,

12 2012

Του Πτρου Παπασαραντπουλου, εκδτη - δημοσιογρφου

Η δαιμονοποηση του Μνημονου, που θεωρθηκε υπεθυνο για λα τα δειν της Ελλδας, σε συνδυασμ με την αποδοχ της πολιτικς βας, θρεψε την νοδο της Χρυσς Αυγς

Πρκειται για να πρωτοφανς φαινμενο. να φιλοναζιστικ κμμα, η Χρυσ Αυγ, απκτησε απ το πουθεν σημαντικ κοινοβουλευτικ εκπροσπηση στην Ελλδα της κρσης και μετεκλογικ αυξνει συνεχς την επιρρο του.

Η εκολη εξγηση εναι τι η βασικ αιτα εναι η οικονομικ κρση. Πρκειται για να δημοσιογραφικ στερετυπο, που αναπαργεται αβασνιστα. Ττε μως πς εξηγεται τι χρες σε κρση (Ισπανα, Πορτογαλα) χουν ανπαρκτη ακροδεξι, εν χρες με ισχυρ οικονομα (Ολλανδα, Γαλλα) χουν ακροδεξι κμματα με αξιοσημεωτες επιδσεις; Πολλο μελετητς του φαινομνου χουν επισημνει τι στις περισστερες ευρωπακς χρες, σε περιδους κρσης, η ακροδεξι δεν ενισχεται πολιτικ. Εν αυτ ισχει, πς εξηγεται το «ελληνικ παρδοξο»;

Η απντηση εναι τι η ακροδεξι πολιτικ επιτυχα στη χρα μας εδρζεται σε σνθετες κοινωνικς διεργασες. Η κρση στην Ελλδα δεν εναι απλς οικονομικ. Εναι μια πολπλευρη κρση, οικονομικ, πολιτικ, κοινωνικ και ανθρωπολογικ, με την οικονομικ δισταση να εναι απλς η κορυφ του παγβουνου. Στο πλασιο αυτς της ολπλευρης κρσης δημιουργεται κοινωνικ ζτηση για ακροδεξις πολιτικς. Πολιτικ δυσαρσκεια, ντονο μεταναστευτικ πρβλημα, ξενοφοβα, αναδυμενος ρατσισμς, ανασφλεια, ανομα, «χαμνοι» της κρσης.

Ιδως τα προβλματα που χουν προκψει απ την ανεξλεγκτη μετανστευση, στην Αθνα και σε λλες μεγλες πλεις, δνουν να σημαντικ πλεονκτημα στην ακροδεξι.

Η πλευρ της ζτησης (demand-side) της λακιστικς ριζοσπαστικς δεξις πολιτικς συγκροτε τον αναγκαο βιτοπο, το εφορο δαφος για τη δημιουργα του τλειου πλαισου ανπτυξης για τα κμματα αυτ. Εναι η αναγκαα αλλ χι και ικαν συνθκη για την υπερψφιση ακροδεξιν κομμτων.

Εδ ρχεται η πολιτικ προσφορ (supply-side) να ανταποκριθε στη ζτηση. Δο παρμετροι της προσφορς ταν κρσιμες για την εκλογικ επιτυχα της Χρυσς Αυγς. Η πρτη ταν η πλωση της ελληνικς πολιτικς ζως την τελευταα διετα γρω απ το δλημμα μνημνιο/αντιμνημνιο. Η λξη Μνημνιο γινε συννυμο του απλυτου κακο.

Η υποστριξη του «Μνημονου» γινε συννυμη της εθνικς προδοσας. Το Μνημνιο στο συλλογικ υποσυνεδητο ενοχοποιθηκε για λα τα δειν της Ελλδας. ταν μια φαντασιακ απδραση απ την πραγματικτητα που επτρεψε στην πλειοψηφα της ελληνικς κοινωνας να επιρρψει τις ευθνες της κρσης στους «εχθρος», αρνομενη τη στοιχειδη αυτογνωσα, κρβοντας το κεφλι της στο δαφος πως η στρουθοκμηλος.

Η δετερη παρμετρος, με ντονα πολιτισμικ χαρακτηριστικ, ταν μια να «πολιτικ κουλτορα», που εμφανστηκε στην Ελλδα της κρσης.

Πρκειται για την κοινωνικ αποδοχ και νομιμοποηση της κουλτορας της βας. Φαινμενο που ανγεται στις παθολογες της μεταπολιτευτικς πολιτικοποησης και που απκτησε πλειοψηφικ χαρακτηριστικ στην Ελλδα της κρσης.

τσι διαμορφθηκαν νοοτροπες και συμπεριφορς βαθτατα αντιδημοκρατικς, με κορφωση τις κρεμλες στην πλατεα Συντγματος στις κινητοποισεις των «Αγανακτισμνων» το καλοκαρι του 2011. Δο χρνια πριν η κουλτορα της βας εμφιλοχωροσε σε αριθμητικ ασμαντες ομδες ακροδεξιν και ακροαριστερν γκρουποσκουλων.

Στην Ελλδα της κρσης, η πολιτικ βα εναι κοινωνικ αλλ και πολιτικ αποδεκτ συμπεριφορ.

Η κρση στην Ελλδα εναι πολιτικ, κοινωνικ, ανθρωπολογικ, με την οικονομικ δισταση να εναι μνο η κορυφ του παγβουνου.