Συνέντευξη Γιώργου Α. Παπανδρέου στο FOX BUSINESS NEWS της Νέας Υόρκης

Τετάρτη 01/04/2009

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, κ. Γιώργο Παπανδρέου και σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτή τη συνέντευξη. Ο παππούς σας και ο πατέρας σας υπήρξαν πρωθυπουργοί της Ελλάδος κι εσείς είστε τώρα Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και, πιθανότατα, θα γίνετε ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Υπήρξατε επίσης υπουργός Εξωτερικών. Έχετε σπουδάσει στο Amherst και στο Harvard. Επίσης, είστε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που απαρτίζεται από 160 κόμματα, 60 από τα οποία ήδη κυβερνούν τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού πρωθυπουργού Gordon Brown και του Nelson Mandela. Την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκατε στη Χιλή και συναντήσατε πολλούς προέδρους, πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών.

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό και συζητάτε με τόσους ηγέτες, τι σας λένε εκείνοι, ότι πράττουν σωστά οι Ηνωμένες Πολιτείες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ευχαριστώ, Nicole. Κι εγώ χαίρομαι γι' αυτή τη συνέντευξη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον Πρόεδρο Barack Obama, στέλνουν πολύ διαφορετικά μηνύματα, υποστηρίζοντας τη συνεργασία. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον πλανήτη μας, σήμερα. Πρέπει να συνεργαστούμε. Τα προβλήματα είναι παγκόσμια και, αν συνεργαστούμε, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι θα κατορθώσουμε να αλλάξουμε την οικονομία, θα αλλάξουμε κάποιες από τις δομές που προκάλεσαν αυτή την κρίση, θα κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τους λαούς μας, όπως και για τους εργαζόμενους των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, η συνεργασία μας αυτή θα έχει αμοιβαίο όφελος και, θεωρώ ότι αυτό το μήνυμα που προωθούν οι ΗΠΑ στο εξωτερικό, είναι πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χαίρομαι που βλέπω ότι η κυβέρνηση Obama είναι ευμενώς αποδεκτή, τουλάχιστον σε κάποιες χώρες. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Obama προωθεί εδώ ένα μεγάλο πρόγραμμα εκταμίευσης για να τονώσει την οικονομία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση χασομεράει και διστάζει να ακολουθήσει. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πιστεύω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ένα μεγάλο πακέτο κινήτρων, αλλά πρέπει να προσέξουμε πού θα κατευθυνθεί αυτό το πακέτο. Πρώτον, πρέπει να αναδιανεμηθεί ο πλούτος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθηθούν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη για να τονωθεί πραγματικά η οικονομία, και, δεύτερον, πρέπει να ενισχυθεί η «πράσινη οικονομία», ώστε όχι μόνο να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση, η ενεργειακή αυτονομία και η ανεξαρτησία που χρειαζόμαστε, αλλά να δημιουργηθούν και οι αναγκαίες υποδομές για τις μελλοντικές γενιές. Και αυτό σημαίνει «πράσινη οικονομία».

Θα επιθυμούσα λοιπόν να καταλήξει η σύνοδος των G20 σε ένα πραγματικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ώστε να συνεργαστούμε και να επενδύσουμε στην «πράσινη οικονομία» του σήμερα και του αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συναντηθήκατε με τον πρωθυπουργό, Gordon Brown, τον αντιπρόεδρο, Joe Biden και πολλούς άλλους ηγέτες. Ποια νομίζετε ότι είναι η συναρπαστικότερη διαπίστωση που ακούσατε από τον Gordon Brown και ποιο θα είναι το σημαντικότερο πόρισμα της συνόδου των G20, μια και η σύνοδος των G7 κατέληξε σε ένα τίποτα, όπως λένε πολλοί;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα από όλα, όπως είπες κι εσύ, Nicole, χρειαζόμαστε έργα, όχι λόγια, και συνεργασία για μια «πράσινη οικονομία», για την τόνωση της οικονομίας μας και για την αναδιάρθρωση του οικονομικού συστήματός μας, του χρηματοπιστωτικού συστήματός μας. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε ένα άδικο σύστημα, όπου οι κεφαλαιαγορές βοηθούν όσους παίρνουν μεγάλες αμοιβές και τεράστια μπόνους, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν τόσοι άνεργοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους απλούς ανθρώπους;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απολύτως. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη διάσωση των τραπεζών και στην απόλυση των εργαζομένων. Αυτό είναι άδικο και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως, όταν βοηθούμε τις τράπεζες, θα βοηθήσουν κι εκείνες τους απλούς ανθρώπους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς. Πείτε μου τώρα πόσο συνεκτική είναι η παγκόσμια οικονομία ώστε να συνεργαστεί και να επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε ότι θα δούμε την ανάκαμψη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν πιστεύω ότι έχουμε χρόνο, αν και αυτές οι ενέργειες χρειάζονται χρόνο. Θεωρώ ότι το μήνυμά μας πρέπει να είναι ότι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις παλιές πρακτικές, τις παλιές προκαταλήψεις και τα παλιά δόγματα.

Δεν τίθεται θέμα αγορών εναντίων κυβερνήσεων. Τίθεται θέμα καλών αγορών και καλών κυβερνήσεων. Αυτό χρειαζόμαστε.

Πρέπει να δημιουργήσουμε δομές, που θα θέσουν τους πολίτες μας στο κέντρο των πολιτικών μας. Όχι μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ούτε τα κέρδη των διαφόρων κερδοσκόπων, αλλά, βασικά, την κοινωνία μας. Χρειαζόμαστε βιώσιμη οικονομία, θέσεις εργασίας, συντάξεις, παιδεία, ιατρική περίθαλψη. Αυτά είναι τα σημερινά προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και παγκοσμίως;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, και παγκοσμίως. Αυτά δεν είναι μόνο αμερικανικά προβλήματα. Είναι παγκόσμια προβλήματα, όλων των χωρών.

Θεωρώ ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, αφού έχουμε τα ίδια προβλήματα και μπορούμε να συνεργαστούμε και να τα λύσουμε επιτυχώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αυτό τελικά θα βοηθήσει και την Αμερική. Κύριε Γιώργο Παπανδρέου σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας στο Fox Business. Το εκτιμούμε πολύ.