, 28 2012

Γιργος Σιακαντρης, αρθρογρφος, συγγραφας

 

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20121020/engine/assets_LARGE_t_240161_54121279_type12346.jpgΟι ρευνες κοινς γνμης καταγρφουν μια διαρκ νοδο της απχησης της Χρυσς Αυγς; Πς στο εξηγετε; Αρκε η ερμηνεα της κρσης υπρχουν κι λλοι παργοντες;

Νομζω πως μια απλ αναγωγ της ανδου της Χρυσς Αυγς στην οικονομικ κρση μλλον συσκοτζει και αποδυναμνει την ανλυση των αιτων της ανδου, ενς κμματος που καθλου δεν κρυβε μχρι πριν απ δο χρνια πως εναι νεοναζιστικ, αλλ και τρα παρ τις προσπθειες που καταβλλει για να κρψει τις πραγματικς ιδεολογικς της αξες και αρχς, μλλον δεν το καταφρνει.

Νομζω πως αν θλουμε να ερμηνεσουμε την νοδο της Χρυσς Αυγς, πρπει να αφσουμε κατ μρος τις υπεραπλουστεσεις της σνθετης πραγματικτητας.

 

Τι εννοετε, ταν αναφρεστε σε υπεραπλουστεσεις;

Βασικ χω στο μυαλ μου δο πργματα. Το να αφορ την τατιση των κρων. Η αδυναμα να κατανοηθον οι διαφορς των κρων σον αφορ τις ιδεολογικς τους αφετηρες και καθλου σον αφορ τα μσα και τη χρση της ανομας, οδηγε τους πολτες στην ποψη πως λοι διοι εναι. ρα ας ψηφσουμε αυτος που μας φανονται πιο ηθικο και αυτο εναι οι χρυσαυγτες. Δεν εναι τυχαο που οι χρυσαυγτες δεν υποστηρζουν πως μπορε να εναι πιο αποτελεσματικο στη διαχεριση του κρτους, αλλ πιο ηθικο.

Εδ μνο θα κανα μια παραχρηση στη θεωρα των μοιων κρων και θα λεγα πως η ριζοσπαστικ αριστερ ηθικολογα και ο ριζοσπαστικς εκθειασμς της βας και της ανομας δημιοργησε το υπδαφος στο οποο καλλιεργθηκε η νομιμοποηση της Χρυσς Αυγς. Σμερα οι φωνς που ζητον να τεθον οι χρυσαυγτες σε παρανομα, επειδ παραβιζουν τους νμους, δεν μπορον να πεσουν, γιατ σαν αυτς οι διες φωνς που ανακρυσσαν την Κερατα, τους δεν πληρνω και την δρα σε πρξεις αντστασης κατ του διεφθαρμνου πολιτικο συστματος.

Επιμνω μως, πως παρ τις ευθνες της ριζοσπαστικς Αριστερς, η τατιση των κρων οδηγε στην περαιτρω νομιμοποηση του ναζισμο. Το δετερο αφορ την ποψη που βλπει την αιτα ανδου της Χρυσς Αυγς μνο στην οικονομικ κρση. Εναι αλθεια πως η οικονομικ κατσταση της χρας, τα υψηλ ποσοστ ανεργας, το κλμα ανασφλειας χουν παραλσει την ποια θετικ διθεση των πολιτν.

 

Και το πολιτικ σστημα; Δεν χει μερδιο ευθνης;

Υπρχει μια ισχυρ απογοτευση απ το πολιτικ σστημα και να ασθημα εθνικς ταπενωσης. Τα δια μως φαινμενα υπρχουν και στις λλες χρες του Ντου, χωρς τα ναζιστικ μορφματα, τπου Χρυσς Αυγς, να σημεινουν αντστοιχη νοδο.

Πιστεω πως υπρχουν συγκεκριμνες πολιτισμικς εξηγσεις της ανδου του ελληνικο ναζισμο. Εδ δεν μπορ αναλυτικ να αναφερθ σ' αυτς, απλς μνο θα τις περιγρψω. Το χω κνει πιο αναλυτικ στο βιβλο μου «Οι Μεγλες Απουσες. Η ελληνικ δημοκρατα σε μυνα» απ τις εκδσεις Πλις. Αυτς οι ερμηνεες αφορον μια μακρ διαδικασα που πραγματοποιθηκε στη Δση και αφοροσε τη μετδοση πολιτισμικν προτπων απ τις αντερες τξεις στις μεσαες και στις καττερες. Διαδικασα που αναφρεται σε συγκεκριμνη πολιτισμικ συμπεριφορ ναντι των λλων, η οποα κατευθνεται απ ναν εσωτερικ καταναγκασμ (ατομικ ηθικ δσμευση τρησης των νμων) και χι απ κποιο εξωτερικ καταναγκασμ (κρτος). Σ' αυτ το πλασιο του ηθικο εσωτερικο καταναγκασμο, οι ποιες ταξικς συγκροσεις μποροσαν να λυθον καλτερα μσω της εκλογικς δημοκρατικς νομιμοποησης απ' ,τι με κποια εμφλια σγκρουση. Αυτς οι διαδικασες βαθμιαα οδγησαν στις δο πιο μεγλες κατακτσεις του δυτικο κσμου, στο κρτος πρνοιας και στο κοινωνικ συμβλαιο μεταξ του κεφαλαου και της εργασας, πως αυτ εκφρζονταν απ τις συλλογικς συμβσεις και τις εργασιακς σχσεις. Η πολιτισμικ αποτυχα να μετατρψουμε τον εξωτερικ καταναγκασμ σ' εσωτερικ αποτελε την κρια αιτα της ανδου του νεοελληνικο ναζισμο.

 

Ποια εναι κατ τη γνμη σας τα επιμρους πολιτισμικ στοιχεα αυτς της αποτυχας;

Μεταξ πολλν λλων, τα κρια εναι:

  • η επικρτηση στην κοινωνα του ιδεολογματος της ανομας ως ρνηση του συστματος των ισχυρν.
  • η ακραα εγωιστικ συμπεριφορ, κρυπτμενη πσω απ κοινοτιστικς ιδεολογες και η διχυτη αγνεια στις διαπροσωπικς σχσεις.
  • η επικρτηση της ηθικολογας εντς του πολιτικο συστματος, αντ του αιτματος της κοινωνικς αποτελεσματικτητας

Προσοχ, για να το κλεσω εδ, δεν υποστηρζω πως η νοδος του νεοελληνικο ναζισμο δεν χει οικονομικς αιτες, πως δεν οφελεται και στην κατρρευση του πολιτικο συστματος, αλλ το τι σε αντθεση με τη Γερμανα που αυτς οι αιτες ταν καθοριστικς, στην Ελλδα η βαθτερη αιτα εναι η διαχρονικ υποβθμιση της πολιτισμικς ευπρπειας. Με λλα λγια θα λεγα πως τα οικονομικ και τα ελλεμματα της δημοκρατας ανβασαν στην επιφνεια και τα ιστορικς παραγμνα πολιτισμικ ελλεμματα, τα οποα και πολιτικοποιθηκαν. Δυστυχς.

Πντως να πργμα πρπει να αναγνωρσουμε στους χρυσαυγτες. Ξρουν πολ καλ την ιστορα των προγνων τους και την ακολουθον κατ γρμμα. Μπως πρπει και η ελληνικ δημοκρατα να μελετσει αυτ την ιστορα και να κνει το αντθετο απ αυτ που κανε η γερμανικ δημοκρατα; Να εφαρμσει δηλαδ στην περπτωση των Ελλνων ναζιστν τους νμους.

Μια απλ αναγωγ της ανδου της Χρυσς Αυγς στην οικονομικ κρση μλλον συσκοτζει την ανλυση των αιτων της ανδου της.