¶ëëáîå ôñáãéêÜ ôï êïéíùíéêü ðñüóùðï ôçò ÅëëÜäáò óå ôñßá ÷ñüíéá

ÐáñáóêåõÞ 7 Óåðôåìâñßïõ 2012

Του Âáóßëç Öïõñôïýíç, äÜóêáëïõ Áíáðëçñùìáôéêïý áéñåôïý ÁÐÕÓÐÅ ÁôôéêÞò

ΠεριγραφÞ: http://www.iliaoikonomia.gr/files/news/10487_ph1.jpgΠριν απü δυο περßπου χρüνια, στις 15 Απριλßου 2010, δημοσιεýσαμε Üρθρο του καθηγητÞ Νßκου ΑλιβιζÜτου, με τßτλο «Η δεýτερη μεταπολßτευση εßναι σÞμερα δυνατÞ» θÝλοντας να καταδεßξουμε üτι η περßοδος της μεταπολßτευσης εßχε παρÝλθει ανεπιστρεπτß και üτι θα Ýπρεπε να αντιμετωπιστοýν Üμεσα τα προβλÞματα και να μην κρυφτοýν κÜτω απü το χαλß, üπως γινüταν μÝχρι τüτε.

Δυστυχþς τßποτα δεν και τþρα η ΕλλÜδα ζει κοσμοúστορικÝς αλλαγÝς με κυρßαρχη αλλαγÞ την κατÜρρευση του κοινωνικοý συμβολαßου της Μεταπολßτευσης. Ανεργßα, λιτüτητα, ýφεση, μετανÜστευση ανÝδειξαν νÝα προβλÞματα και στρεβλþσεις στην ελληνικÞ οικονομßα και κοινωνßα. ¸τσι η νÝα μελÝτη του Εθνικοý ΚÝντρου Κοινωνικþν Ερευνþν παρουσßασε μια «Üλλη ΕλλÜδα».

Η βεβαιüτητα για συνεχÞ βελτßωση της οικονομικÞς κατÜστασης των ΕλλÞνων ακυρþθηκε τα τρßα τελευταßα χρüνια. Τα Ýσοδα των εργαζομÝνων μειþθηκαν κατÜ 13,2 δισ. ευρþ. Περßπου 900 θÝσεις εργασßας χÜνονται καθημερινÜ στην ΕλλÜδα. Η λιτüτητα και η ýφεση ανÝδειξαν νÝα προβλÞματα και στρεβλþσεις της ελληνικÞς οικονομßας. Ολιγοπþλια, κλειστÜ επαγγÝλματα, υπερτροφικü και μη παραγωγικü κρÜτος, αναποτελεσματικÞ δημüσια διοßκηση, γραφειοκρατßα και διαφθορÜ, στρεβλü παραγωγικü μοντÝλο, υψηλÝς ασφαλιστικÝς εισφορÝς, χαμηλÞ παραγωγικüτητα εßναι ορισμÝνες απü αυτÝς.

«ΑναμφισβÞτητα η πιο εντυπωσιακÞ και δραματικÞ συνÝπεια της πολýπλευρης κρßσης που αντιμετωπßζει η χþρα απü το 2009 εßναι η κατÜρρευση του κοινωνικοý συμβολαßου που εßχε συνομολογηθεß την περßοδο της Μεταπολßτευσης ανÜμεσα στα δýο κüμματα που εναλλÜσσονταν στην εξουσßα και τα μικρομεσαßα στρþματα (δημüσιοι υπÜλληλοι, επαγγελματßες, μικροúδιοκτÞτες)». Σε αυτü το συμπÝρασμα καταλÞγουν οι ερευνητÝς του ΕΚΚΕ.

Η κοýρσα της ανεργßας                                                                                                       

Στην ΕλλÜδα παρατηρεßται η υψηλüτερη μεßωση της απασχüλησης και η μεγαλýτερη αýξηση της ανεργßας ανÜμεσα στις χþρες της ΕΕ. Περßπου 900 θÝσεις εργασßας χÜνονται καθημερινÜ στην ΕλλÜδα. Εßναι ενδεικτικü üτι ο αριθμüς μüνο των μακροχρüνια ανÝργων το 2011 Þταν μεγαλýτερος απü τον αριθμü του συνüλου των ανÝργων το 2009.

Σημειþνεται σημαντικÞ μεßωση της απασχüλησης σε üλους τους τομεßς της οικονομßας, μεßωση της πλÞρους απασχüλησης και επÝκταση των ευÝλικτων μορφþν επισφαλοýς εργασßας.

Η ανεργßα στο 23,1% (η δεýτερη μεγαλýτερη μετÜ την Ισπανßα) κρýβει κοσμοúστορικÝς αλλαγÝς, σýμφωνα με τη μελÝτη του ΕΚΚΕ. Απü το 1991 ως το 2008 η απασχüληση αυξανüταν και η ελληνικÞ οικονομßα εßχε δημιουργÞσει σχεδüν 1 εκατομμýριο θÝσεις εργασßας. Απü αυτÝς το 1/3 χÜθηκε σε Ýνα χρüνο κατÜ την περßοδο 2010-2011 (323.600 Üνεργοι).

«Δεν φαßνεται να υπÜρχει ελπßδα, üνειρο για το αýριο. Το σÞμερα και αυτü θÝλω να τελειþσει. Με «σκÜβει» το στομÜχι μου. ΞÝρεις τι εßναι να εßσαι Üνεργος, να Ýχεις χρÝη, να Ýχεις ανοιχτεß στις τρÜπεζες και να μην Ýχεις τα απαραßτητα;» δηλþνει Ýνας 48χρονος στους ερευνητÝς του ΕΚΚΕ.

«Με φιλοξενεß το παιδß μου και νοικιÜζω το διαμÝρισμα το δικü μου για να πληρþσω την τρÜπεζα. Με βοηθοýν και φßλοι» προσθÝτει μια γυναßκα κοντÜ στην ηλικßα των 60.

Σýμφωνα με το ΕΚΚΕ στην ΕλλÜδα ο ρüλος της οικογÝνειας και των Üτυπων δικτýων εßναι πολý σημαντικüς στο σýστημα κοινωνικÞς προστασßας. Ετσι λοιπüν η οικογÝνεια και το στενü περιβÜλλον επωμßζονται το κýριο βÜρος των κοινωνικþν και οικονομικþν προβλημÜτων, δρþντας προστατευτικÜ προς Üτομα που Ýχουν ανÜγκη.

Η απþλεια του εισοδÞματος

Γýρω τα 13,2 δισ. ευρþ Ýχασαν οι ¸λληνες εργαζüμενοι λüγω των περικοπþν που Ýγιναν τα τελευταßα δυüμιση χρüνια. Το ΑΕΠ των ΕλλÞνων Ýπεσε -15% την περßοδο 2008-2011, στο οποßο αναμÝνεται να προστεθεß Ýνα επιπλÝον -5,5 - 6% το 2012.

Η ελληνικÞ αγορÜ εργασßας Üλλαξε ριζικÜ: Η καλπÜζουσα ανεργßα, η δραματικÞ αýξηση των επισφαλþν μορφþν απασχüλησης, η ανασφÜλιστη εργασßα, η μη καταβολÞ δεδουλευμÝνων, η μεγÜλη καθυστÝρηση καταβολÞς μισθþν στους εργαζομÝνους, η δραστικÞ μεßωση των αμοιβþν και η κατÜρρευση του συστÞματος συλλογικþν διαπραγματεýσεων εßναι μερικÝς απü τις αλλαγÝς.

Οι μισθοß μειþθηκαν και αναμÝνεται να μειωθοýν κατÜ μÝσο üρο στο -26% την περßοδο 2010-2013 ενþ δραματικÞ Þταν η μεßωση του κατþτατου μισθοý στα 426,64 ευρþ για νεοπροσλαμβανüμενους νÝους Üνω των 25 ετþν η οποßα συμπαρÝσυρε προς τα κÜτω και το επßδομα ανεργßας στα 359,97 ευρþ. ¼λα αυτÜ εßχαν ως συνÝπεια να μειωθεß η αγοραστικÞ δýναμη των μισθþν.

Η μερικÞ απασχüληση, η προσωρινÞ απασχüληση και η εκ περιτροπÞς απασχüληση επεκτεßνονται συνεχþς. Σýμφωνα με τα στοιχεßα του ΣΕΤΕ για το πρþτο τετρÜμηνο του 2012 σχεδüν Ýνας στους δýο νεοπροσλαμβανüμενους εργαζüμενους απασχολεßται πλÝον με μερικÞ Þ εκ περιτροπÞς απασχüληση.

Η Λερναßα ¾δρα του κρÜτους

Οι στρεβλþσεις της ελληνικÞς οικονομßας εßναι τüσο πολλÝς που η χþρα μας κατατÜσσεται 96η επß 144 χωρþν, Ýχοντας υποχωρÞσει κατÜ Ýξι θÝσεις σε σχÝση με το 2011. Η φθßνουσα ανταγωνιστικüτητα της χþρας οφεßλεται στα ολιγοπþλια και στα κλειστÜ επαγγÝλματα, στο υπερτροφικü και αντιπαραγωγικü κρÜτος, στη γραφειοκρατßα και στη διαφθορÜ, στο στρεβλü παραγωγικü μοντÝλο, στην τεχνολογικÞ υστÝρηση και στην Ýλλειψη καινοτομßας, στην πλασματικÞ αýξηση του ΑΕΠ που στηριζüταν σε δανεισμü, στο ανατιμημÝνο ευρþ, στο ασταθÝς φορολογικü πλαßσιο, στις υψηλÝς ασφαλιστικÝς εισφορÝς, στη χαμηλÞ παραγωγικüτητα (70% εκεßνης στην ευρωζþνη).

Τι πρÝπει να γßνει

Η μελÝτη του ΕΚΚΕ προτεßνει λýσεις για την αλλαγÞ αυτþν των τραγικþν δεδομÝνων:

«Η κρßση, εκτüς απü τις οδυνηρÝς συνÝπειÝς της, αποτελεß μια ευκαιρßα να απαλλαγεß η χþρα απü τα βαρßδια του παρελθüντος που την οδÞγησαν στην παρακμÞ και την απαξßωση, να σπÜσουν κατεστημÝνα συμφÝροντα δεκαετιþν, να καταδικαστοýν πρακτικÝς ιδιοτÝλειας και καιροσκοπισμοý þστε να αναπνεýσουν οι δυνÜμεις της δημιουργßας, του ορθοý λüγου και του συλλογικοý συμφÝροντος. Αρκεß να υπÜρξει Ýνα εθνικü σχÝδιο που θα συναρθρþνει üλα αυτÜ τα προτÜγματα και θα απελευθερþσει τις σχολÜζουσες δυνÜμεις της χþρας» τονßζει η Ýρευνα του ΕΚΚΕ.