Συνέντευξη Γ. Παπακωνσταντίνου

στον Ρ/Σ «Flash» και στον δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλου

 

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

 

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως σας προαναγγείλαμε, θα συνομιλήσουμε ευθύς αμέσως με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την πολιτική επικαιρότητα και τα ζητήματα που βρίσκονται σήμερα πολύ ψηλά στην ατζέντα. Κύριε Παπακωνσταντίνου καλή σας μέρα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλή σας μέρα, και καλημέρα στους ακροατές σας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να φύγει από το ζήτημα Χριστοφοράκου μετά την εμπλοκή στην παράδοση και να πάει στην οικονομία. Είναι η οικονομία προνομιακό όντως πεδίο για να το επιλέγει κύριε Παπακωνσταντίνου;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα το έλεγα. Και πρέπει να σας πω ότι ακούγοντας χθες τις δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, νομίζω ότι ο πολίτης εντυπωσιάστηκε και αναρωτιέται κάτι το πάρα πολύ απλό: Τα τελευταία πέντε χρόνια τι ακριβώς έχουν κάνει; Γιατί ακούσαμε τον κ. Παπαθανασίου να λέει, ότι τώρα πρέπει να κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια. Οχτώ από αυτά τα 25 χρόνια ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Ακόμα και αν θέλουν να κάνουν κριτική σε μας, κάνουν κριτική και σε όσα δεν έχουν κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον, όταν ήταν οι ίδιοι κυβέρνηση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Πάντως από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι επιμένει το ΠΑΣΟΚ στο ότι προσπάθησε να στήσει θέμα με την παράδοση του κ. Χριστοφοράκου η κυβέρνηση; Και αυτό θα ήταν ένα θέμα το οποίο μπορούσε να αποβεί προνομιακό κύριε Παπακωνσταντίνου για την κυβέρνηση; Γιατί να το κάνει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ας μείνουμε στα θέματα οικονομίας, αν έχετε την καλοσύνη, επειδή τα ανοίξατε πρώτα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, για να συνδυάσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χαίρομαι ιδιαίτερα που για μια φορά μιλάμε λίγο και για τα ζητήματα της οικονομίας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επανέλθουμε στα ζητήματα οικονομίας, αλλά επειδή συνδυάζονται τα δύο ως ατζέντα. Επειδή ή εσείς ή η κυβέρνηση είναι αυτός ο οποίος δίνει τον τόνο πάντα, έτσι δεν είναι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κοιτάξτε, η κυβέρνηση είναι μπροστά σε πολλαπλά αδιέξοδα. Είναι μπροστά σε αδιέξοδα σε σχέση με τα ζητήματα διαφάνειας στη δημόσια ζωή, είναι μπροστά στο αδιέξοδο των χειρισμών της στην υπόθεση SIEMENS, και με το γεγονός ότι ο κ. Χριστοφοράκος έφυγε και - εάν και όποτε γυρίσει - θα είναι υπόδικος μόνο για πέντε μήνες από τη συνολική περίοδο, και για τρεις μόλις από τα 70-τόσα εμβάσματα, που υποτίθεται πως έχουν γίνει.

Η κυβέρνηση ελέγχεται για το γεγονός ότι επιχείρησε να στήσει μία επικοινωνιακή φιέστα με την έλευσή του, με χειροπέδες από το Μόναχο και τελικά αυτό αναβλήθηκε. Αυτό είναι το ένα μέτωπο, δηλαδή οι πολίτες έχουν πειστεί ότι ο τρόπος διακυβέρνησης, ο τρόπος λειτουργίας των θεσμών τούς αφήνει μία πολύ πικρή γεύση, διότι βλέπουν ότι καταστρατηγούνται τα πάντα σε αυτή τη χώρα.

Από κει και πέρα βέβαια, το μεγάλο μέτωπο και η μεγάλη δυσκολία της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία, δεν μπορεί να διαχειριστεί το αυτονόητο, που είναι ότι όταν η Ελλάδα έχει μπει σε ύφεση, βοηθάς τη μέση ελληνική οικονομία, βοηθάς τους χαμηλόμισθους, προσθέτεις στην οικονομική δραστηριότητα, και δεν αφαιρείς με όλα τα φορολογικά πακέτα, τα οποία βλέπουμε ότι έχουν έρθει και πρόκειται να έρθουν στο μέλλον.

Αυτό είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης, το οποίο συνδυάζεται με την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων και την πλήρη διάλυση, αν θέλετε, της όποιας προσπάθειας να περισταλούν δαπάνες. Σας θυμίζω ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο εξάμηνο, έδειξαν τις δαπάνες να τρέχουν πολύ πάνω από το στόχο. Αυτό σημαίνει πως τα λόγια του κ. Καραμανλή για έλεγχο των δαπανών και για συμμάζεμα ήταν κούφια.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά οι πληροφορίες δείχνουν ότι αναζητά η κυβέρνηση, όπως θα αναζητούσε και η κάθε κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές, κάποιους λαγούς ή κάποιους άσσους από το μανίκι κύριε Παπακωνσταντίνου έτσι ώστε να έχει και κάποιες φιλολαϊκές πινελιές ο λόγος και η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπάρχουν άσσοι ξέρετε, για έναν πολύ απλό λόγο: Ο κόσμος έχει πάρει πια τις αποφάσεις του σε σχέση με τη δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματά του. Έχει βάλει «Χ». Ο κ. Καραμανλής είναι σαν ένας σκακιστής, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει πια κινήσεις. Προσπαθεί κάτι, δεν του βγαίνει. Προσπαθεί κάτι άλλο, δεν του βγαίνει επίσης.

Και αυτό συμβαίνει, γιατί δεν μπορείς μετά από πέντε χρόνια ξαφνικά να πείσεις τους Έλληνες πολίτες, ότι έχεις αναβαπτιστεί και ότι τώρα θα κάνεις όλα όσα δεν έκανες. Τώρα θα λύσεις τα προβλήματα της οικονομίας, όταν εσύ ευθύνεσαι για τη σημερινή κατάσταση, τώρα θα λύσεις τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, όταν δεν έχεις κάνει τίποτα και η διαφθορά έχει μεγαλώσει, τώρα θα λύσεις τα προβλήματα της παιδείας, της υγείας, όταν έχεις αφήσει το εθνικό σύστημα υγείας να διαλύεται, και πηγαίνουμε πίσω στη χρηματοδότηση της παιδείας κάθε χρόνο σαν ποσοστό του ΑΕΠ; Για τι να πείσει τους Έλληνες πολίτες ο κ. Καραμανλής σήμερα; Για τι ακριβώς; Νέο ξεκίνημα; Είναι δυνατόν μετά από πέντε χρόνια;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός κύριε Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην κυβέρνηση; Θα τον αποτιμούσατε στο ΠΑΣΟΚ ως σημαντικό πολιτικό χαρτί σε αυτή τη συγκυρία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, αντιλαμβανόμαστε τις τελευταίες μέρες ότι εδώ δυσκολεύονται να αλλάξουν τρεις Περιφερειάρχες, πόσο μάλλον να κάνουν ένα σοβαρό ανασχηματισμό. Αλλά ξέρετε, η εναλλαγή προσώπων, όταν είναι κοντά οι εθνικές εκλογές, που οι πολίτες ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αργήσουν, δεν βοηθάει, δεν πείθει τους πολίτες ότι κάτι άλλο γίνεται, γιατί οι πολίτες έχουν πειστεί ότι.

Το πρόβλημα είναι η κατεύθυνση, δεν είναι τα πρόσωπα, το πρόβλημα είναι η λογική αυτής της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι οι συγκεκριμένες επιλογές που έχει κάνει εδώ και πέντε χρόνια και συνεχίζει να κάνει. Δεν είναι ποιος θα είναι στο τάδε Υπουργείο ή στο δείνα Υπουργείο.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πρόσωπα δεν επηρεάζουν;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι η επικοινωνία, δεν είναι ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και ποιος θα είναι ο γραμματέας του κόμματος. Το πρόβλημα είναι η κυβερνητική πολιτική αυτή καθεαυτή.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Οπότε λέτε ότι θα έχει περιορισμένη απήχηση, ακόμα και αν γίνει κύριε Παπακωνσταντίνου.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έως και μηδενική απήχηση θα έλεγα. Ξέρετε, οι ανασχηματισμοί είναι θέμα τριών ημερών. Και ο πιο σοβαρός, μεγάλος, δομικός ανασχηματισμός που φέρνει τα πάνω κάτω -και βεβαίως έχει τα προβλήματά του, γιατί μετά την τοποθέτησή τους μέχρι να μάθουν οι υπουργοί τη δουλειά περνάει καιρός- ακόμα και αυτός, τα πολιτικά οφέλη του κρατούν πολύ λίγο. Πόσο μάλλον σε μία σημερινή κατάσταση, που ούτε μεγάλες ανατροπές μπορεί να κάνει ο κ. Καραμανλής, γιατί είναι όμηρος ισορροπιών, με μία πλειοψηφία ενός βουλευτή στη Βουλή, και των αδιεξόδων τα οποία έχει μπροστά του.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Στο δεύτερο ζήτημα, στις χρηματοδοτήσεις από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS κύριε Παπακωνσταντίνου, είναι γνωστή από χθες η επιστολή του κ. Ραγκούση, του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προς τους συνηγόρους του κ. Χριστοφοράκου, ζητάτε στοιχεία και τεκμηρίωση των όσων έχει καταθέσει για το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του.

Δεν πιστεύατε από την πρώτη στιγμή ότι θα μπορούσε να είναι εύκολη απάντηση η αρνητική απάντηση των συνηγόρων εφόσον είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία, δηλαδή να επικαλεστούν την εξέλιξη της διαδικασίας για να σας πουν όχι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς, ήταν υποχρέωσή μας να στείλουμε αυτή την επιστολή. Όταν έχεις τον συνήγορο του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος δηλώνει σε ελληνική εφημερίδα «ας με ρωτήσουν από τη Νέα Δημοκρατία τι λεφτά έχουν εισρεύσει στο κόμμα τους και θα τους πω» και σε μία απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης αναφέρεται και το ΠΑΣΟΚ, είναι υποχρέωσή μας να ζητήσουμε να μας δοθούν, και να δημοσιοποιηθούν τα όποια στοιχεία και αποδείξεις, γιατί δεν μπορεί να λέγονται πράγματα χωρίς να υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία πίσω τους. Ήταν λοιπόν μονόδρομος η κίνησή μας.

Αυτό το οποίο επικαλείται ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου ότι είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη, δεν είναι έτσι, διότι υπάρχει μια καταδικαστική απόφαση για τον κ. Χριστοφοράκο. Τουλάχιστον γι' αυτό το κομμάτι και για τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη δώσει στη γερμανική Δικαιοσύνη, τίποτα δεν θα τον εμπόδιζε να τα δώσει και σε εμάς. Το γεγονός ότι δεν τα δίνει σε εμάς, μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν παρόμοια στοιχεία. Και μας δικαιώνει απολύτως στον τρόπο με τον οποίο έχουμε χειριστεί την όλη υπόθεση.

Και ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν σήκωσε αυτό το γάντι. Και ο πολίτης δεν καταλαβαίνει και δεν καταλαβαίνουν και πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι γκρινιάζουν και λένε: γιατί κι εμείς δεν έχουμε κάνει το ίδιο πράγμα;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Πάντως από την άλλη πλευρά, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία σας κατηγόρησε ότι κάνετε διάλογο με έναν κατηγορούμενο και έναν καταδικασμένο από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Νομικοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθεί στη γερμανική Δικαιοσύνη για το ζήτημα. Γιατί δεν το κάνατε αυτό κύριε Παπακωνσταντίνου;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι θέμα διαλόγου. Κάναμε μία κίνηση απαντώντας και παίρνοντας σαν αφορμή τις δηλώσεις του ιδίου του δικηγόρου. Είναι υποχρέωσή του να κάνει αυτό το οποίο είπε πως θα κάνει αν του ζητηθούν, είναι σαφές.

Μην ξεχνάτε ότι η γερμανική Δικαιοσύνη έχει άλλες προτεραιότητες από την ελληνική Δικαιοσύνη. Τη γερμανική Δικαιοσύνη τι την ενδιαφέρει; Έχει έναν Γερμανό υπήκοο, τον κ. Χριστοφοράκο, που έχει διπλή υπηκοότητα, ο οποίος δούλευε για μία γερμανική εταιρεία, η οποία κατηγορείται για λάδωμα σε διαφορετικές χώρες.

Η απόδειξη μπροστά στη γερμανική Δικαιοσύνη, το βάρος της απόδειξης δεν είναι προς το πού πήγαν τα λεφτά. Τους ενδιαφέρει κατά πόσον υπήρξε παράβαση της γερμανικής νομοθεσίας. Και ο κ. Χριστοφοράκος με τους δικηγόρους του κατάφερε μία ελαφρά ποινή, ακριβώς στη βάση της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Εμάς όμως ως Έλληνες πολίτες μας ενδιαφέρει κάτι άλλο: Μας ενδιαφέρει πού πήγαν τα λεφτά στην Ελλάδα. Κάτι που ποσώς ενδιαφέρει τους Γερμανούς. Άρα λοιπόν, εμείς δικαιούμαστε ακριβώς να στείλουμε αυτή την επιστολή, είναι υποχρέωσή μας και να ζητήσουμε τα στοιχεία αυτά από αυτόν που ισχυρίζεται ότι τα έχει. Η γερμανική Δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι' αυτό το λόγο δεν αποταθήκατε στη γερμανική Δικαιοσύνη.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, διότι ο κ. Χριστοφοράκος γνωρίζει, ή ισχυρίζεται ότι γνωρίζει για το πού έχουν πάει τα εμβάσματα. Η γερμανική Δικαιοσύνη δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον γι' αυτό.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Συνομιλούμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κύριε Παπακωνσταντίνου, το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Πρώτος στόχος για το ΠΑΣΟΚ ποιος θα είναι; Διαβάζουμε σήμερα ότι ο κ. Καραμανλής εντάξει θα προσπαθήσει, το προηγούμενο σαββατοκύριακο από σας, να δώσει και κάποια ανάσα φιλολαϊκή με κάποιο μέτρο προς τους συνταξιούχους ή δεν ξέρω ποιες άλλες ομάδες. Πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ ποιος θα είναι σε αυτή την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καταρχάς ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, διότι οι πολίτες θα τον κρίνουν με ένα πολύ απλό κριτήριο: Τα πράγματα στη ΔΕΘ του '09 είναι καλύτερα από τα πράγματα στη ΔΕΘ του '08; Ή εν πάση περιπτώσει, εάν υπήρχαν και εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η διεθνής οικονομική κρίση, η κυβέρνηση το '09 είναι καλύτερη από την κυβέρνηση του '08; Και η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι όχι. Άρα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Τώρα εμείς τι θα κάνουμε: Εμείς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτό που θα επιχειρήσει να κάνει στη ΔΕΘ, είναι να περιγράψει έναν οδικό χάρτη. Έναν οδικό χάρτη ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, στήριξης του εισοδήματος, ανατροπής βασικών, αν θέλετε, αδικιών στην ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα ενδυνάμωση των θεσμών για να επανέλθει η εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτική. Δηλαδή πολύ συγκεκριμένα πράγματα με τα οποία θα κριθούμε στις εκλογές και μετά τις εκλογές.

Θα μιλήσουμε δηλαδή για την επόμενη μέρα. Γιατί όσο χάνεται χρόνος αυτή τη στιγμή, με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν προκηρύσσει εκλογές, τόσο εμείς θέλουμε να κερδίσουμε αυτό το χαμένο χρόνο, προετοιμαζόμενοι έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε από την επόμενη μέρα της εθνικής εκλογής, όποτε αυτή γίνει, το πρόγραμμά μας σε όφελος του Έλληνα πολίτη.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Το βασικό στοίχημα ποιο είναι σε αυτό το μοντέλο το κυβερνητικό; Δηλαδή να πείσετε ότι είσαστε καλύτεροι από την κυβέρνηση Καραμανλή;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυτό δεν είναι δύσκολο.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να πείσετε ότι είστε διαφορετικοί από την κυβέρνηση Σημίτη; Ποιο είναι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το βασικό στοίχημα είναι να πείσουμε ότι θα είμαστε μια κυβέρνηση που εργάζεται για τον πολίτη. Αυτό είναι το στοίχημα. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μέτρα που θα ξαναφέρουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Μεταφράζεται σε μέτρα που κάνουν μια πιο δίκαιη διανομή του εισοδήματος. Μεταφράζεται σε ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο δίκαιο. Μεταφράζεται σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ότι τα λεφτά του πιάνουν τόπο.

Μεταφράζεται σε μία σειρά από πολύ συγκεκριμένες πολιτικές, τις οποίες έχουμε, αν θέλετε, περιγράψει σε αδρές γραμμές, τις οποίες θα εξειδικεύσει περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και για τις οποίες έχουμε ξεκινήσει και διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους σε επιμέρους ζητήματα, από τη φορολογία, μέχρι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ζητήματα του τουρισμού κ.ο.κ.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Παπακωνσταντίνου ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.