Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου

προς τους πολιτικούς συντάκτες

 

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

 

 

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλό μεσημέρι. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής δασικών πυρκαγιών, τις τελευταίες 4 μέρες, στη χώρα μας, έχουν αποτεφρωθεί πάνω από 210.000 στρέμματα δάσους. Για να έχουμε μία αίσθηση σύγκρισης, τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, στην Αττική, έχουν καταστραφεί 300.000 στρέμματα.

Σύμφωνα δε με την πρώτη καταμέτρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουν καταστραφεί πάνω από 150 σπίτια.

Μιλάμε λοιπόν για μία τεράστια καταστροφή. Και όταν σε μία οργανωμένη κοινωνία γίνονται παρόμοιες καταστροφές, πρέπει πάντα να ρωτάμε, τι έφταιξε, τι συνέβη, ποιος ευθύνεται, τι έπρεπε να γίνει διαφορετικά, τι δεν έγινε σωστά. Και αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία θέτουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και προφανώς τα θέτουμε κι εμείς.

Αντί για απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό, στην επίσκεψη που έκανε στους ηρωικούς πιλότους των τελευταίων ημερών, να τους λέει: να κλείσουν τα αυτιά τους «στους λίγους που εκ του ασφαλούς και για τις δικές τους σκοπιμότητες επιχειρούν να ισοπεδώσουν τα πάντα».

Αντί για εξηγήσεις για το τι δεν έγινε σωστά, ακούσαμε και χθες και σήμερα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλάει για «καλά οργανωμένο συντονισμό» και να επιχειρεί να μας πείσει, ότι τελικά, τα σπίτια τα οποία κάηκαν δεν ήταν και τόσα πολλά.

Η απόσταση ανάμεσα σε όλα λέγονται από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, και σε όσα έχουμε δει ή έχουν βιώσει οι Έλληνες πολίτες, είναι χαώδης. Ευθύνες, λοιπόν, υπάρχουν και είναι βαρύτατες, και είναι πολιτικές και, βεβαίως, και επιχειρησιακές.

Θέλω να πάω λίγο πίσω και να θυμηθούμε όλοι μας το 2004. Το 2004, όταν με την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης ο νέος υπουργός έλεγε, ότι «υποκλινόμαστε μπροστά στο έργο που έχετε επιτελέσει», μιλώντας για την Πυροσβεστική. Αναφορές του τότε Αρχηγού, επί Νέας Δημοκρατίας, του Πυροσβεστικού Σώματος που έλεγε, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με διεθνή αναγνώριση, όπου μιλούν για «ελληνικό μοντέλο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών».

Τι ακριβώς συνέβη από τότε; Τι συνέβη και το 2007 είχαμε τις τραγικές φωτιές στην Πελοπόννησο, με τους σχεδόν 80 νεκρούς; Και το πιο σημαντικό είναι τι συνέβη μετά; Πού είναι το πόρισμα του 2007; Έμαθε ποτέ η ελληνική κοινωνία τι έφταιγε; Έμαθε ποτέ η ελληνική κοινωνία αν το πρόβλημα ήταν πράγματι οι θεωρίες συνωμοσίας που ακούγαμε τότε και οι «ασύμμετρες απειλές», ή η ανικανότητα του κράτους; Μάθαμε κάποια πράγματα ή κάποια μαθήματα από τα παθήματα του 2007; Προφανώς όχι, και αυτό φάνηκε τις τελευταίες ημέρες.

Υπήρξαν πορίσματα μετά το 2007, απλώς δεν ήταν πορίσματα της ελληνικής κυβέρνησης. Υπήρξε, για παράδειγμα, το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έδινε πολύ συγκεκριμένες συστάσεις και συμπεράσματα. Τι απ' αυτά υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση; Έγιναν κάποιες κινήσεις για το πρόβλημα στο προσωπικό; Γνωρίζουμε πόσες χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις δασοπυροσβεστών υπάρχουν; Βελτιώθηκε η εκπαίδευση; Βελτιώθηκαν οι υποδομές με τη διάνοιξη δασικών οδών, όταν διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες τα προβλήματα που έχουν δήμαρχοι με τη Δασική Υπηρεσία στο να ανοίξουν δασικές οδούς.

Έγιναν βελτιώσεις ουσιαστικές σε οχήματα και μηχανήματα, όταν διαβάζουμε για μάνικες που δεν δουλεύουν, για δεξαμενές νερού που δεν υπάρχουν; Έγινε μία προσπάθεια να συντονιστεί το μεγάλο εθελοντικό κίνημα που υπάρχει στη χώρα μας, να βοηθήσει η τοπική κοινωνία; Υπήρξε προσπάθεια επιχειρησιακού συντονισμού, όταν διαβάζουμε πάλι σήμερα σε εφημερίδα, ότι τα οχήματα που αγοράστηκαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το συντονισμό των πυρκαγιών, σήμερα, κάπου σκουριάζουν;

Έγινε μία σωστή ενημέρωση του πληθυσμού, υπήρξε ευαισθητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έλεγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι κάνει σωστά τη δουλειά της σε σχέση με την αποψίλωση των δασών, τον καθαρισμό; Έγινε αξιοποίηση χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Υπήρξε αλλαγή στο πλαίσιο, για να αποφύγουμε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους καταπατητές; Κάθε άλλο.

Υπάρχουν, λοιπόν, βαρύτατες ευθύνες. Υπάρχουν ευθύνες στην έλλειψη μιας πολιτικής πρόληψης, υπάρχουν ευθύνες στην έλλειψη αποτελεσματικότητας στην καταστολή, ευθύνες τις οποίες έχει ήδη επιμερίσει ο Ελληνικός λαός, και το βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες.

Ευθύνες, τις οποίες αναδεικνύει και ο Συνήγορος του Πολίτη με σημερινή του ανακοίνωση, όπου μιλά για την έλλειψη κατάρτισης βασικών χαρτών και δασολογίου, για τις ελλείψεις στη διάνοιξη καθαρισμών δασικών δρόμων, ότι ήταν ανεκμετάλλευτες οι μελέτες οι οποίες εκπονήθηκαν. Μιλάει για την έλλειψη κοινής επιχειρησιακής δράσης δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών, για την Πολιτική Προστασία. Μιλάει για την εθελοντική δράση πολιτών, που δεν συντονίστηκε. Μιλά βεβαίως για την ανάγκη ταχείας κήρυξης αναδασωτέων εκτάσεων και για αντιπλημμυρικά έργα.

Και βέβαια, μετά απ' όλα αυτά, υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο ερώτημα, που είναι η επόμενη μέρα. Και για την επόμενη μέρα, θα έχουμε το χρόνο να μιλήσουμε, γιατί θα υπάρξει η επόμενη μέρα και, πρέπει προφανώς να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αλλά όμως, έχουμε ήδη το εξαιρετικά κακό προηγούμενο του 2007, όπου τα σχέδια που εκπονήθηκαν, όταν εκπονήθηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Έχουμε το κακό προηγούμενο μιας κυβέρνησης που πέντε χρόνια τώρα δίνει τα λάθος σήματα, τα  λάθος σήματα που έχουν να κάνουν με την καταπάτηση εδαφών, που δημιουργούν πολλά από τα προβλήματα που είδαμε τις τελευταίες ημέρες.

Εμείς εδώ, στο ΠΑΣΟΚ, μετά από την παρακολούθηση και συμπαράσταση στην τεράστια προσπάθεια που έγινε από όλους τους δασοπυροσβέστες, από τους πιλότους των αεροπλάνων, από τους εθελοντές, από τους κατοίκους, τις τελευταίες ημέρες, κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης.

Αύριο, θα υπάρξει μία συνέντευξη Τύπου των αρμοδίων πολιτικών εκπροσώπων, του κ. Καστανίδη και του κ. Κουβέλη. Θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες προτάσεις μας για το μέλλον της Αττικής. Και επίσης, έχουμε ήδη αναλάβει μια πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα, στέλνεται μία επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το σύνολο των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μια επιστολή από την οποία ζητούμε από το Κοινοβούλιο, να απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινητοποιήσει άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης, να ιδρυθεί μία αυτόνομη ευρωπαϊκή ομάδα ταχείας επέμβασης, που να συνδράμει κάθε χώρα. Και να σταλεί μία αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για να κάνει, όπως έγινε και στο παρελθόν, μία αποτίμηση της κατάστασης.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μία κοινή Ερώτηση όλων των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, ζητώντας να πληροφορηθούμε κατά πόσο λειτούργησε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας το 2009 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πόσο, και βέβαια πόσο αποτελεσματικά, αξιοποιήθηκαν και απορροφήθηκαν σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια από την ελληνική κυβέρνηση.

Κλείνω, λέγοντας πως η συζήτηση μόλις αρχίζει. Είχαμε πει πολύ καθαρά πως δεν θα ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, όσο υπήρχαν ακόμα κίνδυνοι για περιουσίες και ζωές. Η συζήτηση ανοίγει και, στη συζήτηση αυτή θα καταλογιστούν ευθύνες, γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό γίνεται σε κάθε οργανωμένη κοινωνία. Αν θέλουμε να βελτιωθούμε, θα πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη. Και οι ευθύνες επαναλαμβάνω της κυβέρνησης, γι' αυτό που είδαμε τα τελευταία τρία - τέσσερα εικοσιτετράωρα, είναι βαρύτατες. Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή μιλήσατε για ευθύνες. Θέλω να μου πείτε αν ζητάτε και παραιτήσεις αρμοδίων υπουργών.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εδώ όπου έχουμε φτάσει και από τις πρώτες αντιδράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και του ιδίου του πρωθυπουργού, είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη όλων όσων έχουν συμβεί. Εδώ όπου έχουμε φτάσει, έχουμε πει πολύ καθαρά πως η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας συνολική. Η ανάληψη της ευθύνης από μεμονωμένους υπουργούς δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί το πρόβλημα είναι συνολικό.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Οπότε προσθέτετε στους λόγους για τους οποίους ζητάτε εκλογές και τις πυρκαγιές;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μας έχετε ακούσει να κάνουμε πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα λειτουργίας του κράτους. Πέρα από την κριτική που κάνουμε βεβαίως για την κατάσταση της οικονομίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, κάθε μέρα που περνάει, είναι μια μέρα χαμένη για τον τόπο. Νομίζω πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο αληθινή είναι αυτή η απλή φράση, την οποία έχουμε πει. Είναι πια επικίνδυνη για τον τόπο η κυβέρνηση.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ:  Θα επαναλάβω μια ερώτηση που σας έκανα χθες και δε θέλατε να την απαντήσετε όσο ακόμα οι φλόγες έκαιγαν. Τώρα που ανοίγει η συζήτηση και καταλογίζετε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση, πιστεύετε εσείς ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί πολιτικά, όπως έκανε το 2007, τη σημερινή κατάσταση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γνωρίζετε τη φράση για την ιστορία, που επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ:  Από τον κ. Καραμανλή απ' ό,τι λένε οι πληροφορίες που θα κάνει κάποιες δηλώσεις μετά το τέλος της κυβερνητικής Επιτροπής, τι αναμένετε να ακούσετε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, υπάρχουν ορισμένα αυτονόητα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν και θα αφορούν προφανώς σε αποζημιώσεις και στην αναδάσωση. Θα αφορούν σε όλα αυτά, δεν θα τα έλεγα τυπικά, αλλά προφανή ζητήματα, που πρέπει να γίνουν αμέσως.

Από εκεί και πέρα, όμως, ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία απολύτως αξιοπιστία για να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι αυτά, που είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν θα τα ξαναδούμε.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Φεύγω από το γενικό και πάω σε κάτι ειδικό. Η  περίπτωση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική στο σκέλος που αφορά βέβαια την επόμενη μέρα και την αποκατάσταση ζημιών και τις αποζημιώσεις δεν είναι θα έλεγα απλή υπόθεση και περίπτωση. Προφανώς, δεν ξέρω βεβαίως τους αριθμούς, αλλά λογικά μπορώ να εικάσω ότι μέσα στα σπίτια που κάηκαν είναι και κάποια αυθαίρετα. Εκεί στο σκέλος της αντιμετώπισης του προβλήματος και των αποζημιώσεων θα ήθελα να δω αν το ΠΑΣΟΚ έχει σκεφτεί πως ενδεχόμενη αποζημίωση αυτών που έχουν ήδη αυθαίρετα σημαίνει  νομιμοποίηση και ποια θέση θα τηρήσει επ' αυτού του ζητήματος.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα σας παραπέμψω στην αυριανή συνέντευξη Τύπου των αρμόδιων πολιτικών εκπροσώπων, για μια πλήρη απάντηση στο ζήτημα αυτό, το οποίο πράγματι είναι πολύ σημαντικό και θέλει μια ορθή αντιμετώπιση.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ: Διαβάζουμε σήμερα σε ρεπορτάζ ότι μία από τις σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση είναι οι αποζημιώσεις που προτίθεται να δώσει, να προέλθουν από αδιάθετα κονδύλια που είχαν συγκεντρωθεί για τους πυρόπληκτους της Ηλείας. Δεν ξέρω αν έχετε εσείς αυτή την πληροφορία, αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ποια θα είναι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ομολογώ πως δεν έχω αυτή την πληροφορία. Δεν διανοούμαι να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί αυτό θα σημαίνει πολύ απλά ότι, δεν υπάρχουν οι ανάγκες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν τα χρήματα αυτά.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ:  Επιμένω στην ερώτηση διότι το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει και ερώτηση στη Βουλή και είχε σηκώσει αρκετά το θέμα αποκαλύπτοντας ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων είχαν κατατεθεί σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου προς κάλυψη ελλειμμάτων της κεντρικής διοίκησης.

Αν σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι υπάρχει αυτό, υφίσταται ξανά αυτή η διαδικασία, τι ακριβώς, ποια θα είναι η αντίδρασή σας όταν έχουμε και το ένα που έχετε καταγγείλει και το ενδεχόμενο να υπάρχει και αυτό που τώρα γράφουν τα δημοσιεύματα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα επιβεβαιώνει απλώς αυτό το οποίο έχουμε πει από την αρχή, που είναι η κακή διαχείριση των χρημάτων και η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού για την Ηλεία.

Θα θυμάστε που είχαμε καταθέσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο με πολλές διαστάσεις. Διαστάσεις ανοικοδόμησης, διαστάσεις στήριξης των επιχειρήσεων, διαστάσεις στήριξης των ανθρώπων. Το σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση το απέρριψε. Θα ήταν ένα εξαιρετικό πλαίσιο για να μπορέσουν να διοχετευτούν όλοι αυτοί οι πόροι.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή έγινε μια καταγγελία χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό στο MEGA αν θυμάμαι καλά από τον κ. Ντινόπουλο. Είπε ότι ο Νομάρχης Ηλείας τα χρήματα που έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ τα κρατάει ο ίδιος προσωπικά και δεν τα αποδίδει για κάποιο λόγο δε θυμάμαι ακριβώς. Πάντως είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Έχετε εσείς κάποια τέτοια πληροφόρηση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ειλικρινά, λυπάμαι πάρα πολύ, που στη σημερινή συγκυρία, υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που καταφεύγουν σε παρόμοιες αναφορές. Τίποτα άλλο.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:  Συμμερίζεστε από τη μέχρι τώρα αποτίμηση που έχετε κάνει και τις πληροφορίες που ενδεχομένως να έχετε, φωνές που κάνουν λόγο για εμπρησμό; Και μάλιστα τέτοιες φωνές συμμερίζονται και άλλες πολιτικές δυνάμεις όπως το ΚΚΕ που μίλησε από την αρχή για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε παρόμοιες φωτιές, το μυαλό όλων μας βεβαίως πηγαίνει ακριβώς εκεί. Γιατί είναι σε περιοχές με ζητήματα οικιστικής ανάπτυξης και τα οικονομικά κίνητρα είναι μεγάλα. Δεν θα ήθελα να κάνω μια τοποθέτηση επ' αυτού, γιατί αυτό είναι αντικείμενο διερεύνησης, αλλά νομίζω πως κι εμείς, όπως και πολλοί Έλληνες πολίτες, συμμεριζόμαστε την αίσθηση ότι δεν μπορεί κανένας να ξεφύγει από μια παρόμοια υπόθεση.

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ: Θέλω να επανέλθω σε μια προηγούμενη ερώτηση. Εντάξει μας παραπέμψατε στην αυριανή συνέντευξη Τύπου, αλλά να καταλάβουμε ότι στη σκέψη σας βρίσκετε το ενδεχόμενο διαφορετικής αντιμετώπισης των αυθαιρέτων χτισμάτων που επλήγησαν από τη φωτιά;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχουμε μια γενική αρχή και νομίζω πως όλοι θα θέλαμε, ως συντεταγμένη Πολιτεία, να υπάρξει ένας χειρισμός των αυθαιρέτων, ο οποίος να μένει ως γενική αρχή στο ότι είναι αυθαίρετα. Από εκεί και πέρα, θα μου επιτρέψετε να περιμένουμε μέχρι αύριο, για να δοθεί μια πιο συγκεκριμένη απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Επειδή πριν από λίγο είπατε ότι το πρόβλημα είναι συνολικό και δε λύνεται με κάποιες μεμονωμένες παραιτήσεις ενδεχομένως κάποιων υπουργών. Ζητάτε παραίτηση της κυβέρνησης συνολικά με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχω επιχειρηματολογήσει για πάρα πολύ καιρό πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια αλλαγή πορείας. Και έχουμε πει πολύ καθαρά ότι όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο. Θα θυμάστε ότι παραιτήσεις συγκεκριμένων υπουργών έχουμε ζητήσει επανειλημμένα στο παρελθόν. Δεν ανέλαβε ποτέ ο πρωθυπουργός την ευθύνη να καταλογίσει ευθύνες και να αποπέμψει υπουργούς. Άρα, ο ίδιος προσωπικά έχει αναλάβει όλη αυτή την ευθύνη. Και όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη, και η ευθύνη είναι τόσο μεγάλη, τότε τη λύση δεν μπορεί να τη δώσει παρά μονάχα ο Ελληνικός λαός.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Από το σχεδιασμό σας έχετε αποκλείσει πλέον την προοπτική πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ένα κόμμα, το οποίο ζητά να υπάρξει η δυνατότητα  στους Έλληνες πολίτες, να επιλέξουν την πορεία της χώρας, δεν μπορεί παρά να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Δ. ΛΑΓΟΥ: Ο κ. Αλαβάνος σήμερα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε δηλώσεις του άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τήρησε όλες αυτές τις μέρες, καταλογίζοντας στην ουσία ή εν πάση περιπτώσει κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πιο πολύ στήριξε τη Νέα Δημοκρατία παρά βρέθηκε κοντά στα προβλήματα των πολιτών.

Το νόημα αναφέρω. Ένα σχόλιο θα ήθελα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Λυπάμαι πολύ γι' αυτή τη φράση του κ. Αλαβάνου, αν ισχύει όπως τη λέτε, αλλά εν τέλει, τα πράγματα είναι απλά. Όλους μάς κρίνει ο λαός. Κρίνει τη στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες, και κρίνει και τη στάση που κράτησε ο κ. Αλαβάνος.

Ευχαριστώ πολύ