: !

22 2012

τoυ Παντελ Καψ απ το θνος της Κυριακς

http://www.eklogika.gr/uploads/files/Kapsis.jpgΟ Μιχλης Χρυσοχοδης κατ μα ννοια συμπυκννει τις αντιφσεις που απειλον το ΠΑΣΟΚ. Δο μνες πριν απ τις τελευταες εκλογς οι περισστεροι προεξοφλοσαν τι δεν επρκειτο να εκλεγε βουλευτς. Η ομολογα του πως δεν εχε διαβσει το Μνημνιο θεωρθηκε γκφα απ εκενες που εναι ικανς να καταστρψουν μια πολιτικ καριρα. Βιστηκαν. χι μνο εξελγη, αλλ βγκε δετερος πσω απ τον Ανδρα Λοβρδο. Εχε μεσολαβσει ββαια η μετακμισ του στο υπουργεο Προστασας του Πολτη και η εκστρατεα που κανε, μαζ με τον Ανδρα Λοβρδο, για να «καθαρσει» το κντρο της Αθνας. Προχρησε ρον ρον στη δημιουργα των πρτων «κντρων φιλοξενας» και κανε επιχειρσεις-σκοπα στη διρκεια των οποων διαπομπεθηκαν στα μσα ενημρωσης ιερδουλες θετικς στον ι του AIDS.

ταν μια πολιτικ σε διαμετρικ αντθετη κατεθυνση απ την πολιτικ που ακολοθησε η κυβρνηση του Γ. Παπανδρου. φτασε μλιστα στο σημεο να παραβισει ακμα και τις οδηγες του Παγκσμιου Οργανισμο Υγεας για την αντιμετπιση των φορων του AIDS προκαλντας και διαμαρτυρες γιατρν. Καταφανστατα μως ταν μια πολιτικ που επιδοκιμστηκε απ τους ψηφοφρους του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχς, δεν ταν μνο οι μετανστες. Σε λη τη διρκεια της διετας το ΠΑΣΟΚ βρθηκε μπροστ σε να αυτοκαταστροφικ δλημμα. Για να αποφγει η χρα τη χρεοκοπα πρεπε να ακολουθσει μια πολιτικ γενικευμνης λιττητας και να προωθσει μεταρρυθμσεις που εχαν ως στχο τη βελτωση της ανταγωνιστικτητας και την απελευθρωση της αγορς.

Οι μεταρρυθμσεις αυτς, ωστσο, θγουν ευρτατα κοινωνικ στρματα και μλιστα κατ' εξοχν εκενα στα οποα στηρχθηκε το ΠΑΣΟΚ, πως οι δημσιοι υπλληλοι αλλ και οι ελεθεροι επαγγελματες, οι δικηγροι και οι φαρμακοποιο. Μσα σε αυτς τις συνθκες, η δημιουργα μιας κοινωνικς πλειοψηφας αποδεχθηκε αδνατη, με αποτλεσμα την εκλογικ του κατρρευση.

Αυτ την αντφαση καλεται να διαχειριστε και σμερα το ΠΑΣΟΚ, και μλιστα απ την εξαιρετικ δσκολη θση του δετερου εταρου της συγκυβρνησης. Πργμα που σημανει τι θα εξακολουθσει να υφσταται τη φθορ χωρς να μπορε να κνει εκολα διακριτς τις θσεις του. Η εικνα αυτ περιπλκεται απ τσσερις επιπλον παργοντες.

ΠΡΩΤΟΝ, το ΠΑΣΟΚ δεν εναι ενιαο. Μσα στο κμμα χει δη αρχσει να αναπτσσεται μια ομδα που ουσιαστικ αλληθωρζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητντας και τη συμφωνα για τα μτρα αλλ και τη συμμετοχ στην κυβρνηση. Πρκειται για το αντι- εκσυγχρονιστικ ΠΑΣΟΚ, που εδε τους ψηφοφρους να μετακινονται προς τα αριστερ και ουσιαστικ θλει να τους ακολουθσει. Πολιτικ δεν χει να προτενει τποτα, παραμνει ωστσο να πρβλημα που στο μλλον μπορε να οδηγσει σε εντσεις.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, το ΠΑΣΟΚ δεν εναι μνο του. Η εκλογικ κατρρευση χει οδηγσει στη δημιουργα μιας σειρς ομδων πρωτοβουλας για την Κεντροαριστερ. Κοιν τους χαρακτηριστικ η εκτμηση πως πρπει να δημιουργηθε νας νος φορας πρα απ το ΠΑΣΟΚ. Κοιν τους πρβλημα το πς θα ξεφγουν απ τον στεν κκλο μιας ακαδημακς ελτ, αλλ και πς δεν θα χαρακτηριστον ως χημα για τις προσωπικς φιλοδοξες ορισμνων πολιτικν. Σε κθε περπτωση, με μια σειρ κορυφαων στελεχν να χουν επιλξει να διαφοροποιηθον ανοικτ και με δεδομνη τη δσκολη θση στην οποα χει βρεθε ο κ. Βενιζλος μετ τη λστα Λαγκρντ, το παιχνδι χει ανοξει.

ΤΡΙΤΟΝ, εκτς απ το ΠΑΣΟΚ υπρχει και η Σοσιαλδημοκρατα. Η οποα αντιμετωπζει σε λη την Ευρπη τα δια ουσιαστικ προβλματα, στω και με μικρτερη νταση. Εχοντας υιοθετσει τη λογικ της ελεθερης αγορς και την ανγκη μεταρρυθμσεων στο κοινωνικ κρτος, περν μια κρση ταυττητας και βρσκεται σε περοδο αναζτησης χωρς να υπρχουν κοινς απαντσεις. Εναι χαρακτηριστικ τι στο μανιφστο του Ευρωπακο Σοσιαλιστικο Κμματος για τις ευρωεκλογς του 2009 δεν υπρξε η παραμικρ αναφορ:

-Στην πυρηνικ ενργεια γιατ βαλε βτο το Γερμανικ Σοσιαλδημοκρατικ Κμμα

-Στην καθιρωση καττατου μισθο γιατ βαλε βτο το Σουηδικ Σοσιαλδημοκρατικ Κμμα

-Στην αγροτικ μεταρρθμιση γιατ βαλε βτο το Γαλλικ Σοσιαλιστικ Κμμα

-Στη μεταρρθμιση του τραπεζικο τομα και στον φρο επ των χρηματιστηριακν συναλλαγν γιατ βαλε βτο το Εργατικ Κμμα της Αγγλας!

τσι και αυτ ακμα η ευρωπακ προοπτικ που αποτελε συστατικ στοιχεο της ταυττητας του ΠΑΣΟΚ εναι προβληματικ.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, εκτς απ το ΠΑΣΟΚ υπρχουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιζουν και οι δο νοιγμα σε ψηφοφρους και στελχη του ΠΑΣΟΚ. Η μεν με στχο μια μεγλη Κεντροδεξι παρταξη, ο δε με στχο να ενσωματσει την Κεντροαριστερ.

Με αυτ τα δεδομνα, στο μυαλ λων σοι ενδιαφρονται για την ανασυγκρτηση της Κεντροαριστερς υπρχουν δυο ιστορικ προηγομενα. Ενα ελληνικ και να ξνο.

Το ελληνικ εναι ββαια η περιπτεια της Ενωσης Κντρου μετ την εκλογ Ζγδη. Ενα κμμα που κατακερματστηκε και μπκε στο χρονοντολαπο της Ιστορας, καθς μεινε χωρς πολιτικ πρταση και τα στελχη του ακολοθησαν προσωπικς στρατηγικς.

Το ξνο εναι το περφημο Συνδριο του Επιν το 1971 στη Γαλλα, που το Γαλλικ Σοσιαλιστικ Κμμα κατφερε να διαμορφσει μια ενιαα πολιτικ στρατηγικ και απ περιθωριακ δναμη να αναδειχθε πρτο και το 1981 να εκλξει τον Φρανσου Μιτερν στην προεδρα.

Ο λληνας Μιτερν ββαια που θα μποροσε να παξει τον ρλο του καταλτη ακμη δεν χει φανε. Θα εναι ο Βενιζλος και το ΠΑΣΟΚ; Θα εναι κποιος λλος φορας με λλα πρσωπα; Δσκολα μπορε να προβλεφθε. Το μεζον, ωστσο, δεν εναι τα πρσωπα αλλ η πολιτικ. Κι αυτν τη στιγμ το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερ δεν χουν πολιτικ πρταση που να εξασφαλζει κοινωνικ πλειοψηφα.

Αν δεν αποκτσουν γργορα, δεν θα χουν και λγο παρξης!