του Πσχου Μανδραβλη

13 2013

Περιγραφ: http://www.taneasou.net/wp-content/uploads/PASCHOS.jpg

Στα δο δισεκατομμρια ευρ υπολογζονταν τα κρδη απ το λαθρεμπριο, πριν απ την εξομοωση των φρων στο πετρλαιο κνησης και θρμανσης. Κι αυτ τα 2 δισ. δεν ταν μνο διαφυγντες προι του κρτους. Χρηματοδοτοσαν εκτεταμνα δκτυα διαφθορς· αγραζαν τελωνειακος, εφοριακος, πολιτικος, επιρρο στα ΜΜΕ κ.λπ. ταν να λιγτερο εμφανς απ την αιθαλομχλη, αλλ επσης τοξικ υποπρον του ενεργειακο συστματος της χρας.

Το νφος πνω απ τις πλεις που εμφανστηκε φτος εναι παργωγο της βαιης προσαρμογς, χι μνο των εισοδημτων των Ελλνων, αλλ και των στρεβλσεων που υπρχαν στην ενεργειακ κατανλωση. Σμφωνα με στοιχεα της Ευρωπακς Επιτροπς που δημοσιοποιθηκαν το 2008 η Ελλδα εχε μεγαλτερη ενεργειακ εξρτηση απ το πετρλαιο ακμη και απ χρες του Βορρ. Το 2000, οι ενεργειακς ανγκες της Ελλδας καλπτονταν απ αργ πετρλαιο κατ 56,6%, ταν ο μσος ρος της Ε.Ε. των «27» ταν 38%. Κι αυτ δεν ταν το χειρτερο: το 2005, η ενεργειακ εξρτηση της Ελλδας απ το πετρλαιο αυξθηκε στο 57,5%, εν της Ε.Ε. μειθηκε στο 36,7%. Στη χρα της πλαστς ευημερας, κανες δεν σκεφτταν να μονσει (παρ’ λο που το πργραμμα «Εξοικονμηση κατ’ οκον» προπρχε της κρσης) και κανες δεν επνδυε σε εναλλακτικς μορφς θρμανσης. Η Ελλδα κατανλωνε λο και περισστερο πετρλαιο. Μχρι που ρθε η κρση.

Δυστυχς και σ’ αυτν τον τομα βρεθκαμε απροετομαστοι στην κρση. Υπρξαν μεν μετ το 2010 αθρες αιτσεις για υπαγωγ στο πργραμμα «Εξοικονμηση κατ’ οκον» (88.000 μχρι τον Οκτβριο του 2012), αλλ σα δεν γιναν τα προηγομενα δκα χρνια δεν μποροσαν να διορθωθον στα τρα τη της κρσης. τσι, τα τζκια πραν φωτι και το νφος εμφανστηκε στις πλεις.

Η αντδραση των συντηρητικν σε κθε πρβλημα εναι να στρφονται στο παρελθν· των λαοπλνων να το υπσχονται. τσι, αριστερ και ακροδεξι αντιπολτευση προτενουν την επιστροφ στην εποχ του φθηνο πετρελαου θρμανσης. Φυσικ αυτ δεν γνεται, χι για δημοσιονομικος λγους, αλλ επειδ η χρα δεν χει τα δανεικ για να χρηματοδοτσει τα ελλεμματα στο ισοζγιο τρεχουσν συναλλαγν. Η μνη λση εναι να προχωρσουμε μπροστ και το πργραμμα «Εξοικονμηση κατ’ οκον» δεχνει τον δρμο. Η επιδτηση προγραμμτων καθαρν μορφν ενργειας, αντ της επιδτησης πετρελαου, εναι το επμενο βμα.

 

Διαβστε ακμα:

• B : (11-01-2013) (21-12-2012)
Η αιθαλομχλη που σκτωσε 20.000 Λονδρζους το '50 πνγει την Αττικ (21-12-2012)

Πνγεται η Αθνα απ τη ρπανση του ξλου (18-12-2012)