του Σταρου Θεοδωρκη απ το protagon.gr

19 2013

http://fridge.gr/wp-content/uploads/2012/07/%CF%8A%CF%8D%CF%89____-%CF%8E%CE%8C_%CE%88______.jpg?9d7bd4

Ξρω, πολλο απ εσς δνετε μεγλη σημασα στις υπογραφς που συνοδεονται απ διφορα σμβολα πως Bsc – Msc – Phd. χι εγ. Και για να εμαι απολτως ειλικρινς εμαι και καχποπτος ταν κποιος προβλλει σαν ταυττητα μνο τα διπλματα που χει μαζψει. χι ββαια τι εναι κακ τα διπλματα αλλ η περα χει δεξει τι απ μνα τους δεν αρκον. Και αν αρκοσαν ττε το επιτελεο του Γιργου Παπανδρου θα ταν ,τι καλτερο χει συμβε στο τομα της εφαρμοσμνης κυβερνητικς τον τελευταο αινα – χι στην Ελλδα αλλ παγκοσμως. Ακμη κι η κοπλα που φερνε τα νερ στις συσκψεις εχε Msc, τουλχιστον.

Η αλθεια εναι τι οι ττλοι των ξνων πανεπιστημων λειτουργον μαγευτικ και για τα περισστερα παραδοσιακ ΜΜΕ. Απλοκς αναλσεις βρσκουν θσεις στα σαλνια των εφημερδων αλλ και στα παρθυρα της τηλερασης, ταν τις υπογρφουν καθηγητς της Βοστνης και του Λονδνου. Ειδικ οι Ισπανο αρχιτκτονες και οι γγλοι οικονομολγοι κνουν στην χρα μας μια δετερη καριρα. Οι αρχιτκτονες την περοδο που χτζαμε και οι οικονομολγοι σμερα που ψχνουμε λσεις στα χαλσματα. Αλλ ας αφσω τα πολλ λγια και ας πω στο προκεμενο. Κστας Λαπαβτσας. Θα τον χετε ακουστ. ταν νας απ τους καθηγητς του Λονδνου που μας καλοσαν να εγκαταλεψουμε ρον ρον το ευρ και να επιστρψουμε πως πως στην δραχμ. Μχρι εδ καννα πρβλημα. Ο Ρουμπιν λλωστε δινε δεκαπλσιες συνεντεξεις στοιχηματζοντας υπρ της δραχμς και ουδες σμερα του ζητ το λγο. Το σαββατοκριακο μως μια φλη με ενημρωσε για κποιες «επκαιρες» απψεις του κ. Λαπαβτσα.

Ο καθηγητς διαφωνε τι υπρξε οποιαδποτε φοσκα στην Ελλδα την προηγομενη δεκαετα. Διαφωνε τι ξεσαλσαμε και τρα πληρνουμε τα επχειρα. Διαφωνε ακμη και με αυτος που λνε τι μπορε να υπρξει ευμρεια με δανεικ. Δικαιματα του ββαια λα αυτ. Εκενο μως που μου ναψε κκκινο εναι το ακροτελετιο επιχερημα του. σοι διαφωνον μαζ του καλονται «να πνε μια επιμορφωτικ βλτα στο Πραμα»! πα! Μπως χω χσει κποιο επεισδιο; Εγ ξερα τι ταν καθηγητς οικονομικν στη Σχολ Ανατολικν και Αφρικανικν μελετν του Πανεπιστημου του Λονδνου. Το Πραμα πο κολλει; Με αγωνα αναζτησα την προσωπικ του σελδα στο ντερνετ. Η αλθεια εναι τι θα με χαροποιοσε αν διβαζα «διδσκει στο Λονδνο αλλ τα σ/κ ζει στο Πραμα» στη Δραπετσνα τλος πντως. Ο κ.Λαπαβτσας μως δεν χει αναρτσει καν ελληνικ βιογραφικ. λες οι δραστηριτητες του εναι καταγεγραμμνες μνο στα αγγλικ. Απ το 78 ως το 86 ταν στο Λονδνο για σπουδς. Και απ το 91 εναι στο Λονδνο ως καθηγητς.  Τριντα πντε χρνια Λονδρζος δηλαδ. Και για επικοινωνα, η προσωπικ του σελδα, παραπμπει σε μια διεθυνση στο London. Perama πουθεν δηλαδ στο English curriculum vitae. Που καταλγω λοιπν.  Ναι η κρση εναι μεγλη. Ναι, νιθουμε πολλς φορς ζαλισμνοι. Αλλ χι τσο στε να ζομε με υποδεξεις ανθρπων που χουν μνο αγγλικ βιογραφικ.

Με να σχετικ θυμ κλεισα τον υπολογιστ και ρχισα να ξεφυλλζω τον τμο των κυριακτικων εφημερδων. Η χαρ λων των εφημερδων –συντηρητικν και προοδευτικν – για την ομιλα του Μαρκ Μαζουερ στο Αμερικνικο Κολγιο της Αθνας (Deree), ταν μεγλη. Ο φημισμνος ιστορικς, συγγραφας σημαντικν βιβλων, κλθηκε να μιλσει με θμα «Μια να εποχ των κρων - ιστορικς σκψεις για τα πολιτικ της τρχουσας κρσης». Και καλ οι ιστορικς σκψεις εναι το αντικεμενο του και το βιβλο του παρεμπιπτντως, «Θεσσαλονκη, πλη των φαντασμτων», εξαιρετικ – την τρχουσα (ελληνικ) κρση απ πο την γνωρζει; Για να δομε. Ο καθηγητς του πανεπιστημου της Κολομπια λοιπν παρομοωσε τη ζω των μεταναστν στην Ελλδα με τις διξεις των Εβραων! χι φλτατε Μαζουερ (ας μου επιτραπε το θρρος) η Ελλδα δεν εναι η ναζιστικ Γερμανα του ’33. Δεκδες χιλιδες μετανστες ζουν ανμεσα μας - χουν μαγαζι, παζουν στα θατρα, δουλεουν δπλα μας, σπουδζουν μαζ με τα παιδι μας, τρνε μαζ μας – και κανες δεν τους απειλε. Βεβαως υπρχουν και εδ κποιες συμμορες ναζιστν και χουλιγκνων πως υπρχουν στις περισστερες «δυτικς» χρες αλλ αυτ δεν εναι πογκρμ. Και μετ διβασα τι ο κ.Μαζουερ εν τραγικοποιε το θμα των μεταναστν, λα τα υπλοιπα του «πλαντη βα» τα παραβλπει. Σημδι τι το δρομολγιο απ το αεροδρμιο Ελευθριος Βενιζλος στην Αγα Παρασκευ – που και το Deree – δεν εναι επαρκς για να διαφωτσει κποιον ακμη και ναν μπειρο ιστορικ, για λα τα τελευταα γεγοντα βας, που περιπλκουν ακμη περισστερο την ελληνικ «κρση». ταν μλιστα κποιοι συνδελφοι του πανεπιστημιακο ζτησαν την δικ του ερμηνεα για την λξη που ασκε η βα στους φοιτητς τους (εδ σε θλω Μαζουερ- στα δσκολα) εκενος τους αποπρε λγοντας τι δεν γινε και τποτα αν αναβλλονται και μερικ μαθματα. Εν για την δρση της «17Ν» αυτ που επιλγει να πει εναι τι προκαλοσε… αμηχανα!

«Το θεμελιδες πρβλημα εναι η αξιοπιστα του πολιτικο συστματος και των εκπροσπων του» επε πολλς φορς στην ομιλα του ο ιστορικς Μαζουερ και βεβαως σε αυτ χει απολτως δκιο αν και πολ φοβμαι τι αρκετο πολτες θα πρσθεταν: «Θεμελιδες πρβλημα εναι και η αξιοπιστα σας». Η αξιοπιστα μας δηλαδ λων ημν των σχολιαστν.