;

17 2012

tvxs.gr

Περιγραφ: http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2012/20/94607-tisptaieidfhdifhgdfg.jpgΤις πταει; Με το ρθρο αυτ, μσα απ τις σελδες των Καιρν, κανε το ντεμποτο του στην ελληνικ πολιτικ σκην ο Χαρλαος Τρικοπης, κατηγορντας ευθως το παλτι για την πολιτικ κακοδαιμονα της χρας στο δετερο μισ του 19ου αινα. Παρλειψε μως να αναφρει πως, λγα χρνια πριν, οι λληνες πολιτικο ταν αυτο που βγκαν να ζητιανψουν βασιλι απ τους προσττες τους. Ως αντεπιχερημα σε αυτ θα λεγε κανες πως οι διες οι προσττιδες Δυνμεις προετομασαν την εγκαθδρυση βασιλεας στη χρα και πως οι λληνες δεν σαν υπεθυνοι γι’ αυτ.

 

Ποιο λληνες μως; Οι διοι που, εν στην Α Εθνοσυνλευση, ψφισαν το δημοκρατικτερο σνταγμα της Ευρπης, φτασαν στην Τροιζνα να αποφασσουν την εναπθεση της τχης τους στα χρια ενς ανθρπου (ενς ανδρς αρχ) για επτ ολκληρα χρνια, επιλγοντας τον Ι. Καποδστρια, πολιτικ γνωστ για τις απολυταρχικς του απψεις; Αυτος που στα τρα χρνια τον παυσαν απ Κυβερντη με τον πιο ριζικ τρπο («πθανε για να μθεις!») ακυρνοντας την δια τους την αυτοδσμευση;

«Τις πταει» θα μποροσε να αναρωτηθε και πλι ο Τρικοπης ττε που, πολ πικρθηκε γιατ χασε ακμα και τη βουλευτικ του δρα απ κποιον Γουλιμ, παντελς ασμαντο πολιτευτ Μεσολογγου, μα δεν αναρωτθηκε, γιατ γνριζε καλ πια πως οι ψηφοφροι μετακινονται ανλογα με τα προσωπικ τους συμφροντα (και χι το λεγμενο κοιν καλ), καθς και απ τις σειρνες εκενων που, ελλεψει προγρμματος και εφικτν λσεων, εξειδικεονται στο να δνουν υποσχσεις και διαβεβαισεις με τις οποες χειραγωγον τους πολτες.

Και, μην ξεχνμε, πως οι λληνες ττε, πλρωσαν πολ ακριβ την επιλογ τους, μα ταν πλον αργ. Εκε που η Ελλδα χρωστοσε υπρογκους τκους στη Δση, με την παρση και αλαζονεα του Δηλιγιννη βρθηκε να πληρνει και πολεμικς αποζημισεις στην οθωμανικ αυτοκρατορα.

Τις πταει αλθεια για τη σημεριν κατσταση που βινουμε μρες τρα, μνοντας ενεο μπροστ στα τεκταινμενα; Φταει η Να Δημοκρατα του κυρου Σαμαρ; Σγουρα, τη βασικ ευθνη την χει αυτς, μιας και λσσαξε να γνουν εκλογς πιστεοντας πως θα εναι ο επμενος πρωθυπουργς! θελα ν ’ξερα δεν χει αυτς ο νθρωπος συμβολους να του πουν πως η αυτοδυναμα της Ν.Δ. ταν το πιο φανταστικ σενριο που θα μποροσε να υπογρψει κανες;

Το κακ εναι πως, οι υπλοιπες πολιτικς δυνμεις χι μνο δεν απομνωσαν το Σαμαρ, μα τον ακολοθησαν σ’ αυτ την αυτοκτονικ κορσα υπερασπιζμενοι το συνταγματικ δικαωμα του λαο (λλη λξη κι αυτ δχως ακριβς αντκρυσμα, που ξεστομζεται λες και πρκειται για να και μνο κεφλι).

Ο νθρωπος αυτς αφο αποδυνμωσε δραματικ το κμμα του οδγησε και τη χρα σε μια απστευτη περιπτεια που, δυστυχς, τον επλογ της δεν μπορομε ακμα να φανταστομε. Φανεται η ματαιοδοξα του τον πνιξε, γιατ εναι ξεκθαρο, στερα μλιστα απ το τελευταο εκλογικ αποτλεσμα, πως πρεπε να παραμενει η υπηρεσιακ κυβρνηση Παπαδμου για να και δο χρνια ακμα.

Τι παθαν δηλαδ οι Ιταλο με την κυβρνηση Μντι; Ββαια διαμαρτρονται κι αυτο για τη λιττητα, δε βζουν μως θμα εκλογν μσα σ’ αυτ την καταιγδα!

Δηλαδ εμες εμαστε πιο συνειδητο πολτες απ τους Ιταλος πιο δημοκρτες; σα κμματα εισηγθηκαν τη στιγμ αυτ εκλογς (με προεξρχουσα τη Ν.Δ. ακολουθομενη απ το υπλοιπο φσμα της πολιτικς ζως, εκτς του ΠΑΣΟΚ) πραξαν ργο λαν καταστροφικ για τη χρα οδηγντας την σε επιπρσθετα αδιξοδα που σγουρα τοτη τη δσκολη ρα δεν της λειπαν.

Το ΠΑΣΟΚ πλι, δεν κατρθωσε να αρθρσει πολιτικ λγο, απλοστατα γιατ λοι οι απογοητευμνοι ψηφοφροι του δεν εχαν πια τον χρνο και την ψυχραιμα να το ακοσουν. Πλρωσε (κι ας λλαξε ηγεσα σαφς προς το καλτερο) τη δικ του αλαζονεα και βεβαιτητα που εκφρστηκε επιπλαια, πριν δυο χρνια, μ’ εκενο το “λεφτ υπρχουν”.

τσι οι δυσαρεστημνοι του ΠΑΣΟΚ ψφισαν σχεδν μονοκοκι ΣΥΡΙΖΑ, χι γιατ συμφωνον με αυτ που υποστηρζει, αλλ γιατ, με την βεβαιτητ του περ του “λα μπορον να γνουν και ευρωπακ πορεα και μονομερς καταγγελα του μνημονου” πασπαλισμνη με μπλικη χρυσσκονη απ οικονομολγους “κρους” κ.λπ., συγκνησε και γοτευσε ανθρπους που κποτε παρασρθηκαν απ μιαν λλη σειρνα, αναμφισβτητα καλλφωνη και γι’ αυτ τσο δολοφονικ, τον Α. Παπανδρου των πρτων χρνων της μεταπολτευσης.

Εναι πια γνωστ λλωστε πως ττε πραμε το δρμο, τα τελευταα μτρα του οποου διανουμε σμερα. τσι εναι! ταν χεις κακομθει να παιδ χαδεοντς του τα αυτι, με το που θα αναγκαστες να του τα τραβξεις, γιατ η κατσταση φτασε πια στο απροχρητο, ττε αυτ σε αφνει για λλη αγκαλι. Τρα η αγκαλι αυτ ονομζεται ΣΥΡΙΖΑ. Αυτς χαδεει το κακομαθημνο παιδ, αυτς του σκουπζει τα δκρυα, αυτς το παρηγορε με τη φενκη το “λα θα γνουν και πλι με τον τρπο που θλεις εσ!”

μως οι καιρο ου μενετο και δεν αντχουν κωλυσιεργες. Θλει αποφασιστικτητα, ευελιξα και επιτελικ ικαντητα τοτη η στιγμ.

Να το θυμστε κριε Τσπρα: Το εκλογικ σμα εναι πιο ευμετβλητο και απ την κινομενη μμο. Δσκολο να στηρξεις το καλμι πνω στο οποο θα απογειωθες. Την βρι εξλλου πολλο ασπστηκαν, τον υβριστ μως τον φτυσαν τελικ. Δεν σας καλ να θυμηθετε το περφημο “ΠΑΣΟΚ και λλες δημοκρατικς δυνμεις” ρση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογς που το πρωτοανδειξαν κυβρνηση, ενς κμματος που οκτ χρνια μετ, κλθηκε ως υπλογο για οικονομικς ατασθαλες απ τη δικαιοσνη που, ττε πια, την υπηρετοσαν αυτς ακριβς “οι λλες δημοκρατικς δυνμεις”.

Δεν σας το θυμζω γιατ ττε εσασταν παιδ ακμα, αν και κποιος μεγαλτερος στην ηλικα θα σας χει μιλσει για κενη την εποχ. χει ο καιρς γυρσματα, γι’ αυτ μη συμπεριφρεστε σαν να χετε πρει τουλχιστον το 45% της λακς εντολς. Εστε το δετερο κμμα σε μια σειρ λγο πολ ανλογων κομμτων. Θα μποροσατε, αν δεν τρματε την εξουσα, να σκεφτετε πως να ποσοστ του εκλογικο σματος σς επιφρτισε με την υποχρωση να κυβερνσετε και δεν θα το περιφρονοσατε! Γιατ αυτο δεν εναι λοι δικο σας, κριε Τσπρα, οι δικο σας δεν εναι πνω απ να 3%, μετ μλιστα απ την τελευταα δισπαση.

Και σε αυτ θα επιστρψετε μλις οι ψηφοφροι σας νισουν πως, εκ των πραγμτων (μιας και το αδιξοδο τη στιγμ αυτ εναι φανερ) δεν θα μπορσετε να πραγματοποισετε σα, και εσες, τους τξατε. Οι περιστασιακο ψηφοφροι σας δεν επικρτησαν την πολιτικ σας, τιμρησαν αυτ του ΠΑΣΟΚ και μνο σε ,τι χει να κνει με τα πρσφατα γεγοντα.

Δεν εχαν οτε για σας χρνο και ψυχραιμα, χι να μελετσουν, αλλ ακμα και να ακοσουν το πολιτικ σας πργραμμα, απλοστατα γιατ δεν τους αφορ. Εστε το μσον και χι ο σκοπς και αυτ πρεπε να εκτιμσετε τοτη τη δσκολη στιγμ και να στρξετε σε να ευρ σχμα συνεργασας με τα υπρχοντα κμματα. (Τι να κνουμε, αυτο εναι οι συμπακτες σας στο πολιτικ παιχνδι και εκφρζουν, καλς κακς, και αυτο, να μεγλο τμμα –μεγαλτερο απ’ ,τι εσες μονχοι σας- του ελληνικο εκλογικο σματος).

Θα αποδεικνατε τσι, πως εστε αληθινο πολιτικο που διαθτετε την ευελιξα που απαιτεται για να υπηρετσετε το πεδο αυτ, προσπαθντας να συμβλετε στο να δοθε λση στα δσκολα, συζητντας νηφλια και ξεκθαρα τα αρνητικ του μνημονου, μαζ με τους εταρους που το συνυπγραψαν. να πραγματικ αριστερ κμμα εκε θα βρισκε την ευκαιρα να καταδεξει τον διαφορετικ πολιτικ του λγο και να κερδσει πγιους και νομονες ψηφοφρους για το μλλον και χι περιστασιακ μπουλοκια που παραπαουν σε κθε εκλογικ αναμτρηση. Ιδο πεδον δξης λαμπρν. Δοκιμαστετε!

Η αριστερ χει ξανακνει ανλογα λθη, κριε Τσπρα, και γνωρζετε καλ πως τα πλρωσαν ακριβ και αυτ και η χρα. Τουλχιστον μετ τη δετερη εκλογικ αναμτρηση (μιας και η πρτη πεσε στο κεν) φροντστε να δεξετε πολιτικ ωριμτητα. Σκεφτετε λγο τη θση της Ελλδας τοτη την ρα απναντι χι μνο στους εταρους της ΕΕ αλλ και στο ΔΝΤ, διεθνος εμβλειας ταμειακ οργανισμ που για να δανεσει χρματα στη χρα μας κοψε απ λλες, κυρως τριτοκοσμικς, που περμεναν πως και πως την ενσχυση αυτ.

Τρα, το ΔΝΤ και οι Βρυξλλες, σε μια τελευταα προσπθεια αποφρτισης, μας απλνουν το χρι μιλντας για επαναδιαπραγμτευση κποιων ρων του μνημονου. Ας τενουμε το ους και ας αφσουμε τα νζια, μην πμε για μαλλ και βρεθομε κουρεμνοι γουλ! Γιατ ταν η Ελλδα χρεοκοπσει τακτα, μετ απ μια τσο αψυχολγητη αδιαλλαξα, και επιστρψει στη “δραχμολα” των 1400 Δ./€, (που πολλο απ τους συμπολτες μας, παραπλανημνοι, ονειρεονται) τι θα πετε στους περιστασιακος ψηφοφρους σας; μπως αυτ ακριβς θλετε να ξορκσετε και πεττε την καυτ παττα σο πιο μακρι μπορετε;

Μην ανησυχετε, δε χρειζεται να πρετε την εξουσα για να σας απομυθοποισουν, αρκε να ρθει εκενη η μαρη στιγμ που η Ελλδα θα βρεθε εκτς Ευρπης (δεν θα τη διξει κανες, μονχη της θα αναγκαστε να φγει). Ττε οι διοι νθρωποι που σας ψφισαν πρτοι θα σας ρξουν το ανθεμα, και για τις σκηνς απερου κλλους μπροστ στις κλειστς τρπεζες, και για τα μαλλιοτραβγματα μπροστ στα ρφια των σουπερμρκετ, και σως (πργμα που απεχομαι με λη μου την ψυχ!) για να πραξικπημα που δεν ξρουμε απ πο ακριβς θα μας ρθει, (συμφων απλυτα με τη θση το, ακμα κκκινου, Ντνυ επ’ αυτο) αφο θα χουμε πια σπσει και πετξει στα σκουπδια την ομπρλα που, ξωθεν, εγγυται ακμα και το απυρβλητο του πολιτικο μας συστματος.

Τα κμματα και οι πολιτικο, κριε Τσπρα, ειδικ ταν βρεθον μπροστ σε διλμματα μγιστου εθνικο βρους, μνουν στο συλλογικ ασυνεδητο, με θετικ με αρνητικ πρσημο, σε σχση πντα με το αποτλεσμα και χι με τις προθσεις.

Γιατ, πς να το κνουμε; Η πολιτικ του Κατακουζηνο φερε τους Τορκους στην αυτοκρατορα, πως και αυτ των Ισαακου και Αλεξου Αγγλων νοιξε τις πλες της Κωνσταντινοπολης στους Φργκους. Κι αυτ πρα και πνω απ ποιες λλες συνηγοροσες συγκυρες.