;

του Γιργου Λακπουλου

26 2013

Περιγραφ: http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/5FD19E04AEFAA779C63D717BCCAE2319.jpg

τι η κυβρνηση, και για να εξηγομαστε ταν λμε κυβρνηση εννοομε Σαμαρς- Βενιζλος στο φουλ και ολγον ο Κουβλης, χει επιλξει τη στρατηγικ της ντασης, εναι φανερ. Προσπαθε να αξιοποισει το παραμικρ για να συντηρε να κλμα επιθετικτητας κατ του ΣΥΡΙΖΑ πατντας και πεπονφλουδες, πως γινε με την περπτωση Διαμαντπουλου, γιατ νομζει τι κερδζει απ την πλωση και χωρς ασθηση πο οδηγον λα αυτ.

Αρκε να καταγρψει κανες τις νοηματικς ακροβασες του Κεδκογλου στα μσα ενημρωσης για τις «φιλο-τρομοκρατικς διαθσεις» της Αριστερς εν γνει. τη φλυαρα του Βενιζλου για το διο θμα στη Βουλ την κατ φαντασα σκευωρα εναντον του. αρκε να αξιολογσει την ευκολα με την οποα υιοθετθηκε απ την κυβρνηση και ευλογθηκε απ το ΠΑΣΟΚ σε κομματικ εκδλωση μλιστα, η επταξη στο Μετρ.

λα αυτ εναι αναμενμενα στο πολιτικ παιχνδι. Ιδιατερα σε μια περοδο κατ την οποα συγκεκριμνες πολιτικς δυνμεις ανλαβαν να επιβλουν την πολιτικ του Μνημονου, παρ την αποτυχα της. λλοι γιατ τη βρσκουν φυσιολογικ, πως η ΝΔ του Σαμαρ ως ακραο συντηρητικ κμμα. λλοι γιατ εναι οι διοι συντηρητικο και θλουν να το επιβλουν και σε ,τι απμεινε απ το κμμα τους, πως το ΠΑΣΟΚ του Βενιζλου. Και λλοι γιατ δεν μπορον να αποφασσουν αν εναι με τον αστυφλαξ με τον χωροφλαξ, πως η ΔΗΜΑΡ του ευπρεπος Φτη Κουβλη.

Και αυτ μσα στο πολιτικ παιχνδι εναι. Και ως ττοια μπορε κανες να τα επικρνει να υποστηρζει σμερα. Αλλ σε τελευταα ανλυση θα κριθον στις επμενες εκλογς. Αν τα επικροτσει ο ελληνικς λας με την ψφο του, καλς γνονται. Αλλις ειδικ για κποιους που μνο σοσιαλιστς, πως γρφουν στη μαρκζα, δεν εναι, να δομε ποιος θα απομενει στην πολιτικ «για να ακοει των γυναικν τα μοιρολγια» που λεγε και ο Κολοκοτρνης.

Το περεργο και το ενδιαφρον σε λα αυτ μως εναι κτι λλο: η ενιαα ρητορικ των δο απ τα τρα κμματα που συγκυβερνον, σε θματα που χουν υποτθεται διαφορετικ ιδεολογικ προσγγιση, πως εναι οι σχσεις με την Αριστερ, η τρομοκρατα, τα κινματα και οι απεργες. Μιλον και δεν καταλαβανεις αν αυτς που μιλει ανκει στο να στο λλο κμμα.

Πσω απ τα πολιτικ προσχματα που προβλλονται για τη μια για την λλη απφαση απ την κυβρνηση -ετε, πως λνε, απ ενδιαφρον για την κοινωνα ετε απ φβο και αγωνα για την επιτυχα της πολιτικς τους- υπρχει μια διαρκς τατιση νοοτροπας, ιδεολογας και πρακτικς. Μιλνε σαν να εναι οι διοι. Και εναι να απορε κανες ειδικ για το εναπομεναν ΠΑΣΟΚ. Πτε αποφσισε τι εναι στο διο ιδεολογικ χαρκωμα με τη ΝΔ;

Για ιδες και κατακτσεις που πραν αινες για να θεμελιωθον και διαχριζαν ως τρα τις πολιτικς δυνμεις σε συντηρητικς και προοδευτικς, καταλεται κθε διαχωριστικ γραμμ. Τι Βενιζλος, τι Σαμαρς. Τι λλο μπορε να συμπερνει κανες απ σα λγονται αυτς τις ημρες απ τον Πρωθυπουργ και τον Πρεδρο του ΠΑΣΟΚ; Και η μεν ΝΔ εναι απολτως συνεπς με τον εαυτ της. Οι εκπρσωποι του ΠΑΣΟΚ πο το πνε;

Ας πομε μως τι στα θματα αυτς της περιδου, εφσον ισχει μια πολιτικ θα ισχει για λους, ρα και για τους εργαζομνους στις συγκοινωνες. πως εναι κατανοητ η απ κοινο καταδκη της βας, σχετα πως την εννοε κθε φορ το κθε κμμα. Οπτε ο κυβερνητικς συνασπισμς χει ενιαα γραμμ πφτει η κυβρνηση. Αυτ εναι κατανοητ.

πως αυτ η επιδεικτικ ομοιομορφα στον λγο, στα επιχειρματα και στα μηνματα πο αποσκοπε; Το ΠΑΣΟΚ ως κμμα προσυπογρφει τις πιο αντιδημοκρατικς μεθοδεσεις, τις οποες και οι δικς του κυβερνσεις εχαν εφαρμσει, αλλ παπαγαλζει και τις πιο αντιδραστικς κορνες. Οι επιτελες του βρσκονται σε πρμο-σεγκντο με την πιο σκληρ Δεξι της Μεταπολτευσης. λλο να εσαι υποχρεωμνος να δεχτες την απφαση ενς υπουργο για να μην κλονιστε η κυβρνηση που στηρζεις και λλο να βγανεις στα κεραμδια μαζ με τα πιο αντιδραστικ στοιχεα της ΝΔ.

Επιπλον διακρνεται μια κοιν αξωση τι η πολιτικ που ασκον, στω αναγκαα πως λνε, δεν χει δεν πρπει να χει αντιδρσεις. Ποιος τους επε τι υπρχουν κοινωνες σε ακινησα; τι για να πετχει μια πολιτικ πρπει να ισχσει στη χρα ησυχα νεκροταφεου; Απ πο βγζουν συμπρασμα τι ο καθημερινς νθρωπος, που πλττεται βναυσα, πρπει να θεωρσει τον εαυτ του παρπλευρη απλεια και να υποταχθε στη μορα του, χριν μιας επιδωξης που ακμη και αν ωφελε μακροπρθεσμα τη χρα, ισοπεδνει μεσα τον διο;

Και καλ οι Δεξιο, αυτ δεν τα καταλαβανουν, οτε πολυσκοτζονται. Στο ΠΑΣΟΚ -και στη ΔΗΜΑΡ- χουν την δια αντληψη για την κοινωνα, τα κινματα, τους αγνες και το δικαωμα των ανθρπων να χουν λγο στον τρπο που ορζεται η ζω τους;

Ειδικ σοι απομνουν στο ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβανουν τι χλια λθη να κνει ο Τσπρας και χλια δικα να χει στην πολιτικ του, ο τρπος που αντιμετωπζει τον ΣΥΡΙΖΑ η ρητορικ Βενιζλου πετει το ΠΑΣΟΚ ξω απ τον κκλο των προοδευτικν δυνμεων και τον χρο της δημοκρατικς παρταξης, τσι πως τα ριζε ως τρα το διο το ΠΑΣΟΚ;

Δεν καταλαβανουν τι λλο να χει πολιτικς διαφωνες με ναν μορο ιδεολογικ χρο και λλο να περνς στο λλο στρατπεδο και μλιστα χωρς αρχς και χωρς να ξρεις πτε και ποιος το αποφσισε; Λγες διαφωνες εχε ο Ανδρας Παπανδρου με τον Χαρλαο Φλωρκη και τον Λεωνδα Κρκο; Τον κουσε κανες πτε να στρατεεται στο πλευρ της Δεξις για να τους πλξει, ακμη και ταν τον στελναν στο Ειδικ Δικαστριο; Λγες διαφωνες εχε ο Σημτης με τον Κωνσταντπουλο τον Αλαβνο; Τους κουσε πτε κανες να αποκηρξουν την ννοια της συνεργασας των δημοκρατικν δυνμεων;

λεος. Σε αυτ τη χρονικ στιγμ χρειζεται αυτοσυγκρτηση, περισυλλογ και υπευθυντητα απ τα κμματα και απ τα συνδικτα, ακμη και με κνδυνο να εκτεθον στο κομμτι της κοινωνας που υποφρει.

Αλλ την δια στιγμ αυτ που χρειζεται να κμμα σαν το ΠΑΣΟΚ που κποτε εχε συγκεκριμνη θση στο πολικ φσμα και πντως ξερε απ ποια πλευρ του παιχνιδιο ταν, εναι να μην ευτελζεται περισστερο ακολουθντας τους αρλουμπολγους που κνουν καριρα στον χρο του με την δια ευκολα που θα μποροσαν να κνουν και στη ΝΔ.

Αυτο πιστεουν τι οι κοινωνες εναι απλς το «κοιν» για να επιδεικνουν την αυθεντα και την «ανωτερτητ» τους, που δεν χουν κιλας, και οι πολτες πρπει να κθονται σοζα ταν τις «σζουν». Δεν αντιλαμβνονται κποια στοιχειδη πργματα. Π.χ. τι διαχωριστικς γραμμς στην πολιτικ θα υπρχουν πντα και σοι δεν θλουν να το δουν, πλην των λλων, ανογουν και τον δρμο στην πιο μαρη ακροδεξι.

Ακμη χειρτερα μως αν τη διαχωριστικ γραμμ Αριστερ-Δεξι οι διοι θλουν να την μεταλλξουν σε διαχωριστικ γραμμ της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ττε τους οπαδος του ΠΑΣΟΚ, που πστευαν σε κτι για τρεις δεκαετες τρα και δεν εναι σαν τους διους, ευπροσρμοστοι, τους χαρζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Να τους ακολουθσουν πντως στη ΝΔ αποκλεεται.