-

26 2013

Του Πτρου Παπασαραντπουλου, εκδτη - δημοσιογρφου

Η πρσφατη κυπριακ κρση απδειξε τα αδιξοδα μιας σχολς σκψης που ταλαιπωρε βασανιστικ την ελληνικ κοινωνα την τελευταα τριετα. Πρκειται για τον αριστεροδξιο εθνικολακισμ που στην Ελλδα συνεχζει να ηγεμονεει στο εππεδο των ιδεν.

Σμφωνα με αυτ τη μη-σκψη, λα ανγονται στην κατασκευ «εχθρν του λαο» που επιβουλεονται τον αγν και δολο λα. Ο «λας», σπιλος και μωμος, ανδελφος, περιοσιος, χει πντα δκιο και οι λακιστς εναι οι γνσιοι εκφραστς του. «Εμαστε η ηχ της δικς σου φωνς», «λμε αυτ που θλετε να ακοσετε», εναι μερικ απ τα δημοφιλ κλισ μιας ιδεολογας που απλνεται με γργορους ρυθμος, απειλντας να καταστε το zeitgeist της εποχς.

Στην κυπριακ κρση, οι αριστεροδξιοι λακιστς προχρησαν να βμα παραπνω, υπερβλλοντας εαυτος. Ξεχνντας προηγομενες διακηρξεις τους (συνθης πρακτικ για σους μελετον το φαινμενο του λακισμο), φτασαν να υποστηρξουν να αναλβουν οι Κπριοι φορολογομενοι το κστος δισωσης των τραπεζν και των μεγαλοκαταθετν, διατηρντας μια οικονομα-καζνο, πως πολ χαρακτηριστικ επισμανε ο Γλλος υπουργς οικονομικν, Πιρ Μοσκοβισ.

Αδιαφορντας εν με μια ττοια μεθδευση το δημσιο χρος της Κπρου θα γινταν μη βισιμο, απδειξαν τι το τελευταο που τους ενδιαφρει εναι η διατπωση μιας συγκροτημνης πολιτικς πρτασης. Αρκε η καταγγελα του «κακο» και των «κακν». Των εχθρν και των προδοτν. Ευτυχς, δεν εισακοσθηκαν, παρ το αρχικ θυμικ κρεσντο που παραλγο να τινξει τα πντα στον αρα.

Ββαια, οι λακιστς χασαν μια μχη, αλλ χι και τον πλεμο. Αυτ πρπει να το καταλβουν καλ εκενες οι πολιτικς δυνμεις που επενδουν στη ρητορικ του λακισμο για να αποκρψουν τις δικς τους ευθνες, καθυστερσεις και παλινωδες.

Επειδ στον λακισμ μπορε να αντιπαρατεθε κανες μνο με συγκεκριμνες προτσεις, πιστεω τι η Κπρος μπορε και πρπει να επανεφερει τον εαυτ της. Να κατανοσει τι στη θση του υπερτροφικο χρηματοπιστωτικο τομα υπρχουν εναλλακτικς λσεις.

Μα απ αυτς τις λσεις, που αξζει να συζητηθε ευρτερα, εναι η επνδυση στην οικονομα της γνσης, δεδομνου τι η Κπρος χει κνει πολλ βματα σε αυτ τον τομα. χει αναμορφσει τα αναλυτικ προγρμματα στα σχολεα της, δουλεοντας συστηματικ τα τελευταα χρνια, εν παρλληλα λειτουργον πολλ και σοβαρ ιδιωτικ πανεπιστμια.

πως επισημανει ο καθηγητς Γιργος Τσικαλος, επικεφαλς της Επιτροπς Αναμρφωσης των Αναλυτικν Προγραμμτων στα σχολεα της Κπρου «το μοναδικ εναλλακτικ μοντλο οικονομας που υπσχεται ανπτυξη και ευημερα: μια οικονομα της γνσης, που, με σωστ σχεδιασμ, εναι απολτως εφικτ στην Κπρο».

λλωστε, αυτ χει συμβε και στη Φινλανδα, που απ μια χρα στα πρθυρα της οικονομικς καταστροφς και της χρεοκοπας, στις αρχς της δεκαετας του ’90, κατφερε, επενδοντας στη γνση, να απογεισει την οικονομα της και να χει το καλτερο εκπαιδευτικ σστημα στον κσμο.

Απναντι στη μιζρια και την καταστροφολογα των λακιστν στον μιζεραμπιλισμ του «τποτα δεν γνεται, λα εναι προσχεδιασμνα και αποφασισμνα», οι δημιουργικς δυνμεις στην Κπρο μπορον να δσουν τη δικ τους απντηση.