13 2012

*

Περιγραφ: http://mystigma.com/wp-content/uploads/2011/02/Siakadaris.jpgΜετ τις δημοσκοπσεις που εμφανζουν τη Χρυσ Αυγ στη θση του τρτου κμματος, εχαμε τα τγματα εφδου στη Ραφνα και στο Μεσολγγι, γεγοντα που συνιστον απειλς για το μλλον της δημοκρατας. Για την ενδυνμωση του νεοελληνικο ναζισμο εναι σγουρα υπεθυνες η βαθτατη οικονομικ κρση, η τερστια ανεργα, οι οριζντιες και δικες περικοπς, η διψευση των προσδοκιν των πολιτν αυτς εδ της χρας, το μεταναστευτικ κμα, αλλ και οι προφανες ανεπρκειες ενς μεγλου τμματος του παλαιο (αλλ και σημερινο) πολιτικο προσωπικο που κατφυγε στην πολιτικ ως επγγελμα, επειδ δεν ξερε να κνει λλο επγγελμα. Αν μως μενουμε σε αυτ, η ερμηνεα δεν θα εναι πλρης.

Πολλο επιδικουν να κνουν παραλληλισμος μεταξ της ανδου του ναζισμο στη Βαμρη και στη σημεριν Ελλδα. Εναι αλθεια τι υπρχουν μεγλες ομοιτητες. Υπρχουν κοιν χαρακτηριστικ, πως η κρση του κοινοβουλευτικο συστματος, η αδυναμα των δυνμεων της σνεσης και της μετριοπθειας να αφσουν κατ μρος τις προσωπικς στρατηγικς για να κοιτξουν το μλλον της χρας και χι το δικ τους, μια ριζοσπαστικ Αριστερ που δεν διστζει να χρησιμοποιε την πραγματικτητα με ττοιο τρπο στε να επιδρ στο θυμικ των ανθρπων και χι στη λογικ. Η νοδος του ναζισμο ταν αποτλεσμα της οικονομικς κρσης, της υπερχρωσης, του υπερπληθωρισμο, της ανεργας, του αισθματος ταπενωσης του γερμανικο λαο και, φυσικ, των αδυναμιν του γερμανικο πολιτικο συστματος, της αδυναμας συνεργασας της σοσιαλδημοκρατας με τις αστικς πολιτικς δυνμεις. Ανλογα φαινμενα παρατηρομε και εδ.

λα δια λοιπν με την Ελλδα; χι, γιατ υπρχει μια μεγλη διαφορ. Η νοδος του γερμανικο ναζισμο ταν πρωτστως πολιτικ φαινμενο. Του ελληνικο εναι πρωτστως κοινωνικ. Εξηγομαι.

Η θερηση της βας ως μαμς της Ιστορας δεν ταν ευρως αποδεκτ στη γερμανικ κοινωνα. Εκτς απ ακραα πολιτικ και καλλιτεχνικ κινματα στην προ Βαμρης Γερμανα, η βα δεν εθεωρετο κινητρια δναμη της Ιστορας οτε καν απ τους ηγτες της ριζοσπαστικς μη μπολσεβκικης Αριστερς, πως η Ρζα Λοξεμπουργκ και ο Καρλ Λμπνεχτ. Η Λοξεμπουργκ ακμη και το 1919 γραφε τι «η ελευθερα εναι ελευθερα γι' αυτος που σκφτονται διαφορετικ» και αποτασσταν τη διαπροσωπικ βα. Αντιθτως, στην Ελλδα, πολ πριν απ τη σημεριν νοδο των ναζιστν, εχαμε πολλος «αριστερος και δεξιος» που εκθεαζαν τη βα ως «μαμ της Ιστορας».

Πριν μως και απ αυτν τον εκθειασμ της βας βλπουμε να κυριαρχε μια ηθικ και πολιτισμικ αδιαφορα για τον λλο ως ξεχωριστ προσωπικτητα και τομο, αλλ επσης και μια αδιαφορα για τον δημσιο χρο ευρτερα.

Η λατρεα της βας καλλιεργθηκε πνω σ' να κοινωνικ χωρφι που ταν δη προετοιμασμνο να τη δεχτε.Πολλς μορφς κοινωνικς και επαγγελματικς συμπεριφορς καναν την κοινωνα ευεπφορη στην ιδεολογα της βας.

Μερικς στσεις, λιγτερο σημαντικς πολιτικ, πως η λλειψη σεβασμο των δημοσων υπαλλλων προς τους πολτες, αλλ και η απχθεια των πολιτν προς οτιδποτε υπηρετε τον δημσιο χρο, η αναδεια, η γενικευμνη απαξωση της ποψης των λλων, το προκλητικ πταγμα των σκουπιδιν μας που μας βολεει, το στριμωξδι για να μπει κποιος πριν απ τους λλους στα δημσια μσα συγκοινωνας και λλες περισστερο σημαντικς πολιτικ, πως η γενικευμνη νομιμοποηση των παραβατικν (φοροδιαφυγ, εκβιασμο, ρουσφτια, διαφθορ στις διαπροσωπικς συναλλαγς, πως και στις συναλλαγς με το Δημσιο) και ανομικν («δεν πληρνω», γιαουρτματα) συμπεριφορν, μαρτυρον μια κοινωνα προετοιμασμνη ιδεολογικ να μεταβε απ τη «μη σωματικ και τη μη πολιτικ βα» στην πολιτικ και σωματικ βα.

Το αυγ του φιδιο στην Ελλδα δεν το γενν μνο η οικονομικ κρση οτε, πως επιπλαια κποιοι διατενονται, μνο η δρση της ριζοσπαστικς Αριστερς. Γεννιται απ τη διχυτη, κρυφ φανερ, αποδοχ της μη θεσμικς συναλλαγς και της διαπροσωπικς βας ως μσων επλυσης των διαφορν. Αυτ η αποδοχ απκτησε τσο ευρ χαρακτρα, γιατ προετοιμστηκε απ ιδεολογες του κοινοτισμο, που ποτ δεν αποδχθηκαν τι ο κθε νθρωπος, ξεχωριστ, οφελει να ενεργε σαν να αποτελε θετικ καννα συμπεριφορς για τους λλους. Απλς αυτ η κοινωνικ αντληψη και συμπεριφορ για να θεριψει πολιτικ περμενε μια μεγλη κοινωνικ και οικονομικ κρση. Για να αλλξει πρπει να δοθον λλα πρτυπα. Στη σημεριν κρση αυτ εναι πολ δσκολο, αλλ χι ανφικτο.

 

* Ο Γιργος Σιακαντρης εναι διδκτωρ Κοινωνιολογας και επιστημονικς διευθυντς του ΙΣΤΑΜΕ