7 2012

Του ,

Περιγραφ: http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/512x300/ntragki-euro-512.pngΚαι το νομα αυτο Outright Monetary Transactions (μεσες Νομισματικς Συναλλαγς). Ο Μριο Ντργκι παρουσασε χθες το πολυαναμενμενο σχδιο παρμβασης της Ευρωπακς Κεντρικς Τρπεζας στην αγορ ομολγων προκαλντας ευρεα γκμα αντιδρσεων. Οι αγορς εχαν πολ καιρ να ζσουν μια ττοια ημρα ευφορας. Το ευρ τσμπησε ναντι του δολαρου, τα ευρωπακ χρηματιστρια απογειθηκαν, εν οι οικονομικο αναλυτς αναγνριζαν τι ο Σοπερ Μριο στθηκε στο ψος των περιστσεων.

Το Βερολνο, απ την λλη πλευρ, χει ζσει και καλτερες ημρες. Η Μαδρτη, πλι, υποδχθηκε το σχδιο κπως μουδιασμνα εξαιτας των αυστηρν ρων που θα συνοδεουν την παρμβαση της ΕΚΤ. Η Ρμη, τλος, ελπζει τι η αναμενμενη προσφυγ της Μαδρτης θα απαλλξει την δια απ την ανλογη και πιθαντατα δυσβσταχτη υποχρωση. Και η Αθνα; χει λγους να βλπει το ποτρι μισογεμτο. Κπου στο μλλον, η ΕΚΤ θα μποροσε να αγορσει και ελληνικ ομλογα εν η ελληνικ οικονομα χει μπει στον δρμο της εξυγανσης.

Απεριριστη αγορ ομολγων των χωρν που αντιμετωπζουν πεση στο κστος δανεισμο τους, υπ τον ρο ωστσο να ενταχθον σε να εδος Μνημονου, με πιθαν συμμετοχ και του ΔΝΤ στον καθορισμ αυτν των υποχρεσεων, περιλαμβνει το πργραμμα που ανακονωσε ο επικεφαλς της ΕΚΤ Μριο Ντργκι για την εκτνωση της κρσης στην ευρωζνη. Το πργραμμα θα διακπτεται εφσον η χρα δεν συμμορφνεται με τους ρους που το συνοδεουν.

Στη συνντευξη Τπου, που ακολοθησε την απφαση της κεντρικς τρπεζας να διατηρσει αμετβλητα στο 0,75% τα επιτκια του ευρ, ο κ. Ντργκι παρουσασε τις λεπτομρειες του σχεδου για αγορ ομολγων χωρν της ευρωζνης στη δευτερογεν αγορ (Outright Monetary Transactions μεσες Νομισματικς Συναλλαγς), το οποο συνοψζεται σε εννα βασικ σημεα:

1. Τριετ ομλογα

Το πργραμμα θα επικεντρωθε κυρως σε βραχυπρθεσμους ττλους, ως τριετος ωρμασης. Αυτ σημανει αγορς τσο ττλων ως τριετος διρκειας σο και δεκαετν ομολγων που χουν τρα ακμη χρνια ως τη λξη τους.

2. Αυστηρο ροι

Το κρσιμο ωστσο σημεο αφορ τους αυστηρος ρους (condionality) που συνοδεουν το πργραμμα, δηλαδ την νταξη της ωφελομενης χρας σε κποιο πργραμμα στριξης (EFSF ΕSM). Ττοια προγρμματα, πως ανφερε χθες ο κ. Ντργκι, μπορε να εναι ετε πλρους μακροοικονομικς προσαρμογς ετε να χουν τη μορφ «προληπτικν προγραμμτων». Οι ροι υπαγωγς σε να ττοιο πργραμμα θα εξετζονται κατ περπτωση και ανλογα με τα δημοσιονομικ της χρας που θα αιτεται. Εννοντας τι προφανς και δεν θα εναι διοι για λους (π.χ. λλοι για την Ισπανα, λλοι για την Ιταλα).

3. Εποπτεα απ ΔΝΤ

Το δετερο κρσιμο στοιχεο εναι τι, πως επε, θα επιδιωχθε και η συμμετοχ του ΔΝΤ «στην εποπτεα και στον καθορισμ των ρων αυτν». πως χαρακτηριστικ ανφερε, «αν το ΔΝΤ, που εναι νας ανεξρτητος οργανισμς, θα θελε να συμμετσχει στα προγρμματα χρηματοδτησης, εναι περισστερο απ καλοδεχομενο».

4. Ρτρα αναστολς

Σε περπτωση που η χρα, τους ττλους της οποας αγορζει η ΕΚΤ, δεν συμμορφνεται με τους ρους που συνοδεουν το πργραμμα δισωσης (ετε αυτ εναι πλρους μακροοικονομικς προσαρμογς ετε προληπτικ), ττε η αγορ θα διακπτεται. Το διο φυσικ θα συμβανει εφσον ο στχος του προγρμματος θα χει επιτευχθε.

5. Οι ευνοημνοι

Εκτς απ χρες που θα θελσουν στο μλλον να ενταχθον σε μηχανισμ δισωσης, το πργραμμα της ΕΚΤ θα αφορ και σες βρσκονται σε καθεστς Μνημονου, υπ την προπθεση μως τι θα χουν αποκτσει πρσβαση στις αγορς.

6. Χωρς ριο

Δεν τθεται ριο για τα κεφλαια που θα διαθσει η ΕΚΤ για τις αγορς ττλων. Επσης οι συνπειες απ το σχδιο Ντργκι θα εναι «ουδτερες» ως προς την παροχ ρευσττητας στην αγορ. Διτι οι αγορς ομολγων απ την ΕΚΤ, σμφωνα με τον κεντρικ τραπεζτη, θα εναι «αποστειρωμνες», δηλαδ τα κεφλαια που θα διοχετευτον θα εξισορροπονται με λλες πωλσεις ενεργητικο απ την κεντρικ τρπεζα, στε το αποτλεσμα να εναι ουδτερο. Το σημεο αυτ απαντ στις ανησυχες της Μποντεσμπανκ και σων χαρακτηρζουν το σχδιο ως «εκτπωση» χρματος. Επιπλον, πως αναμενταν, ουδεμα αναφορ γινε σε τυχν επιβολ πλαφν στα σπρεντ.

7. Ιστητα με ιδιτες

Η ΕΚΤ αποδχεται καθεστς «ιστητας» με τους ιδιτες πιστωτς. Εγκαταλεπει δηλαδ το καθεστς του προνομιακο δανειστ στην αποπληρωμ των υποχρεσεων (seniority status), κτι που σημανει τι δεν θα επιμνει στο να πληρνεται κατ προτεραιτητα. H κνηση χει στχο να λειτουργσει καθησυχαστικ για τους ιδιτες επενδυτς.

8. Ποιος αποφασζει

Υπεθυνο για την αξιολγηση, την απφαση για την ναρξη, τη συνχιση και τον τερματισμ του προγρμματος αγορς ομολγων θα εναι το διοικητικ συμβολιο της ΕΚΤ.

9. Διαφνεια

Προβλπεται εβδομαδιαα ενημρωση απ την ΕΚΤ της αξας και του γκου των ομολγων που θα αγορζει βσει του προαναφερθντος σχεδου. Προβλπεται επσης ενημρωση σε μηνιαα βση σον αφορ τον γκο και την αξα των ομολγων που θα αγορζει αν χρα.

 

Τι σημανει το σχδιο Ντργκι για την Ελλδα

Περιγραφ: http://static8.businessinsider.com/image/4e4526e049e2ae8d52000048-400-300/ecb--european-central-bank.jpgΗ ανακονωση των μτρων της ΕΚΤ απ τον Μριο Ντργκι εναι ιστορικ απ πολλς απψεις. λοι πλον, πλην Γερμανν, πιστεουν τι γινε το πρτο βμα, χαρχτηκε η πρτη σοβαρ στρατηγικ προκειμνου να σωθε η ευρωζνη. Επ τρα χρνια η Ευρπη και φυσικ και η ΕΚΤ δεν εχαν σταθε στο ψος των περιστσεων. Ημμετρα, μισλογα, υποτλεια στη γερμανικ ποψη, απαξωση και σκληρ γραμμ των «απεθαρχων» χωρν πως η Ελλδα. Η οποα πως αποδεχθηκε δεν ταν η μνη σε κρση, αλλ λη η Ευρπη ταν φανερ τι μπαινε σε τονελ. Οι Ευρωπαοι ηγτες και αξιωματοχοι κοντφθαλμοι, βλεπαν μνο τους τεμπληδες λληνες που τρνε τα λεφτ τους, σπου τους ρθε στο κεφλι η Ισπανα, η Ιταλα, η Πορτογαλα, η Ιρλανδα και που να ‘ναι θα ερχταν και η Γαλλα.

Αν θα θελε κποιος να κνει μια πρτη αποτμηση των ανακοινσεων Ντργκι σε τι αφορ την Ελλδα, θα λεγε τι η χρα μας κρδισε μια ελπδα τι μπορε κτι να αλλξει σε λη την Ευρπη. τι μπορε και η ελληνικ οικονομα να ξεφγει απ το βαθ τονελ της φεσης. Με θυσες ναι, αλλ με μια χαραμδα ελπδας τι δε θα χρεοκοπσει δε θα επιστρψει στη δραχμ, γεγονς καταστροφικ απ λες τις πλευρς.

Το πρτο καλ για την Ελλδα εναι τι η ΕΚΤ ουσιαστικ παραιτεται απ τα κρδη που αποκομζει απ τα ελληνικ ομλογα ταν τα αγορζει στη δευτερογεν αγορ σε τιμ 35% και η Ελλδα τα εξοφλε στο 100% της αξας τους. τσι, η ΕΚΤ μπορε να επιστρψει μερικ δισ. ευρ που θα βοηθσουν τη χρα. Εναι χαρακτηριστικ τι το Μιο και τον Αγουστο η ΕΚΤ λαβε απ τη χρα μας ποσ νω των 7 δισ. ευρ για ομλογα που εχε αγορσει λιγτερο απ 3 δισ. ευρ. Επομνως ποσ 4 δισ. θα μποροσε να επιστραφε.

Το δετερο καλ για την Ελλδα εναι τι οι ξνοι αρχζουν να καταλαβανουν τι δεν εμαστε τα μαρα πρβατα της Ευρπης. Παρ το γεγονς τι οι θυσες που υφιστμεθα εναι τερστιες και παρ το γεγονς τι γναμε πειραματζωα μχρι να φτσουμε ως εδ, η ΕΚΤ κατλαβε τι ρχεται τσουνμι απ Ισπανα και Ιταλα και αποφσισε να παρμβει αγορζοντας αφειδς ομλογα. Βεβαως, εδ θα πρπει να επισημνουμε τι οι χρες στις οποες θα παρμβει η Κεντρικ Τρπεζα θα μπουν σε σκληρ μνημνια, σως σκληρτερα απ’ τι εναι η Ελλδα. Και τι κυραρχο ρλο θα χει το Διεθνς Νομισματικ Ταμεο.

Το τρτο καλ εναι η ττα και η απομνωση της Γερμανας. Μπορε η Μρκελ να προσπαθε να διαχειριστε τη γερμανικ κοιν γνμη, μως, η σκληρ περιοριστικ πολιτικ που ακολουθε εδ και χρνια το Βερολνο, δεν εχε καννα απολτως αποτλεσμα. Αντιθτως βθυνε την κρση και οδγησε σε ναν σκληρ αντιγερμανισμ την Ευρπη.

Η παρμβαση Ντργκι ουσιαστικ βζει τη Γερμανα στο περιθριο και δνει στην Ελλδα μια ελπδα, τι οι υπλοιποι Ευρωπαοι θα μπορσουν να απαγκιστρωθον απ το γερμανικ ρμα και θα βοηθσουν την Ελλδα να βγει απ το τλμα. Αυτο οι νοι συσχετισμο που δημιουργονται στην Ευρπη, ειδικ μετ τη νκη του Ολντ, μπορον να αποτελσουν μια χαραμδα αισιοδοξας τι θα υπρξει συνολικ λση στο ευρωπακ πρβλημα που θα περιλαμβνουν και την Ελλδα. Απομακρνεται τσι ο κνδυνος η χρα μας να απομονωθε τελικ να μετατραπε σε Ιφιγνεια της Ευρπης προκειμνου να σωθον λλες προβληματικς χρες.

λα τα παραπνω θετικ δεν συνεπγονται τι ξαφνικ θα ξυπνσουμε και δεν θα δομε λλα Μνημνια και λλα μτρα. Δυστυχς η χρα καλεται να περσει απ σκληρ δοκιμασα με την ελπδα τι θα μπορσει να φτιξει τα δημοσιονομικ της και θα διεκδικσει ιστιμη μεταχεριση στην Ευρπη. Ας μην βαυκαλζονται ορισμνοι τι ο Ντργκι εναι το φρμακο δια πσαν νσον.