Ôï Üëëï ìÜèçìá áðü ôçí Éóëáíäßá

ÐÝìðôç 31 ÌáÀïõ 2012

του ΠÜσχου MανδραβÝλη

ΠεριγραφÞ: http://www.taneasou.net/wp-content/uploads/PASCHOS.jpgΑν πÜει κÜποιος στην Ισλανδßα, θα διαπιστþσει üτι στα ταμεßα των περισσüτερων καταστημÜτων δÝχονται σχεδüν üλα τα νομßσματα του κüσμου: ευρþ, δολÜριο, σουηδικÞ κορþνα, βρετανικÞ λßρα, καναδικü δολÜριο, μÝχρι και γιεν Ιαπωνßας. Στο τÝλος της λßστας εßναι η ισλανδικÞ κορþνα που αποτιμÜται με τÝσσερα μηδενικÜ (0,000). «Αυτü σημαßνει üτι δεν μπορεßς να αγορÜσεις τßποτε, διüτι το ισλανδικü νüμισμα πλÝον εßναι χωρßς αξßα. Κανεßς δεν το εμπιστεýεται», δÞλωσε στο αμερικανικü National Public Radio (NPR 13.4.2012) μια κÜτοικος του ΡÝικιαβικ.

ΓρÜφτηκαν πολλÜ αυτüν τον καιρü στην ΕλλÜδα για την «επανÜσταση των Βßκινγκς», για τη διαγραφÞ του χρÝους απü τους Ισλανδοýς και Üλλα αριστερολυρικÜ. Ενα δεν ελÝχθη: οι καταθÝσεις των Ισλανδþν που εßναι αναγκαστικÜ σε τοπικü νüμισμα μηδενßστηκαν. Οχι εκεßνων που εßχαν τα λεφτÜ τους στο εξωτερικü, αλλÜ των εργαζομÝνων και των μικρþν επαγγελματιþν. Τþρα η Ισλανδßα Ýχει αυστηρüτατους περιορισμοýς στην εξαγωγÞ συναλλÜγματος, αλλÜ οι συναλλαγÝς εντüς της χþρας γßνονται με üλα τα νομßσματα της οικουμÝνης, πλην του δικοý της.

ΚÜπως Ýτσι θα εξελιχθεß η κατÜσταση και με το ελληνικÞς κοπÞς ευρþ· greuro, geuro, γκιαοýρο Þ üπως αλλιþς ονομαστεß. Το Δημüσιο θα πληρþνει σ’ αυτü το νüμισμα, αλλÜ üλοι θα κÜνουν τις συναλλαγÝς τους σε ευρþ, επειδÞ κανεßς δεν θα εμπιστεýεται τη μεταμφιεσμÝνη δραχμÞ. Το κρÜτος θα τυπþνει üλο και περισσüτερα geuros, για τα εσωτερικÜ χρÝη και για να καλýπτει τις εισοδηματικÝς απþλειες των υπαλλÞλων του, μÝχρι που θα γßνει κÜτι σαν τα χαρτονομßσματα της «Μονüπολης» Þ την ισλανδικÞ κορþνα. Και τüτε θα συναλλασσüμαστε με ευρþ, αλλÜ θα βρισκüμαστε εκτüς του μηχανισμοý του ευρþ, με ü,τι αυτü σημαßνει για τις τρÜπεζες, το εξωτερικü χρÝος, τις διεθνεßς συναλλαγÝς της χþρας. Αυτü συνεπÜγεται ακüμη μεγαλýτερη φτþχεια στα λαúκÜ στρþματα, αφοý μεγαλýτερο μÝρος των προúüντων που καταναλþνουμε εßναι εισαγüμενα Þ εμπεριÝχουν εισαγüμενες πρþτες ýλες.

Η αμετροÝπεια του κ. Τσßπρα, τα διαρκÞ ψÝματα Üλλων στελεχþν του ΣΥΡΙΖΑ, οι φαντασιοκοπßες του κ. ΚαμμÝνου, το διεθνÝς κλßμα που βαραßνει üλο και περισσüτερο για την ΕλλÜδα, οι εγχþριοι λομπßστες της δραχμÞς, οι ξÝνοι κερδοσκüποι του ευρþ, οι ανοησßες του αντιμνημονιακοý μπλοκ üτι θα Ýρθει ανÜπτυξη ρßχνοντας λεφτÜ στην αγορÜ (ας περιμÝνουν λßγο· θα πÝσουν πολλÜ geuros στην αγορÜ· τüσα που δεν θα ξÝρουμε ποý να τα βÜλουμε) κ.Ü. εßναι οι συνιστþσες που συγκλßνουν σε μια συνισταμÝνη: εθνικÞ, οικονομικÞ και κοινωνικÞ περιπÝτεια.

Η κατÜσταση στην Ισλανδßα Ýχει φτÜσει σε τÝτοιο σημεßο που üλο και περισσüτεροι κÜτοικοß της σκÝφτονται να εγκαταλεßψουν το νüμισμÜ τους. Πρþτη τους επιλογÞ εßναι το ευρþ, αλλÜ εξετÜζουν -για λüγους... σταθερüτητας Þ μÝχρι να ξεκαθαρßσει η κατÜσταση στον ευρωπαúκü Νüτο- και το καναδικü δολÜριο. Δεν θα μπουν σε κÜποια νομισματικÞ Ýνωση· απλþς θα χρησιμοποιοýν το ξÝνο νüμισμα Ýχοντας βÝβαια τους κινδýνους που συνεπÜγεται αυτü.

ΥπÜρχει και Ýνας επιπλÝον λüγος να καταφýγουν οι Ισλανδοß σε κÜποιο μεγÜλο νüμισμα. Η χþρα και η οικονομßα τους εßναι πολý μικρÞ. Το νüμισμÜ τους μπορεß να χειραγωγηθεß στις αγορÝς πολý εýκολα, ακüμη και απü μικροýς κερδοσκüπους. Οπως δÞλωσε στην ßδια εκπομπÞ ο νομπελßστας οικονομολüγος Ρüμπερτ ΜÜντελ «εßναι διαφορετικÝς οι επιπτþσεις üταν μπαßνει Ýνας καρχαρßας σε μια μικρÞ λιμνοýλα, και Üλλες üταν μπαßνει σε μια μεγÜλη».