: -

: www.iefimerida.gr

4 2013

http://www.lay-out.gr/wp-content/uploads/2012/10/%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%A1%CE%95%CE%9F%CE%A5-2.jpgΟ πρην πρωθυπουργς Γιργος Παπανδρου μιλντας σμερα στη Λισαβνα ως πρεδρος της Σοσιαλιστικς Διεθνος προειδοποησε τι η κρση στην Ευρωζνη δεν χει τελεισει σημεινοντας τι «αν η Ευρπη δεν κνει επιπρσθετες ενργειες οι θυσες των Πορτογλων, των Ελλνων, των Ισπανν και λλων, μπορε να χαθον και να ζητηθον περισστερες».

Ο κ. Παπανδρου κατηγρησε σχεδν ευθως τσο την Γερμανδα καγκελριο Ανγκελα Μρκελ σο και τον πρην πρεδρο της Γαλλας Νικολ Σαρκοζ τι θελαν να τον... εκτελσουν επισημανοντας χαρακτηριστικ τι «δεν υπρχε συλλογικ δρση», τι «η συντηρητικ Ευρπη ταν απλ πολ συντηρητικ καθς πστευε στη μαγεα των αγορν και αυτ πληρνουμε τρα» και τι δεν υπρχε η ευρωπακ αλληλεγγη».

Τλος, ο κ. Παπανδρου ζτησε να ξεκινσουν οι διαδικασες για την ανδειξη του εκλεγμνου προδρου της Ευρωπακς Ενωσης.

 

Τα κρια σημεα της ομιλας του κ. Παπανδρου χουν ως εξς:

Πστευα και πιστεω, τι υπρχει νας εναλλακτικς προοδευτικς δρμος για την Ευρπη.

Πριν λγους μνες συναντθηκα με ναν πορτογλο δημοσιογρφο στην Ελλδα. Η Πορτογαλα φαινταν να πηγανει καλ. Με ρτησε «πηγανουμε καλ ως χρα, ποιο εναι το μνυμ σας στον Πορτογαλικ λα;» Του απντησα τι, τελικ, πολλ εξαρτνται απ την Ευρπη. Του επα τι συγχαρω τον Πορτογαλικ λα για την θλησ του και τις θυσες του.

Και εμες στην Ελλδα πηγαναμε καλ τον πρτο χρνο. λοι μας βλεπαν σαν παρδειγμα προς μμηση. Αλλ ταν οι αγορς δεν ανταποκρθηκαν, η κυβρνησ μου κατηγορθηκε εσφαλμνα. Αν η Ε.Ε. εχε αντιδρσει μεσα και δυναμικ ττε, δνοντας να θετικ μνυμα στις αγορς, θα εχαμε αποφγει πολ πνο. Αν η Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα αντιδροσε πριν πως κνει τρα, παρεμβανοντας στην αγορ ομολγων, θα μποροσαμε να εχαμε αποφγει την ανγκη να προσφγουμε στον λεγμενο μηχανισμ στριξης. Αλλ αυτ η συλλογικ δρση, λειπε.

Η συντηρητικ Ευρπη ταν απλ πολ συντηρητικ. Πστευε στην "μαγεα" των αγορν και το πληρνουμε ακριβ αυτ. Και οι λαο μας που υποφρουν απ τα εκτεταμνα προγρμματα προσαρμογς, αλλ και αυτο που μας στηρζουν με τα δνει τους. Και αυτς οι απψεις δεν εναι μνο δικς μου.

Ο Peer Steinbruck, ο υποψφιος του SPD για την γερμανικ καγκελαρα - του ευχμαστε κθε επιτυχα - και πρην υπουργς οικονομικν δλωσε τι αν η Ε.Ε. εχε εγγυηθε τα ελληνικ ομλογα το 2010, η κρση θα μποροσε να χει αποφευχθε. Αλλ θα θελα να προειδοποισω, πως κανε και ο Peer Steinbruck, τι η κρση δεν χει τελεισει. Ακμα και σμερα, αν η Ευρπη δεν κνει επιπρσθετες ενργειες, οι θυσες των Πορτογλων, των Ελλνων, των Ισπανν και λλων, μπορε να χαθον και να ζητηθον περισστερες. Και προβλματα ρευσττητας, μπορε να γνουν προβλματα βιωσιμτητας.

Επα επσης στον Πορτογλο δημοσιογρφο, τι εγ πρτος παραδχτηκα τι στην Ελλδα οφελουμε να αναλβουμε πλρως τις ευθνες μας για τα οικονομικ κακοδιαχεριση του παρελθντος. Και τι εγ πρεπε να αναλβω την ευθνη να "καθαρσω" το χος που φησε πσω της η προηγομενη συντηρητικ κυβρνηση. Το κανα.

Υποχρεθηκα να αναλβω δρση για να αποφγω τη χρεοκοπα της χρας μου, να πολεμσω τους φβους των αγορν τη κερδοσκοπα και το κανα με την βοθεια των μεγλων θυσιν του Ελληνικο λαο. Η Ελλδα επιβωσε, η Ελλδα εναι σμερα ζωνταν, η Ελλδα χει προοπτικ. Αλλ ξερα και ξρω τι το χρος και το λλειμμα ταν μνο συμπτματα βαθτερων προβλημτων. Χρειαζμασταν χρνο για προοδευτικς μεταρρυθμσεις. Χρνο για Αλλαγ.

Χρειαζμασταν την ευκαιρα να αλλξουμε τους θεσμος μας και τις οικονομες μας για να γνουμε πιο παραγωγικο, για να λειτουργομε με περισστερη διαφνεια, περισστερη λογοδοσα, να γνουμε πιο καινοτμοι, δημιουργικο και ανταγωνιστικο, να γνουμε περισστερο αξιπιστοι για τους πολτες μας και εκενους που επενδουν σε εμς. Ακμα κι αν οι θυσες ταν απαρατητες, πρεπε να υπρξουν μνο για να μας δσουν χρνο για να αλλξουμε, χρνο για αλλαγ. Ακμη και το ΔΝΤ αναγνωρζει τρα αυτ το γεγονς.

Και για αυτ χρειαζμαστε μα διαφορετικ, προοδευτικ Ευρπη. Πς θα πρεπε να εναι αυτ η Ευρπη;

Πρτα απ λα αυτ η Ευρπη θα βαζε τις μεταρρυθμσεις μπροστ απ τη λιττητα. Στην Ελλδα αυτ θα σμαινε την αντιμετπιση ενς πελατειακο καπιταλισμο που εχε αιχμαλωτσει την πολιτικ, δημιουργντας ευνοιοκρατα και λλειψη διαφνειας. Αγωνστηκα για να ενδυναμσω τους δημοκρατικος θεσμος προς φελος των πολιτν και της δημοκρατικς λογοδοσας.

δωσα μχη ενντια σε μα ισχυρ ομδα ολιγαρχν που συγκντρωναν οικονομικ και πολιτικ δναμη. Εδ ταν που χρειαζμουνα την ευρωπακ αλληλεγγη.

Δετερον, χρειαζμαστε μα Ευρπη που δεν φοβται να επενδσει στο μλλον. Δεν φοβται να αυξσει τον προπολογισμ της. Δεν φοβται να χρησιμοποισει ευρωομλογα για να προσελκσει ιδιωτικς επενδσεις. Να επενδσει σε μα Πρσινη Ευρπη, στις υποδομς, στα ενεργειακ δκτυα, στις πρσινες μεταφορς, σε τηλεπικοινωνιακ δκτυα, στε να δημιουργσουμε μα πραγματικ ενωμνη Ευρπη, με μα ισχυρ ενιαα εσωτερικ αγορ, με ανταγωνιστικ οικονομα.

Και κνοντας λα αυτ, να επενδσουμε στην εργασα και στη νεολαα μας. Γιατ μα προοδευτικ Ευρπη, δεν θα καθταν να βλπει πραχτη μα χαμνη γενι ανργων να υποφρει. Χρειαζμαστε μα Ευρπη που θα δημιουργσει πανευρωπακ προγρμματα για τους ανργους.

Χρηματοδοτντας προγρμματα κοινωνικς εργασας για τους ανργους.

Χρηματοδοτντας να πργραμμα στα πρτυπα του Erasmus για λους τους ανργους, που θα τους δνει τη δυναττητα επανεκπαδευσης σε σχολεο της προτμησς τους στην Ευρπη.

Χρηματοδοτντας start up επιχειρσεις.

Τα κστη εναι ελχιστα μπροστ στο κστος μα χαμνης γενις.

Μα προοδευτικ Ευρπη δεν θα ανεχταν ποτ την νοδο του εθνικισμο και του ρατσισμο.

Εμες οι προοδευτικο, χτζουμε πνω στη δναμη της διαφορετικτητας, χι πνω στο μσος των προκαταλψεων. Για αυτ και πιστεουμε στην εμβθυνση των δημοκρατικν θεσμν στην Ευρπη.

ταν πρτεινα δημοψφισμα στην Ελλδα το 2011, ταν επσης γιατ αντιλαμβανμουν τι δεν μπορε να υπρχει περισστερη και βαθτερη Ευρπη, χωρς μεγαλτερη δημοκρατικ νομιμοποηση και συμμετοχ. Αλλ η συντηρητικ Ευρπη θελε να με εκτελσει.

Σμερα πρπει να εξετσουμε την προοπτικ ενς εκλεγμνου Προδρου της Ευρπης.

Εμες οι Σοσιαλιστς, οι Δημοκρτες, οι Προοδευτικο θλουμε να ενσουμε τους πολτες των χωρν μας.να παρδειγμα: ο φρος στις χρηματοπιστωτικς συναλλαγς. να μλος του ΠΑΣΟΚ, η ννυ Ποδηματ, ταν η εισηγτρια στο Ευρωπακ Κοινοβολιο και η κοιν μας προσπθεια φερε αποτελσματα. Η πρτασ μας μπορε να γνει πρξη. Βζοντας στο στχαστρο τους κερδοσκπους, φρνοντας σημαντικος πρους στις κοινωνες μας. Μπορομε να χουμε παρμοια αποτελσματα και σε λλους τομες πως η καταπολμηση των φορολογικν παραδεσων και η καταπολμηση της διαφθορς.

Ληστεουν αναγκαα εισοδματα απ τους λαος μας. Πρους που θα πγαιναν στην ευημερα, στην ανπτυξη.

Δκαιη φορολογα, καννες στις αγορς και δκαιο εμπριο εναι αυτ για τα οποα παλεουμε.

Αλλ εναι ανγκη να εμαστε ενωμνοι. Πρπει να εμαστε ενωμνοι.