο. Εναι διδραση. Εναι μεγλη εξλιξη αυτ το πργμα. Και επειδ λες οι μδες ρχονται καθυστερημνα και απτομα, χουμε γεμσει αννυμα blogs ... χαμς γνεται. Ε, λγο-λγο, θα καταλαγισει αυτ, αλλ θα περσουν μερικ χρνια.

 

Σ.Κ.: Τι λθη γιναν απ’ τα ελληνικ μσα ενημρωσης και κατρρευσαν;

Σ. Φυντανδης: Δεν γιναν μνο λθη, ταν και η εξλιξη ττοια. Ως το 1990 θριμβευαν οι εφημερδες. Δεν εχαν αντπαλο. Οτε τα κρατικ μσα. ταν ρχεται η μη κρατικ ραδιοφωνα και τηλεραση, αρχζουν να χνουν διαφμιση και κοιν. Για μνα κορυφαα στιγμ ταν η βραδι 17-18/01/1991, ταν ξεκνησε ο πρτος πλεμος του Κλπου. Επειδ βλπαμε τον πλεμο, λγαμε «πλεμος ρχεται, θα πουλμε, θα κνουμε…» ξρεις τρα τη διαστροφ τη δημοσιογραφικ.

Αγαπητ, εκενο το βρδυ κατεβσαμε τα μολβια. Τον πλεμο τον βλπαμε απ’ το CNN. Αεροπλνα, τανκς, πλοα. Ο Μπρναρντ Σω μετδιδε ζωνταν μσα απ’ τη Βαγδτη, τι να γρψουμε εμες… Οτε να φλλο δεν πραμε. Αν θυμσαι, λος ο κσμος βλεπε μρα νχτα το CNN. Εκε καταλβαμε τι τελεωσε μια εποχ. Και λγο μετ, ταν 3 μρες πριν απ την Κυριακ των Βαων που με παρνει ο Κτσος ο Τεγπουλος. Του Τεγπουλου οι ιδες ερχντουσαν 2 τα ξημερματα, 3  τα ξημερματα… Μου λει «δεν πμε καλ, κτι πρπει να κνουμε…». «Τι να κνουμε Κτσο μου;». «Να ξεκινσουμε προσφορ». «Τι προσφορ;». «Θα βλουμε το λεξικ μου», πολ καλ λεξικ, «με κουπνια». «Να βλουμε Κτσο, αλλ να περσει το Πσχα, γιατ πφτει η κυκλοφορα». «χι! Τη Μ. Δευτρα θα το ξεκινσεις.»

Ο Τεγπουλος ,τι λεγε πρεπε να ξεκινει απ χθες. Δεν περμενε. Γι αυτ κανε και λθη. Βλαμε αυτ, πραμε φλλα. Τι το θλαμε; Αρχσανε μετ λοι: σπτια, οικπεδα, αυτοκνητα, τσντες, ,τι θλεις. Κουπνια, βλπεις τρα τι γνεται. ταν το ‘πα κποτε του Κτσου, μου λει «να σου πω κτι; Μου λες να κνουμε κτι λλο το οποο θα αποδσει σε 5-10 χρνια. Εγ χω να πληρσω 1350 ανθρπους κθε πρτη του μηνς. Πο θα τα βρω; Θα περιμνω 10 χρνια να αποδσει η να επνδυση;».

Και μην ξεχνς και το λλο: οι εκδτες γνανε μτοχοι στο Mega. Πιο πολλο, οι περισστεροι απ αυτος, ενδιαφερντουσαν για το Mega, το νο μσο ββαια, παρ για τις εφημερδες τους.

Λοιπν, πρτον λλαξαν οι συνθειες του κσμου, μη ξεχνς τι παλαιτερα, οι πρωινς εφημερδες ταν πρτες και οι απογευματινς λιγτερο. Γιατ κθε πρω ξπναγε ο λληνας, πγαινε στην ουρ του λεωφορεου, παιρνε και μια εφημερδα. ταν απκτησε Ι.Χ. αυτοκνητο δεν πγαινε. παιρνε την εφημερδα μετ, το μεσημρι. λα αλλζουν. Και με την λευση της τηλερασης και της ραδιοφωνας, αλλξαν πολλ πργματα.

Αλλ σκασε η φοσκα τρα. νας λας 11 παρ κτι εκατομμυρων με μια γλσσα που δεν μιλιται πουθεν αλλο... γιατ να χει τα περισστερα κατ κεφαλ μντια; Η Βρετανα, η Μκκα του ποδοσφαρου, δεν χει οτε μα αθλητικ εφημερδα. Εμες χουμε 10-12. Η Γαλλα χει μνο την ΕΚΙΠ. Η Γερμανα, παγκσμια οικονομικ δναμη, χει μνο 3 οικονομικς εφημερδες. Εμες χουμε 10. Ε, δεν γνεται ρε παιδι! Η Πορτογαλα, που περπου χει τον διο πληθυσμ με μας, αλλ χει και τη Βραζιλα 185 εκατομμρια συν την Μοζαμβκη και την Αγκλα λλα 40 εκατομμρια, μου λνε χει 4 κανλια μνο, 2 κρατικ, 2 ιδιωτικ. Εμες, θνος ανδελφον, το παραξηλσαμε.

Τρα σον αφορ τις εφημερδες, θυμμαι αυτ που μου ‘πε ο Πτερ Πρστον: οι βδομαδιτικες χουν καλτερη προοπτικ, γιατ το Σαββατοκριακο διαβζει πιο πολ ο κσμος. Δεν τρχει, ιδως επ οικονομικς κρσης που το μνο που τον νοιζει εναι πς θα πληρσει την εφορα και τα χρη και ττοια. Δετερον, κνεις μια ανασκπηση ψχραιμη. Γιατ η υπερβολικ πληροφρηση καταντει αποπληροφρηση. ταν του κοπανς κθε μρα ειδσεις, ειδσεις, ειδσεις, δεν του μνει τποτα. Τον παλι καιρ, που οι ειδσεις ταν σπνιες, γναν κποια γεγοντα που τα θυμμαστε ακμα. «Καημνε Αθανασπουλε, τι σου ‘μελε να πθεις απ κακοργα πεθερ…» να γκλημα που γινε το 1931 το θυμμαστε ακμα. Απ ττε χουν γνει χειρτερα. Αλλ ταν κθε μρα χεις πρα πολλ, δεν σου μνει τποτα.

Το βδομαδιτικο φλλο μως, μπορε να κνει μια θερηση της βδομδας που πρασε, να τα δει λα ψχραιμα, χι κατ’ ανγκη να εναι τελευταες ειδσεις, να εξηγσει. λεγε νας καθηγητς του πανεπιστμιου της Νας Υρκης που εχα γνωρσει, τι ο δημοσιογρφος πρπει την εδηση να την κνει γνση, κι αν μπορε να την κνει και σοφα. Δεν εναι μνο το τι γινε αυτ εκενο, εναι γιατ γινε, γιατ δεν γινε, πς γινε, τι θα γινταν. Αυτ πια χει αξα. Αλλ στο ημερσιο φλλο αυτ περννε γργορα. Το Σββατο και η Κυριακ χουν πιο πολ απ αυτ. Και οφελω να πω τι την Κυριακ χουμε καλς εφημερδες: το Βμα, η Καθημεριν, κτι λλες. Και πουλνε κιλα. Συν τις προσφορς ββαια.

 

Σ.Κ.: Η κατρρευση της παλις Ελευθεροτυπας εχε και τους δικος της νμους. Τη δικ της πορεα.

Σ. Φυντανδης: Κατ την ποψ μου, η Ελευθεροτυπα ταν το ανττυπο της εποχς της μεταπολτευσης. ,τι γινε και με την αντιπολτευση γινε και με την Ελευθεροτυπα. Κατρρευσε η εποχ της μεταπολτευσης, κατρρευσε και η Ελευθεροτυπα.

Πντα, αφνω τα λθη που γναν... Γιατ και ο Τεγπουλος εχε απογοητευτε για δικος του λγους, και οικογενειακος ακμα, κι λεγε «après moi le deluge…δεν φρντισα για τποτα, μετ απ μνα η καταστροφ». «Σεραφεμ, αν πας κτω απ’ το χμα, δεν χεις προβλματα». τσι μου λεγε. Δεν θλω να πω περισστερα, γιατ ,τι και να πω, θα πουν τι τα λω απ κακα απ ζλια.

Εγ αγπησα αυτ που κανα εκε επ 31 χρνια, πρασα υπροχα, λεφτ δεν κανα, μουν ηλθια ρομαντικς, αλλ εχε τσσερις μεγλες χαρς: δωρεν βιβλα, δσκους, ταξδια και γνωριμες με αξιοσημεωτους ανθρπους. Αφνω τους πολιτικος, εντξει και μερικος. Για μνα οι πιο σπουδαοι ταν ο Αντνης ο Σαμαρκης, ο Μνος ο Χατζιδκις, ο Διονσης ο Σαββπουλος, ο Ττος Πατρκιος, νθρωποι ξω απ την πολιτικ αυτ. Και μερικος που δεν εναι δισημοι, αλλ εναι πολ καλο φλοι μου.

Και πντοτε λεγα στους νους δημοσιογρφους τι για να γνεις δημοσιογρφος – ξρεις, χω διδξει 21 χρνια στο Πανεπιστμιο Αθηνν, στη Σχολ Επικοινωνας και ΜΜΕ... χαμνα χρνια εναι... Τους λεγα, λοιπν, αυτ που μου λεγαν οι Εγγλζοι και το πστευα κι εγ, τι για να γνεις καλς δημοσιογρφος: πρτον,  να θες να γνεις και να μην σκφτεσαι ωρρια. Και την ρα που κοιμσαι κνεις ρεπορτζ. Δετερον, να διαβζεις λογοτεχνα, ποηση, να ακος καλ μουσικ, να διαβζεις ιστορα και να μθεις μια ξνη γλσσα. Αυτ τους λεγα πντα εγ. Μου ‘λεγε δε ο Πτερ Πρστον, του Guardian, που δεν συμπαθοσε τις σχολς δημοσιογραφας, τα δια πργματα. Λω, «πς παρνετε ταλντα, μως;». «Απ κει που παρνει η ρσεναλ, απ’ τις μικρς ομδες», μου λει. Γι αυτ οι μικρς εφημεριδολες, επαρχα ξρω γω, γεννον ταλντα. χω πρει συντκτες εγ, που διαπρπουν σμερα, απ μικρς εφημεριδολες. Αν δεν μπεις κπου, πς θα σε ξρουν;

Τρα για το μλλον του τπου, πιστεω τι θα επιβισουν πολ λγες, πολ καλς εφημερδες, αυτ που λεγε ο Πτερ Πρστον, και δυστυχς πρα πολλς κακς.

 

Σχλιο δικ μας: Να ευχηθομε καλ επιτυχα στον κ. Φυντανδη για τα να του καθκοντα. Για την ιστορα να πομε τι νωρτερα και απ τους ξνους που αναφρει, εχε ταχθε υπρ των εβδομαδιαων εφημερδων ο ττε ιδιοκττης του Ποντικιο, της εβδομαδιαας πολιτικς και σατιρικς εφημερδας, Κ. Παπαιωννου. Και πλι καλ επιτυχα κ. Φυνταδδη