. :

12 2012

Περιγραφ: http://3.bp.blogspot.com/-ERDkSm_x3OM/T9XdSmR5U1I/AAAAAAAAdEg/a6v2oTUSSb4/s1600/ethnikoragkousis_308x.jpgΚτι παραπνω απ ηχηρ εναι η παρμβαση που επιχειρε σμερα μσω της προσωπικς του ιστοσελδας ο Γιννης Ραγκοσης ο οποος και τοποθετεται τσο για τις εκλογς σο και για την επμενη μρα του ΠΑΣΟΚ.

1. Αυτ την ρα συντελεται να εθνικ γκλημα. Εναι δεδομνο τι η οικονομα χει ουσιαστικ παραλσει, τι επαπειλεται μεσα στση πληρωμν, τι η εκτλεση του προπολογισμο εναι εκτς στχων, λγω της φεσης που υπερβανει κθε πρβλεψη και χι μνον, τι  κινδυνεουμε να βρεθομε οριστικ στο ευρωπακ περιθριο,  ακμα και εκτς ευρωζνης. Το γνωρζουν λοι τι  η χρα βρσκεται και πλι στο χελος της αβσσου. Κοινς παρονομαστς για τα παραπνω εναι η αναβωση της πιθαντητας χρεοκοπας και επιστροφς στη δραχμ.

2. Η πολιτικ κρση και η αστθεια επανφεραν το φβο και την ανησυχα που εχαμε καταφρει μχρι πριν τρεις μνες σχεδν να ξεχαστον.  Αυτς ο φβος εναι που χει  διαλσει την ελληνικ οικονομα ,αυτς εναι η βασικ αιτα της φεσης και της ανεργας . Αυτς ο φβος εναι η πιο αντιλακ , ανλγητη και καταστροφικ πολιτικ . Αυτς εναι που σε τελικ ανλυση κλενει  επιχειρσεις, αποσρει καταθσεις, διχνει επενδυτς, κρατε στο σπτι  τους καταναλωτς, στλνει χιλιδες στην ανεργα και μεινει εισοδματα . Τα προηγομενα χρνια αυτς ο φβος εγκαταστθηκε στη χρα εξαιτας  αυτν που στους τομες ευθνης τους, για να αποφγουν το πολιτικ κστος, δεν προχρησαν τις αυτονητες διαρθρωτικς αλλαγς. Αυτς ο φβος επανλθε δριμτερος εξαιτας των εμπρηστν της κυβρνησης Καραμανλ που κατκαψαν τη χρα αλλ και εκενων  που οδγησαν τη χρα στην πολιτικ κρση και νοιξαν ξαν τη συζτηση, χι για τα επιμρους,  αλλ για την κεντρικ κατεθυνση της χρας και τις στρατηγικς της επιλογς.

Και μως. Τποτα  δεν φανεται  αρκετ να ανακψει αυτν την μοιραα πορεα.

Η Ελλδα ζει μια προεκλογικ αντιπαρθεση διαμετρικ αντθετη με αυτ τα αυταπδεικτα, τα καταφαν γεγοντα που συνθτουν το υπαρξιακ πρβλημα της χρας.

Ποτ δεν ταν πιο μακρι ο δημσιος διλογος απ τις ανγκες της χρας - και μλιστα για πρτη φορ χωρς καμα μα καμα δικαιολογα - για μη γνση λων των δεδομνων.

3. Απ τη μια, η απθμενη επιπολαιτητα και ο φρων τυχοδιωκτισμς του κυρου Σαμαρ συρε τη χρα σε εκλογς, σε αποτελμτωση και διχασμ.

Την ρα που στοιχειδης ασθηση εθνικο καθκοντος επβαλλε την συστρτευση λων σε μια κυβρνηση με χρονικ ορζοντα επαρκ να αποφγουμε τα χειρτερα.

Απ την λλη, η παιδαριδης ελαφρτητα του ΣΥΡΙΖΑ επαναφρει τη χειρτερη εκδοχ ανορθολογικς δημαγωγας και επιθετικο λακισμο, που χρειστηκαν αγνες χρνων για να ξεπερσει και να αποβλει το ΠΑΣΟK.

4. Και σμερα οι εμπρηστς του 2009, αυτο που οδγησαν τη χρα στη χρεοκοπα, και οι πυρομανες του 2012  εμφανζονται τι διαφωνον, εν στην ουσα χουν απ κοινο σαλπσει την τακτη υποχρηση της χρας:

  • πσω στις πρακτικς του 2009,
  • πσω στις ανεθυνες εξαγγελες, στις ηρωικς καταγγελες που οδηγον σε εθνικς τραγωδες,
  • πσω στα οικονομικ των ελλειμμτων, της υπερχρωσης, των διορισμν.
  • πσω στις προσλψεις των καλαματιανν κλητρων και στις συνταξιοδοτσεις σαραντρηδων.
  • πσω στην πολιτικ που μοιρζει λεφτ που δεν εναι  δικ μας, λεφτ που δεν χουμε πια.

Και μαζ:

  • Στη δαιμονοποηση του ορθο λγου.
  • Στη βαιη ενοχοποηση της κοινς λογικς.
  • Στην απαξωση κθε προσπθειας διαρθρωτικν αλλαγν, νοικοκυρματος και μεταρρυθμσεων.
  • Στην υπονμευση της ευρωπακς ταυττητας της χρας.

Δεν εναι βεβαα καθλου τυχαο - ανεξρτητα απ τα κνητρ τους-  τι το κονκλβιο  της δραχμς που ετοιμζεται για τη λεηλασα της χρας αν βγει απ το ευρ, στριξε διαδοχικ και τους δυο, Σαμαρ και ΣΥΡΙΖΑ, και μλιστα απροκλυπτα.

5. Εγκλωβστηκε τσι  η χρα σε να πολιτικ σπιρλ θαντου που οδγησε στο οδυνηρ  σπιρλ κατρρευσης της οικονομας.

Μλις εχαμε κατορθσει να βγομε απ τον ακραο κνδυνο,  ,τι θετικ εχαμε εξασφαλσει, αναλθηκε. Η απφαση της 26ης Οκτωβρου για το PSI και τη να δανειακ σμβαση, που εναι αδιαμφισβτητο τι ιστορικ θα πιστωθον στην πρωθυπουργα Γιργου Παπανδρου, κινδυνεει να μην χει πια καμα σημασα. δη, μρα με την ημρα, οργαννεται διεθνς η επιχειρηματολογα για τα οφλη που θα εχε για την ευρωζνη η ξοδος της Ελλδας απ το ευρ. Τα χειρτερα δεν χουν ρθει.

6. Βρισκμαστε πλον  ενπιον εθνικς τραγωδας. Τποτα λιγτερο.

Και με αυτν την αλθεια στο νου πρπει να προυμε τις αποφσεις μας.

Κυραρχη αντθεση και δλημμα σμερα στη χρα εναι αν θα προυμε με τον να λλο τρπο το δρμο του παρελθντος το δρμο που οδηγε στο μλλον.

Αν θα επιλξουμε το δρμο που ακλουθοσαμε ως το 2009, που χρεοκπησε την Ελλδα και διλυσε οικονομα, κοινωνα και πολιτικ σστημα. Αυτ δηλαδ στα ποια κλενει συνωμοτικ το μτι ο κος Σαμαρς και εξαγγλλει ανενδοαστα ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντροντας σε μια ανντιμη πολιτικ αρπαχτ.

αν θα επιμενουμε στη δσκολη απφαση  να αλλξουμε την Ελλδα, να εφαρμσουμε διαρθρωτικς μεταρρυθμσεις στην οικονομα, και πνω απ λα και πρτα απ λα  μια ριζοσπαστικ επαναθεμελωση του πολιτικο συστματος ,την μητρα των μεταρρυθμσεων. Απφαση που ποτε λησμονσαμε η φοβηθκαμε, το πληρσαμε. Απφαση να απαλλαγομε απ τις πρακτικς της θλιας πελατειακς συναλλαγς που μοιρζει ανεκπλρωτες υποσχσεις.

Να απαλλαγομε απ την νοοτροπα που θρφει εκβιαστικς, μικρς και μεγλες ολιγαρχες συντεχνιν και ιδιωτικν συμφερντων σε βρος των πιο αδυντων. Συχν μλιστα στο νομα τους!

Γιατ κναμε ττοιες μεταρρυθμσεις. Αλλ ταν  κναμε τις μεγλες μεταρρυθμσεις, ακμα και αυτς που καμα σχση δεν εχαν με το μνημνιο, πως για την Αξιοκρατα με το ΑΣΕΠ τη Διαφνεια –με τη Δι@γεια, μεγλες διαθρωτικς δομικς αλλαγς με τον Καλλικρτη, πως το νοιγμα των επαγγελμτων, εχαμε φανατικ και καθλου τυχαα απναντι τσο τον κ. Σαμαρ, σο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

7. Αντπαλος σε αυτν τον μνο πραγματικ φιλολακ δρμο εναι οι πρωταγωνιστς της σκοτεινς πλευρς της μεταπολτευσης. Πολιτικ προσωπικ δεσμευμνο στο νοχο παρελθν και κθε εδους ηγεσες που αναδεχθηκαν στο οικοσστημα της αδιαφνειας και της πελατειακς συναλλαγς και γνωρζουν τι μνο εκε θα επιβισουν. Φανατικο εκφραστς τους, ο κος Σαμαρς, αυθεντικ παραδοσιακ προν και παραδειγματικς εκπρσωπος αυτς της λογικς.

Αλλ και ο ΣΥΡΙΖΑ που οικοδομε προσδοκες που εν γνσει του εναι αδνατο να τις ικανοποισει. Που εξπλισε με την οργ της κοινωνας, χι το "λακ κνημα", αλλ το ιδιοτελς ατημα της επαναφορς στην Ελλδα της τζμπα καλοπρασης, της θρασεας αναξιοκρατας και της ακραας ανευθυντητας.

8. Και βεβαα δεν μπορε να περν απαρατρητη η περισσ αμετροπεια πνω στα ερεπια της χρας. Με το 84% της κοινωνας εναντον του ΣΥΡΙΖΑ η το 82% εναντον του ο κ. Σαμαρς, εδαμε και ανεχτκαμε  να ρεσιτλ μικροκομματικς ιδιοτλειας δθεν νικητν, που οδγησε στην ακυβερνησα.

9. Εθνικ και επεγουσα προτεραιτητα τρα για τη χρα εναι να ξεφγουμε, με κθε κστος, απ το σπιρλ θαντου της πολιτικς αστθειας και του ολθριου φβου της χρεοκοπας και της εξδου απ το ευρ. σο ενδημε ο φβος αυτς δεν υπρχει καμι ελπδα ανκαμψης, καμι αναπτυξιακ προοπτικ, καμι δυναττητα εξυγανσης των δημοσων οικονομικν. Και μεγαλνει ο κνδυνος  απλειας του λεγχου, κοινωνικς κρηξης, και τελικ εθνικς κατρρευσης.

10. Αυτ οφελει να εναι η πρτη καταστατικ εθνικ πολιτικ απφαση: η Ελλδα δεν χρεοκοπε και παραμνει στο ευρ. Με ,τι αυτ συνεπγεται, ποια απφαση και θυσα απαιτε. Οτιδποτε λλο ισοδυναμε με λεθρο, ιδως των αδυντων.

Και η δετερη, εξσου κρσιμη και αποφασιστικ δσμευση μας: η Ελλδα των δυο τρτων που χει τις δυνμεις , στω, ακμα αντχει, πρπει να πρει στην πλτη της την ανρθωση της χρας και την δισωση του ενς τρτου που πια δεν μπορε και ζει σε απγνωση και αγωνι.

Επ δο χρνια κρατσαμε με νχια και με δντια τη χρα στο Ευρ. ποιος λληνας πολιτικς, με πρξεις παραλεψεις, εγκαταλεψει την προσπθεια και οδηγσει την Ελλδα εκτς ευρ θα χει να λογοδοτσει και στην ιστορα και στην κοινωνα.

Αυτ που σμερα προχει, το υπρτερο ζτημα εναι η πορεα του τπου. Μετ τις εκλογς θα ρθει η ρα να συζητσουμε για την επαναθεμελωση της δημοκρατικς παρταξης μσα απ τη ριζικ της ανανωση και την ουσιαστικ αλλαγ υποδεγματος απ την κορυφ μχρι τη βση. Νηφλια και ψχραιμα πολλ ερωτματα θα απαντηθον, ξεκινντας απ το ερτημα- αφετηρα: Πς και γιατ το ΠΑΣΟΚ που αναγκστηκε να υιοθετσει κρως αντιδημοφιλ μτρα το Μιο του 2010 κατφερε να πετχει μια καθολικ νκη στις δημοτικς και περιφερειακς εκλογς, πς και γιατ το ΠΑΣΟΚ παρμενε σμφωνα με λες τις ρευνες κοινς γνμης κυραρχη πολιτικ δναμη μχρι τον Ιολιο του 2011;