, ;

του Νκου Μπστη

22 2012

http://www.agonaskritis.gr/wp-content/uploads/2011/12/bistis.jpgΣυνεχζεται το πολυμερο ψυχαγωγικ ου μην αλλ και εκπαιδευτικ ταξδι του Προδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Βραζιλα και Αργεντιν. Αν το διπραττε ο ταξιδευτς Γιργος Παπανδρου το κμμα της αξιωματικς αντιπολτευσης πιθαντατα θα ζητοσε Εξεταστικ Επιτροπ. Τλος πντων μρες που εναι να του ευχηθομε  καλ να περσει και να του μεταφρζουν σωστ αυτ που λνε οι συνομιλητς του στε να μην βγζει λθος συμπερσματα. Γιατ απ τα παρακτω αποσπσματα δεχνει κπως χαμνος στην μετφραση.

Τι επε ο Λολα:

«Το μνυμα που θλω να στελω στον ελληνικ λα εναι τι σ’ αυτ την στιγμ της κρσης πρπει να εναι ψχραιμοι, να χουν μεγλη θληση και να αναζητσουν λσεις. Να μην γνονται πολλ σχλια για την κρση , αλλ να συζητον ποιες εναι οι λσεις. Εδ στην Βραζιλα η λξη κλειδ ταν η οικονομικ ανπτυξη μαζ με το εμπριο, μαζ με τις επενδσεις, μαζ με τις θσεις εργασας, μαζ με την κατανλωση και για αυτ η Βραζιλα χει ανβει απ την δκατη στην κτη θση στην παγκσμια οικονομα.»

Απ λο αυτ τι κατλαβε ο Τσπρας:

«Στο πρσωπο του Προδρου Λολα βρκαμε να ισχυρ σμμαχο στην προσπθεια του ελληνικο λαο να ξεπερσει την κρση, να αντξει και να νικσει τις βρβαρες νεοφιλελεθερες πολιτικς.»

Εναι προφανς τι βρισκμαστε μπροστ σε μια αλυσδα παρεξηγσεων. Ο Πρεδρος Λολα θεωρε κατ πσα πιθαντητα τι ο Τσπρας συμμετχει σε τερακομματικ κυβρνηση Εθνικς Ευθνης και θλει με το παρδειγμα της Βραζιλας να τον ενθαρρνει να επιμενει. Αλλις θα ξερε τι ο ταξιδιτης ταν εναι στην χρα του βρσκεται μονμως ανεβασμνος στα κεραμδια απ που εξαπολει σχλια «κατιοσες» για την κρση, δεν προτενει τποτε, με την ανπτυξη και το εμπριο δεν τα πει καλ εν απειλε και ποιους επιχειρηματες σκφτονται να κνουν επενδσεις. σε λλον μλαγε ξερε πολ καλ σε ποιν μλαγε και του κανε να σντομο μθημα πολιτικς και οικονομας.

 

Η δετερη παρεξγηση εναι τι ο Τσπρας δεν χει συνειδητοποισει τι ο Πρεδρος Λολα ταν Πρεδρος της Βραζιλας επ δο θητεες και δεν εναι πλον ο Λολα συνδικαλιστς Πρεδρος στο Φρουμ του Πρτο Αλγκρε. Αλλις δεν θα μιλοσε για βρβαρες νεοφιλελεθερες πολιτικς γιατ πολλ απ αυτ που εφρμοσε η κυβρνηση του Λολα εντσσονται στις – κατ Τσπρα – βρβαρες νεοφιλελεθερες πολιτικς. Σμφωνα λοιπν με στοιχεα που αλευσα απ το ρθρο του Παλου Αθανασπουλου στην «Μεταρρθμιση» ο Λολα πρε τα παρακτω μτρα:

  • Επκταση συμφωνας με Δ.Ν.Τ.
  • Εκχρηση σε ιδιτες επτ μεγλων αυτοκινητδρομων.
  • Ευρτατο πργραμμα αποκρατικοποισεων.
  • Ιδιωτικοποισεις ψους 45 δις δολαρων.
  • Κατασκευ μεγλων ργων με εκχρηση των εσδων σε ιδιτες.

Με αυτ τα δεδομνα ο στχος του Λολα ταν σεμνς και ταπεινς. Να εξασφαλσει τρα γεματα την ημρα (πρωιν, μεσημεριαν και βραδιν) σε κθε Βραζιλινο, στχο που δεν τον πτυχε στην πρτη θητεα του αλλ οι πραγματικο απκληροι (χι δικαστς , φαρμακοποιο και υπλληλοι της Βουλς) του δωσαν και μια δετερη ευκαιρα, βλποντας τι προσπαθε και σε να βαθμ πετυχανει. Και αυτ παρ τα μεγλα σκνδαλα διαφθορς που δυο φορς παραλγο να τον συμπαρασρουν, παρ το γεγονς τι η φτχεια (εκε να δετε φτχεια) στις φαβλες συνεχζεται εν υπρχουν περιοχς που μνο με το στρατ μπορε να τις «επισκεφθε» το κρτος γιατ οι μποροι ναρκωτικν και οι συμμορες τις χουν καταλβει.

λα αυτ δεν τα λω για να μεισω τον Λολα. Ακριβς το αντθετο συμβανει. Βρθηκε μπροστ σε τερστια προβλματα και χι μνο στθηκε ρθιος αλλ παρδωσε μια Βραζιλα καλτερη απ αυτν που παρλαβε. Μνο που για λγους που υπερβανουν τον Λολα η Βραζιλα δεν μπορε να συγκριθε με την πιο φτωχ χρα της ευρωζνης, ακμα και αν την κυβερνον οι «μερκελιστς» γιατ το ευρωπακ κοινωνικ μοντλο και το ευρωπακ πολιτικ σστημα και στην χειρτερη στιγμ τους δεν χουν σχση με τα μοντλα με τα οποα φαντασινεται ο Τσπρας. Για αυτος ακριβς τους λγους για τους οποους αν υποχρεωνταν να διαλξει αν θα ζσει στην πολυαγαπημνη του Βενεζουλα, την Βραζιλα, την Κνα, την Ρωσα, την Ινδα, την Αργεντιν η την Δανα, την Πορτογαλα και την Σλοβενα κβω το κεφλι μου τι θα μενε Ευρπη. Μχρι και την μισητ Γερμανα θα διλεγε. Γιατ λλο η αφορολγητη ρητορεα και λλο η πραγματικ ζω. Δεν ξρω επσης πσο φλη της Ελλδας εναι η σημεριν κυβρνηση της Βραζιλας με επικεφαλς την ομοδετισσα του Λολα Ντλμα Ροσεφ. Αν εναι να ενημερσουν και τον εκπρσωπος της στο ΔΝΤ γιατ δεν το χει πληροφορηθε.

 

Αν δεν εναι δη εκε, ο Τσπρας θα πηγανει προς Αργεντιν. Ελπζω να τον χουν προετοιμσει καλτερα. Να μην επαναλβει για παρδειγμα τι «μακρι να εμασταν Αργεντιν» γιατ θα τον προυν στο μεζ μιας και αυτο ξρουν καλ τι σημανει να εσαι Αργεντιν. Επσης να τον χουν ενημερσει τι η σημεριν Πρεδρος Κριστνα Φερνντες εναι πιο δεξι απ τον Λολα και ανκει σε μια απ τις πολυριθμες ομδες του περονικο κμματος που χει στις γραμμς του κθε καρυδις καρδι και φημζεται για τον κρατο λακισμ και τις επιδσεις του στην προσωπολατρα. Στο θμα ββαια του λακισμο σως θα μποροσε κτι να μθει αν και νομζω τι χει εξαντλσει τα περιθρια. Κρεττον σιγν, λοιπν, λαλεν μτην. Καλτερα να μην κνει δηλσεις. Ναι, αλλ τι να κνει μιας και βρσκεται στην Αργεντιν; Μαθματα τνγκο. Να γυρσει και με κτι χρσιμο μετ να τσο κοπιαστικ ταξδι.