Τι λνε οι αμερικνοι για την επσκεψη Τσπρα στην Αμερικ

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος Τρτη 29 Ιανουαρου 2013

Με ντονο σκεπτικισμ για τα επμενα βματ του και ελχιστα διαυγστερη εικνα για την πραγματικ του ατζντα στο μτωπο της οικονομας φησε το ακροατρι του στις ΗΠΑ ο Αλξης Τσπρας.

Η υπογραφμενη απ τον διευθυντ του Ινστιτοτου Brookings William Anthoilis «αποτμηση» της επσκεψης του κ. Τσπρα στις ΗΠΑ χει ως εξς:

Η κθεση του Ινστιτοτου Brookings

O νος ηγτης της ελληνικς αντιπολτευσης ταν στην Ουσιγκτον αυτ την εβδομδα. Ο κ. Τσπρας χει καταστε βασικς «πακτης» της ευρωπακς κρσης. Η μετεωρικ του νοδος στα γκλοπ και η οριακ δετερη θση που κατλαβε στις ελληνικς εκλογς προκλεσαν αναταραχς στις παγκσμιες χρηματαγορς. Η προεκλογικ του ρητορικ, αξησε τις πιθαντητες μιας ελληνικς εξδου απ το κοιν νμισμα, ενδεχμενο που θα μποροσε να οδηγσει σε μα κατρρευση τπου ντμινο του ευρ.

Το ταξδι του κ. Τσπρα στην Ουσινγκτον ταν το πρτο, περιεχε δε συναντσεις με κυβερνητικος αξιωματοχους, μλη του κογκρσου, πολιτικος αναλυτς, ελληνοαμερικανικ λμπι και κοιν. Ο κ. Τσπρας φερε μαζ του μλη του ΣΥΡΙΖΑ, που κυριολεκτικ μεταφρζεται ως Συνασπισμς της Ριζοσπαστικς Αριστερς. Το νομα αυτ προκαλε στους Αμερικανος νευρικτητα δεδομνου τι στις ΗΠΑ δεν υπρχε ποτ να βισιμο σοσιαλιστικ κμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε πλαγιοκοπε τους Σοσιαλιστς απ τα αριστερ τους, οπτε πολλο Αμερικανο καθστανται διπλ νευρικο.

Και οι αισιδοξοι και οι απαισιδοξοι μπρεσαν να βρουν ,τι ανμεναν απ την επσκεψ του. Και πως επε νας Αμερικανς με τον οποο ο κ. Τσπρας εχε κατ' ιδαν συνντηση «Συμφωνσαμε κπου μεταξ 40 και 60% με σα επε. Ας πομε λοιπν 50 – 50.». Η αποτμηση αυτ εναι σωστ.

Ο κ. Τσπρας μετφερε τσσερα βασικ μηνματα. Το ακροατριο ταν δεκτικ στα δο, λιγτερο δεκτικ στα υπλοιπα δο.

Η επιτυχα: Ο κ. Τσπρας επιχειρηματολγησε με μφαση τι τα μτρα λιττητας στην Ευρπη χουν καταδικσει την Ελλδα να μην δημιουργε ανπτυξη.

Στην Ουσινγκτον εναι πολλο που συμφωνον: Εν η Ευρπη εχε να αλ Ομπμα σχδιο τνωσης της οικονομας και μα αλ Μπερννκι νομισματικ πολιτικ, η Ελλδα δεν θα ταν η Αχλλειος Πτρνα της Ευρπης. Αντιθτως (στην Ευρπη) η λλειψη νομισματικς και δημοσιονομικς στριξης χουν οδηγσει σε συρρικνομενη οικονομα, ανεργα, φβο και απγνωση για τους λληνες πολτες.

Στην ουσα, το να συνεχσει να εστιζει στην πολιτικ βιωσιμτητα, αποτελε το πιο αποτελεσματικ επιχερημα του κ. Τσπρα. Οι πολιτικς και οικονομικς μεταρρυθμσεις πρπει να αποτελον «ιδιοκτησα του ελληνικο λαο» ειδλλως η χρα δεν θα μπορσει να γιατρευτε μνη της. Τοτο σημανει τι ανπτυξη και θυσες θα πρπει να κατανεμηθον δκαια. Ο διος επεσμανε την πρσφατη συμφωνα για το δημοσιονομικ βραθρο των ΗΠΑ, που οδγησε σε να ελαφρς πιο δκαιο φορολογικ σστημα, στοχεοντας στους πραγματικ πλοσιους. Και η δικ του πρταση δεν εναι να μηδενσει την υφιστμενη συμφωνα μεταξ Ελλδας και ευρωπαων δανειστν αλλ αντιθτως να επαναδιαπραγματευτε μια πιο σταδιακ πορεα προς τον ισορροπημνο προπολογισμ. Οι εργαζμενοι του Δημοσου πρπει να νιθουν τμμα αυτς της συμφωνας.

Κατ δετερον, σε να πιο προσωπικ εππεδο, ο κ. Τσπρας προσπθησε να καταρρψει τα στερετυπα που χουν διαμορφσει την διεθν εικνα της ελληνικς Αριστερς. Σε μια χρα που οι αριστερζοντες ιστορικ θεωρονται εμπρηστικο, επιρρεπες στη βα και επιθετικ αντι-Αμερικανο, ο κ. Τσπρας εμφανστηκε ως πρσχαρος, ευγενικς, πραγματιστς και πρθυμος να ακοσει τις αμερικανικς απψεις. Αν και ασφαλς χει ισχυρ ιδεολογικ στεγαν, παρουσιστηκε ως νας νθρωπος που ενδιαφρεται αυθεντικ να ακοσει προτσεις, ακμη και κριτικ. Μλησε με θρμη για το κλεσμα για κοινωνικ δικαιοσνη του Προδρου Ομπμα στην ομιλα της ορκωμοσας του. Και παρουσιστηκε ως η τελευταα καλτερη ελπδα της Ελλδας, προκειμνου αυτ να μην πσει στα χρια του νεο-φασιστικο κμματος της Χρυσς Αυγς.

Πολλο επισμαναν στο πλασιο αυτ και το πρσφατο ταξδι του στην Βραζιλα, που συνντησε τον τως πρεδρο Λολα Ντα Σλβα. Τη δεκαετα του 1990, ο Λολα γινε δισημος ταν απαρνθηκε την στρατιωτικ του εικνα για να γνει το ακτινοβλο σμβολο μιας ενσωματωμνης στον κσμο και ανταγωνιστικς Βραζιλας. Αν ο Τσπρας γνει πρωθυπουργς κποια μρα, φνηκε να λει προς τους Αμερικανος, θα εναι νας ττοιος ηγτης.

Οι ατυχες: Ο κ. Τσπρας χει τον τρπο του να πεθει τους σκεπτικιστς του σχετικ με το τρτο βασικ του επιχερημα: τι η Ευρωζνη χρειζεται την Ελλδα σο η Ελλδα χρειζεται την Ευρωζνη. Επανειλημνα χει υποστηρξει τι οι δο τελευταες κυβερνσεις της Ελλδας υπκυψαν υπερβολικ εκολα στις πισεις των βορειοευρωπαων στο να δεχτον μτρα λιττητας με αντλλαγμα κθε φορ τη δισωσ τους.

Κποιοι εξακολουθον να φοβονται μια μετδοση της κρσης απ μια ενδεχμενη ελληνικ ξοδο. Παζοντας τσο ασστολα τα «παιχνδι του κοτπουλου» (σσ: να απ τα διασημτερα παραδεγματα που χρησιμοποιθηκαν για τη θεμελωση της θεωρας των παιγνων) με τους βορειοευρωπαους, ο Τσπρας καταφρνει να τους κρατει ξγρυπνους μες τη νχτα.

Πολλο λλοι, ωστσο, πλον πιστεουν τι η Ευρωπακ Κεντρικ Τρπεζα και οι υπλοιπες χρες της Ευρωζνης χουν λβει τα μτρα τους στε να αντιμετωπσουν το αντκτυπο μιας ελληνικς χρεοκοπας και επιστροφς στη δραχμ. Το μεγαλτερο μρος του ελληνικο χρους τρα ανκει στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και χι σε ιδιτες. Αυτ σημανει τι η «μετδοση» της χρεοκοπας εναι λιγτερο τρομακτικ και σε μεγαλτερο βαθμ υπ λεγχο.

Κατ ειρωνικ τρπο, ο διος ο κ. Τσπρας φνηκε λγο νευρικς ταν παρουσιστηκε ενπιν του η πιθαντητα του να φγει η Ελλδα απ την Ευρωζνη. Αν συνβαινε αυτ, θα μποροσε να τον στερσει απ το μεγαλτερο διαπραγματευτικ ατο του.

Τλος, ο κ. Τσπρας δεν κατφερε να πεσει το ακροατρι του ως προς το τταρτο σημεο: τι χει να θετικ ραμα ως προς την ανπτυξη της ελληνικς οικονομας. Ετε η Ελλδα φγει απ το ευρ, ετε επιστρψει στη Δραχμ, θα χρειαστε να κνει μεγλες αλλαγς στην οικονομα της για να προσελκσει ξνες επενδσεις και να δσει θηση στις εξαγωγς της.

Ο κ. Τσπρας απφυγε να εμπλακε σε μα συγκεκριμνη συζτηση για το τι θα κανε την ελληνικ οικονομα πιο ανταγωνιστικ. Απρριψε την ιδα τι η Ελλδα εναι η τελευταα κομμουνιστικ οικονομα της Ευρπης, λγοντας τι οι ιδιωτικοποισεις δεν γιναν επειδ στηνουσα δεν υπρχε τποτε να ιδιωτικοποιηθε.

Επσης, επε τι η μφαση στην απελευθρωση συγκεκριμνων αγορν (φαρμακεα και κομμωτρια) δθηκε στε να αποσπαστε η προσοχ απ τη συνενοχ της ολιγαρχας στο γκλημα και τη διαφθορ. Πολλ συζτηση γινε απ τον διο και το κμμα του για την στοχοποηση των «βαρνων της κλεψις» και την «αναδιανομ του πλοτου. Αν και πολλο Αμερικανο θα ταν πρθυμοι να υποστηρξουν δκαιη φορολγηση και πραγματικ φυλκιση για τους πραγματικος εγκληματες, αναδιανομ για την αναδιανομ εναι πιθαν να φοβσει πολλος επενδυτς.

Τα σχετικς καλ να εδ εναι τι ο κ. Τσπρας αναφθηκε αρκετς φορς στην ανγκη προσλκυσης ξνων επενδσεων, εν ταν ιδιατερα πρθυμος να συναντηθε με επενδυτς. Επσης κανε νξεις ως προς την ανπτυξη στρατηγικν για βιομηχανες - κλειδι πως εναι ο τουρισμς, η εξαγωγ αγροτικν προντων η ενργεια. Ωστσο, οι λεπτομρειες αυτν των στρατηγικν αυτν πρπει να τχουν επεξεργασας.

Σε αυτ το πλασιο, πολλο ανησυχον αρκετ σχετικ με την πολιτικ στρατηγικ του τις ερχμενες εβδομδες και μνες. Η κατσταση στην Ελλδα μλις χει αρχσει να ηρεμε και η χρα σντομα αρχζει να ετοιμζεται για την κρσιμη τουριστικ περοδο.

ταν ρτησα τον κ. Τσπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφγει τις απεργες -που υπρξαν καταστροφικς για την εικνα της Ελλδας διεθνς- εκενος απντησε τι κθε κοινωνα χει τον δικ της τρπο να κνει πολιτικ. «Η πολιτικ δεν εναι τσκι και κρπες». Ασφαλς και υπρχει χρος κφρασης των διαφωνιν.

Ωστσο το να επιτρπει κανες σε μια μειοντητα Ελλνων να καταλουν κθε τσο την οικονομα, δεν εναι ακριβς η Δημοκρατα που οραματστηκε ο Αριστοτλης: η τχνη του να ρχεις και να ρχεσαι.

Αυτν την εβδομδα στην Αθνα υπρχε νας απηχος της σκοτεινς πλευρς των δημοσων υπαλλλων. Ο επικεφαλς των απεργν εργαζομνων του αθηνακο Μετρ ρωτθηκε αν το συνδικτο του θα ακολουθοσε τις εντολς να επιστρψει στην εργασα να υποστε απολσεις. «Πνω απ το πτμα μου», απντησε. Πργματι, η πολιτικ δεν εναι τσι και κρπες.

Στους επμενους μνες ο κ. Τσπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χουν φθονες ευκαιρες να αποδεξουν τι οι ριζοσπαστικς τους μθοδοι δεν πρκειται να παραλσουν λη την Ελλδα μνο και μνο για να κερδηθε η εξουσα. Εν απ την λλη πλευρ μπορσουν να βρουν ναν τρπο για να περιγρψουν κποιο θετικ ραμα και ναν ελογο ρλο στην ευρωζνη, ττε το ποτρι του ΣΥΡΙΖΑ μπορε να γνει κτι παραπνω απ μισογεμτο.

 

Ολκληρη την κθεση στα αγγλικ θα τη βρετε εδ