36 χρόνια ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πριν από 36 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε ως το κίνημα των μη προνομιούχων. Στην πορεία έγινε ένα λαϊκό μαζικό κόμμα, που αντιπροσώπευε τις αγωνίες της ισχυρής λαϊκής του βάσης. Αποτέλεσε τον πολιτικό φορέα που έφερε στο προσκήνιο τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, που έδωσε δύναμη στον αγρότη, που χαλύβδωσε τα εργασιακά δικαιώματα, που αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και δημιούργησε το ΕΣΥ.

Ξεπετάχτηκε από τα σωθικά του λαού και αγκάλιασε τις αγωνίες του απλού κόσμου, που στάθηκε και στέκεται δίπλα του στην μεγάλη διαδρομή του.

Η επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτικό ορόσημο για την χώρα μας, καθώς η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε λαϊκά συνθήματα την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση.

Τα 36 αυτά χρόνια γιορτάζουμε σήμερα. Χωρίς φιέστες, γιορτές και μεγάλα λόγια, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους

όσους πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα, κάνοντας απολογισμό και βάζοντας στόχους για το μέλλον.

Πριν από ένα χρόνο παραλάβαμε μία Ελλάδα αδύναμη, αναξιόπιστη και εξαρτημένη από πελατειακές λογικές. Σήμερα κάνουμε αγώνα να σταθούμε στα πόδια μας, να λειτουργήσει το κράτος, να φτιάξουμε νέες δομές, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να ξεφύγουμε από την μιζέρια.

Το ΠΑΣΟΚ όμως, ήταν ανέκαθεν το κόμμα της τόλμης, των τομών και των μεταρρυθμίσεων, που πρότασσε τη σωτηρία της χώρας από τα πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Γι' αυτό και χαρακτηρίζεται στη συνείδηση του έλληνα πολίτη ως ο «προοδευτικός χώρος».

Σήμερα καλείται η ίδια παράταξη που άλλαξε τη χώρα και έδωσε ευκαιρία στον μικρομεσαίο να ζήσει μια καλύτερη ζωή, να υποστηρίξει πολιτικά τη νέα αυτοδιοικητική της δομή, με πρόσωπα που πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση και στις αρχές της. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος σίγουρα είναι μακρύς. Όμως, το ΠΑΣΟΚ στα 36 αυτά χρόνια που πέρασαν έχει μάθει ότι «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ». Και τίποτα δεν είναι τυχαίο.