...

12 2012

Περιγραφ: http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/85x85/oikonomopoulos-thanos.jpegΣαρντα χρνια ψηφζω. Και τρα, μια βδομδα πριν την κρισιμτερη πολιτικ επιλογ πο καλομαι να κνω, αναλογζομαι με αναδρομικ δος πως λα αυτ τα χρνια ποτ δεν ψφισα κτι για το οποα στην συνχεια δεν μετνιωσα!

Κποιες φορς ψφισα «ιδεολογικ», λλες με γνμονα τον πραγματιστικ προβληματισμ για το συλλογικ εθνικ «επωφελς». Λγες με κριτριο την διθεση τιμωρας ανξιων διαχειριστν. Σε κθε περπτωση, σε (κυμαινμενο) βθος χρνου, μετνιωνα! Κτι μου λει πς δεν θα σπσω το «σερ» μου, οτε τοτη την Κυριακ...

Η διαφορ σ' αυτς τις εκλογς, εναι πς οι αυταπτες χουν για το μεγαλτερο του εκλογικο σματος μειωθε ουσιαστικ. Με επικνδυνο αντιστθμισμα την μαζικ οργ και απελπισα, πο ωθε πολλος στην «βεβαιτητα» πς χειρτερο κακ απ αυτ πο βινουμε ως τομα αλλ και συλλογικ, δεν πρκειται να μας βρει . Ως βρεμνοι, δεν εναι πς δεν φοβμαστε την βροχ αλλ δεχνουμε ανκανοι να φαντασθομε τις ολθριες επιπτσεις μιας επερχμενης καταιγδας και της συνακλουθης πλημμρας πο θα παρασρει στο διβα της τι ετοιμρροπο στκει ακμη επφοβο για πλρη κατρρευση. Μπολιασμνοι, λες, στο κακ αδιαφορομε για το χειρτερο, το ξορκζουμε ενδοντς το με τον μανδα της «κινδυνολογας» η της «μπλφας» των προαινιων «εχθρν της πατρδας», συνεχζοντας να επιδιδμαστε στο τσο προσφιλς μας παιγνδι των συνωμοσιν, πο το χουμε πληρσει πανκριβα στην ιστορικ μας διαδρομ, χωρς μως το πθημα να μας χει γνει μθημα.

Προσερχμαστε στις κλπες, χοντας πλρη επγνωση οι περισστεροι απ εμς (το διαπιστνεις στις εκμυστηρευτικς κουβντες στις παρες) πς αυτ τη φορ η ψφος μας συνιστ να δλλημα μεταξ αποδεδειγμνα ανικνων και διεφθαρμνων απ την μια και επικνδυνα ανεπαρκν και λακιστν απ την λλη. Καμι πλευρ δεν δεχνει ικαν και αποφασισμνη να κνει την απαρατητη υπρβαση, ν' αρθε στο ψος των περιστσεων και της πραγματικτητας πο κοχλζει. ποιες προεκλογικς υποχωρσεις κνουν, σα βματα ρεαλισμο επιχειρον δειλ, εναι ασαφς τι το κνουν με γνμονα την πολιτικ τους επιβωση, και την... γγραφ ψηφοθηρικν υποθηκν για τις μεθεπμενες εκλογς, πο λογικ δεν θα προκψουν με την συμπλρωση της συνταγματικς τετραετας αλλ πολ νωρτερα ως απτοκος των εσωτερικν αδιεξδων και των προσδοκμενων ευρωπακν και παγκσμιων ανακατατξεων-ας ελπσουμε.

Κριτριο της ψφου μας, λοιπν, επιβλλεται να εναι τοτη την φορ η δημιουργα μετεκλογικν συσχετισμν και προποθσεων πο καταναγκαστικ στω θα οδηγσουν για μια φορ σε τοτο τον τπο στον σχηματισμ διακυβρνησης εθνικς σωτηρας, με το ποιο ενδεχμενο μελλοντικ κστος σε κομματικ πεδο, του τσι κι' αλλις αποδεδειγμνα ανκανου πολιτικο συστματος να προσαρμοσθε, να «ακοσει» τα επερχμενα και να προσαρμοσθε ανλογα. Ας καταφρουμε με την ψφο μας να ηγηθομε εμες των εξελξεων, και το δειλ μοιραο κι' βουλο πολιτικ προσωπικ του συγκεκριμνου... εν αποδρσει συστματος να συρθε ν' ακολουθσει! Αν προς στιγμ παραμερσουμε με την δναμη της λογικς τον αφορισμ πς «εδ πο φθσαμε δεν χουμε να χσουμε τποτε, χειρτερο δεν υπρχει...»-γιατ υπρχει και προβλλει απειλητικ!- αποδεχμενοι ταυτχρονα πς στο σημεο πο βρισκμαστε εκολες και ανδυνες λσεις δεν υπρχουν, αν αποκωδικοποισουμε σωστ τα «επερχμενα» και δομε πς αν χουμε κποια ελπδα μλλοντος ,αυτ με τις ποιες θυσες και αγνες βρσκεται μσα στο υπ επαναπροσδιορισμ πορεας ευρωπακ σκφος, ττε χουμε ελπδα σωτηρας και αγωνιστικς επιβωσης μχρι να γυρσει ο τροχς, που πντα γυρνει. Αλλις, στερν μου γνση, να σ' εχα πρτα...

Το επε σοφ και λακωνικ ο ποιητς:

«Οι νθρωποι, γνωρζουν τα γινμενα.

Τα μλλοντα γνωρζουν οι θεο

πλρεις και μνοι κτοχοι πντων των φτων.

Εκ των μελλντων οι σοφο τα προσερχμενα

Αντιλαμβνονται. Η ακο

αυτν, κποτε εν ραις σοβαρν σπουδν

ταρττεται. Η μυστικ βο

τους ρχεται των πλησιαζντων γεγοντων.

Και την προσχουν ευλαβες, εν ες τας οδος

ξω, ουδν ακοουν οι λαο.»

Ας δοκιμσουμε να ενεργσουμε ως σοφο. Ως στατη ελπδα....