Τι λÝνε οι αμερικÜνοι για την επßσκεψη Τσßπρα στην ΑμερικÞ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος Τρßτη 29 Ιανουαρßου 2013

Με Ýντονο σκεπτικισμü για τα επüμενα βÞματÜ του και ελÜχιστα διαυγÝστερη εικüνα για την πραγματικÞ του ατζÝντα στο μÝτωπο της οικονομßας Üφησε το ακροατÞριü του στις ΗΠΑ ο ΑλÝξης Τσßπρας.

Η υπογραφüμενη απü τον διευθυντÞ του Ινστιτοýτου Brookings William Anthoilis «αποτßμηση» της επßσκεψης του κ. Τσßπρα στις ΗΠΑ Ýχει ως εξÞς:

Η Ýκθεση του Ινστιτοýτου Brookings

O νÝος ηγÝτης της ελληνικÞς αντιπολßτευσης Þταν στην ΟυÜσιγκτον αυτÞ την εβδομÜδα. Ο κ. Τσßπρας Ýχει καταστεß βασικüς «παßκτης» της ευρωπαúκÞς κρßσης. Η μετεωρικÞ του Üνοδος στα γκÜλοπ και η οριακÜ δεýτερη θÝση που κατÝλαβε στις ελληνικÝς εκλογÝς προκÜλεσαν αναταραχÝς στις παγκüσμιες χρηματαγορÝς. Η προεκλογικÞ του ρητορικÞ, αýξησε τις πιθανüτητες μιας ελληνικÞς εξüδου απü το κοινü νüμισμα, ενδεχüμενο που θα μποροýσε να οδηγÞσει σε μßα κατÜρρευση τýπου ντüμινο του ευρþ.

Το ταξßδι του κ. Τσßπρα στην ΟυÜσινγκτον Þταν το πρþτο, περιεßχε δε συναντÞσεις με κυβερνητικοýς αξιωματοýχους, μÝλη του κογκρÝσου, πολιτικοýς αναλυτÝς, ελληνοαμερικανικÜ λüμπι και κοινü. Ο κ. Τσßπρας Ýφερε μαζß του μÝλη του ΣΥΡΙΖΑ, που κυριολεκτικÜ μεταφρÜζεται ως Συνασπισμüς της ΡιζοσπαστικÞς ΑριστερÜς. Το üνομα αυτü προκαλεß στους Αμερικανοýς νευρικüτητα δεδομÝνου üτι στις ΗΠΑ δεν υπÞρχε ποτÝ Ýνα βιþσιμο σοσιαλιστικü κüμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε πλαγιοκοπεß τους ΣοσιαλιστÝς απü τα αριστερÜ τους, οπüτε πολλοß Αμερικανοß καθßστανται διπλÜ νευρικοß.

Και οι αισιüδοξοι και οι απαισιüδοξοι μπüρεσαν να βρουν ü,τι ανÝμεναν απü την επßσκεψÞ του. Και üπως εßπε Ýνας Αμερικανüς με τον οποßο ο κ. Τσßπρας εßχε κατ' ιδßαν συνÜντηση «ΣυμφωνÞσαμε κÜπου μεταξý 40 και 60% με üσα εßπε. Ας ποýμε λοιπüν 50 – 50.». Η αποτßμηση αυτÞ εßναι σωστÞ.

Ο κ. Τσßπρας μετÝφερε τÝσσερα βασικÜ μηνýματα. Το ακροατÞριο Þταν δεκτικü στα δýο, λιγüτερο δεκτικü στα υπüλοιπα δýο.

Η επιτυχßα: Ο κ. Τσßπρας επιχειρηματολüγησε με Ýμφαση üτι τα μÝτρα λιτüτητας στην Ευρþπη Ýχουν καταδικÜσει την ΕλλÜδα να μην δημιουργεß ανÜπτυξη.

Στην ΟυÜσινγκτον εßναι πολλοß που συμφωνοýν: ΕÜν η Ευρþπη εßχε Ýνα αλÜ ΟμπÜμα σχÝδιο τüνωσης της οικονομßας και μßα αλÜ ΜπερνÜνκι νομισματικÞ πολιτικÞ, η ΕλλÜδα δεν θα Þταν η Αχßλλειος ΠτÝρνα της Ευρþπης. ΑντιθÝτως (στην Ευρþπη) η Ýλλειψη νομισματικÞς και δημοσιονομικÞς στÞριξης Ýχουν οδηγÞσει σε συρρικνοýμενη οικονομßα, ανεργßα, φüβο και απüγνωση για τους ¸λληνες πολßτες.

Στην ουσßα, το να συνεχßσει να εστιÜζει στην πολιτικÞ βιωσιμüτητα, αποτελεß το πιο αποτελεσματικü επιχεßρημα του κ. Τσßπρα. Οι πολιτικÝς και οικονομικÝς μεταρρυθμßσεις πρÝπει να αποτελοýν «ιδιοκτησßα του ελληνικοý λαοý» ειδÜλλως η χþρα δεν θα μπορÝσει να γιατρευτεß μüνη της. Τοýτο σημαßνει üτι ανÜπτυξη και θυσßες θα πρÝπει να κατανεμηθοýν δßκαια. Ο ßδιος επεσÞμανε την πρüσφατη συμφωνßα για το δημοσιονομικü βÜραθρο των ΗΠΑ, που οδÞγησε σε Ýνα ελαφρþς πιο δßκαιο φορολογικü σýστημα, στοχεýοντας στους πραγματικÜ πλοýσιους. Και η δικÞ του πρüταση δεν εßναι να μηδενßσει την υφιστÜμενη συμφωνßα μεταξý ΕλλÜδας και ευρωπαßων δανειστþν αλλÜ αντιθÝτως να επαναδιαπραγματευτεß μια πιο σταδιακÞ πορεßα προς τον ισορροπημÝνο προûπολογισμü. Οι εργαζüμενοι του Δημοσßου πρÝπει να νιþθουν τμÞμα αυτÞς της συμφωνßας.

ΚατÜ δεýτερον, σε Ýνα πιο προσωπικü επßπεδο, ο κ. Τσßπρας προσπÜθησε να καταρρßψει τα στερεüτυπα που Ýχουν διαμορφþσει την διεθνÞ εικüνα της ελληνικÞς ΑριστερÜς. Σε μια χþρα üπου οι αριστερßζοντες ιστορικÜ θεωροýνται εμπρηστικοß, επιρρεπεßς στη βßα και επιθετικÜ αντι-Αμερικανοß, ο κ. Τσßπρας εμφανßστηκε ως πρüσχαρος, ευγενικüς, πραγματιστÞς και πρüθυμος να ακοýσει τις αμερικανικÝς απüψεις. Αν και ασφαλþς Ýχει ισχυρÜ ιδεολογικÜ στεγανÜ, παρουσιÜστηκε ως Ýνας Üνθρωπος που ενδιαφÝρεται αυθεντικÜ να ακοýσει προτÜσεις, ακüμη και κριτικÞ. Μßλησε με θÝρμη για το κÜλεσμα για κοινωνικÞ δικαιοσýνη του ΠροÝδρου ΟμπÜμα στην ομιλßα της ορκωμοσßας του. Και παρουσιÜστηκε ως η τελευταßα καλýτερη ελπßδα της ΕλλÜδας, προκειμÝνου αυτÞ να μην πÝσει στα χÝρια του νεο-φασιστικοý κüμματος της ΧρυσÞς ΑυγÞς.

Πολλοß επισÞμαναν στο πλαßσιο αυτü και το πρüσφατο ταξßδι του στην Βραζιλßα, üπου συνÜντησε τον τÝως πρüεδρο Λοýλα Ντα Σßλβα. Τη δεκαετßα του 1990, ο Λοýλα Ýγινε διÜσημος üταν απαρνÞθηκε την στρατιωτικÞ του εικüνα για να γßνει το ακτινοβüλο σýμβολο μιας ενσωματωμÝνης στον κüσμο και ανταγωνιστικÞς Βραζιλßας. Αν ο Τσßπρας γßνει πρωθυπουργüς κÜποια μÝρα, φÜνηκε να λÝει προς τους Αμερικανοýς, θα εßναι Ýνας τÝτοιος ηγÝτης.

Οι ατυχßες: Ο κ. Τσßπρας Ýχει τον τρüπο του να πεßθει τους σκεπτικιστÝς του σχετικÜ με το τρßτο βασικü του επιχεßρημα: üτι η Ευρωζþνη χρειÜζεται την ΕλλÜδα üσο η ΕλλÜδα χρειÜζεται την Ευρωζþνη. ΕπανειλημÝνα Ýχει υποστηρßξει üτι οι δýο τελευταßες κυβερνÞσεις της ΕλλÜδας υπÝκυψαν υπερβολικÜ εýκολα στις πιÝσεις των βορειοευρωπαßων στο να δεχτοýν μÝτρα λιτüτητας με αντÜλλαγμα κÜθε φορÜ τη διÜσωσÞ τους.

ΚÜποιοι εξακολουθοýν να φοβοýνται μια μετÜδοση της κρßσης απü μια ενδεχüμενη ελληνικÞ Ýξοδο. Παßζοντας τüσο ασýστολα τα «παιχνßδι του κοτüπουλου» (σσ: Ýνα απü τα διασημüτερα παραδεßγματα που χρησιμοποιÞθηκαν για τη θεμελßωση της θεωρßας των παιγνßων) με τους βορειοευρωπαßους, ο Τσßπρας καταφÝρνει να τους κρατÜει ξÜγρυπνους μες τη νýχτα.

Πολλοß Üλλοι, ωστüσο, πλÝον πιστεýουν üτι η ΕυρωπαúκÞ ΚεντρικÞ ΤρÜπεζα και οι υπüλοιπες χþρες της Ευρωζþνης Ýχουν λÜβει τα μÝτρα τους þστε να αντιμετωπßσουν το αντßκτυπο μιας ελληνικÞς χρεοκοπßας και επιστροφÞς στη δραχμÞ. Το μεγαλýτερο μÝρος του ελληνικοý χρÝους τþρα ανÞκει στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και üχι σε ιδιþτες. Αυτü σημαßνει üτι η «μετÜδοση» της χρεοκοπßας εßναι λιγüτερο τρομακτικÞ και σε μεγαλýτερο βαθμü υπü Ýλεγχο.

ΚατÜ ειρωνικü τρüπο, ο ßδιος ο κ. Τσßπρας φÜνηκε λßγο νευρικüς üταν παρουσιÜστηκε ενþπιüν του η πιθανüτητα του να φýγει η ΕλλÜδα απü την Ευρωζþνη. Αν συνÝβαινε αυτü, θα μποροýσε να τον στερÞσει απü το μεγαλýτερο διαπραγματευτικü ατοý του.

ΤÝλος, ο κ. Τσßπρας δεν κατÜφερε να πεßσει το ακροατÞριü του ως προς το τÝταρτο σημεßο: üτι Ýχει Ýνα θετικü üραμα ως προς την ανÜπτυξη της ελληνικÞς οικονομßας. Εßτε η ΕλλÜδα φýγει απü το ευρþ, εßτε επιστρÝψει στη ΔραχμÞ, θα χρειαστεß να κÜνει μεγÜλες αλλαγÝς στην οικονομßα της για να προσελκýσει ξÝνες επενδýσεις και να δþσει þθηση στις εξαγωγÝς της.

Ο κ. Τσßπρας απÝφυγε να εμπλακεß σε μßα συγκεκριμÝνη συζÞτηση για το τι θα Ýκανε την ελληνικÞ οικονομßα πιο ανταγωνιστικÞ. ΑπÝρριψε την ιδÝα üτι η ΕλλÜδα εßναι η τελευταßα κομμουνιστικÞ οικονομßα της Ευρþπης, λÝγοντας üτι οι ιδιωτικοποιÞσεις δεν Ýγιναν επειδÞ στηνουσßα δεν υπÞρχε τßποτε να ιδιωτικοποιηθεß.

Επßσης, εßπε üτι η Ýμφαση στην απελευθÝρωση συγκεκριμÝνων αγορþν (φαρμακεßα και κομμωτÞρια) δüθηκε þστε να αποσπαστεß η προσοχÞ απü τη συνενοχÞ της ολιγαρχßας στο Ýγκλημα και τη διαφθορÜ. ΠολλÞ συζÞτηση Ýγινε απü τον ßδιο και το κüμμα του για την στοχοποßηση των «βαρüνων της κλεψιÜς» και την «αναδιανομÞ του πλοýτου. Αν και πολλοß Αμερικανοß θα Þταν πρüθυμοι να υποστηρßξουν δßκαιη φορολüγηση και πραγματικÞ φυλÜκιση για τους πραγματικοýς εγκληματßες, αναδιανομÞ για την αναδιανομÞ εßναι πιθανü να φοβßσει πολλοýς επενδυτÝς.

Τα σχετικþς καλÜ νÝα εδþ εßναι üτι ο κ. Τσßπρας αναφÝθηκε αρκετÝς φορÝς στην ανÜγκη προσÝλκυσης ξÝνων επενδýσεων, ενþ Þταν ιδιαßτερα πρüθυμος να συναντηθεß με επενδυτÝς. Επßσης Ýκανε νýξεις ως προς την ανÜπτυξη στρατηγικþν για βιομηχανßες - κλειδιÜ üπως εßναι ο τουρισμüς, η εξαγωγÞ αγροτικþν προúüντων Þ η ενÝργεια. Ωστüσο, οι λεπτομÝρειες αυτþν των στρατηγικþν αυτþν πρÝπει να τýχουν επεξεργασßας.

Σε αυτü το πλαßσιο, πολλοß ανησυχοýν αρκετÜ σχετικÜ με την πολιτικÞ στρατηγικÞ του τις ερχüμενες εβδομÜδες και μÞνες. Η κατÜσταση στην ΕλλÜδα μüλις Ýχει αρχßσει να ηρεμεß και η χþρα σýντομα αρχßζει να ετοιμÜζεται για την κρßσιμη τουριστικÞ περßοδο.

¼ταν ρþτησα τον κ. Τσßπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφýγει τις απεργßες -που υπÞρξαν καταστροφικÝς για την εικüνα της ΕλλÜδας διεθνþς- εκεßνος απÜντησε üτι κÜθε κοινωνßα Ýχει τον δικü της τρüπο να κÜνει πολιτικÞ. «Η πολιτικÞ δεν εßναι τσÜκι και κρÝπες». Ασφαλþς και υπÜρχει χþρος Ýκφρασης των διαφωνιþν.

Ωστüσο το να επιτρÝπει κανεßς σε μια μειονüτητα ΕλλÞνων να καταλýουν κÜθε τüσο την οικονομßα, δεν εßναι ακριβþς η Δημοκρατßα που οραματßστηκε ο ΑριστοτÝλης: η τÝχνη του να Üρχεις και να Üρχεσαι.

ΑυτÞν την εβδομÜδα στην ΑθÞνα υπÞρχε Ýνας απüηχος της σκοτεινÞς πλευρÜς των δημοσßων υπαλλÞλων. Ο επικεφαλÞς των απεργþν εργαζομÝνων του αθηναúκοý Μετρü ρωτÞθηκε αν το συνδικÜτο του θα ακολουθοýσε τις εντολÝς να επιστρÝψει στην εργασßα Þ να υποστεß απολýσεις. «ΠÜνω απü το πτþμα μου», απÜντησε. ΠρÜγματι, η πολιτικÞ δεν εßναι τσÜι και κρÝπες.

Στους επüμενους μÞνες ο κ. Τσßπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα Ýχουν Üφθονες ευκαιρßες να αποδεßξουν üτι οι ριζοσπαστικÝς τους μÝθοδοι δεν πρüκειται να παραλýσουν üλη την ΕλλÜδα μüνο και μüνο για να κερδηθεß η εξουσßα. ΕÜν απü την Üλλη πλευρÜ μπορÝσουν να βρουν Ýναν τρüπο για να περιγρÜψουν κÜποιο θετικü üραμα και Ýναν εýλογο ρüλο στην ευρωζþνη, τüτε το ποτÞρι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεß να γßνει κÜτι παραπÜνω απü μισογεμÜτο.

 

Ολüκληρη την Ýκθεση στα αγγλικÜ θα τη βρεßτε εδþ