: O

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

19 2012

Με το σημεριν ρθρο μας θλουμε να σας παρουσισουμε το νο Φαρα που κατ τη γνμη μας βαλε στο γψο την αραβικ νοιξη στη Αγυπτο. Αναφερμαστε στον Αιγπτιο πρεδρο Μοχμεντ Μρσι.

Ο Μοχμεντ Μρσι χει χαρακτηριστε με τις λξεις: ειρηνοποις, σωτρας, στιβαρς, Φαρα. Σε αυτς τις τσσερις αυτς λξεις συνοψζονται οι 100 ημρες στην εξουσα του στη Αγυπτο. νας πρεδρος που βγκε απ τις σκις της Μουσουλμανικς Αδελφτητας, για να ηγηθε της «γννησης ενς νου θνους», πως δλωσε ο διος στη συνντευξη που παραχρησε πρσφατα στο περιοδικ «Time».

O νος Φαρα βαλε στον γψο την αραβικ νοιξη  Τις 100 αυτς ημρες εδε το στρο του να ανατλλει στο διεθνς στερωμα, μετ την επιτυχημνη του μεσολβηση για την επλυση της κρσης στη Γζα. Για λγο φνηκε πως η Αγυπτος θα μποροσε και πλι να ηγηθε της περιοχς, πως συνβαινε επ Νσερ τη δεκαετα του '50. Επιπλον, ο Μρσι εχε επιδεξει αναπντεχη πολιτικ σβελτδα, επιτυγχνοντας με τρπο ταχυδακτυλουργικ σχεδν να στελει στην? εφεδρεα λους τους υψηλβαθμους στρατιωτικος που αξωναν να παραμενουν στην πολιτικ.

Κι εν γεννθηκαν ελπδες τι σως τελικ κατφερνε να υλοποισει ορισμνα απ τα ζητομενα της Αραβικς νοιξης, υπερβη τα ρια. Αντ να εδραισει δημοκρατικος θεσμος, αποφσισε να γραπωθε ακμα πιο σφικτ απ την εξουσα, να γνει νας σγχρονος Φαρα, πως τον κατηγορον πλον οι πολμιο του που γεμζουν ξαν την πλατεα Ταχρρ. Αυτ γινε με το διταγμ του της 22ας Νοεμβρου, σμφωνα με το οποο οι δικαστς δεν μπορον να προσβλλουν τις αποφσεις του. Δεν μπορον επσης να αμφισβητηθον νομικ οι αποφσεις του Συμβουλου της νω Βουλς και της Συντακτικς Εθνοσυνλευσης που δουλεει πνω στο νο Σνταγμα της χρας.

Και στα δο αυτ ργανα πλειοψηφον το δεξι ισλαμικ κμμα του Μρσι, το «Κμμα Ελευθερας και Δικαιοσνης» (το πολιτικ σκλος της Μουσουλμανικς Αδελφτητας) και το ακμη πιο συντηρητικ ισλαμικ κμμα των Σαλαφιστν (το κμμα «Νουρ»).

Τα τανκς καναν και πλι την εμφνισ τους στους δρμους γρω απ την πλατεα Ταχρρ  Ο Μρσι επιμνει τι το διταγμα εναι να προσωριν μτρο που χει ως στχο να εμποδσει μεροληπτικος δικαστς να υπονομεσουν τη διαδικασα σνταξης νου Συντγματος. Ωστσο, η αντιπολτευση και μεγλο μρος του λαο δεν πεθονται κι οσμζονται δικτατορικς τσεις κυρως στο ρθρο του «προσωρινο» διατγματος που δνει στον Μρσι την εξουσα να «λβει λα τα απαρατητα μτρα» προκειμνου να διαφυλξει την εθνικ ασφλεια.

Η αλθεια εναι τι εναι ακμα γνωστο πς θα διαμορφωθε η προεδρα του Μρσι, αν και πολλο δυτικο διπλωμτες και δη Αμερικανο θεωρον πως η τωριν κρση εναι στην ουσα να τεστ που θα κρνει αν ο πρεδρος μπορε δεν μπορε να συνεργαστε αρμονικ μ' λα τα πολιτικ και θρησκευτικ κομμτια που αποτελον το ψηφιδωτ της Αιγπτου.

 

Απρσμενη νοδος

Αυτ το γνωστο, που πως κθε τι γνωστο περικλεει και φβο, πηγζει κι απ το γεγονς τι ο Μρσι ταν μχρι πρσφατα γνωστος ακμα κι εντς της χρας του και η νοδος του στην εξουσα ταν απρσμενη χι μνο για τα αιγυπτιακ δεδομνα αλλ κι ολκληρης της περιοχς, που οι ηγτες προρχονται ετε απ τον στρατ ετε τις βασιλικς οικογνειες.

Γιος αγρτη, γεννθηκε σ' να χωρι στα βρεια του Καρου και κατφερε, με πολλ μελτη, να γλιτσει τη μιζρια. Σποδασε μηχανικς στο Πανεπιστμιο του Καρου και στη συνχεια και για επτ χρνια ζησε στις ΗΠΑ, στην Καλιφρνια, κνοντας το διδακτορικ του, εν εργστηκε και ως βοηθς καθηγητ στο Πανεπιστμιο της Καλιφρνια. Δο απ τα πντε παιδι του χουν γεννηθε στις ΗΠΑ κι χουν την αμερικανικ υπηκοτητα και μλιστα ο Μρσι συνηθζει να αστειεεται λγοντας πως σως μια μρα διεκδικσουν την προεδρα των Ηνωμνων Πολιτειν.

O νος Φαρα βαλε στον γψο την αραβικ νοιξη  ταν επστρεψε στην Αγυπτο, κι εν δδασκε στο Πανεπιστμιο, γινε μλος της Αδελφτητας και σταδιακ ρχισε να ανεβανει στην ιεραρχα, εξασφαλζοντας τον «ττλο» του «διαχειριστ», καθς το «μυαλ» ταν και εναι ο Χαρτ αλ Στερ, ο σκιδης ηγτης της Αδελφτητας, ο οποος πιθανν να ταν και ο πρεδρος της Αιγπτου αν η εκλογικ επιτροπ δεν εχε απορρψει την υποψηφιτητ του. Ο Μρσι εξελγη βουλευτς το 2000 - υποτθεται ως ανεξρτητος, αφο η Αδελφτητα δεν μποροσε τυπικ να «κατεβσει» υποψηφους κι υπηρτησε ως το 2005.

Ωστσο, παρμεινε αφανς ακμα και κατ τη διρκεια της προεκλογικς του εκστρατεας: οι λγοι του ταν βαρετο, δεν εμφανστηκε στο μοναδικ ντιμπιτ που γινε κι ακμα και τα διαφημιστικ του μοιαζαν σαν να θελαν να τον κρψουν παρ να τον συστσουν στους Αιγυπτους. Οπτε, πολλο ττε μλησαν για «ρεζρβα» «παραπαδι» του Στερ.

Η... ρεζρβα μως κατφερε να τους αιφνιδισει λους -εχθρος και φλους-, ταν περπου δο μνες μετ την ορκωμοσα του, «αποκεφλισε» σσσωμη την ηγεσα των Ενπλων Δυνμεων της χρας, μεταξ των οποων και τον στρατρχη Μοχμεντ Ταντουι, αρχηγ του Γενικο Επιτελεου και υπουργ μυνας.

Την πρτη ανατριχλα στη Δση την προκλεσε ταν χρειστηκε δο ημρες για να καταδικσει την επθεση εξαγριωμνου χλου στην αμερικανικ πρεσβεα στο Κιρο εξαιτας της περιβητης πλον ταινας που σατριζε τον Μωμεθ, καθς πολλο πστεψαν τι δεν ταν καλ ιδα νας Ισλαμιστς στο πολυπληθστερο αραβικ κρτος να χει πλρη νομοθετικ εξουσα. Τους φβους αυτος μβλυνε η συγκρατημνη στση που κρτησε στη διρκεια της κρσης στη Γζα και τους αναζωπρωσε επικνδυνα το επμαχο διταγμα. Κι πως λνε και πρην (πλον) οπαδο του: «Ενωθκαμε για να διξουμε τον Μουμπρακ, τσι θα διξουμε και τον Μρσι αν δεν εναι προσεκτικς».

 

22 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ - Ο κοινς εχθρς τος νωσε και πλι

Το 2011 η πλατεα Ταχρρ γμιζε πολτες απ κθε πστη, τξη και πολιτικ πεποθηση κι λοι αυτο ενωμνοι, και με τους Αδελφος Μουσουλμνους να ακολουθον ουσιαστικ το ρεμα κι χι να το δημιουργον, κατφεραν αυτ που μοιαζε ακατρθωτο: να διξουν τον Χσνι Μουμπρακ.

ναν χρνο μετ, η πλατεα γμισε ξαν: 22 τουλχιστον διαφορετικς ομδες (πως τις υπολογζει το Al Jazeera) βρσκονται στην πλατεα, αυτν τη φορ ενντια στον Μρσι αλλ και μεταξ τους. Διαδηλωτς χτυποσαν διαδηλωτς, η μα πλευρ φναζε πως «θλουμε την Ταχρρ καθαρ» και η λλη πως δεν θα εμπλακε σε «καμα συζτηση» με τον Μρσι μχρι να αναιρσει το αμφιλεγμενο διταγμα που του δνει υπερεξουσες.

Χαρακτηριστικ παν που απεικονζει τον Μρσι ως ΦαραΤα διαφορετικ συμφροντα, οι διαφορετικς θρησκεες -χριστιανο, μουσουλμνοι και πιο φανατικο πως οι σαλαφιστς-, διαφορετικς γενις -οι νοι που διψον για ελευθερα και εκσυγχρονισμ και οι παλιτεροι που θλουν τξη κι ασφλεια-, τα οποα δεν κατρθωσαν να κατεβσουν ενιαο μτωπο στις προεδρικς εκλογς, αφνοντας το γπεδο στην Αδελφτητα, εννονται και πλι, αυτν τη φορ με κοιν στοιχεο την ντονη αντιπθεια που προκαλε η Μουσουλμανικ Αδελφτητα σε μεγλα τμματα του πληθυσμο.

Οι αντιπθειες αυτς, αντθετα με σα πιστεουν οι Αδελφο Μουσουλμνοι, δεν οφελονται μνο στην καμπνια παραπληροφρησης. Με αξιοθαμαστη οργνωση και με αφοσιωμνα μλη στη διθεσ τους, τα οποα επανειλημμνως φυλακστηκαν, οι Αδελφο ενοτε θεωρονται, ακμα και απ πιστος μουσουλμνους, ως κυνικο που εμπλκονται στην πολιτικ για να προωθσουν τα συμφροντα της οργνωσης παρ της πατρδας τους.

 

Σκληρ κριτικ

Οι σαλαφιστς, για παρδειγμα, τους ασκον σκληρ κριτικ, κατηγορντας τους τι «θλουν να φιμσουν σους μισον, με πρσχημα τη θρησκεα». Επιπλον, οι συμβιβασμο τους με το Αντατο Συμβολιο των Ενπλων Δυνμεων καθ' λη τη διρκεια του 2011 προκλεσαν πολλς δυσαρσκειες, με αποκορφωμα την απφασ τους να κατεβσουν υποψφιο στις προεδρικς εκλογς, παρ τις παλιτερες δεσμεσεις τους περ του αντιθτου. Και δηλσεις του Μρσι τι οι δεκδες χιλιδες διαδηλωτς εναι felool (απομεινρια, δηλαδ, του παλιο καθεσττος) απλς αναζωπυρνουν τα πθη.

Στο μεταξ, η αντιπολτευση συσπειρθηκε μετ το διταγμα σε συνασπισμ με το νομα Εθνικ Μτωπο Σωτηρας. Ο συνασπισμς αποτελεται απ αριστερος, φιλελεθερους και σοσιαλιστικος πολιτικος σχηματισμος με ηγετικς φυσιογνωμες τον Μοχμεντ αλ Μπαραντι, τον Αμρ Μοσα, πρην υπουργ Εξωτερικν του Μουμπρακ και πρην γραμματα του Αραβικο Συνδσμου, και τον Χαμντν Σαμπχι, υποψφιο της Αριστερς στις προεδρικς εκλογς.

Η προσπθεια, ωστσο, να παρουσισει η αντιπολτευση ενιαο μτωπο δεν θα εναι εκολη καθς αποτελεται απ ετερκλητες συμμαχες και καθς ο Μρσι χει κθε λγο να εστιζει τις προσπθεις του να την κρατ διχασμνη.

Απ' ,τι φανεται, πντως, ο ασκς του Αιλου που νοιξε ο Μρσι με το διταγμα δεν θα κλεσει εκολα, καθς το διγγελμ του την Πμπτη δεν κατενασε την οργ.

Εξλλου, ο πρεδρος δεν προσφερε και πολλ, αφο αρνθηκε την ακρωση του δημοψηφσματος για το νο Σνταγμα -που καταρτστηκε παρ την παρατηση πολλν μελν της Συντακτικς Εθνοσυνλευσης και το οποο χει προγραμματιστε για τα μσα Δεκεμβρου-, εν δλωσε τι δεν επιμνει να κρατσει τις αποφσεις του εκτς δικαστικο ελγχου.

 

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ - Ο χωρικς που θλει να βλει τξη στην οικονομα

Ο 60χρονος μηχανικς, αναλαμβνοντας τα ηνα της χρας, πρεπε χι μνο να αποδεξει τι δεν εναι ντουμπλρ του αλ Στερ, αλλ και να βλει την αιγυπτιακ οικονομα ξαν σε τροχι. Το τελευταο το επιχειρε με δνειο 4,8 δισ. δολ. απ το ΔΝΤ. Επσης πρπει να βρει λσεις για τη μεωση της ανεργας, τα εππεδα της οποας ανεβανουν συνεχς, πως και οι τιμς των τροφμων, αλλ και να βελτισει το παραπαον σστημα Υγεας, πως κι αυτ των υποδομν.

Οι φλοι του θεωρον πως εναι ριστος διαχειριστς και πως θα τα καταφρει και πως επισημανει ο Μουνρ Αλ, που βοθησε τον Μρσι στην προεκλογικ του εκστρατεα, ο πρεδρος δεν κοιμται περισστερες απ 4 ρες την ημρα, «στε να τα προλαβανει λα».

Μαθημνος στις δυσκολες απ τα παιδικ του κιλας χρνια -ο πατρας του καλλιεργοσε βαμβκι και ρζι-, συνελφθη αρκετς φορς απ το παλι καθεστς.

Μα απ αυτς ταν το 2006, οπτε κι μεινε στη φυλακ επτ μνες, και μα το 2011, στις διαδηλσεις στην Ταχρρ. Εναι βαθι θρησκευμενος και κθε Παρασκευ ταξιδεει σε διφορα σημεα της χρας, προκειμνου να συμμετχει στην προσευχ.

Μσα στην Αδελφτητα, δε, θεωρεται απ τους πιο συντηρητικος, εν δεν χει κρψει πως το 2007 ψφισε υπρ ενς σχεδου, σμφωνα με το οποο οι γυνακες και οι χριστιανο δεν θα μποροσαν να διεκδικσουν την προεδρα.

Το διο συντηρητικ εναι και η σζυγς του, η 50χρονη Νγκλα Αλι Μαχμοντ. Φορει μαντλα, παντρετηκε στα 17 της και πρωταρχικς της στχος, πως δηλνει, εναι να «εξακολουθε να ασκε τα καθκοντ της ως συζγου».