, 1458-1833

Τετρτη 4 2015

www.fourtounis.grΠολτιμες πληροφορες που αφορον μια λγο πολ γνωστη πτυχ της αθηνακς ιστορας ρχεται να δσει η κθεση «Η Αθνα την Οθωμανικ περοδο, 1458-1833», που διοργαννει η Γεννδειος Βιβλιοθκη της Αμερικανικς Σχολς Κλασικν Σπουδν (ΑΣΚΣΑ), στην Αθνα, απ 10 Φεβρουαρου ως 30 Ιουνου 2015.

Πς ταν η Αθνα την Τουρκοκρατα; Με τι ασχολονταν οι κτοικο της, λληνες και Τορκοι, πς συμβωναν, ποια η σχση τους με τα αρχαα κατλοιπα του κλασικο παρελθντος της πλης;
Περιηγητικ βιβλα, ργα τχνης και τοπογραφικς απεικονσεις απ τις συλλογς της Γενναδεου και των αρχεων της ΑΣΚΣΑ, καθς και αρχαιολογικ ευρματα απ τις ανασκαφς στην Αρχαα Αγορ, συνθτουν το αφιρωμα, που δεν περιορζεται στην παρουσαση των εκθεμτων. Διαλξεις, ξεναγσεις και παραστσεις Καραγκιζη, εναι μερικς απ τις εκδηλσεις που χουν προγραμματιστε, εν με ιδιατερο ενδιαφρον αναμνεται, στις 23 και 24 Απριλου, το συνδριο με γενικ ττλο «The Topography of Ottoman Athens. Archaeology and Travel» που θα λβει χρα στο αμφιθατρο της ΑΣΚΣΑ Cotsen Hall.
«Φρνουμε σε αντιστοιχα υλικ αντικεμενα της οθωμανικς περιδου, πως κεραμικ και νομσματα, τα οποα βρθηκαν στην Αρχαα Αγορ, με τις εικνες και τα κεμενα των περιηγητν. Επσης, εκτς απ τους ξνους περιηγητς, γνεται και μια αντιστοιχα με λληνες λγιους της εποχς, ιδιατερα με τον Μπενιζλο, του οποου το σπτι -να μνημειδες πρτυπο οθωμανικς αρχιτεκτονικς των αρχν του 16ου αινα- χει ανακαινιστε στην Πλκα», αναφρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλκη Ασβεστ, που επιμελεται την κθεση μαζ με τη διευθντρια της Γενναδεου Βιβλιοθκης, Μαρα Γεωργοπολου, η οποα εχε και την ιδα αυτς της αντιστοιχας.
Η καθημεριν ζω των κατοκων της Αθνας, το ενδιαφρον των επισκεπτν για τις αρχαιτητες και η σπουδαιτητα των ανασκαφν στην Αρχαα Αγορ, που αποκλυψαν τα κατλοιπα της κλασικς/ ρωμακς/ βυζαντινς και οθωμανικς πλης, καλπτουν να μεγλο μρος των θεματικν ενοττων της κθεσης.
«Υπρχουν θεματικς εντητες για τις αρχαιτητες και τα μνημεα, που πολλς φορς επαναχρησιμοποιονται απ τους κατοκους, λληνες και Τορκους -εναι γνωστ τι ο Παρθεννας γνεται τζαμ την περοδο αυτ- την αρχιτεκτονικ σπιτιν συνοικιν, τους ορθδοξους ναος, τα μοναστρια των Καπουτσνων, τα τζαμι, τις κρνες. λλη εντητα αναφρεται στον παραγωγικ χρο και το εμπορικ κντρο στην αγορ, που πωλονταν κρασ, λδι, κεραμικ, μλι, σμφωνα και με τις εικνες που υπρχουν απ την περιοχ. Υπρχουν αρκετ στοιχεα για την οθωμανικ Αθνα, τα οποα χουν εξερευνηθε- πντα, μως, εναι αστερευτη η ανγνωση που μπορε να γνει σε αυτ», προσθτει η κ. Ασβεστ.
Την ημρα των εγκαινων θα μιλσει ο Τζον ΜακΚαμπ (John McK Camp II), διευθυντς των ανασκαφν στην Αρχαα Αγορ των Αθηνν της ΑΣΚΣΑ, με θμα «Ο Ντντγουελ και η οθωμανικ Αθνα, 1805» («Dodwell and Ottoman Athens, 1805»), εν την Τετρτη, 11 Φεβρουαρου, στις 12:00 το μεσημρι, θα γνει ξενγηση στην αθουσα Τσοτσου του Μουσεου της Πλεως των Αθηνν απ τη διευθντρια του Μουσεου Αγλαα Αρχοντδου και τον ιστορικ- αρχαιολγο δρ Λεωνδα Αργυρ, στο πλασιο των εκδηλσεων που οργαννονται απ τη Γεννδειο Βιβλιοθκη με συμμετοχ του Μουσεου.