. : , ,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 8 2013

κκληση στον πρεδρο των ΗΠΑ Μπαρκ Ομπμα να σσει την Ελλδα και μαζ την Ευρπη κνει μσω ρθρου του στο Foreign Policy ο πρην πρωθυπουργς Γιργος Παπανδρου, καλντας την Αμερικ να «ανακτσει τον ηγετικ της ρλο».

Ο κ. Παπανδρου αναφρεται στην ισορροπα δυνμεων κατ τον Ψυχρ Πλεμο, με την αμερικανικ επιρρο να αποσοβε τον «κομμουνιστικ κνδυνο» διαμορφνοντας τη σγχρονη Ευρπη.

«Σμερα το ευρωπακ εγχερημα απειλεται και οι στιγμς απαιτον την επιστροφ της αμερικανικς ηγεσας. Μνο η Ευρπη μπορε να οδηγσει τον εαυτ της εκτς κρσης, ωστσο ο πρεδρος Ομπμα χρειζεται να σσει την Ευρπη απ τον εαυτ της», λει.

Σμφωνα με τον κ. Παπανδρου, το πρτο βμα εναι να σωθε η Ελλδα για την οποα λει τι ακμη αντιμετωπζει μεγλη κρση εμπιστοσνης, καθς παραμνει η αμφιβολα αν τελικ θα καταφρει να μενει στην Ευρωζνη.

Κατ τον διο πρπει η Ευρπη να πει τι «η κρση τελεινει εδ. Η Ελλδα εναι μρος της ευρωζνης. Τελεα και παλα».

Οι ΗΠΑ, αναφρει, πρπει να επιβεβαισουν τη στριξ τους στην ευρωπακ ενσωμτωση και να θυμσει στους Γερμανος πς οι ΗΠΑ στθηκαν στο πλευρ τους «για να ορθοποδσει η Γερμανα μετ την πτση του τεχους του Βερολνου»

Ο Γ. Παπανδρου συνεχζει: «ο Πρεδρος πρπει να πεσει την Γερμανδα καγκελριο, γκελα Μρκελ, να κνει τι περν απ το χρι της για να σσει την Ευρπη και να της καταστσει σαφς τι ο αμερικανικς λας θα σταθε στο πλευρ της Ευρπης για ακμη μια φορ».

Ακμα κατηγορε τους Ευρωπαους ηγτες τι αντιμετπισαν ως υποκριτς τους Αμερικανος ταν πεσαν την Ε.Ε. να λβει δραστικ μτρα για την επιστροφ στην ανπτυξη. «Ττε οι Ευρωπαοι επαν τι οι Αμερικνοι εξγαγαν την κρση τους στην Ευρπη», σχολιζει ο πρην πρωθυπουργς, καλντας τον Ομπμα να αρχσει επιχειρηματικς συζητσεις στε να δεξει επενδυτικ ενδιαφρον στις χρες τις Ντιας Ευρπης.

Επσης τον καλε να επισκεφθε την Ελλδα ως νδειξη καλς πστης. «Για να βοηθηθε η ανρθωση μιας χρας που χει τσο βαθι ιστορα με τις ΗΠΑ, μια επσκεψη στην Ελλδα σε νδειξη υποστριξης προς τις δυναττητες του ελληνικο λαο, θα ταν μια πραγματικ ψφος εμπιστοσνης στις ικαντητες της χρας και της Ευρπης να λσουν την κρση στην ευρωζνη»,γρφει.

«Ο Ομπμα θλει να μενει στην ιστορα σαν νας Πρεδρος που λλαξε τα πργματα», σχολιζει ο Παπανδρου συμπληρνοντας τι «τι καλτερο απ το να εξασφαλσει την κληρονομι του απ το να συνδεθε με τους Προδρους των Δημοκρατικν που εμπνεστηκαν το Ευρωπακ ραμα, πως ο Τρομαν, ο Κνεντυ και ο Ροσβελτ;».

 

********

 

Διαβστε ολκληρο το ρθρο πως δημοσιελυεται στο περιοδικ Foreign Policy με ττλο: «George Papandreou: Save Greece, Save Europe»