¼ôáí êçäÝøïõìå ôç ìåôáðïëßôåõóç èá âñåèïýí óõããåíåßò íá ôçí êëÜøïõí;

ÊõñéáêÞ 23 Ïêôùâñßïõ 2011

του Íßêïõ Ìáñáíôæßäç, ÁíáðëçñùôÞ ÊáèçãçôÞ Ðáíåðéóôçìßïõ Ìáêåäïíßáò, áðü ôï http://www.protagon.gr

Η μεταπολßτευση χαρακτηρßστηκε απü πολλοýς, ως η πλÝον ευτυχÞς περßοδος της σýγχρονης ελληνικÞς πολιτικÞς ιστορßας. Απü πολλÝς απüψεις μπορεß να συμφωνÞσει κανεßς. ΚαταρχÞν υπÞρξε μια περßοδος ειρηνικÞ. Για σκεφθεßτε το: ο 20ος αιþνας επιφýλαξε στη χþρα δýο παγκüσμιους πολÝμους,  δýο βαλκανικÝς συρρÜξεις, δýο πολÝμους με την Τουρκßα και δýο φορÝς το αιματηρü βßωμα του εμφýλιου διχασμοý. Καθüλου Üσχημα! Αν Ýπρεπε να κÜνουμε τη διαßρεση θα Ýβγαινε μßα τουλÜχιστον Ýνοπλη σýρραξη κÜθε δÝκα χρüνια. Μποροýμε με ανακοýφιση να σκεφτοýμε, πως απü  τον τελευταßο πüλεμο του ελληνισμοý, πÝρασαν τριÜντα επτÜ χρüνια. Μßα ολüκληρη γενιÜ δεν Ýχει  καμιÜ μνÞμη πολÝμου. Ευτυχþς!

ΠÝραν αυτþν, η μεταπολßτευση υπÞρξε μια περßοδος δημοκρατικÞς ομαλüτητας. Μας αρÝσει Þ üχι, ο δικομματισμüς που απÝτυχε παταγωδþς σε πολλÜ Üλλα, πÝτυχε για τρεις δεκαετßες να διατηρÞσει Ýνα επßπεδο πολιτικÞς και κοινωνικÞς σταθερüτητας. Ενσωματþνοντας αιτÞματα και κοινωνικÝς δυνÜμεις μÝσα στους δημοκρατικοýς πολιτικοýς θεσμοýς, και λειτουργþντας με κεντρομüλο τρüπο, ο δικομματισμüς κατÜφερε να περιορßσει τις επικßνδυνες συγκροýσεις. Απλþς αυτü Ýγινε με λÜθος τρüπο.

Καταλαβαßνουμε, λοιπüν, πως, παρÜ τις üποιες θετικÝς συνεισφορÝς του, το σýστημα που γÝννησε και εξÝθρεψε η μεταπολßτευση χρεοκüπησε. Πρüκειται, üμως, üχι απλÜ για την κατÜρρευση ενüς κομματικοý συστÞματος, αλλÜ για την κατÜρρευση της κυρßαρχης πολιτικÞς ιδεολογßας της μεταπολßτευσης: του εθνολαúκισμοý.

Ο εθνολαúκισμüς ως πολιτικÞ ιδεολογßα, τüσο στην αριστερüστροφη εκδοχÞ του, üσο και στη δεξιüστροφη, üπως αυτüς μεταλλÜχθηκε μετÜ τη δεκαετßα του 1990 και 2000,  θεμελιþθηκε σε μια αφÞγηση του παρελθüντος, πλαισιþθηκε απü μια κοινωνιολογικÞ ανÜγνωση του παρüντος και  υποστηρßχτηκε απü μια μιντιακοý υπüβαθρου μαζικÞ κουλτοýρα και κοινωνικÞ ψυχολογßα.

ΚατασκευÜζοντας Ýνα αφηγηματικü κολλÜζ απü ασýνδετες στιγμÝς της ελληνικÞς ιστορßας, ο εθνολαúκισμüς,  πÝτυχε να δημιουργÞσει μια συνεκτικÞ ιστορικÞ αφÞγηση: του ανÜδελφου και αιþνια αδικημÝνου ελληνικοý λαοý, θýματος των επιδιþξεων των μεγÜλων δυνÜμεων. Για το χÜλι μας λοιπüν Ýφταιγαν πρωτßστως οι ξÝνοι.

ΚοινωνιολογικÜ, ο εθνολαúκισμüς, ανÝδειξε τη διÜκριση μεταξý προνομιοýχων και μη προνομιοýχων. Συσπεßρωσε  Ýτσι φαντασιακÜ το 90% των ΕλλÞνων σε μια ανýπαρκτη αλλÜ πολý βολικÞ κοινωνικÞ κατηγορßα. ¼λοι αισθÜνονταν πως Þταν απü την πλευρÜ των αδικημÝνων.

ΨυχολογικÜ, στηρßχτηκε στην εýκολη συγκßνηση και τον εýπεπτο συναισθηματισμü. Η τηλεüραση συνÝβαλε τα μÝγιστα σε αυτü. ΛÝξεις κλειδιÜ: πÜθος,  οργÞ και αγανÜκτηση. Το κοινü στοιχεßο των πλαστικþν σημαιþν που ανÝμιζαν τα εκατομμýρια των οπαδþν μερικÜ χρüνια νωρßτερα με τις αμÝτρητες μοýντζες που πÝφτουν τþρα με κατεýθυνση τη βουλÞ; ο ανορθολογισμüς.

Θεμελιþδες στον εθνολαúκισμü υπÞρξε το πρüταγμα του εξισωτισμοý, στοιχεßο απαραßτητο της κοινωνßας της επαγγελßας των απανταχοý λαúκιστþν. ¼λοι, λοιπüν, Ýπρεπε να εßναι ßσοι• üχι üμως απÝναντι στο νüμο αλλÜ απÝναντι στις επιδιþξεις τους. ¼λοι, για παρÜδειγμα, θα Ýπρεπε να χτßζουν üπου θÝλουν, να παρκÜρουν üπου βρουν,  να μπουν στο πανεπιστÞμιο και βÝβαια üλοι να το τελειþσουν.

ΕπειδÞ üμως, ο εθνολαúκισμüς εßχε ως πρüτυπü του την κοινωνßα της αφθονßας και üχι αυτÞν της αυτÜρκειας (Ýτσι üπως εμφανιζüταν για παρÜδειγμα στις κομμουνιστικÝς χþρες) ο εξισωτισμüς απüκτησε χυδαßα χαρακτηριστικÜ. Ο νεοπλουτισμüς Ýγινε üχι απλþς τρüπος αλλÜ στüχος ζωÞς.   ΚατÜ συνÝπεια, αυτü που Ýγινε αντιληπτü ως κοινωνικü κρÜτος Þταν Ýνας συνδυασμüς κορπορατιστικοý κρατισμοý και  ξεχειλωμÝνου κεûνσιανισμοý. Με απλÜ λüγια, κοινωνικü κρÜτος για τον εθνολαúκισμü σÞμαινε, «Τσοβüλα δþστα üλα», Þ  «üλα τα λεφτÜ, üλα τα κιλÜ».

ΜÝσα απü αυτü το πρßσμα μποροýμε επßσης να κατανοÞσουμε γιατß η περßοδος διακυβÝρνησης του ΜητσοτÜκη Þ αυτÞ του Σημßτη υπÞρξαν εντελþς παρÜταιρες και αταßριαστες με το κλßμα της μεταπολßτευσης, και λιθοβολÞθηκαν εκ των υστÝρων απü σημαντικÜ τμÞματα της κοινωνßας. Αν και οι δýο διακυβερνÞσεις εßχαν διαφορετικÜ χαρακτηριστικÜ, στυλ και Üλλες προτεραιüτητες, εßχαν αναμφßβολα Ýνα κοινü στοιχεßο: τον σαφÞ προσανατολισμü των ηγετþν τους σε αντßθετη πορεßα σε σχÝση με τον κυρßαρχο εθνολαúκισμü.

ΣÞμερα ο εθνολαúκισμüς της μεταπολßτευσης βρßσκεται σε παρÜκρουση. Χρειαζüμαστε Üμεσα Ýνα μÝτωπο λογικÞς, üχι για να στηρßξουμε την κυβÝρνηση αλλÜ για να οικοδομÞσουμε Ýνα υγιÝς δημοκρατικü αýριο. Παρατηρþ τις αποκρουστικÝς εκδηλþσεις βßας, τις Üθλιες καταλÞψεις δημοσßων κτιρßων, την ακüμη πιο Üθλια ρητορικÞ των δυνÜμεων του εθνολαúκισμοý, που εκτüς απü τις κραυγÝς του τýπου «δεν βγαßνουν τα νοýμερα», δεν ακοýω κÜτι συγκεκριμÝνο (με εξαßρεση βÝβαια τις δυνÜμεις του ολοκληρωτισμοý που Ýχουν ως üραμα τη Βüρειο ΚορÝα). Κατανοþ πως ο εθνολαúκισμüς üχι μüνο δεν Ýχει να προτεßνει τßποτε για να βγοýμε απü την κατÜσταση που αυτüς μας Ýβαλε αλλÜ εßναι σαν να μας λÝει: αποθανÝτω η ψυχÞ μου μετÜ των αλλοφýλων. Ας μην του κÜνουμε το χατßρι ως κοινωνßα να τον ακολουθÞσουμε στο γκρεμü.