Συνέντευξη Τύπου Μ. Χρυσοχοϊδη και Φ. Σαχινίδη

με θέμα την πορεία των τραπεζιτών επιτοκίων και την ρευστότητα στην αγορά

Πέμπτη: 14/05/2009

 

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππος Σαχινίδης, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέμα την πορεία των τραπεζικών επιτοκίων και την ρευστότητα στην αγορά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:

 

Γ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό σας μεσημέρι. Το θέμα της σημερινής μας συνέντευξης Τύπου αφορά στην πορεία των τραπεζικών επιτοκίων και στη ρευστότητα στην αγορά. Τα προβλήματα, τα γνωρίζετε. Γνωρίζετε, επίσης, τους προβληματισμούς που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με τις ρυθμίσεις που όφειλαν να έχουν προωθηθεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Ας δώσουμε απευθείας το λόγο στον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και, στη συνέχεια, στον Γραμματέα τού αντίστοιχου Τομέα, Φίλιππο Σαχινίδη, για οποιαδήποτε λεπτομέρεια.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ευχαριστώ Γιώργο. Κυρίες και κύριοι, η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά η Βουλή κλείνει εσπευσμένα με πρόσχημα τις ευρωεκλογές, αλλά μοναδικό σκοπό την παραγραφή και συγκάλυψη σημαντικών κυβερνητικών σκανδάλων.

Πρόκειται για θεσμική εκτροπή η οποία μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της δεξιάς και των μεθοδεύσεων ενάντια στους θεσμούς και τη δημοκρατία. Μακάρι και πραγματικά το εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, ο Πρωθυπουργός να ήταν εξίσου ευρηματικός και αποφασιστικός, σχετικά με την ανάληψη ανατρεπτικών αποφάσεων στην οικονομία, όσο αποδεικνύεται στο αντιθεσμικό πολιτικό παιχνίδι.

Διότι σήμερα η οικονομία και το κοινωνικό ζήτημα είναι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Και η οικονομία, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, απαιτεί λύσεις. Και για να προωθηθούν λύσεις πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και ειδικά η Βουλή, να λαμβάνονται αποφάσεις.

Αντιθέτως, μετά το κλείσιμο της Βουλής μπαίνει το κερασάκι στην τούρτα της αδράνειας, των καθυστερήσεων, του αυτόματου πιλότου, των ημίμετρων, των αποσπασματικών λανθασμένων και αποτυχημένων πολιτικών αποφάσεων.

Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που ήδη είναι ακέφαλη από τις αρχές του Γενάρη, με αποτέλεσμα κρίσιμες υποθέσεις να παραμένουν στο συρτάρι και να μη συζητούνται στην ολομέλεια; Ή από τα στεγαστικά δάνεια που παγώνουν διότι δε θα ψηφιστεί ο νόμος για την κρατική εγγύηση του 25%; Ή από τις ρυθμίσεις για τις υπαίθριες αγορές; Για να αναφερθώ σε δυο-τρεις μονάχα παρενέργειες που αφορούν τον τομέα Ανάπτυξης.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 Θέλω να πω δυο λόγια για το θέμα της ακρίβειας. Είμαι πραγματικά άφωνος. Έχουμε μια κυβέρνηση που παίζει με τους θεσμούς, ενώ ταυτόχρονα έχει αποτύχει σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας, δημοσιονομικό, εργασιακά, αγορά.

Παντού υπάρχει επιδείνωση: 55% αυξήθηκε το χρέος από το 2004. Χθες μας υποβάθμισε ακόμα ένας οίκος αξιολόγησης, η «Φιτς». Η ανεργία αυξήθηκε πάλι στο 10%. Η ακρίβεια επιμένει σε πλήρη αντίθεση με τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας 40ετίας.

Τη Δευτέρα ακούσαμε μάλιστα το Υπουργείο Ανάπτυξης να ισχυρίζεται ότι κατάφερε να βάλει φρένο στην ακρίβεια. Αναφερόμενος σε ένα καλάθι περίπου 160 προϊόντων που το ίδιο το Υπουργείο συνέταξε για να μαγειρέψει την αντικειμενική πραγματικότητα κατά πως το συμφέρει.

Τι μας είπε ο Υπουργός στη συνέντευξή του; Ότι στη συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων, στην επεξεργασία της οποίας βοήθησε υποτίθεται και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, παρατηρείται επιβράδυνση πληθωρισμού 12μηνου στο 2,1% και μείωση τιμών απ' το μήνα Μάρτιο έως το μήνα Απρίλιο κατά 0,2%.

Δυστυχώς για το Υπουργείο Ανάπτυξης, το κρέας όσο και να το βαφτίζει ψάρι, ψάρι δε γίνεται. Τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά ο ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα δυστυχώς έχει το ακριβότερο καλάθι τροφίμων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τέταρτη θέση σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. 117,2 μονάδες βάσης με έτος αναφοράς το 2005. Σας έχουμε μοιράσει πίνακες. Αν δείτε τον πίνακα 1, θα δείτε ότι η Ελλάδα πράγματι είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη. Έχουμε το ακριβότερο καλάθι τροφίμων σε όλη την Ε.Ε.

Επίσης, οι ίδιοι πίνακες του ΟΟΣΑ που έχετε στα χέρια σας, δείχνουν ότι στο 12μηνο το καλάθι τροφίμων αυξήθηκε κατά 2,4% στον πίνακα 2, ενώ απ' τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο το καλάθι τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,1%, ο πίνακας 3, για να μιλάμε με στοιχεία και να μην παραπλανούμε τον ελληνικό λαό. Και να μη διαστρεβλώνουμε μια πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι καταναλωτές καθημερινά.

Αν τώρα στο παραπάνω κάδρο των αυξημένων τιμών προσθέσουμε και τα καύσιμα, εκεί θα καταλάβουμε χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το ματς της ακρίβειας από τα αποδυτήρια. Τη βδομάδα που πέρασε η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην αντλία προσέγγισε και πάλι το 1 ευρώ.

 Κατά συνέπεια ας σταματήσει η κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει την ακρίβεια κάτω από το χαλί με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ας προσπαθήσει να φέρει ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Η αποτυχία της κυβέρνησης στο μέτωπο των τιμών πραγματικά γελοιοποιεί και υποβαθμίζει την πολιτική.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 Θέλω επίσης να αναφερθώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βιοτεχνιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έχουμε τη δημοσίευση ορισμένων αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την αίσθηση που υπάρχει διάχυτη σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, ότι οι πολιτικές που λαμβάνονται στο όνομα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν έχουν όπως οι ίδιες οι επιχειρήσεις εκτιμούν, αποτελέσματα απτά και χρήσιμα γι' αυτούς.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, ότι η προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις, ο βαθμός δηλαδή κατά τον οποίο τηρείται η κατευθυντήρια αρχή της Ευρώπης να σκεφτόμαστε πρώτα σε μικρή κλίμακα, δεν τηρείται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τουλάχιστον χαλαρή. Η Ελλάδα κατατάσσεται 20η μεταξύ των 27 στο ερώτημα «Σκεφτόμαστε πρώτα σε μικρή κλίμακα». Ενώ και η αξιολόγηση των δεσμεύσεων για τις μικρές επιχειρήσεις στην πράξη, αξιολογείται και αυτή αρνητικά: η χώρα μας καταλαμβάνει τη 14η από 18 θέσεις.

 Εδώ και 4 χρόνια το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα συνοψίζεται στο σύνθημα «όλα για τις μεγάλες επιχειρήσεις κυρίως του εμπορίου και τίποτα απολύτως για τις μικρές». Ωράριο, χρηματοδότηση, χωροταξία, παρεμπόριο, αθέμιτος ανταγωνισμός, μόλις πρόσφατα κεφαλικοί φόροι και φορολογία, είναι τα πεδία διαμόρφωσης μιας στρεβλωτικής λογικής που θέλει όλους τους κανόνες και τις πολιτικές να διαμορφώνονται υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, αφήνοντας την πλειονότητα των επιχειρηματικών μονάδων της Ελλάδας εκτός των τειχών.

Αυτή η κυβερνητική πρακτική έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινά αποδεκτή ευρωπαϊκή αντίληψη που θέλει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, να γίνονται αποδέκτες θετικών μέτρων στους τομείς της αδειοδοσίας, φορολογίας και κανονιστικού πλαισίου.

Ακόμα χειρότερα, στις συνθήκες της διεθνούς γενικευμένης κρίσης, στην οποία εισέρχεται τώρα και η χώρα μας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα αντιμετωπίσουν και ήδη πολλές απ' αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφυξίας και θέματα ρευστότητας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση κατά εγκληματικό για τη μεσαία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τρόπο, δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη καθόλου το ΕΣΠΑ, το Δ' ΚΠΣ.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Και τώρα έρχομαι σε ένα κατ' εξοχήν κρίσιμο θέμα που αφορά σχεδόν όλα τα νοικοκυριά της χώρας και όλες τις επιχειρήσεις, το πρόβλημα της λειτουργίας των τραπεζών και τα επιτόκια.

Μεγάλο πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί το ακριβό χρήμα. Πριν από 4 μήνες εδώ, σε συνέντευξη που δώσαμε, είχαμε μιλήσει για το υψηλό κόστος του χρήματος στη χώρα, τόσο στα καταναλωτικά όσο και στα επιχειρηματικά, όσο και ως προς τη συνολική ετήσια επιβάρυνση των πιστωτικών καρτών που χορηγούν οι τράπεζες στους καταναλωτές.

Τότε τα στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα τα αμφισβήτησε και η κυβέρνηση και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Είπαν ότι υπερβάλουμε, ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Μάλιστα η Ένωση Τραπεζών επικαλέστηκε μια σχετική έρευνα που έκανε το Νοέμβριο του '08 με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σήμερα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα σας αποδείξουμε πέραν πάσης αμφιβολίας πόσο ακριβό είναι το χρήμα στην Ελλάδα. Διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να κάνει τα πάντα για να καταστήσει το χρήμα φθηνό, έχει ρίξει το βασικό επιτόκιο στο 1%, στην Ελλάδα όμως το χρήμα παραμένει ακριβό.

Παρά το γεγονός ότι και το Euribor εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το Euribor ενός μήνα βρίσκεται στο 0,8 ενώ του 12μηνου είναι στο 1,676. Θα δείτε μπροστά σας πως ακριβώς έχει εξελιχθεί το Euribor τον τελευταίο χρόνο, το 2009.

Πίνακας 3 ( εξέλιξη euribor) 

 

2/1/2009

8/5/2009

1w

2,357

0,706

2w

2,429

0,757

3w

2,481

0,805

1m

2,570

0,876

2m

2,754

1,116

3m

2,859

1,313

4m

2,893

1,381

5m

2,908

1,441

6m

2,945

1,507

7m

2,962

1,544

8m

2,976

1,574

9m

2,991

1,601

10m

3,002

1,628

11m

3,013

1,653

12m

3,025

1,676

 

Συγκεκριμένα, ως προς τα επιτόκια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα (11/5/09) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε στην Ελλάδα την 1η Απριλίου 2009:

  • το υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 14,46%
  • το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 8,62%
  • το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός έως 5 έτη, 9,02%
  • το πέμπτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 6,38%
  • το πέμπτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις μέχρι 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 4,71%
  • το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις άνω του 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 4,10%

  Το υψηλότερο λοιπόν επιτόκιο στην ευρωζώνη σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά, χωρίς καθορισμένη χρονική διάρκεια. 14,46%. Ξέρετε πόσο είναι το μέσο ευρωπαϊκό στην ευρωζώνη; 9,93. 4,5 ολόκληρες μονάδες διαφορά.

 Εδώ είναι η πολιτική. Εδώ βρίσκεται ακριβώς η διαφορά μιας κυβέρνησης που μπορεί να πασχίζει καθημερινά, να προστατεύει το εισόδημα των καταναλωτών, να εφαρμόζει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, τους νόμους για την προστασία του καταναλωτή και όχι να ανέχεται υπό τα όμματά της να συμβαίνουν πράγματα τα οποία πλήττουν βάναυσα και λεηλατούν το οικογενειακό εισόδημα.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Αυτή είναι η αξία της κυβέρνησης. 4,5 μονάδες διαφορά στο επιτόκιο στις χορηγήσεις στα νοικοκυριά. Έχουμε το υψηλότερο, το τονίζω και πάλι, το υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά χωρίς καθορισμένη διάρκεια. 14,46% σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, 4,5 μονάδες, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

 Να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες την προστασία του εισοδήματός τους. Έχουμε επίσης το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 8,62%.

Και ταυτόχρονα τα ελληνικά επιτόκια διατηρούν διαχρονικά μια μεγάλη απόσταση από το μέσο όρο επιτοκίων της ευρωζώνης.

Νέα Καταναλωτικά Δάνεια προς νοικοκυριά

  • 453 μονάδες βάσης (4,53%) σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά χωρίς καθορισμένη διάρκεια: η διαφορά με την ευρωζώνη αυξήθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου του 2009, όταν ήταν 426 μονάδες βάσης (4,26%)
  • 89 μονάδες βάσης (0,89%) για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος: η διαφορά με την ευρωζώνη αυξήθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου του 2009, όταν ήταν 60 μονάδες βάσης (0,6%)
  • 251 μονάδες βάσης (2,51%) για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός έτους έως 5 έτη: η διαφορά με την ευρωζώνη αυξήθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου του 2009, όταν ήταν 248 μονάδες βάσης (2,48%)

Νέα Δάνεια προς επιχειρήσεις

  • 126 μονάδες βάσης (1,26%) για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις χωρίς καθορισμένη διάρκεια: η διαφορά με την ευρωζώνη αυξήθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου 2009, όταν ήταν 87 μονάδες βάσης (0,87%)
  • 68 μονάδες βάσης (0,68%) για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις μέχρι 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος: η διαφορά με την ευρωζώνη μειώθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου του 2009, όταν ήταν 80 μονάδες βάσης (0,8%) ΟΜΩΣ έχουμε το πέμπτο υψηλότερο σχετικό επιτόκιο στην ΕΕ
  • 127 μονάδες βάσης (1,28%) για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις άνω του ενός 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος: η διαφορά με την ευρωζώνη αυξήθηκε από τις αρχές Ιανουαρίου του 2009, όταν ήταν 78 μονάδες βάσης (0,78%)

 Και θα κλείσω με το πλαστικό χρήμα, όπου εδώ γίνεται μια ληστεία πραγματικά με ανοχή της κυβέρνησης, η κατάσταση είναι τραγική στο χώρο των πιστωτικών καρτών επίσης. Ειδικά στις πιστωτικές κάρτες είναι ληστεία λαϊκού εισοδήματος σε μαζική κλίμακα με την ανοχή της κυβέρνησης.

 Το Νοέμβριο του 2008 πριν από 6 μήνες δηλαδή, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών παρουσίασε μια έρευνα σε σύγκριση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών ανάμεσα στις διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια κριτήρια επιλογής των πιστωτικών καρτών και με την τότε έρευνα της Ένωσης, παρατηρούμε σήμερα ότι η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες αγορές τραπεζικές στην Ευρώπη στον τομέα των πιστωτικών καρτών, με εξαίρεση την εξαιρετικά ακριβή Πορτογαλία. Συγκεκριμένα έχουμε μέσο όρο συνολικής ετήσιας επιβάρυνσης 18,58% και διακύμανση από 15,27 μέχρι 20,72%, ενώ 9 από τις 20 ελληνικές Τράπεζες έχουν επιτόκιο κάρτας άνω του 19%.

Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική στις άλλες χώρες:

ΒΕΛΓΙΟ:

CITIBANK VISA CLASSIC 16,98% 

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ:

BARCLAYS Τυπικό ΣΕΠΠΕ 9,9% και διακύμανση από 6,3% μέχρι 27,9%

HSBC Τυπικό ΣΕΠΠΕ 9,9% και διακύμανση από 9,3% μέχρι 19,9% 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ULSTER BANK VISA & MASTERCARD 4,9% ΣΕΠΠΕ Εισαγωγής και διακύμανση 15,9% έως 17,9% 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

CITIBANK VISA CLASSIC 15,32% 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

MILLENIUM VISA CLASSIC: ΣΕΠΠΕ 24,4%

MILLENIUM MASTERCARD: ΣΕΠΠΕ 21,65% 
 

Είχαμε πει στο παρελθόν ότι το θέμα των πιστωτικών καρτών πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση. Να εξαναγκάσει τις Τράπεζες να εφαρμόσουν τους νόμους. Μείωση του ΣΕΠΕ, της συνολικής δηλαδή ετήσιας επιβάρυνσης κατά 500 μονάδες βάσης, δηλαδή 5% στο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Επίσης διεύρυνση του περιθωρίου διακύμανσης των χρεώσεων κυρίως προς τα κάτω, και ταυτόχρονα να απαιτήσει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν βγει σωρεία για άρση της προμήθειας κατά την ανάληψη μετρητών με πιστωτική. Δεν το έκανε, συνέχισε τη στρατηγική του όλα για τα κέρδη των Τραπεζών και τίποτε για τον καταναλωτή.

 Ως φυσικό επακόλουθο βρεθήκαμε την προηγούμενη βδομάδα μπροστά σε δύο διαμετρικά αντίθετες ανακοινώσεις. Από τη μια ανακοινώθηκαν και πάλι τα κέρδη των Τραπεζών για το 2008, 600 εκατομμύρια για το σύνολο του τραπεζικού τομέα και από την άλλη η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων πιστωτικών καρτών είναι αυξημένες κατά 20% από την αρχή του 2009. Έχουμε λοιπόν αύξηση 20% στις καθυστερήσεις των πληρωμών δόσεων πιστωτικών καρτών.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, περίπου 1,2 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται, προσέξτε 1,2 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται σε προσωρινή ή μόνιμη καθυστέρηση, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι Τράπεζες πλέον απορρίπτουν το 50% των νέων αιτήσεων.

 Κατά τα άλλα η ελληνική κοινωνία δεν έχει κρίση, η ελληνική οικονομία ανθεί κατά τη Νέα Δημοκρατία και τελούμε όλοι εν ευημερία. Στην αγορά κυκλοφορούν πάνω από 11 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες ενώ στο τέλος του '08 τα χρέη στο πλαστικό χρήμα έφτασαν τα 10,44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είμαστε δηλαδή πλέον ένα έθνος υπερχρεωμένων καταναλωτών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το 8,2% των χρεών πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων δεν αποπληρώθηκε το 2008 έναντι 6% το 2007. Δηλαδή έχουμε μια αύξηση 30% και πλέον, περίπου 35%. Αύξηση στη μη πληρωμή πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων. Πράγμα που δείχνει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση πλέον είναι μειωμένη από την πλευρά και των καταναλωτών αλλά και από την πλευρά της έκδοσης νέων καρτών από τις Τράπεζες.

Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με τις Τράπεζες και την προστασία του καταναλωτή, έχει ήδη φανεί από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα είναι η πρόταση του νόμου που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για επιβολή πλαφόν στη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ώστε αυτή να μην είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πρότασή μας που επίσης απορρίφθηκε από την κυβέρνηση ώστε όταν πέφτει έστω και λίγο το επιτόκιο αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσαρμόζονται οι ελληνικές Τράπεζες και όχι να κρατάνε υψηλά τα επιτόκια.

Και θέλω να σας θυμίσω την τελευταία πρόταση νόμου που κάναμε εδώ με την κα Κατσέλη και που θα φέρουμε όταν ξανανοίξει η Βουλή, σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών, των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, η οποία εφόσον ψηφιστεί και εφαρμοστεί θα εφαρμόζουν οι Τράπεζες από εδώ και πέρα την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού.

Ευχαριστώ  πάρα πολύ.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Την ώρα που η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 2009 θα κινηθεί με αρνητικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί στο περιθώριο ή αφήνει αναξιοποίητες τις ευκαιρίες που παρέχουν οι δύο σημαντικότεροι αναπτυξιακοί μοχλοί του 21ου αιώνα, η ενέργεια και το περιβάλλον.

Για την ενέργεια, ακούμε πολλές ανακοινώσεις, αλλά βλέπουμε λίγες δράσεις από την κυβέρνηση. Πριν από μερικές μέρες, το Υπουργείο Ανάπτυξης έκανε ανακοινώσεις σχετικά με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό τομέα ανάμεσα σε άλλα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Εδώ, οφείλω να επισημάνω το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ζήτημα των οικιακών φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που το θέμα έχει πραγματικά ξεπεράσει πλέον τα όρια της φαιδρότητας. Τη στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, η χώρα μας έχει την μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από όλη την Ευρώπη και, ενώ όλοι συμφωνούμε ότι ο τομέας των πράσινων επενδύσεων είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας, που πρέπει να διευκολυνθεί μέσω των δημόσιων πολιτικών στην Ελλάδα, η Ελλάδα, δια της κυβερνήσεώς της δημιουργεί πρόσθετα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Για να εγκαταστήσει κανείς σήμερα φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι του, ακόμη και με βάση την τροπολογία του Ιανουαρίου του 2009, θα πρέπει να διαθέτει άδεια από την Πολεοδομία και να καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ για το παραγόμενο ρεύμα στην εφορία.

Είναι προφανές, ότι το νομικό πλαίσιο, όχι μόνο δεν προσφέρει κίνητρα για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά αντίθετα δημιουργεί και πρόσθετα αντικίνητρα, που ακυρώνουν στην πράξη τα όποια οφέλη προσφέρει αυτή η τεχνολογία.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μηδενική διείσδυση φωτοβολταϊκών στον οικιακό τομέα, παρά το γεγονός ότι έχουμε ειδικό νομικό πλαίσιο εδώ και 2,5 χρόνια. Τι μας είπε ο κύριος Χατζηδάκης την προηγούμενη εβδομάδα; Μας είπε, ότι αποτελεί πολιτική απόφαση η επένδυση στην πράσινη ενέργεια και στα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ότι μελλοντικά, προφανώς όταν ανοίξει η Βουλή, θα καταθέσει δύο τροπολογίες, που θα λύνουν τα σημερινά γραφειοκρατικά εμπόδια για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε κόμματα, φορείς και πολίτες σε μια πλατιά συμμαχία εναντίον των προκαταλήψεων και υπέρ της πράσινης ενέργειας.

Θέλω και εγώ, αλλά και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, να ενημερώσουμε τον κύριο Χατζηδάκη, ότι η πλατιά συμμαχία στην οποία αναφέρθηκε, υπάρχει ήδη και σε αυτήν συμμετέχουν όλοι. Συμμετέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι δημόσιοι φορείς, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι πολίτες της χώρας.

Οι μόνοι που με τις πράξεις τους αντιτίθενται καθημερινά στους σκοπούς της συμμαχίας αυτής, και προσθέτουν συνεχώς εμπόδια, είστε εσείς κύριε Χατζηδάκη, οι δύο προκάτοχοί σας, και η ανίκανη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά και είναι πολιτική απόφαση για την επένδυση στην «πράσινη ενέργεια», πολιτική όμως είναι και η ευθύνη, και είναι όλη δική σας. Επιπρόσθετα και με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ακόμη και αυτή η εξαιρετικά δειλή προσέγγιση από τον κύριο Χατζηδάκη παραπέμπεται στις καλένδες. Αλήθεια, σε ποια Βουλή σκοπεύει ο κύριος Χατζηδάκης να καταθέσει τις τροπολογίες του; Πρέπει να περιμένουμε δύο και τρεις μήνες, από τη στιγμή που το τρένο της ενεργειακής επανάστασης σε όλες τις άλλες χώρες έχει ξεκινήσει για νέους προορισμούς.       

Και ένα δεύτερο παράδειγμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την ανυπαρξία κρατικής πολιτικής στον εξαιρετικά κρίσιμο και με πολυεπίπεδες επιπτώσεις τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων.

Μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δοκιμάζεται από την ενεργειακή της εξάρτηση στο πετρέλαιο, κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τιμές του διεθνώς, δεν είναι δυνατόν, να μην διαθέτει κρατικό φορέα αδειοδότησης ερευνών και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Ως εκ τούτου, μείναμε θετικά έκπληκτοι από την αναγγελία του υπουργού την περασμένη Πέμπτη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, στη βάση του οποίου, θα δημιουργηθεί ο νέος ερευνητικός φορέας. Δυστυχώς, όμως, η παρουσίαση απλά και μόνο καλών προθέσεων από τον υπουργό Ανάπτυξης την προηγούμενη Πέμπτη, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής από την κυβέρνηση την Παρασκευή, απογοητεύουν και προσγειώνουν ανώμαλα κάθε καλόπιστο παρατηρητή.

Αυτή η κυβέρνηση τελικά δεν διαθέτει κανένα πρόγραμμα, κανέναν συντονισμό. Τι μας είπε ο υπουργός; Γενικολογίες και τετριμμένες διαπιστώσεις, ότι η Ελλάδα δεν έχει κρατικό φορέα αδειοδότησης για την έρευνα υδρογονανθράκων, ότι η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα θα έχει πολλαπλά οικονομικά αναπτυξιακά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, ότι πρέπει να επιδιωχθεί η αύξηση της εγχώριας παραγωγής πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς και ότι εγκαινιάζει μία πολύμηνη περίοδο διαβούλευσης που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2009, με στόχο την κατάρτιση του νομοθετικού πλαισίου και των λεπτομερειών γύρω από τη σύσταση του νέου ερευνητικού φορέα.

Με άλλα λόγια, «άνθρακες ο θησαυρός». Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, πέρα από μνημείο ασάφειας, ευχολογίου και γενικών διαπιστώσεων, ουσιαστικά παραχωρεί τη σκυτάλη δημιουργίας και υλοποίησης του νέου ερευνητικού φορέα στην επόμενη κυβέρνηση.

Το μόνο που μας μένει είναι να ευχαριστήσουμε τον κύριο υπουργό Ανάπτυξης, διότι με τις επιλογές του φαίνεται να αναγνωρίζει το προφανές, ότι δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και δεν θα κληθεί η Νέα Δημοκρατία, να δημιουργήσει το νέο φορέα. Καθώς και ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με προειλημμένες αποφάσεις και νομοθετικούς πειραματισμούς της τελευταίας στιγμής, στο εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της έρευνας των υδρογονανθράκων. Σας ευχαριστώ.

ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω τι σημαίνει το δημοσίευμα που είδαμε σήμερα από «ΤΑ ΝΕΑ» τι σημαίνει για την αγορά και τον κόσμο και τους καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν σπίτι το γεγονός ότι το κράτος πια δεν εγγυάται αυτό το 25%;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:  Σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είναι περαιτέρω απρόθυμες να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια στους καταναλωτές τη στιγμή μάλιστα που όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει μια πολύ μεγάλη κρίση στην αγορά με μειώσεις πωλήσεων της τάξεως το 40% με 50%. Κάτι που με τη σειρά του πρέπει να ξέρετε έχει επιπτώσεις και στη βιομηχανία που ασχολείται με την οικοδομή και περίπου 100 επαγγέλματα που κινούνται γύρω απ' αυτήν.

Άρα, λοιπό, η ευαισθησία της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για την τόνωση της οικοδομής όπως ισχυριζόταν πριν από μια εβδομάδα ανακοινώνοντας κάποια μέτρα, η ευαισθησία και το ενδιαφέρον της ουσιαστικά είναι ψεύτικο.  

Α. ΛΙΔΩΡΙΚΗΣ: Εκτιμάτε ότι το μέτρο αυτό, το 25% μπορεί να περάσει και με κάποια ρύθμιση εκτός του Κοινοβουλίου; Και μια δεύτερη ερώτηση είναι αυτή η μεγάλη διαφορά στα επιτόκια που μας αναφέρατε, εκτιμάτε ότι οφείλεται και στην έλλειψη ανταγωνισμού στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημα πιστεύω, ότι πρέπει να δοθεί μια λύση γρήγορα, έστω και με μια υπόσχεση της Κυβέρνησης ότι θα νομοθετήσει προσεχώς, όποτε τελικά αποφασίσουν και ευαρεστηθούν να ανοίξουν τη Βουλή.

Σε ότι αφορά  το δεύτερο ερώτημα νομίζω, ότι είναι η κλασική ελληνική περίπτωση της τραπεζικής αγοράς η οποία λειτουργεί με τη μορφή καρτέλ, που δεν σέβεται τους νόμους και βέβαια πραγματοποιεί όλες αυτές τις απαράδεκτες αντιοικονομικές και αντικαταναλωτικές ενέργειες υπό τα όμματα μιας αδιάφορης Κυβέρνησης η οποία δεν θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους φίλους της.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Χρυσοχοϊδη θα σας πήγαινε η θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:  Δεν βρίσκομαι εδώ γι' αυτό το λόγο, δεν είναι καλή συζήτηση αυτή, και δεν με αφορά με την έννοια ότι είμαι αναρμόδιος να απαντήσω. Ήρθα για άλλο σκοπό εδώ.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, δεν ήταν στις προθέσεις μας να ανοίξουμε μια τέτοια κουβέντα, απλώς θέλω να σας ρωτήσω επειδή κατά καιρούς έχετε πει ότι εσείς είστε στρατιώτης της παράταξης και όλα τα στελέχη είναι στρατιώτες της παράταξης. Αν σας το ζητούσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αποδεχόσασταν;

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Είμαι απόλυτα προσηλωμένος στα όργανα, στο καταστατικό και στην τάξη που υπάρχει στο Κόμμα μου, αλλά επαναλαμβάνω και πάλι δεν βρίσκομαι εδώ γι' αυτό το λόγο. Τρέφω απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες του κόμματός μου.

Γ. ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ:  Σας ευχαριστούμε πολύ.