13 2012

Περιγραφ: http://content-aka.ethnos.gr/filesystem/images/20090510/low/assets_LARGE_t_420_3479223.JPGΛγους μνες μετ τις εκλογς αποδεικνεται αυτ που στην αρχ καννας δεν εχε φανταστε: Η Χρυσ Αυγ ρθε για να μενει. Δεν ξεφοσκωσε στις εκλογς του Ιουνου, οτε θα ξεφουσκσει στο μλλον, ιδιατερα ταν μπροστ μας βρσκεται νας θερμς χειμνας. Η Χρυσ Αυγ, περισστερο απ ποτ, εναι χρσιμη στην αστικ τξη. Ετε για να σπρχνει προς τον εκφασισμ την Ελληνικ κοινωνα, ετε για να εναι το μακρ χρι του συστματος, το παρακρτος δηλαδ, στην περπτωση κοινωνικν εκρξεων.

ταν λθος η εκτμηση πως η Χρυσ Αυγ θα ενσωματωθε, ταν λθος η εκτμηση πως η Χρυσ Αυγ θα αποκαλυφθε, πως δεν θα αντξει.

Πως με το που μπει στην Βουλ θα γνει ορατ η πολιτικ της φτχεια και ρα δεν χει και πολλ ψωμι μπροστ της. ταν λθος και η εκτμηση πως η ψφος στην Χρυσ Αυγ εναι σκτα αντι-μεταναστευτικ ψφος. Η Χρυσ Αυγ, πως και κθε ναζιστικ κμμα, ξρει καλ απ λακισμ: Θα  βρει εκενα τα ζητματα - ευασθητες χορδς του λαο (κανε πολλος μνες να ανακαλψει πως "το μνημνιο εναι εθνοκτνο") στε να προσπαθσει να δεξει πως διαφρει απ λλα κμματα, αλλ και να αποκτσει ρζες στον κσμο.

 

Το αυγ του φιδιο στα Ελληνικ σχολεα

Περιγραφ: Αναγκαα βματα για την αντιμετπιση της ανδου του φασισμο στα σχολεαΗ μαζικ ψφος προς την Χρυσ Αυγ και στις δο προηγομενες εκλογικς αναμετρσεις δεν εκφρστηκε τσο σε περιοχς που παραδοσιακ η ακροδεξι εχε δναμη. Οτε σε περιοχς που το μεταναστευτικ εναι φλγον ζτημα. (Υπρξαν ββαια και σε αυτς περιπτσεις υψηλ ποσοστ. Δεν δικαιολογεται μως κυρως για τους δο παραπνω λγους). Η μαζικ ψφος στην Χρυσ Αυγ υπρξε κυρως σε περιοχς με ντονο την παρουσα της νεολαας. Χιλιδες νοι που ψφισαν για πρτη φορ κυρως σε εργατικς συνοικες της Αθνας αλλ και λλων μεγλων πλεων επλεξαν την Χρυσ Αυγ. Παρες ολκληρες δλωναν πως θα την ψηφσουν επειδ εναι εναντον λων, επειδ εναι κατ του συστματος, κλπ. Φλοι που μχρι πρυσι ταν συμμαθητς. Δεν εναι μυστικ, το τι σε σχολεα της Δευτεροβθμιας εκπαδευσης, κυρως σε ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ καθς και σε ΙΕΚ, αλλ και στα υπλοιπα Λκεια ακμα και σε Γυμνσια, η Χρυσ Αυγ σε σχση με τους υπλοιπους πολιτικος χρους (ακμα και σε σχση με την ΚΝΕ) διαθτει το πιο οργανωμνο και πολυπληθς δκτυο νεολαας. Σε πρα πολλ σχολεα λειτουργον πυρνες της Χρυσς Αυγς. Μχρι πρυσι λγοι και με κρυφ λειτουργα, τρα, ειδικ την περσιν σχολικ χρονι περισστεροι και με φανερ πολιτικ λειτουργα και δρση. Η παρουσα της Χρυσς Αυγς στα ΜΜΕ, στην Βουλ καθς και το τι η ατζντα της ταν καθημεριν στα (τηλε)παρθυρα της Ελληνικς οικογνειας εχε ως αποτλεσμα με φανερ τρπο χιλιδες μαθητς να υπερασπζονται την Χρυσ Αυγ δημσια. Εναι πλον ολοφνερο πως τα σχολεα αποτελον φυτρια της Χρυσς Αυγς.

Λγες μρες πριν στο Ρθυμνο, συνελφθησαν 5 τομα (νας 15χρονος, νας 17χρονος, δο 18χρονοι και νας 19χρονος) για αππειρα ανθρωποκτονας εις βρος μεταναστν[1]. Κρνοντας απ τις ηλικες πρκειται για μαθητς, αν χι λοι οι περισστεροι. Δεν εναι λγα τα περιστατικ εντς και εκτς σχολεων, που ακμα και μαθητς δημοτικο χαιρετον ναζιστικ (για «πλκα» πως σως λνε) και χρησιμοποιον εκφρσεις πως «θα σου φρω την Χρυσ Αυγ».

Το πρβλημα διογκνεται ολονα και περισστερο καθημεριν και εναι προφανς τι ο εφησυχασμς δεν εναι σωστς. ποιος περιμνει απ την κυβρνηση απ το Υπουργεο Παιδεας να δσει λση στο θμα κνει λθος. Το σστημα δεν θα σκτωνε το παιδ του, ειδικ ενψει των δσκολων ημερν που ρχονται.

 

1. μεση συγκρτηση αντιφασιστικο μετπου στα σχολεα

Οι εκπαιδευτικο και κυρως τα συνδικαλιστικ ργανα (βασικ η ΟΛΜΕ) χασαν μια μχη που δεν δωσαν καν. ταν πολ λγοι αυτο που πραν σοβαρ το τι κποιοι μαθητς τους θεωρον τον Παπαδπουλο και τον Χτλερ γενναους πολιτικος νδρες. ταν ακμα λιγτεροι αυτο που ασχολθηκαν αυτο που θερησαν πως πρπει να δσουν μχη απναντι στο αυγ του φιδιο. Πστεψαν πως πρκειται για μια ακμα παιδικ αποκοτι. Και πως «λα μωρ παιδι εναι, και τι γινε;» και «στην τελικ, σιγ, τι χει κνει καν γκλημα αυτ η Χρυσ Αυγ;»

Με πρωταγωνιστς τους εκπαιδευτικος και τους γονες ας κνουμε τουλχιστον το ελχιστο: Να δημιουργηθε μεσα να ενιαο αντιφασιστικ μτωπο στα σχολεα. Ανοιχτ και χι κλειστ. Πλατ και χι στεν. χι μνο της αριστερς, αλλ λων των προοδευτικν, δημοκρατικν εκπαιδευτικν που ανατριχιζουν αντικρζοντας 12χρονους μαθητς να αναφωνον «αμα – τιμ – Χρυσ Αυγ». Αντιφασιστικ μτωπο χι για παραγωγ χαρτορας και ανακοινσεων αλλ για δρση και για συμβολ σε μια λλη κουλτορα. Δεν χρειαζμαστε μα ακμα αντιφασιστικ κνηση. Οτε χρειαζμαστε να ακμα συνδικαλιστικ – πολιτικ σχμα στους χρους της εκπαδευσης με αντιφασιστικ στγμα και χροι. Χρειαζμαστε τοπικς και κεντρικς κινσεις, χρειζεται να ορσουμε διαδικασες μετπου με στχο το πταγμα της Χρυσς Αυγς και των νεοναζιστικν ιδεν ξω απ τα σχολεα. Κτι ττοιο δεν μπορε να γνει οτε λαμβνοντας απλ και μνο «διοικητικ» μτρα, οτε μπορε να λυθε το ζτημα με μια απλ απφαση ΕΛΜΕ ομοσπονδας. Χρειζεται πολπλευρη μορφωτικ και ιδεολογικ δουλει σε κθε σχολεο, ειδικ σε αυτ που υπρχουν συγκροτημνοι πυρνες της Χρυσς Αυγς.

 

2. Να μιλσουμε ξαν για την Ελληνικ και παγκσμια ιστορα

Να «παρεκκλνουμε» απ την λη, απ τα αναλυτικ προγρμματα σπουδν και απ τα σχολικ εγχειρδια. Να διδξουμε «απαγορευμνες» εντητες απ την σγχρονη ιστορα της Ελλδας και του κσμου. Να μιλσουμε για τον ρλο των ναζ (Ελλνων και ξνων). Να σπσουμε ταμπο του στυλ «λοι οι λληνες αντιστθηκαν στους Γερμανος», «λοι οι λληνες ταν κατ της Χοντας». Να μιλσουμε για τους Γερμανοτσολιδες συνεργτες των Γερμανν, για τον ρλο του Μεταξ, αλλ και για το ακροδεξι παρακρτος της μετεμφυλιακς περιδου. Να μιλσουμε για την κρση και για τα ατια που τη δημιουργον και να ξαναβλουμε την πολιτικ και την ιστορα στα σχολεα και στους μαθητικος χρους. Η περοδος της ναζιστικς κατοχς αλλ και της Χοντας των Συνταγματαρχν προσφρουν πλοσια εμπειρα για τον ρλο του ντπιου και ξνου φασισμο. Να μην επιτρψουμε την παραχραξη της ιστορας.

Να διδξουμε πτυχς της Ελληνικς και παγκσμιας ιστορας γνωστες πιθαν στο πλατ κοιν, γνωστες σγουρα στο σημεριν μαθητικ δυναμικ. Για παρδειγμα το πογκρμ κατ των Ελλνων στον Καναδ, την μετανστευση εκατομμυρων Ελλνων στην Αμερικ, στον Καναδ, στην Αυστραλα και στην Γερμανα. Να μιλσουμε για την δημοκρατα της Βαμρης και τον τρπο ανδου του Χτλερ στην εξουσα. Να βρομε τις ομοιτητες και τις επαναλψεις της ιστορας. Να μιλσουμε για τα Καλβρυτα, για το Δστομο, για το Κομμνο, για τη Βιννο, για τον Χορτιτη.

Δεν χρειζεται να εμαστε οι καθηγητς της ιστορας για να το κνουμε αυτ (δεν κνουν τα ρσα τον παππ). Το μνο που απαιτεται εναι παιδεα και ευαισθησα για το συγκεκριμνο θμα. Να καλψουν οι σλλογοι εκπαιδευτικν, οι ΕΛΜΕ και οι σλλογοι διδασκντων προσπθειες συναδλφων εντς και εκτς τξης που θα θτουν το θμα του νεοναζιστικο φαινομνου.

Να προβλουμε πολυμεσικ υλικ και βντεο, να οργανσουμε μαθητικς παρεμβσεις και να διαμορφσουμε διδακτικς προτσεις που να χρησιμοποιηθον συνολικτερα στις τξεις απ τους εκπαιδευτικος. Να συζητσουμε με τους μαθητς μας ετε στην τξη, ετε στα διαλλεματα και να οργανσουμε ποικιλα δραστηριοττων (εκδρομς, εκπαιδευτικς επισκψεις σε τπους θυσας του Ελληνικο λαο, βιντεοπροβολς, συζητσεις, κλπ).

 

3. Να μιλσουμε ξαν για ιδεολογα και για πολιτισμ. Το σχολεο της αμορφωσις και η υποκουλτορα στρνουν το δαφος στην Χρυσ Αυγ.

Να μιλσουμε ξαν για την ιδεολογα. Για την παραγωγ ενς λλου πολιτισμο, μιας λλης κουλτορας.

Να αποδομσουμε τις ννοιες της πειθαρχας και της στρατιωτικς δομς. Λαο που πειθρχησαν μειναν στην αφνεια και στην σκλαβι. Λαο που ταν απεθαρχοι μπρεσαν και αντιμετπισαν τον ναζισμ στον Β’ Παγκσμιο Πλεμο.

Να προκαλε ανησυχα ειδικ σε εμς τους εκπαιδευτικος αλλ και στους γονες η τση των μαθητν προς την πειθρχηση και την τρηση της ιεραρχας. Να μας ανησυχε η αγπη κποιων μαθητν προς τα πλα. Να λαμβνουμε υπ’ ψιν μας τα φιλοπλεμα αισθματα και την πολεμοκαπηλεα. Να δσουμε σημασα σε μικρ – μικρ πραγματκια τα οποα διαμορφνουν συνειδσεις και αντιλψεις (πχ η μδα του μιλιτρ στις μαθτριες οι αποκριτικες ενδυμασες σε στυλ στρατιωτικς παραλλαγς).

Να ασχοληθομε επιτλους σοβαρ σαν εκπαιδευτικ κνημα με την παιδικ παραβατικτητα και με τη δημιουργα παιδικν και μαθητικν συμμοριν σε σχολεα και σε γειτονις της Αθνας και λλων πλεων. Πνε χρι – χρι με την ενδυνμωση της χρυσαυγτικης αντληψης και ιδεολογας.

Να απονομιμοποισουμε τις φασιστικς συμμορες χι τυπικ αλλ ουσιαστικ. Να μιλσουμε στους μαθητς μας για ναν λλον πολιτισμ και για μια λλη διασκδαση.

Να δουλψουμε κντρα στον ατομισμ, ενντια στην αντληψη «ο θνατς σου η ζω μου», «ο σζων εαυτ σωθτω». Να προκρνουμε τις ομαδοσυνεργατικς μεθδους διδασκαλας. Να μην επιτρπουμε τον διαχωρισμ των μαθητν ανλογα με την θρησκεα την καταγωγ τους.

Να διευκολνουμε την συνεργασα μεταξ μαθητν Ελλνων και μεταναστν. Ειδικ σε περιοχς με μαθητς μετανστες μσα απ διφορες δρσεις θα πρπει να ζητμε την φιλα και την συνεργασα μεταξ λων των μαθητν. Μαθματα πως εκενα στην ευλικτη ζνη να χουν σαν βασικ περιεχμενο το τι προκαλον οι φυλετικς διακρσεις. Να σχετζονται με την ιστητα ανεξαρττως χρματος και θρησκεας, καθς και με την ιστητα των δο φλων κντρα στην ακροδεξι αντληψη πως ο προορισμς της γυνακας εναι η μητρτητα και η οικογνεια.

Να ζητσουμε ψυχολογικ υποστριξη για παιδι που το χουν ανγκη και βοθεια απ συλλγους διδασκντων και απ τα σωματεα. Να μην αφεθε οτε νας μαθητς στα δχτυα των μαθητικν συμμοριν. Να μην πομε «δεν μας νοιζει», «δεν μας αφορ», «εναι εκτς ωραρου», «ας ασχοληθε λλος», «που να μπλκω τρα», κλπ. Να παραδεχτομε πως η απομνωση ορισμνων μαθητν δημιουργε τις προποθσεις στε να βρουν κποτε μια «στοργικ αγκαλι» στις νεοναζιστικς συμμορες. Δεν εναι τυχαο τι ντως πολλ στελχη της Χρυσς Αυγς στην εφηβικ τους ηλικα υπρξαν θματα κακοποησης.

Πρσφατα, με αφορμ την διοργνωση καλοκαιρινν κατασκηνσεων για τα παιδι των νεοναζ[2], ο ειδικς στην παιδικ πρνοια Γκντερ Χφμαν, δλωνε πως «ταν η σκηση ιδεολογικς επιρρος προσλαμβνει ττοιες διαστσεις που μπορε να απειλσει την ανπτυξη και την ψυχολογα των παιδιν, η πολιτεα οφελει να παρμβει. Ειδλλως, θα αντιμετωπσουμε μαζικ πρβλημα στο μλλον». Ββαια, ο Γκντερ Χφμαν αναφερταν σε να κρτος που σως θλει να αντιμετωπσει το νεοναζιστικ φαινμενο, σε αντθεση με την Ελλδα που η Χρυσ Αυγ φαντζει σαν η χρυσ εφεδρεα της κυβρνησης στις δσκολες μρες που ρχονται.

Να συμβλλουμε σε ναν λλο πολιτισμ, σε μια λλη κουλτορα. Για παρδειγμα, εναι θετικ γεγονς τι σε πολλ σχολεα πια, σε σχολικς γιορτς η παρσταση «το μεγλο μας τσρκο» εναι πολ δημοφιλς. Ας σκεφτομε μνο το πσες δυναττητες υπρχουν αν το εκπαιδευτικ κνημα «εκμεταλλευταν» την παρουσα στα σχολεα ειδικοττων σχετικς με τις τχνες (εικαστικ, θεατρικ αγωγ, μουσικ). Ας σκεφτομε το τι κρδος θα εχαμε αν οι σχολικς εκδρομς ταν λγο πιο ουσιαστικς και χρσιμες, στε να προβλλουν τον πολιτισμ και να μην αποτελον απλ να διλειμμα απ την καθημεριντητα του σχολεου. Lifestyle πολιτισμς και νεοναζισμς εννονται με συγκολλητικς ουσες τη δημοσιογραφα τπου Θμου Αναστασιδη και Καθημερινς. 

Λγες μρες πριν η Καθημεριν σε κεντρικ της ρθρο[3], εξσωνε τα πογκρμ της Χρυσς Αυγς με τους αγνες των κατοκων της Κερατας και της Χαλκιδικς. Μια προσπθεια που ξεκινει απ παλι με την εξσωση των “δο κρων”, της Χιτλερικς Γερμανας και της Σοβιετικς νωσης.

Η διαμρφωση μιας μαζικς υποκουλτορας σε σχση με τον πρωταθλητισμ και οι πρσφατες επιτυχες στο ποδσφαιρο και στους Ολυμπιακος Αγνες το 2004 συνβαλαν στε η νεολαα και οι μαθητς να δηλητηριζονται με ιδες του στυλ «το αντερο ελληνικ DNA»[4] (ββαια στην συγκεκριμνη και περπτωση, αλλ και σε λλες αυτ που αποδεχτηκε πως ταν αντερο ταν τα ελληνικ χπια που καταβρχθιζαν οι ολυμπιονκες).

Να μην αφσουμε την Χρυσ Αυγ να δηλητηρισει την Ελληνικ νεολαα. Να μην υπρξει καμι πρσβαση της Χρυσς Αυγς σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Να μην χαρσουμε την νεολαα στην Χρυσ Αυγ ιδιατερα ενψει των κρσιμων κοινωνικν εκρξεων και εντσεων.

Σμερα περισστερο απ ποτ εναι αναγκαο να μορφωτικ κνημα παιδεας, στε να τεθον μεταξ λλων και τα παραπνω ζητματα. Το συνδικαλιστικ κνημα στους χρους της εκπαδευσης δεν πρπει να αναλνεται απλ και μνο σε συντεχνιακς διεκδικσεις, αλλ εναι καιρς να μιλσει για να λλο σχολεο που θα απαντει στα ζητματα των καιρν.

 

4. Να αναλβουν τις ευθνες τους οι σλλογοι εκπαιδευτικν και οι ΕΛΜΕ και κυρως οι ομοσπονδες (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ)

Να καλψουν συνδικαλιστικ (και πιθαν και νομικ σε ενδεχμενες διξεις) συναδλφους οι οποοι θα θτουν το θμα του νεοναζισμο. Να μην ανεχτον και να καταγγελουν φαινμενα πως οι πρσφατες δημσιες ευχαριστες απ διευθυντ σχολεου στην Πτρα προς την Χρυσ Αυγ[5]. Να μην δοθε καμι εξουσιοδτηση στη Χρυσ Αυγ ποτ και πουθεν, να λσει προβλματα τα οποα θα προκπτουν απ την απουσα του κρτους (πχ υποχρηματοδτηση των σχολικν επιτροπν).

Να ζητσουν την διαγραφ απ τους συλλγους και απ τις ΕΛΜΕ, των εκπαιδευτικν οι οποοι αποδεδειγμνα φλερτρουν με την Χρυσ Αυγ και δηλητηριζουν τους μαθητς τους με τις νεοναζιστικς ιδες. Οι διοι οι συνδελφοι να ζητνε την απομνωση εκπαιδευτικν που εμφορονται απ νεοναζιστικς ιδες και να καταγγλλουν στους συλλγους ττοιες συμπεριφορς. Δεν εναι δυνατν νας ττοιος εκπαιδευτικς να αναλαμβνει να διδξει μαθματα πως η ιστορα. Οι σλλογοι εκπαιδευτικν και οι ΕΛΜΕ, κυρως μως οι ομοσπονδες πρπει να πρωτοστατσουν στη δημιουργα γεγοντων (καλλιτεχνικν, κοινωνικν, πολιτιστικν) με στχο την μη εμπλοκ της μαθητικς νεολαας με τις νεοναζιστικς ιδες. Τι περιμνει ραγε η ΟΛΜΕ απ το να κηρξει και να διοργανσει πανελλαδικ καμπνια ενημρωσης και δρσης των μαθητν στις 9 Μαου (ημρα αντιφασιστικς νκης των λαν) ενντια στις ναζιστικς ιδες; Μπως περιμνει το κρτος να αναλβει ναν ττοιο ρλο; Που ταν το συνδικαλιστικ κνημα ταν βουλευτς της Χρυσς Αυγς δλωνε[6] πως θα πετνε ξω απ βρεφονηπιακος σταθμος τα παιδι των μεταναστν;

 

Πηγς

[1]: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231211256

[2]: http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4645354

[3]: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_11/09/2012_460644

[4]: http://www.koutipandoras.gr/?p=23509

[5]: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/146844

[6]: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112879597

 

Παρακτω ακολουθε ενδεικτικ μια παρουσαση διδακτικο / εκπαιδευτικο υλικο για χρησιμοποηση του στην τξη.

 

1. Schwarzfahrer (λαθρεπιβτης). Γερμανικ ταινα μικρο μκους με θμα τον ρατσισμ. http://goo.gl/uda2p

 

2. Η ελληνικ νχτα των κρυστλλων. Ντοκιμαντρ με θμα το πογκρμ κατ των Ελλνων μεταναστν στο Τορντο του Καναδ το 1918. Χαρακτηριστικ, στο 44.46: «Σε περιδους κρσης εναι εκολο για μια κοινωνα να ψχνει για αποδιοπομπαους τργους, συνθως μσα σε μειονοτικς ομδες στε να τους φορτσει τα προβλματ της. Στα 1918 οι λληνες ταν το δαδ που γινε προσναμμα για να εκτονωθον ττοιου εδους συσσωρευμνα συναισθματα» http://goo.gl/ZS2fd

 

3. Ο αληθινς φασισμς. Το ντοκιμαντρ του Μιχαλ Ρομ (1965) αποτελε μα προσγγιση του ναζιστικο καθεσττος ως κοινωνικο φαινομνου και μα αυστηρ καταδκη της αποδοχς της φασιστικς νοοτροπας απ τις μζες. Η ματι του σοβιετικο σκηνοθτη χρησιμοποιε το υλικ απ τα πολεμικ αρχεα της ΕΣΣΔ, της Γερμανας και της Πολωνας, αλλ και απ τα απρρητα αρχεα του χιτλερικο υπουργεου προπαγνδας για να προσεγγσει και να ερμηνεσει το ζτημα του εκφασισμο των μικροαστν και της παρεσφρησης της φασιστικς νοοτροπας στην καθημεριντητα τους, χι με κριτρια απαραιττως κοινωνιολογικ αλλ με την επικουρικ βοθεια της ψυχολογας. Ο Ρομ φωτζει την ψυχολογα των μαζν η οποα ανακλ τις σκηνοθετημνες στρατιωτικς παρελσεις, τις προβαρισμνες δημσιες ομιλες του Φρερ, την βαγκνερικ ατμσφαιρα μεγαλεου και δναμης, τη μεγαλοπρπεια του να εσαι Κυραρχος. http://goo.gl/EzvzX

 

4. Η αγλη των λευκν λκων. Για μαθητς της μετα-δευτεροβθμιας εκπαδευσης. Η νοδος των Νεοναζ στην Ρωσα εναι κτι παραπνω απ γεγονς! Στην Ρωσα υπρχουν σμερα οι περισστεροι νεοναζ του κσμου. Εξτρεμιστικς ιδες περ φυλετικς καθαρτητας και εξολθρευσης των μεταναστν, των ομοφυλοφλων, των τοξικομανν και λων «των χρηστων ζιζανων που μολνουν τη Ρωσικ Λευκ Φυλ», βρσκουν εφορο δαφος σε να πληθυσμ του οποου η εθνικ περηφνια πληγθηκε στα χρνια που ακολοθησαν την κατρρευση της Σοβιετικς νωσης. «Η Αγλη των Λευκν Λκων» εναι να ανατριχιαστικ ντοκιμαντρ που καταγρφει την θανσιμη δρση Ρσων Σκνχεντ, τις ιστορες των αθων θυμτων τους και την τρομακτικ απειλ που ξεπροβλλει στο Βορρ της Ευρπης. http://goo.gl/h5Cf8

Διαθσιμο σε επτ συνχεις στο youtube (http://goo.gl/Hxu1C)

 

5. Βρωμολληνες. Με αφορμ την απαγρευση της κυκλοφορας των Αλβανν μετ την δση του ηλου απ'τον κοινοτρχη του χωριο Παλαι Κεραμμδι, τον Μρτιο του 1998, ο Σ.Κολογλου επισκπτεται τους κατοκους του χωριο και συμφωνον σε μια συζτηση πνω στο θμα της μετανστευσης και του ρατσισμο, μετ την προβολ ενς ντοκυμαντρ για τους λληνες μετανστες στην Αμερικ και την αντιμετπισ τους. "Βρωμολληνες" ταν το παρατσοκλι που εχαν δσει οι Αμερικανο που τους υποδχθηκαν, μσα απ'το οποο επιχειρεται μια σγκριση των Ελλνων της Αμερικς, με τους Αλβανος της Ελλδας, οι οποοι με την σειρ τους χουν επιφορτιστε με παρμοιους υποτιμητικος χαρακτηρισμος απ τον ντπιο πληθυσμ. http://goo.gl/Hqr63

 

6. Μια τξη φυλετικ διαχωρισμνη. Μα ημρα μετ τη δολοφονα του Μρτιν Λοθερ Κινγκ το 1968, η Jane Elliott πγε να διδξει στο δημοτικ της πλης της στην ιοβα, που κατοικοσαν μνο λευκο. Χρισε τους μαθητς της σε δο ομδες, εκενους με γαλζια μτια κι εκενους με καφ μτια, και αποφσισε να τους δσει να γερ μθημα κατ των φυλετικν διακρσεων. Το ντοκιμαντρ αυτ παρουσιζει την ιστορα εκενου του μαθματος, τη μακροχρνια επιρρο του στα παιδι και τη δναμ του που κρτησε τριντα ολκληρα χρνια. http://goo.gl/rnpeK

 

7. Το αυγ του φιδιο. Ντοκιμαντρ της εκπαιδευτικο Ννας Γεωργιδου για την νοδο του φασισμο στην Ελλδα. http://goo.gl/QV7qU

 

8. Η απειλ των νεοναζ. Στις προεδρικς εκλογς της Γαλλας η Μαρν Λε Πεν του Εθνικο Μετπου εξασφαλζει την τρτη θση στον πρτο γρο με 18,01%, το υψηλτερο ποσοστ που χει καταγρψει στην ιστορα της η ακροδεξι παρταξη. Στις επικεμενες βουλευτικς εκλογς της Ελλδας οι δημοσκοπσεις εμφανζουν τη Χρυσ Αυγ να περνει για πρτη φορ την πρτα της Βουλς. Η λακ δυσαρσκεια που γενν η οικονομικ κρση, μσα σε να σκηνικ ευρτερης κοινωνικς αναταραχς και ανασφλειας οδηγε στην σταθερ νοδο της ακροδεξις σε ολκληρη την Ευρπη. Το Ρεπορτζ Χωρς Σνορα ταξιδεει στη Γερμανα, τη χρα που χει στιγματιστε απ τον εθνικοσοσιαλισμ αλλ και απ φαινμενα ακροδεξις βας επ δεκαετες και αποκαλπτει την «απειλ των νεοναζ». http://goo.gl/6K1g4

 

9. «Ειρνη» – Η ιστορα ενς παιδιο πρσφυγα (για παιδι 5-8 ετν). Η Ειρνη εναι να μικρ κορτσι που αναγκζεται να εγκαταλεψει το σπτι της. Στην αρχ βινει την ανασφλεια και την απρριψη μχρι να βρει προστασα, αγπη και ζεστασι στο πιο απθανο μρος. Η «Ειρνη» εναι να εκπαιδευτικ εργαλεο για παιδι 5-8 ετν και χει σχεδιαστε για να βοηθσει τους εκπαιδευτικος να αναπτξουν μσα στην τξη θματα πως η διαφορετικτητα, η ανεκτικτητα και οι πολιτισμικς διαφορς. Η ταινα κινουμνων σχεδων «Ειρνη» διαρκε 7 λεπτ και συνοδεεται απ εγχειρδιο με σημεισεις για τους εκπαιδευτικος. http://goo.gl/iNsxC

 

10. «Δεν εναι μνο αριθμο» - Εκπαιδευτικ υλικ του Διεθνος Οργανισμο Μετανστευσης και της πατης Αρμοστεας (12 -18 ετν). Το εκπαιδευτικ υλικ «Δεν εναι μνο αριθμο» δημιουργθηκε απ την Υ.Α. και τον Δ.Ο.Μ. με στχο να ενημερσει εκπαιδευτικος και μαθητς γρω απ βασικ ζητματα που αφορον τη μετανστευση και το συλο στην Ευρωπακ νωση. Καθς οι ευρωπακς κοινωνες γνονται περισστερο πολυπολιτισμικς, πρπει να επισημνουμε τις πολλς αιτες για τις οποες οι νθρωποι επιλγουν αναγκζονται να εγκαταλεψουν την πατρδα τους. Το υλικ αυτ μσα απ προσωπικς μαρτυρες μεταναστν και προσφγων και να εχρηστο εγχειρδιο δασκλου προτενει δημιουργικς δραστηριτητες, καλντας τους νους να κατανοσουν τι πσω απ κθε αννυμη στατιστικ υπρχει νας νθρωπος και μια προσωπικ ιστορα. http://goo.gl/KhgSW

 

11. Ρατσισμς, ξενοφοβα - Στη ζυμαροχρα. Με ευχριστο και συμβολικ τρπο τα παιδι ευαισθητοποιονται στις ννοιες του ρατσισμο και της ξενοφοβας και μαθανουν τι το διαφορετικ δεν απειλε, αλλ εμπλουτζει τη ζω μας . http://goo.gl/4296Z

 

12. Εκπαιδευτικ υλικ για τον ρατσισμ και την διαφορετικτητα. Υλικ απ τον Α’ Σλλογο Αθηνν Εκπαιδευτικν Π.Ε. για αντιρατσιστικ μαθματα. http://goo.gl/CVFlH