. :

 

29 2012

http://farm8.staticflickr.com/7209/7109679035_0eb338375a_c.jpgΠρτον. Μετ την χθεσιν γνωστοποηση των στοιχεων που προκυψαν απ την εισαγγελικ ρευνα, εναι προφανς, τι πλον αναδεικνονται δο – και χι να - μεζονα θματα εξσου σοβαρ, αυτοτελ, που το να σε καμα περπτωση δεν αναιρε δεν υποσκελζει το λλο.

1. Η αλλοωση της λστας Λαγκρντ με την αφαρεση τεσσρων ονομτων συγγενικν προσπων του πρην υπουργο Οικονομικν κ. Γιργου Παπακωνσταντνου, γεγονς απολτως προκλητικ, αδικαιολγητο και ασυγχρητο.

2. Ο τερματισμς της αξιοποησης της λστας, που αποφασστηκε τον Αγουστο του 2011 προσωπικ απ τον κ. Βενιζλο, πως παραδχθηκε δημοσως ο διος πριν απ τρεις μνες περπου. Μιας λστας, ο λεγχος της οποας εχε ξεκινσει μερικς απ τον κ. Παπακωνσταντνου, που εχε και την πρωτοβουλα να αποσταλε στην Ελλδα.

πως απ την πρτη στιγμ δλωσα, ανακοιννοντας την αποχρηση μου απ το ΠΑΣΟΚ, η υπθεση της λστας Λαγκρντ εναι μεζον ηθικ και πολιτικ θμα. Ιδως για μια κυβρνηση που, επιχειρντας να αντιμετωπσει τη χρεοκοπα του μεταπολιτευτικο ελληνικο κρτους, αναγκστηκε να περικψει οριζντια μισθος και συντξεις.

πως χω ξαναπε, οι εκστοτε πολιτικς ηγεσες του Υπουργεου Οικονομικν στο σνολο τους, τα τρα προηγομενα χρνια, ταν εκ των πραγμτων μια κυβρνηση μνες τους.

Λειτοργησα και λειτουργσαμε πντοτε, με καλ πστη απναντι τους, θεωρντας αδιανητο ετε το ενδεχμενο της αλλοωσης, ετε το ενδεχμενο της μη αξιοποησης μιας ττοιας λστας. Εκ του αποτελσματος, δυστυχς προκπτει τι κναμε μεγλο λθος που λειτουργσαμε καλοπροαρετα και με καλ πστη.

Σε καμα κυβερνητικ - τυπικ τυπη - συνεδραση που εγ συμμετεχα δεν γινε ποτ αναφορ σε παρξη ττοιας λστας, πολλ μλλον σε οτιδποτε σχετικ ετε για αλλοωση ετε για παση της αξιοποησς της. Εναι προφανς τι σε αυτν την περπτωση δεν θα επιτρπαμε -προσωπικ ποτ δεν θα συναινοσα- σε μα ττοιου τπου διαχεριση της λστας.

Προσωπικ μαθα την παρξη της μλις τον Οκτβριο του 2012, μετ τις σχετικς δηλσεις του Γ. Παπακωνσταντνου καθς και την δημσια παραδοχ απ τον κ. Βενιζλο τι ταν στη διθεση του υπουργεου Οικονομικν η λστα Λαγκρντ, αλλ απ τον Αγουστο του 2011 ο διος αποφσισε , χωρς ποτ να μας ενημερσει, να σταματσει τον λεγχο επ αυτς.

Δετερον. Για την ελληνικ κοινωνα, η αποκατσταση του ηθικο κρους της πολιτικς πρπει να εναι καθολικ και πλρης και χι αποσπασματικ και με αποκλειστικ γνμονα το τρχον πολιτικ συμφρον της τρικομματικς κυβρνησης Σαμαρ.

Επομνως, η διερενηση της υπθεσης δεν μπορε να αφορ μνο στην αλλοωση και να μην αφορ ταυτχρονα και στο σκλος της μη αξιοποησης της λστας. Η τρικομματικ κυβρνηση χει μια τελευταα ευκαιρα να αποκαταστσει – εν μρει – την τρωθεσα ηθικ υπσταση της πολιτικς. Παρνοντας μια καθαρ απφαση να διερευνηθε πλρως και σε βθος η υπθεση. Αν η  ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απεμπολσουν αυτ την ευκαιρα, θα χουν υπογρψει την ληξιαρχικ πρξη θαντου του πολιτικο συστματος με τα σημεριν του χαρακτηριστικ.

Εν η τελικ απφαση της κυβρνησης Σαμαρ, εναι να συσκοτιστε το σκλος των πολιτικν ευθυνν που αφορ στον τερματισμ του ελγχου της λστας Λαγκρντ, ττε ας μην διερωτνται κποιοι γιατ καταρρει η εμπιστοσνη των πολιτν στο υπαρκτ πολιτικ προσωπικ και γιατ μρα με την ημρα ενισχεται η εκλογικ επιρρο των κρων.

Τλος, σε κθε καλοπροαρετο αλλ - δικαιολογημνα στις μρες μας - δσπιστο πολτη δημοσιογρφο παραθτω συνντευξη μου για το διο θμα που αναρτθηκε στο tvxs πριν απ δο μνες, την 1η Νοεμβρου 2012 .

"Ιστορικς διαστσεις προσδδει στην υπθεση της λστας «Λαγκρντ» ο πρην υπουργς Εσωτερικν Γιννης Ραγκοσης, ο οποος μιλντας αποκλειστικ στο tvxs.gr κνει λγο για «ασυγχρητους χειρισμος» που παραπμπουν σε «τεταρτοκοσμικ καθεσττα». Περιορζεται πντως στο πολιτικ πεδο των ευθυνν και χαρακτηρζει «τουλχιστον στον διο βαθμ» εκτεθειμνους το σημεριν πρωθυπουργ και τους συνεργτες του που στην πραγματικτητα «κρβονται πσω απ τον εισαγγελα». Ο διος αποφεγει σμερα να αναμειχθε στα εσωκομματικ του ΠΑΣΟΚ, μιλντας για «ακραες, παρακμιακς καταστσεις που ζει το κμμα υπ την ηγεσα Βενιζλου» και οι οποες «δεν ταν προδιαγεγραμμνες». Συνντευξη στο Βασλη Κωστολα

Οι πολιτικς ηγεσες του υπουργεου Οικονομικν εναι ασυγχρητες. Η διαχεριση της λστας Λαγκρντ εναι τελεως απαρδεκτη και αδικαιολγητη. Μα μα οι δθεν δικαιολογες καταρρουν. Η χθεσιν ενργεια του εισαγγελα να φρει την υπθεση Βουλγαρκη - Πελκη στη Βουλ κνει ακμη πιο εξοργιστικ για λους εμς την υπθεση της λστας «Λαγκρντ», μας βγζει απ τα ροχα μας, διτι στην πραγματικτητα αυτ που προκπτει εναι τι ανμεσα στους λλους, που στην πορεα θα δομε ποιοι τελικ ταν, προστατετηκε και ο κ. Βουλγαρκης και η κ. Πελκη απ λεγχο ο οποος ενδεχομνως να πιστοποιοσε τι πρεπε να καταβλουν φρους», αναφρει ο κ. Ραγκοσης.

Ο πρην υπουργς Εσωτερικν της κυβρνησης Παπανδρου δηλνει τι επ θητεας του το υπουργικ συμβολιο δεν εχε ενημερωθε ποτ για αυτος τους χειρισμος, οτε καν για την παρξη της λστας Λαγκρντ, «διτι προφανς γνριζαν τι σε αυτν την περπτωση δεν θα επιτρπαμε -προσωπικ ποτ δεν θα συναινοσα σε- μα ανλογη αντιμετπιση».

σον αφορ στο περιεχμενο της λστας, δηλνει: «Μχρι αποδεξεως του εναντου, κανες δεν μπορε να αποκλεσει τι η λστα χει παραποιηθε.Ποιος μπορε μετ απ λα αυτ να δεχτε τη λστα ως πραγματικ; Στο μεταξ, η διαχεριση της υπθεσης εναι απαρδεκτη και απ τη σκοπι πολλν απ τους ανθρπους οι οποοι περιλαμβνονται και που δεν σημανει τι χουν υποχρεωτικ φοροδιαφγει. Στο σνολ τους, οι πολιτικς ηγεσες του υπουργεου Οικονομικν εκθτουν αυτος τους ανθρπους, διτι τους χουν καταστσει υποψφιους φοροφυγδες, καθς αν εχαν ελεγχθε θα αποδεικνυταν ενδεχομνως τι κποιοι απ αυτος εναι συνεπες στις φορολογικς υποχρεσεις τους».

Σε κθε περπτωση, ο κ. Ραγκοσης δεν θτει θμα ποινικν ευθυνν: «τσι κι αλλις, για εμνα εναι ιστορικν διαστσεων οι πολιτικς ευθνες και μνο». Ο διος επιρρπτει ευθνες και στη σημεριν κυβρνηση: «λος ο χειρισμς της λστας «Λαγκρντ» απ τον πρωθυπουργ και τους συνεργτες του ως τρα τους εκθτει τουλχιστον σε σο βαθμ, διτι στην πραγματικτητα δεν χουν κνει τποτα. Κρβονται και αυτο πσω απ τον εισαγγελα».

Αναφορικ με την επιλογ του να αποχωρσει στις 3 Οκτωβρου «απ το σημεριν ΠΑΣΟΚ, μετ την παραδοχ Βενιζλου των χειρισμν γρω απ τη λστα ‘Λαγκρντ’», δηλνει πως αισθνεται δικαιωμνος, καθς πρκειται για να «ηθικ και πολιτικ ζτημα τερστιας σημασας». Σε αυτ το πλασιο, αποφεγει να αναμειχθε στις «ακραες, παρακμιακς καταστσεις που ζει το ΠΑΣΟΚ υπ τη σημεριν ηγεσα του».

Παρλληλα, εκφρζει ενχληση και προβληματισμ για το γεγονς τι πρωτοκλαστα στελχη του ΠΑΣΟΚ, μλη των υπουργικν συμβουλων των κυβερνσεων Παπανδρου και Παπαδμου, καθς και σχεδν το σνολο των σημερινν βουλευτν του, «δεν αισθνθηκαν την ανγκη να προυν θση για σα πλττουν βναυσα την παρταξη, πως και την κοινωνικ συνοχ και την εμπιστοσνη του πολτη στους θεσμος της πολιτεας». Επιπλον, χαρακτηρζει «απαρδεκτο φαινμενο να αρκονται μλη των πρην ηγεσιν του υπουργεου Οικονομικν να δηλνουν απλς τι δεν γνριζαν, αποφεγοντας να προυν θση και να καταγγελουν σα αποκαλφθηκαν».

«Μρα με τη μρα, η υπθεση της λστας «Λαγκρντ» εξελσσεται ολονα και περισστερο σε εκενο το κομμτι του παζλ που μου λεπει για να δσω απαντσεις σε μια σειρ απ ιστορικς σημασας ερωτματα, κατ τη γνμη μου, που χουν δημιουργηθε -χι μνο σε μνα- γρω απ τις συνθκες κατληξης της κυβρνησης Παπανδρου. Διτι εκ των υστρων μαθανω τι η λστα «Λαγκρντ» ρθε στα χρια του υπουργεου Οικονομικν ακριβς σε μια εποχ κατ την οποα δρομολογθηκαν ανεξγητες για μνα πολιτικς συμπεριφορς στο κντρο της κυβρνησης. Αυτς οι συμπεριφορς ταν που με καναν ττε χι μνο να απομακρυνθ απ το κντρο της κυβρνησης, αλλ επιπλον να μην μπορ να εξηγσω την κατρρευση και τα γεγοντα που ακολοθησαν αφενς στο εσωτερικ της χρας, αφετρου στο εππεδο των διεθνν της σχσεων».

Προφανς, ο κ. Ραγκοσης εννοε τι τα ερωτηματικ τα οποα προκαλοσε η διαχεριση της λστας «Λαγκρντ» λειτοργησαν ως μοχλς πεσης απ το γαλλογερμανικ ξονα Σαρκοζ και Μρκελ προς την κυβρνηση Παπανδρου, δεδομνου τι δεν αξιοποιοταν μα πρτης τξης ευκαιρα καταπολμησης της φοροδιαφυγς, πως επσης και τι η υπθεση συνδεται με το τλος της πρωθυπουργας Παπανδρου και τη μετβαση της ηγεσας του κυβερνντος ττε κμματος απ τον διο στον Ευγγελο Βενιζλο.

Αναφορικ με τη δημοσευση της φερμενης ως λστας «Λαγκρντ» απ τον Κστα Βαξεβνη, ο πρην υπουργς Εσωτερικν σημεινει χαρακτηριστικ τι «δεν υπρχει κανες δημοσιογρφος στον κσμο -που σβεται τη δουλει του- ο οποος θα αποκτοσε αυτ τη λστα και δεν θα τη δημοσευε». Προσθτει δε πως «αν οι πολιτικς ηγεσες των υπουργεων Οικονομικν, οι ηγεσες του ΣΔΟΕ και ο σημερινς πρωθυπουργς εχαν λειτουργσει ως φειλαν, με βση το Σνταγμα και τους νμους, ττε δεν θα εχε μενει καννα περιθριο δημοσευσης αυτς της λστας με ναν αντστοιχο τρπο»."