...

του Παντελ Καψ

Τρτη 15 Ιανουαρου 2013

http://www.athenspress.gr/wp-content/uploads/2012/01/Kapsis.jpgAς λμε ,τι θλουμε. Η συνντηση του κ. Τσπρα με τον Γερμαν υπουργ Οικονομικν Βλφγκανγκ Σιμπλε ταν μια θετικ εξλιξη. Και μακρι να αποτελσει την απαρχ για να προσγειωθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικτητα. Εμες, οι λληνες πολτες δηλαδ, θα βγομε κερδισμνοι. χι φυσικ επειδ ο κ. Τσπρας εξγησε στον κ. Σιμπλε πσο πραγματικ υποφρουν οι λληνες γιατ το οικονομικ πργραμμα που υποστηρζει η τρικα χει αποτχει. Δεν περιμνει τον κ. Τσπρα για να μθει αυτ τα πργματα, οτε ββαια πρκειται να αλλξει ποψη, επειδ ο αρχηγς του ΣΥΡΙΖΑ εναι πιο πειστικς.

Το μεζον στη συγκεκριμνη συνντηση ταν να πληροφορηθε επακριβς η γερμανικ κυβρνηση τι πρκειται να κνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κποια στιγμ μετχει σε κυβρνηση και ββαια να μθει ο κ. Τσπρας πς θα αντιδρσουν οι Γερμανο, σε περπτωση που εφαρμσει το πργραμμα του κμματς του.

Δεν εναι τσο εκολο. Οτε γνωρζουμε πς ακριβς εξελχθηκε η συζτηση. Μπορομε μως να φανταστομε τι ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξγησε στον κ. Σιμπλε πως μλις σχηματιστε η να κυβρνηση, και σε «να ρθρο», θα καταργσει τις «εργατοκτνες» διατξεις του Μνημονου.

Επ' αυτο ο κ. Σιμπλε πιθανς θα ρτησε τον κ. Τσπρα πς συμβιβζεται μια ττοια ενργεια με τη θση του ΣΥΡΙΖΑ τι δεν θα προβε σε «μονομερες» ενργειες. Οπτε και ο κ. Τσπρας θα εχε την ευκαιρα να εξηγσει στον κ. Σιμπλε τι λλο το Μνημνιο που θα καταργηθε και λλο η δανειακ σμβαση που δεν θα καταγγελθε και θα επιδιωχθε η επαναδιαπραγμτευσ της.

Την απντηση τη γνωρζουμε, ενδεχομνως να τη φανταζταν και ο κ. Τσπρας. λλο να φαντζεσαι μως κι λλο να το ακος απ πρτο χρι: Χωρς το Μνημνιο δανειακ σμβαση δεν υπρχει. Η Γερμανα θα διακψει αμσως τις πιστσεις προς την Ελλδα.

Σε αυτ το σημεο ο κ. Σιμπλε ενδεχομνως να προσθεσε και το τι «εναλλακτικ επιλογ» για την παραμον της Ελλδας στο ευρ «απ την εφαρμογ του προγρμματος οικονομικς προσαρμογς» δεν υπρχει και η συζτηση, ως προς τα ουσιαστικ, θα τελεωσε εκε.

Σαν καλς οικοδεσπτης ββαια και σε νδειξη ενδιαφροντος, ο Γερμανς υπουργς μπορε να ρτησε τον κ. Τσπρα αν βρκε κποια εναλλακτικ λση χρηματοδτησης στις επαφς που εχε σε Αργεντιν και Βραζιλα. Δεν το θεωρ πιθαν, ωστσο, γιατ ακμα και ο κ. Σιμπλε δεν θα βαζε ποτ τον προσκεκλημνο του σε τσο δσκολη θση.

Αντιθτως, θεωρ πιθαν ο κ. Τσπρας να προσπθησε να πεσει τον κ. Σιμπλε τι εναι προς το συμφρον της Ευρπης να κουρευτον κι λλο τα χρη της Ελλδας - κτι που μεταξ μας δεν μπορε να αποκλειστε στο μλλον, μετ τις γερμανικς εκλογς.

Και πλι η απντηση του κ. Σιμπλε θα ταν η δια: Εφαρμστε το πργραμμα και βλπουμε. χουμε και εμες ωστσο ψηφοφρους που καθλου δεν θλουν να δσουμε στην Ελλδα και λλα χρματα απ τους φρους που πληρνουν.

Πς λα σα ειπθηκαν θα εγγραφον στο μυαλ του κ. Τσπρα δεν ξρω. τσι κι αλλις να μην περιμνουμε κτι θεαματικ στο αμσως επμενο διστημα - στον ΣΥΡΙΖΑ τον περιμνουν με το τουφκι για κθε νδειξη υπαναχρησης.

Μεσοπρθεσμα, ωστσο, μπορε και να μας ξαφνισει αναγνωρζοντας τι η Ελλδα δεν εναι μνη της στην Ευρπη και δεν μπορε να κνει ,τι της καπνσει, ιδως αν επιζητ την αλληλεγγη των εταρων της