7 2013

Περιγραφ: Παλος Τσμας

Γνριμο το ργο, γνριμη και η παρσταση. Η τρικα στην Αθνα, διαπραγματεσεις με ρωμα αγωνας, ο Τμσεν τσαγκς, η κυβρνηση σε μυνα, η δση σε εκκρεμτητα και στο επκεντρο των συζητσεων το Δημσιο. Και εκενοι οι 25.000 υπλληλοι που πρπει φτος να «αποχωρσουν», να αποχωρσουν «υποχρεωτικ» να μπουν σε «κινητικτητα».

Πρωταγωνιστς του δρματος ο υπουργς Μανιτκης. Οι τροκανο τον πιζουν. Το Μαξμου τον λοιδορε δι διαρρον (επειδ δεν κνει αυτ που κανες εκ των πολιτευτν του σταυρο δεν θα μποροσε να κνει: να απολσει αυτος που διρισε). Και ο διος απαντ πως η μεταρρθμιση του Δημοσου θλει χρνο, δεν θλει βιασνες, και πως «καλτερα να καθυστερσουμε παρ να αποτχουμε».

Ποιος χει δκιο;

Οι ενδιαφερμενοι ας κνουν τον κπο να ξαναδιαβσουν την κθεση για τη δημσια διοκηση, που η Ελλδα παργγειλε και ο ΟΟΣΑ παρδωσε τον Οκτβριο του 2011 - και κτοτε αγνοεται η τχη της. Στις σελδες της διεκτραγωδεται, στην ψυχρ γλσσα των τεχνοκρατν, να κρτος που χτστηκε, επ δεκαετες ολκληρες, σαν γιγαντιαο, τερατδες αυθαρετο, χωρς αρχιτεκτονικ σχδιο, με αλλεπλληλα «πανωσηκματα».

να κρτος που οι υπλληλο του κατανμονται σε 1.448 αεροστεγς διαφορετικος κλδους, υπγονται σε τσσερα διαφορετικ νομικ καθεσττα, χουν προσληφθε με πειρους διαφορετικος τρπους και στεγζονται σε 1.552 διαφορετικ, δισπαρτα κτρια. Τα υπουργεα του οποου, αληθινο βροντσαυροι, αποτελονται το καθνα, κατ μσο ρο, απ 439 δομς (γραμματεες, διευθνσεις και τμματα), το 20% των οποων, μα στις πντε, χει ναν διευθυντ και κανναν υπλληλο! Και που διαχειρζεται, κθε υπουργεο, απ 600 ως και 4.500 αρμοδιτητες, λεπτομερστατα καταγεγραμμνες σε νομικ κεμενα (νμους και υπουργικς αποφσεις) που φθνουν ως και τις 4.000 για συγκεκριμνο υπουργεο (οτε να τα ξεφυλλσει προκνει ο εκστοτε υπουργς), οι οποες μλιστα ασκονται κατ συναρμοδιτητα με κποιο λλο υπουργεο οργανισμ (για την ασφλεια τροφμων, φερ' ειπεν, οι συναρμδιοι εναι τσσερις, για την πολιτικ προστασα οκτ). Ενα κρτος, δηλαδ, δχως στχους, δχως σχδιο, δχως συντονιστικ κντρο, δομικ ανκανο να αποδσει μετρσιμο ργο - πολ περισστερο να υποστηρξει μεταρρυθμσεις.

http://www.eklogika.gr/uploads/files-2/manitakis.jpegΚαι σοι αφελες τυχν αναρωτιονται πς στην ευχ το φτιξαμε αυτ το τρας, ας κνουν τον κπο να διαβσουν, ως διασκεδαστικ, τυχαο παρδειγμα, τα πρακτικ μιας δκης που διεξγεται αυτς τις ημρες, εντελς στα σιωπηλ, για μια υπθεση που κποτε σκανδλισε το πανελλνιο.

Αντιγρφω απ την απολογα της κατηγορουμνης, που δικαιολογοσε το απονενοημνο της διβημα επικαλομενη τη διψευση των υποσχσεων που εχε λβει, να περιληφθε στον πνακα των επιτυχντων ενς διαγωνισμο πρσληψης μονμων υπαλλλων στο υπουργεο Πολιτισμο: «Επαθα σοκ. Πρτη πρτη στη λστα των επιτυχντων ταν η ανιψι του Γιργου Βουλγαρκη, εν πολ ψηλ ταν και η αρραβωνιαστικι κομματρχη της ΝΔ...».

Οτι αυτ το μεγα-αυθαρετο, αυτ το κρτος της ανιψις δεν χει πρβλημα μεγθους, αλλ δομς και λειτουργας, εναι προφανς. Οτι δεν θα αλλξει αν απλς φγουν λγες πολλς χιλιδες υπλληλοι, στην τχη διαλεγμνοι, αν απολυθον κατεπειγντως μερικς εκατοντδες «επορκοι», εναι επσης προφανς. Οτι η αλλαγ θλει σχδιο, υπομον και επιμον, τι χρειζεται την εμπιστοσνη και χι την αντιπαλτητα των διων των δημοσων υπαλλλων , στω, της πλειοψηφας τους, και τι θλει χρνο, πως λει ο Μανιτκης, προφανστατο. Και εναι προπντων προφανς τι, πως οι τυφλς, οριζντιες περικοπς εισοδημτων, επ δικαων και αδκων, που γιναν τα τρα τελευταα χρνια, τσι και οι τυφλς, αναξιολγητες «υποχρεωτικς αποχωρσεις» που ζητε, με δημοσιονομικ και μνον κριτρια, η τρικα, το μνο αποτλεσμα που παργουν εναι να μνει διο και απαρλλαχτο το κρτος της ανιψις, αλλ να λειτουργε ακμη χειρτερα και η μεταρρθμισ του να γνει ακμη δυσκολτερη.

Απ αυτ την ποψη, λοιπν, ο Μανιτκης χει δκιο και η τρικα δικο. Αρκε να βλπαμε, κπου στον ορζοντα, κι να πειστικ, ολοκληρωμνο μεταρρυθμιστικ σχδιο. Αρκε να διακρναμε στο βλμμα των πολιτευομνων, που περιβλλουν τον Μανιτκη στο Υπουργικ Συμβολιο, μια υποψα μεταρρυθμιστικο ζλου...