Εισήγηση Γιώργου Α. Παπανδρέου στην συνεδρίαση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

για την βιώσιμη παγκόσμια κοινωνία, στο Πεκίνο

Παρασκευή: 15/05/2009

Φωτογραφικό Υλικό

 

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας για τη θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξαν, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και για την τιμή που μας κάνει, με την παρουσία του, ο Πρόεδρος, Hu Jintao. Προσβλέπω στην ανταλλαγή απόψεων πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Ήταν μεγάλη τιμή που συναντηθήκαμε χθες το βράδυ με τον Αντιπρόεδρο Li Kegiang. Βεβαίως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό, Wang Jiarui, και οπωσδήποτε τον Zan Jihuan, για τη δουλειά που έχετε κάνει για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω, για μία ακόμα φορά, την αλληλεγγύη, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και όλων των μελών των κομμάτων μας, προς τον κινεζικό λαό, για τα θύματα των καταστροφικών σεισμών που σημειώθηκαν στην επαρχία Σετσουάν πέρυσι, καθώς και τις ευχές μας για την ευόδωση των σημαντικών εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών, που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση.

Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας, για να σας συγχαρώ ξανά για τον άψογο τρόπο με τον οποίο διοργανώσατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού το λέει κάποιος που προέρχεται από την Ελλάδα, τη χώρα από όπου ξεκίνησε αυτή η παράδοση.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και τη Σοσιαλιστική Διεθνή έχει μεγάλη σημασία και, καθώς έχετε ήδη αναφέρει κύριε υπουργέ, είναι κάτι που ήδη έχουμε ξεκινήσει και που επιδιώκουμε να εμβαθύνουμε. Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της σημαντικής αυτής συνεργασίας, σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας που αφορούν σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις, όπως αναφέρατε, αλλά έχουμε μια σημαντική συνεργασία, επίσης, στους τομείς της ειρήνης και του αφοπλισμού.

Η οικονομική κρίση έχει φέρει στη επιφάνεια τα αίτια για την εμφάνιση του φονταμενταλισμού της αγοράς. Ένα οικονομικό σύστημα, που δεν εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία, που δεν λειτούργησε για να υπηρετήσει τους πολίτες μας, ως όφειλε, αλλά για να υπηρετήσει μάλλον πολύ ιδιαίτερα συμφέροντα, επιφέροντας τεράστιες ανισότητες και ανισορροπίες.

Ένα πρόβλημα για το περιβάλλον μας είναι ότι, ο φονταμενταλισμός της αγοράς δεν μπόρεσε να παράσχει ένα βιώσιμο πλαίσιο, για να προστατέψει και να δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας των πόρων μας.

Ως εκ τούτου, η πρόκλησή μας σήμερα έγκειται στο να βρούμε νέα μοντέλα ανάπτυξης, θα έλεγα νέα μοντέλα διακυβέρνησης, δίκαιης διακυβέρνησης, κάτι που σημαίνει να υπάρξουν κοινές αξίες και στόχοι, για το πώς διαχειριζόμαστε τους πόρους μας, πώς διαχειριζόμαστε τους ανθρώπινους πόρους, τους φυσικούς πόρους, τη γνώση που παράγουμε, την τεχνολογία  που παράγουμε, τον οικονομικό μας πλούτο.

Και η πρόκληση στην Κοπεγχάγη, θα είναι ουσιαστικά να εξετάσουμε, πώς θα μπορέσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να διαχειριστούμε τον κοινό μας πλούτο, με έναν τρόπο βιώσιμο. Βιώσιμο για τον πλανήτη μας, βιώσιμο για την ποικιλότητα των ειδών του πλανήτη μας, για τον πολιτισμό μας, για το λαό μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τόσο την ανάπτυξη, όσο και την ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν, βεβαίως, μια σειρά από αντικρουόμενα ζητήματα. Αυτά είναι τα ζητήματα, για τα οποία θα συζητήσουμε. Και ένα από αυτά, που προέκυψε πρόσφατα, η οικονομική κρίση, θα παρεκτρέψει την προσοχή μας από την ανάγκη να αναπτύξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Θα έλεγα, εν συντομία, ότι η επένδυση στην οποία θα προβούμε σήμερα, που θα θέσει σε κίνηση τις οικονομίες μας, θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να προετοιμάσουμε τον κόσμο για μια πιο βιώσιμη, μια «πράσινη» ανάπτυξη και οικονομία.

Κατά δεύτερον, ανέκαθεν υπήρχε ένα ζήτημα σε εκκρεμότητα, που προκαλούσε διαμάχες ανάμεσα στον αναπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο, το οποίο αφορά στην κατανάλωση της ενέργειας. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε στον αναπτυσσόμενο κόσμο την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία. Το ζήτημα σήμερα, πάντως, αφορά περισσότερο στον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούμε, πώς την καταναλώνουμε και πώς την προστατεύουμε.

Σε αυτή τη σχέση, πρέπει να εξετάσουμε καταρχάς πώς θα αντιμετωπίσουμε όλοι μια κοινή πρόκληση. Μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε, με το να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή, αυτή της «πράσινης οικονομίας». Οι φτωχοί του πλανήτη είναι ουσιαστικά εκείνοι οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τις περιβαλλοντικές αλλαγές, ενώ οι πλουσιότεροι πρέπει να επωμιστούν τα μεγαλύτερα βάρη αυτής της αλλαγής, της απαλλαγής αν θέλετε, από την εξάρτηση από ένα παλαιότερο μοντέλο, που βασίζεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Είναι προς όφελός μας, γιατί θα είναι καλύτερα για όλους μας, για την ποιότητα της ζωής μας. Θα είναι επίσης σημαντικό - και αυτό πρέπει να τονιστεί- για την ανταγωνιστικότητα του οικονομικών μας. Εκείνοι που θα ανοίξουν το δρόμο γι΄ αυτή τη νέα οικονομία, αυτή τη νέα «πράσινη οικονομία», θα είναι οι πρωτοπόροι στην ανταγωνιστικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Και τρίτον, η έλλειψη των πηγών αερίου και πετρελαίου του πλανήτη μας, σημαίνει επίσης ότι, αν δεν προχωρήσουμε σε νέες, πιο βιώσιμες και αειφόρες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα υπάρξει ένας ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη για την εξεύρεση αυτών των πηγών, που θα έχει ως κατάληξη τη σύγκρουση και, πιθανά, μια πολύ βίαια σύγκρουση.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι, μόλις πρόσφατα, ο Ban Ki-Moon και η ομάδα του επαίνεσαν την Κίνα, και έχουν επαινέσει και τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι πρόσφατα αρνούνταν να εξετάσουν το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν το έβλεπε καν ως ζήτημα, για να το εξετάσει.

Σήμερα, σημειώνεται μια βασική αλλαγή, μια μετατόπιση της πολιτικής. Και βεβαίως, θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία της Κίνας, για τις αποφάσεις που έχετε λάβει, για να ακολουθήσετε το δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Χθες, στις επισκέψεις μας, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στην τσιμεντοβιομηχανία, είδαμε δύο παραδείγματα της σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει από σας, καθώς και την πολιτική βούληση που επιδεικνύετε στην κατεύθυνση αυτή.

Αυτό αποτελεί αναντίρρητα μια μεγάλη ελπίδα, εν όψει της Κοπεγχάγης, μιας τεράστιας πρόκλησης για την ανθρωπότητα, από τη Σύνοδο της οποίας μάς χωρίζουν μόλις 200 μέρες Αν λοιπόν η Κίνα βρίσκεται στην πρωτοπορία, αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για μας. Θα ήθελα, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να σας συγχαρώ ξανά για το έργο που έχετε επιτελέσει.

Θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση, ως κόμματα - μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - 170 κόμματα από όλο τον κόσμο - αλλά και ως ομάδα, ως αποστολή που συναντήθηκε μαζί σας σήμερα, να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας ενόψει της Κοπεγχάγης και να συνεισφέρουμε στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη διακυβέρνηση του πλανήτη μας, για την εφαρμογή ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ ξανά για την πολύ θερμή υποδοχή και φιλοξενία και εύχομαι καλή επιτυχία στη συνάντησή μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου μετά τις συνομιλίες ΚΚΚ και ΣΔ για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Επίσημο δείπνο με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο (αντιπρωθυπουργό) της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Keqiang
Επίσκεψη στο εργοστάσιο τσιμέντου του Πεκίνου του Jinyu Group
Επίσκεψη στο πράσινο κτήριο του Πανεπιστημίου Tsinghua
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Hu Jintao
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Hu Jintao
Συνάντηση με τον Υπουργό Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, WANG Jiarui