,

25 2012

του Νκου Φελκη απ το matrix24.gr

Περιγραφ: http://www.matrix24.gr/wp-content/authors/Felnikos-8.jpgΥπρχει μια φρση, δεν θυμμαι αν εναι του Σωκρτη του Πλτωνα, που λει: Οι μεγλοι νθρωποι μιλον για ιδες, οι μεσαοι νθρωποι μιλον για γεγοντα, και οι μικρο νθρωποι μιλον για τους λλους. Νομζω τι νας απ τους λγους για τους οποους ο Αλ. Τσπρας εναι πιο δημοφιλς απ τον Αντ. Σαμαρ και τον Ευγγ. Βενιζλο εναι και αυτς.

Δεν ξρω αν το χουν καταλβει στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλ το μνο που κνουν εναι να μιλον συνεχς ενντια στον Τσπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και να παραθτουν γεγοντα -ετε δικ τους πεπραγμνα ετε για σα μλλει να συμβον εν θελε πρει τη διακυβρνηση της χρας η Αριστερ. Αντθετα ο αρχηγς και τα στελχη της Κουμουνδορου φανεται να «ζυμνουν» την κοινωνα με το απφθεγμα -αυτ εναι σγουρα του Πλτωνα- δεν μπορες να ανακαλψεις καινοργιους ωκεανος αν δεν χεις το κουργιο να χσεις την ακτ απ τα μτια σου.

Θα μου πετε και ορθς, τι εδ πρκειται για τη σωτηρα της χρας και χι για περιηγητικς ανακαλψεις. Σωστ. μως αναλογιστετε πως σκφτεται η μεγλη πλειοψηφα των Ελλνων, ειδικ οι νεργοι, οι νεπτωχοι, οι χαμηλμισθοι και οι μικροσυνταξιοχοι. Η πραγματικτητα, η κατ τον Πλτωνα ακτ, τους πληγνει, τους συνθλβει, τους πετ στο σκουπιδοτενεκ της κοινωνας. Γι’ αυτ δεν τους πειρζει να την χσουν (εναι χαρακτηριστικ η φρση «τι χειρτερο θα μου συμβε») και ονειρεονται καινοργιους ωκεανος.

Θα αντιτενετε, και ορθς, τι υπρχει χειρτερο να τους συμβε. Το ξρω, και θα ‘ναι πολ χειρτερο και απ τον χειρτερο εφιλτη, μως αυτ εναι μια ορθολογικ σκψη, την οποαν μπορε και οι διοι να την ξρουν, μως την αποδιχνουν απ το μυαλ τους, δεν τους νοιζει. Σε οριακς στιγμς της ιστορας και της μορας ενς λαο, δυστυχς το φαντασιακ κυριαρχε του λογικο. Το διο δεν γινε και με την μικρασιατικ καταστροφ. ταν δυνατν, ακμη και αυτο που βδιζαν για την γκυρα, να πστευαν τι μποροσαν να κρατσουν τα εδφη; χι. Βδιζαν μως.

Βγετε απ το καβοκι σας κριοι και κυρες της μεσοαντερης τξης, και προσπαθστε να αφουγκραστετε το χντο της πλμπας. Προσπαθστε, νθρωποι των καλν περιοχν της Αθνας, να κατανοσετε τι γνεται «κτω απ το ποτμι» και ττε θα καταλβετε γιατ τα δο πρην κμματα εξουσας δσκολα, αθροιστικ, συγκεντρνουν μλις και μετ βας το 20% του εκλογικο σματος. σοι εστε νω των 55 ετν, εξομολογηθετε στον εαυτν σας τι θα κνατε εν σασταν 20 χρονν και επικρατοσαν αυτς οι κοινωνικς, οικονομικς και πολιτικς συνθκες; Εμαι σγουρος τι οι περισστεροι, εφ’ σον εστε ειλικρινες, θα μου απαντοσατε, αν χι ευθως, τουλχιστον υπαινικτικ με τα λγια του Βοδα: «μπορες εκολα να συγχωρσεις να παιδ που φοβται το σκοτδι, η πραγματικ τραγωδα εναι ταν οι μεγλοι φοβονται το Φως». Αν μλιστα θλετε να εστε και τμιοι με τον εαυτ σας, θα παραδεχτετε τι, τηρουμνων των συνθηκν, το …ρεμα μλλον αδικε, σε εκλογικ ποσοστ, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαως, ορθ τον αδικε,  επειδ οι της Κουμουνδορου, τουλχιστον προσρας, μνον τοιμοι δεν εναι να καθοδηγσουν δημιουργικ και τελεσφρα, για τα συμφροντα της χρας και των πολιτν, το κμα πνω στο οποο η Ιστορα τους τοποθτησε. Παλινωδον, αντιφσκουν, χουν γενικς και θεωρητικς απαντσεις σε συγκεκριμνα και πραγματικ προβλματα. Συμπεριφρονται σαν τους συγγενες του καρκινοπαθος, οι οποοι, κποια στιγμ, αποφασζουν να του αλλξουν τη θεραπεα που του παρχει η κλασικ ιατρικ με ομοιοπαθητικ σκευσματα.

Σαφστατα τις τελευταες ημρες προσπαθον να μετακινηθον σε πιο ρεαλιστικς και μετριοπαθες θσεις. Και υποθτω, μχρι στις 17 Ιουνου, θα μετακινηθον κι λλο. Θα προσπαθσουν να γνουν πιο πραγματιστς, να αποχτσουν «κυβερνησιμτητα» που μπορε να γνει αποδεκτ και κυρως να εναι παραγωγικ. Δεν ξρω μως αν προλαβανουν να δαμσουν τις αντιφσεις τους και να ενσωματσουν στην πολιτικ τους τη διχυτη αγωνα για πιθαν ξοδο απ το ευρ και χρεοκοπα. Κι αυτ εναι το πρβλημα.

Το μεγαλτερο μως πρβλημα εναι τι ακμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβανει τα προβλματα, που γενννται για τον διο, απ τη βαιη εισαγωγ του στο κντρο της πολιτικς ζως και αντιλαμβνεται τις πολλς και χτυπητς ελλεψεις του να κυβερνσει, το πρβλημα εναι τι δεν τον αφνουν οι λλοι ν’ αγισει. Θαρρες και Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρομενοι απ Ευρωπαους αξιωματοχους, χουν βαλθε να του δσουν την πρωτι στο πιτο. Δεν φτνει η λανθασμνη, σε εππεδο εγκλματος, επικοινωνιακ και πολιτικ τακτικ που χουν ακολουθσει, και συνεχζουν να ακολουθον, τσο ναντι του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικ του Τσπρα σο και για τα κμματ τους, ρχεται τρα και το …καπκι.

Αυτς τις μρες οι ασθενες, λγω της αβελτηρας του κρτους και της «εξγερσης» των φαρμακοποιν, πληρνουν ολκληρο του ανττιμο του φαρμκου τους. Η κατσταση που δημιουργεται μεταξ των ηλικιωμνων συνταξιοχων και των βαρως και χρονως νοσοντων μνο με τη λξη «κλαση» μπορε να περιγραφε. Εκ παραλλλου οι συνταξιοχοι, νω των 1300 ευρ, αυτς τις ημρες παραλαμβνουν τις συντξεις τους «ψαλιδισμνες», και τις επικουρικς «πετσοκομμνες», εν καλονται να πληρσουν και αναδρομικ τις περικοπς. Τα δια και χειρτερα ισχουν με τους φορολογομενους που υποβλλουν τις δηλσεις τους και συνειδητοποιον τι πρπει να πληρσουν. Μλιστα αυτο που υποβλλουν ηλεκτρονικ τη δλωσ τους μαθανουν αμσως το (αυξημνο) ποσ που πρπει να πληρσουν και τους ρχεται νταμπλς. Το υπουργεο Οικονομικν προφανς δεν περμενε τι θα γνουν νες εκλογς και εχε μεταφρει το «μπουγιουρντ» για τα τλη Μαου και μχρι στις 15 Ιουνου, παραμον δηλαδ των εκλογν.

Θα μου πετε «και γιατ αυτ εναι τσο κακ και μπορε να δσει κι λλον αρα στα πανι του ΣΥΡΙΖΑ»; Επειδ η μνη …τρπα που χει στο εκλογικ σμα ο ΣΥΡΙΖΑ εναι στις ηλικες νω των 55 ετν. Το κστρο του δικομματισμο εναι στις μεγλες ηλικες. Αν πσει και αυτ, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χνουν και τη μχη και τον πλεμο. Αν αλλξουν εκλογικ συμπεριφορ και οι ηλικιωμνοι και συνταξιοχοι, ττε χετε γεια βρυσολες Αντνιε και Ευγγελε. Βλπω τον Πικραμμνο να παραδδει τα κλειδι του Μαξμου στον …πικαρισμνο Αλξιο τον Α’ τον κομμουνιστογεν. Εμνα η εικνα δεν με χαλει. Απ πτα που δεν τρω τι με νοιζει ποιο μοιρζονται τα κομμτια της.

Με πειρζει μως που δεν βρσκω ναν λγο για να δεχθ τη ρση του Βοδα: «Ξχνα λους τους λγους για τους οποους κτι μπορε να μην πετχει. Χρειζεσαι μονχα ναν καλ λγο που να συνηγορε στο τι θα πετχει». Αυτν τον λγο, που να συνηγορε τι θα πετχει ο εκβιασμς των εταρων και δανειστν μας, δεν τον χω ακμη βρει. Και ειλικριν τον ψχνω. χι ββαια στις φαιδρτητες του «αποθαντω η ψυχ μου μετ των αλλοφλων». Αντθετα, τελευταα βλπω να πληθανουν οι λγοι για τους οποους οι εκβιαζμενοι θα μποροσαν να μας κλεσουν κατμουτρα την πρτα.