Συνέντευξη Εύης Χριστοφιλοπούλου

στο ρ/σ «ΝΕΤ 105,8» και στον δημοσιογράφο Π. Τσούτσια

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

 

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Στην τηλεφωνική γραμμή είναι η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου. Καλό μεσημέρι κα Χριστοφιλοπούλου.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Καλό μεσημέρι κ. Τσούτσια, καλό μεσημέρι στους ακροατές μας.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να πω στους φίλους ακροατές, αφορμή αυτής της κουβέντας, βέβαια θα συζητήσουμε και άλλα θέματα, είναι μια δήλωση αρκετά σκληρή θα έλεγα, που κάνατε χτες, με αφορμή μια ρύθμιση, διάταξη, δεν ξέρω τα ξέρετε πολύ καλά εσείς ως βουλευτής εσείς στο νομοσχέδιο για τα σκάφη που αφορά προσλήψεις στο δημόσιο, έτσι δεν είναι;

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Και πάλι με χρήματα των ιδιωτών και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Ωραία, να καταλάβουμε τι είναι. Καταρχήν μιλάμε ότι υπάρχει μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο μια διάταξη, ρύθμιση, δεν ξέρω τι είναι, ένα άρθρο, να το πούμε πιο συγκεκριμένα...

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Ένα άρθρο, στο οποίο προβλέπει ότι το δημόσιο θα μπορεί να προσλαμβάνει...

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πρόκειται για ένα άρθρο αναφορικά με ένα διαχρονικό πρόγραμμα για τον ιδιωτικό τομέα με ευρωπαϊκά κονδύλια, ένα πρόγραμμα με το οποίο δίδονται κίνητρα στον εργοδότη της μικρής ή της μεσαίας ή και της μεγάλης επιχείρησης να προσλάβει ανθρώπους και κυρίως νέους ανθρώπους με ποσόστωση ή γυναίκες ή μακροχρόνια άνεργους και ειδική ποσόστωση για άτομα με αναπηρία ή για άλλες ειδικές κατηγορίες ευαίσθητων συμπολιτών μας, αυτό το πρόγραμμα, κ. Τσούτσια, ισχύει εδώ και χρόνια ισχύει. Όμως για πρώτη φορά με αυτή τη ρύθμιση επιχειρείται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό σε Υπουργεία, σε παντός είδους νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σε όλο το δημόσιο τομέα χωρίς να προσδιορίζετε ο τρόπος, γιατί βεβαίως το δημόσιο για να προσλάβει κανονικά θέλει ΑΣΕΠ και το γνωρίζουμε όλοι. Εκτός και αν είναι όπως φοβούμαστε και καταγγέλλουμε, δηλαδή άλλο ένα παράθυρο προεκλογικών ρουσφετιών, ευκαιριακών, χωρίς κανένα κριτήριο.

Εξάλλου γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και οι ακροατές μας και μάλιστα ήταν και πρόσφατα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα έγκυρης κυριακάτικης εφημερίδας, του «ΒΗΜΑΤΟΣ», για τις αδιαφανείς, ρουσφετολογικές και παντελώς σκοτεινές προσλήψεις που κάνει ο ΟΑΕΔ από τα κεντρικά, όπου προσλαμβάνουν ανίψια, κόρες, ημέτερους, διάφορους συνδικαλιστές από το παράθυρο μέσω πολιτικών γραφείων. Δεν φτάνει που έχουμε τα ανασφάλιστα STAGE, δεν φτάνει που βάλαμε και 60.000 προσλήψεις στο δημόσιο από το επίδομα ανεργίας, το οποίο μετατρέπεται και δίδεται στο δημόσιο, τώρα έχουμε και αυτό το πρόγραμμα των νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, ένα κλασικό πρόγραμμα όπως είπα για ιδιωτικές επιχειρήσεις.....

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Που μεταφέρεται και στο δημόσιο.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το οποίο και αυτό θα πάει σε Υπουργεία και σε διάφορους άλλους φορείς για να κάνουν προεκλογικές προσλήψεις.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Μάλιστα. Αυτό τώρα αν το δεις από την άλλη πλευρά, θα πεις ότι ανεργία έχουμε, οικονομική κρίση έχουμε, καλό είναι, γιατί να μην είναι καλό; Και έστω όπως το λέτε εσείς. Κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά, θα βρουν δουλειά έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό λοιπόν είναι μια λογική της ήσσονος προσπάθειας, μια λογική αν θέλετε ψωροκώσταινας και μια λογική μιας Ελλάδας που πάει πίσω, που συντηρεί ένα παρελθόν κομματαρχών, ένα παρελθόν πελατειακό, το οποίο πρέπει σήμερα να τελειώνει. Όχι μόνο να τελειώνει για λόγους αξιών αλλά και διότι δεν μπορεί να απελευθερώσει αναπτυξιακές και δημιουργικές δυνάμεις και κυρίως στους νέους ανθρώπους.

Εμείς τι προτείνουμε κ. Τσούτσια, γιατί εγώ το κατανοώ αυτό και πράγματι η ανεργία...

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Το ξέρετε και εσείς  πολύ καλά ότι η ανεργία, πόσο έχει πάει, 10%, 9,7, πόσο πήγαμε, δεν θυμάμαι.  

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Έτσι και ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι όταν με το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν ενδεχομένως, αν και δεν θέλω να είμαι μάντης κακών.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Και κάποιοι άλλοι θα προστεθούν.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι αλλά όλοι λένε και όλες οι προβλέψεις και του ΙΟΒΕ και του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, έχουμε διάφορες εκτιμήσεις και μελέτες που προβλέπουν έκρηξη της ανεργίας το φθινόπωρο. Θα έπρεπε να γίνουν τρία πράγματα. Θα έπρεπε πρώτα μέσα από ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, σε  συνεργασία με τις Βρυξέλλες, να δει κανείς τι περιθώρια υπάρχουν για ουσιαστικές επενδύσεις και αύξηση των δημόσιων, στοχευμένων επενδύσεων, για αξιοκρατικές  προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, που έχουμε ανάγκες. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο που θα έπρεπε να κάνει κανείς είναι να δει σε κάποιες επιχειρήσεις που όντως έκλεισαν, βάζοντας λουκέτο, τι κάνει  με τους απολυμένους: μήπως με διαφανή κριτήρια εισοδηματικά, κοινωνικά, σχεδιαστεί από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους ένα πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας; Και να πάρουμε με εθνική κοινωνική συμφωνία μαζί τους πόρους και από το ΛΑΕΚ και από το ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και με συμμετοχή του δημοσίου, για να σχεδιάσουμε, με τρόπο διαφανή, γι΄ αυτούς τους ανθρώπους, που αν θέλετε τους ξέβρασε η αγορά, διότι απολύθηκαν, μια κοινωνική εργασία αξιοπρεπή, πλήρως αμειβόμενη, που θα τους βγάλει καλά στη σύνταξη, δουλεύοντας και παρέχοντας, είτε υπηρεσίες ας πούμε στην προστασία των δασών, στην υγεία, στην πρόνοια, στην κοινωνική φροντίδα.             Παραδείγματος χάρη μια άνεργη εργάτρια δεν θα μπορούσε να κάνει καθήκοντα τραπεζοκόμου σε ένα Γηροκομείο;

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν, αλίμονο.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αντ΄ αυτού χωρίς κανένα σχέδιο ή κριτήριο, ζητάει η κυβέρνηση από τη Βουλή να της δώσει λευκή επιταγή για να προσλάβουν οι όποιοι Υπουργοί, βουλευτές και  παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας ευκαιριακά στο Δημόσιο ...

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Απ΄ ότι καταλαβαίνω η διαφωνία σας τώρα ως ΠΑΣΟΚ είναι από τη μια πλευρά, δεν υπάρχει ένα καθαρό καθεστώς προσλήψεων, μάλλον ο ένας τρόπος διαδικασιών πώς θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις, ένα είναι το κρατούμενο, έτσι δεν είναι;

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, από πού θα παίρνονται χρήματα είναι το πρώτο.  Το δεύτερο είναι η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Το από πού παίρνουν τα χρήματα και υπάρχει ένα σχέδιο, αυτό κατάλαβα εγώ.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτές είναι οι τρεις βασικές ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και αν θέλετε και αντίστοιχα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί για να ολοκληρώσω την πρότασή μου, μίλησα για την κοινωνική εργασία, ας πάμε τώρα και στα κίνητρα. Γιατί κάποια στιγμή θα έχουμε ανάκαμψη και σε ορισμένους τομείς υπάρχουν προσπάθειες επιχειρήσεων να μην κλείσουν.

Μπορείς να κάνεις δύο πράγματα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κρατήσουν προσωπικό ή να προσλάβουν νέους ανθρώπους. Έχεις έναν εργοδότη, ο οποίος πράγματι βρίσκεται σε πρόβλημα, λόγω της μείωσης της παραγωγής του. Εφόσον βελτιώσουμε το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για να έχουμε περισσότερη προστασία και κοινωνικό έλεγχο, στον εργοδότη που δεν χρησιμοποιεί την κρίση ως πρόσχημα, αλλά όντως έχει πρόβλημα, μπορείς να τους δώσεις και αμειβόμενη κατάρτιση, λέει η κα Πετραλιά. Εγώ λέω όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορείς να επιδοτείς και από το ΛΑΕΚ τα ένσημα εάν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Άρα ένα άλλο κομμάτι, να μπορείς να καλύψεις την πραγματική μείωση παραγωγής για να μην μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων και η αγοραστική τους δύναμη. Και αυτό τονώνει και την οικονομία.

Και η τελευταία πρόταση, είναι η θέσπιση κινήτρων για την πρόσληψη νέων ανθρώπων. Και εκείνες οι επιχειρήσεις που θα αντέξουν, εκεί πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των νέων θέσεων εργασίας, το οποίο στρέφουν σήμερα προς το δημόσιο.  Σε μια επιχείρηση που σήμερα αγκομαχάει να πάρει έναν υπάλληλο, να της δώσεις αυτή τη δυνατότητα...

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Αλλά να μην έχει και δικαίωμα να απολύσει κιόλας εφόσον  μπαίνει σε τέτοια προγράμματα.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Βεβαίως. Υπάρχουν επιχειρήσεις που θα χρειαστούν αυτά τα κίνητρα. Εάν μειωθεί η ζήτηση, ας πάνε τα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής εργασίας με διαφάνεια, ας πάνε σε επενδύσεις στο δημόσιο με αξιοκρατία. Όμως ας αφήσουμε αυτά τα τρυκ τα προεκλογικά να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να τα κάνουμε ρουσφέτια μέσω Υπουργείου και υπουργικών αποφάσεων. Τα έργα και οι ημέρες του Διοικητή του ΟΑΕΔ, όπως σας είπα, έχουν βγει κατά καιρούς, όχι μόνο από εμάς αλλά και στον τύπο κατά κόρον.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Να σας πω τώρα. Φαντάζομαι σας έχει ενοχλήσει αφάνταστα αυτές οι δηλώσεις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ του συνταγματολόγου του κ. Τσάτσου, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά και με σκληρή γλώσσα για τη θέση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της προεδρικής εκλογής και των πρόωρων εκλογών.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε ο κ. Τσάτσος και όλοι οι συνταγματολόγοι, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τις απόψεις του δημόσια. Μπορώ να διαφωνώ αλλά σέβομαι το δικαίωμα που έχει ο καθένας να λέει την άποψή του, δικαίωμα που εγώ εκτιμώ. Δεν νομίζω ότι μας έχει ενοχλήσει τόσο, όμως μας έχει παραξενέψει και με δεδομένο ότι δεν είχαμε την αντίστοιχη έκρηξη όταν έκλεισε η Βουλή, ως μη όφειλε και με τρόπο που ήταν τουλάχιστον αντισυνταγματικός και προφανώς πολιτικά πολύ - πολύ άκομψος.

Νομίζω ότι είμαι πολύ προσεκτική στις εκφράσεις μου.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Είστε προσεκτική. Πάντως μου έκανε εντύπωση ότι βάζετε στην ίδια ζυγαριά το κλείσιμο της Βουλής, το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής...

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι βέβαια δεν το βάζω στην ίδια ζυγαριά.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Με το θέμα της προεδρικής εκλογής.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι ανάποδα. Ακριβώς το αντίθετο κ. Τσούτσια. Όταν για ένα μείζον θέμα που είναι το κλείσιμο της Βουλής ή ακόμη χειρότερα η αναθεώρηση του συντάγματος και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία την αναθεώρηση όπου επιχειρήθηκε να ψηφίσουν και βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκαν στην Επιτροπή που ψήφιζε, όπως παλιά ψήφιζαν τα δέντρα, αυτά τα ζητήματα είναι μείζονα. Αυτό που κάνουμε εμείς, όχι απλώς δεν είναι έλασσον, δεν ενοχλεί τη συνταγματική τάξη και άκουσα και την αντίθετη συνταγματική άποψη από τον κ. Μανιτάκη το πρωί.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Εντάξει υπάρχουν και αντίθετες απόψεις στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ...

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Βέβαια ο κ. Μανιτάκης έγκριτος και καθ' όλα σεβαστός επίσης συνταγματολόγος είχε το αντίθετο νομικό επιχείρημα. Εγώ λέω ότι αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει πού πάει η χώρα, πού πάει η οικονομία μας, ποιες είναι οι προοπτικές των παραγωγικών δυνάμεων αλλά τι καλείται ο πολίτης να φέρει ως φορολογικό βάρος, ως χαράτσια να το πω, ως χειροτέρευση της καθημερινότητάς του. Έχουμε μια καθημερινότητα τραγική και οι προοπτικές της χώρας βουλιάζουν κάθε μέρα, ενώ η χώρα δε μπορεί να υπερασπιστεί στοιχειωδώς τις θέσεις της, στα διεθνή φόρα ή στα ελληνοτουρκικά. 

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Οπότε λέτε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά αλλαγή σελίδας, όπως το λέτε και πρόωρες εκλογές.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προέχει και βάσει του πνεύματος του συντάγματος το συμφέρον της χώρας και ο Γιώργος Παπανδρέου όταν προκάλεσε από το προηγούμενο Εθνικό Συμβούλιο τον Κώστα Καραμανλή, τον προκάλεσε σεβόμενος το σύνταγμα σε μια κοινή συμφωνία μεταξύ των κομμάτων στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια, του νυν Προέδρου, για να πάμε μετά σε εκλογές το φθινόπωρο, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλο.

Όλα αυτά δεν είναι κινήσεις ανευθυνότητας, είναι κινήσεις υπευθυνότητας.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Βέβαια όλες αυτές οι κουβέντες γίνονται στο όνομα του κ. Παπούλια που δεν έχει μιλήσει ο κ. Παπούλιας και δεν ξέρουμε και βέβαια... Και αυτό είναι λίγο άκομψο.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό δείχνει ότι σεβόμαστε και το πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή ο κ. Παπούλιας θα πρέπει πρώτα να μας πει αν θέλει ή δεν θέλει, γιατί αν θέλει όλοι θα τον στηρίξουμε και αυτό νομίζω είναι σαφές, το έχει κάνει σαφές ο ίδιος ο Πρόεδρος και όλοι μας. Δεν νομίζω ότι κανείς διαφωνεί σε αυτό. Άρα και η παρουσία όλων και στην εξαιρετική πρωτοβουλία του να αλλάξει ο χαρακτήρας της γιορτής μεθαύριο αλλά και οι μέχρι τώρα δηλώσεις, κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι δεν σεβόμεθα τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ: Μάλιστα. Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ κα Χριστοφιλοπούλου.

ΕΥ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ κ. Τσούτσια.