...

18 2012

: www.iefimerida.gr

Περιγραφ: Τι δεχνει και πς εξηγεται το... ακλνητο ποσοστ της «Χρυσς Αυγς»Παταγωδς διαψεστηκαν σοι ανμεναν τι σε αυτς τις εκλογς θα μειωνταν κατ πολ το ποσοστ της «Χρυσς Αυγς», ως αποτλεσμα των ... ανδραγαθημτων του Κασιδιρη και της πρακτικς των βαιων επιθσεων εναντον πολιτικν αντιπλων – αριστερν, κυρως.

Η εκλογικ δναμη της «Χρυσς Αυγς» παρμεινε σταθερ, ακλνητη, σχεδν στα δια εππεδα με εκενα του Μαου. Η ανθεκτικτητα αυτ αποδεικνει τι το ποσοστ του σχματος του Νκου Μιχαλολικου δεν εκφρζει μια στιγμιαα εκδλωση οργς σε βρος του πολιτικο συστματος.

Ακμη και οι εκλογικς περιφρειες στις οποες καταγρφηκαν τα μεγαλτερα ποσοστ της «Χρυσς Αυγς» κτι δεχνουν: Πρκειται για περιφρειες με ιστορικς παραδσεις «σκληρς Δεξις», πως η Λακωνα και η Κορινθα, αλλ και λακς περιοχς «μη προνομιοχων», πως η Β' Πειραι.

Στην πρτη περπτωση αποδεικνεται η ικαντητα της «Χρυσς Αυγς» να διατηρε καλος διαλους επικοινωνας με το παραδοσιακ δεξι «κοιν», υποβοηθομενη -ασφαλς- και απ το γεγονς τι ο ΛΑΟΣ, υπερψηφζοντας το δετερο Μνημνιο, δυσαρστησε το πολιτικ αυτ φσμα.

Στη δετερη περπτωση, αποδεικνεται η απχηση της «Χρυσς Αυγς» στις τξεις λακν στρωμτων που τρφουν σφοδρτατη απχθεια προς λες τις λλες «πτρυγες» του πολιτικο φσματος.

Ποιες ειδικς επισημνσεις μπορε να κνει κανες;

Πρτη: Η ισχυροποηση – με εμφανες τσεις ... μονιμτητας,πλον- της «Χρυσς Αυγς» δεχνει να υπκειται σε ναν ιστορικ καννα. Σε περιδους βαθτατων οικονομικν και κοινωνικν κρσεων, οι οποες καταβαραθρνουν απτομα το βιοτικ εππεδο τερστιων τμημτων του πληθυσμο (και δη της μεσαας τξης), ενισχεται η Αριστερ, αλλ και ... ,τι πιο ακροδεξι υπρχει και «κυκλοφορε».

 

Η Ιστορα και η διθεση να «τιμωρηθε» το πολιτικ σστημα

Εν οικονομολγοι πως ο Ρουμπιν και ιστορικο πως ο Φργκιουσον παραλληλζουν την εποχ μας με εκενη η οποα ακολοθησε το «κραχ» του 1929, δεν στερεται ενδιαφροντος η επισμανση επιπρσθετων κοινν στοιχεων. Ττε εχαμε την νοδο του ναζισμο- φασισμο, με τα γνωστ τραγικ αποτελσματα, αλλ και το αριστερ Λακ Μτωπο στη Γαλλα.

Στη σημεριν Ελλδα η φιλο-ναζιστικ ακροδεξι χει τη στριξη του 7% του εκλογικο σματος, η δε Αριστερ, σε λες τις εκφνσεις της, ανλθε στο 38%. Ο πολιτικς «μεσαος χρος» δεχνει ... κλινικ νεκρς, εν μλιστα ληφθε υπψη και η στροφ της Νας Δημοκρατας προς τα δεξι. Το ζητομενο εναι εν θα εκφραστε προς τα δεξι τα αριστερ ο «κοχλασμς» που χαρακτηρζει, πλον, την ελληνικ κοινωνα.

Δετερη: να τμμα, ουδλως ευκαταφρνητο, της κοινωνας θεωρε τι «τιμωρε» το πολιτικ σστημα ενισχοντας τη «Χρυσ Αυγ» που φαινομενικ το εχθρεεται σο κανες λλος. Εξ ου τα υψηλ ποσοστ του πολιτικο αυτο μορφματος και σε περιοχς, των οποων οι κτοικοι δεν αντιμετωπζουν ειδικ προβλματα με μετανστες.

 

Ξεθριασμα παλιν «γραμμν» και απο-ενοχοποηση

Ασφαλς χουν δει το φως της δημοσιτητας μαρτυρες πρην στελεχν της «Χρυσς Αυγς», περ ...περεργων χρηματοδοτσεων, περ μελν της οργνωσης που αναλμβαναν ρλο «σεκιουριτδων» πολιτικν λλων κομμτων, κλπ. Τα στοιχεα αυτ μως για τον πολ κσμο ταν και παραμνουν «ψιλ γρμματα». Η «Χρυσ Αυγ» φαντζει στα μτια των περισσοτρων ως η κατ' εξοχν αντι- συστημικ δναμη.

Τρτη: Ασφαλς δεν εναι χουντικο φιλο-ναζιστς λοι οι ψηφοφροι της. Ας μην ξεχνμε μως τι στην εποχ μας χουν ξεθωρισει σε σημαντικ βαθμ παλις διαχωριστικς «κκκινες» γραμμς, που καθιστοσαν αδιανητο πχ το ενδεχμενο να ενισχσει κποιος μη χουντικς να φιλο- χουντικ πολιτικ μρφωμα.

Ακμη και η -μνιμη, τα τελευταα χρνια- φιλολογα για την Μεταπολτευση, για τη «μεταπολιτευτικ Ελλδα της διαφθορς» (λες και δεν ταν βουτηγμνη στα σκνδαλα νωρτερα η χρα), εμμσως και εξ αντικειμνου συμβλλει σε αυτ το ξεθριασμα. Κατ συνπεια, απο-ενοχοποιεται σε σημαντικ κλμακα η επιλογ της ενσχυσης πολιτικν δυνμεων πως η «Χρυσ Αυγ».

 

Η δναμη του ξλου και της ... φαντασας

Τταρτη: Οι οργισμνοι συχν γοητεονται απ την επδειξη δναμης, της ... σωματικς συμπεριλαμβανομνης. Εναι η «απλ λση» για λα, μπορε δε καθνας να φανταστε τους τραμπουκισμος στρεφμενους εναντον φανταστικν στχων...

Δεν ταν τυχαα η ατκα του Ηλα Κασιδιρη, που επε τι προσφρεται να ... πει να διαπραγματευτε ο διος με την νγκελα Μρκελ! Τη Λινα Κανλλη χτπησε, οι ομοδετες του καναν εφδους σε εκλογικ περπτερα αριστερν κομμτων, αλλ το «κοιν του» κλθηκε να τον φανταστε να ... περιποιεται τη γερμανδα Καγκελριο.

Η δναμη των ξυλοδαρμν «κλενει το μτι» στη δναμη της συλλογικς φαντασας. Η μθοδος μχρι στιγμς δεχνει αποτελεσματικ...

Πμπτη: Καθς η «Χρυσ Αυγ» φαντζει ικαν να «ταρζει τα νερ», στω και ...δρνοντας, παρχονται πολλ παρξενα κνητρα για την ενσχυσ της. Χαρακτηριστικ ταν αυτ που λεγε νας πολτης: «Με αυτος στη Βουλ, θα χουμε να καλ: Θα αναγκαστον να αποσρουν την ασυλα των βουλευτν, ειδλλως οι Χρυσαυγτες θα αλωνζουν...»