Σββατο 31 Ιανουαρου 2015

www.fourtounis.grΤο ΚΚΕ –παρ την πλωση– χι μνο δεν χασε δυνμεις, αλλ κατγραψε νοδο
Τα χαμγελα δσκολα κρβονται στον Περισσ για την νοδο του κμματος. Σε συνθκες μονομερος πεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παρνει 600 χιλιδες νες ψφους, το ΚΚΕ, χι μνο δεν απλεσε δυνμεις απ τον Ιονιο του 2012, αλλ αντθετα κατγραψε νοδο μιας ποσοστιαας μονδας, 61 χιλιδων ψφων και ενσχυση τριν βουλευτν στη να Κοινοβουλευτικ του Ομδα.
Η Κ.Ο. του στη να Βουλ χει και αρκετ να ονματα. Το πλρωμα του χρνου φτασε και ο γ.γ. του κμματος Δ. Κουτσομπας θα δοκιμαστε στη θση του επικεφαλς της Κ.Ο., στην αντιπαρθεση με τις υπλοιπες δυνμεις εντς Βουλς, εν θα χει στο πλευρ του και την Αλκα Παπαργα με την πολχρονη εμπειρα της, η οποα εξελγη απ το ψηφοδλτιο Επικρατεας.
Τα «να» κοινοβουλευτικ ονματα: Ο εργατοτεχντης και μλος της Κ.Ε. Σκης Βαρδαλς απ την Α’ Θεσσαλονκης εξελγη αντ του Θ. Κωνσταντινδη, που αυτ τη φορ δεν ταν υποψφιος. Ο πρην ναυτεργτης και μλος του Π.Γ. Γιργος Μαρνος απ την Εβοια, που επιστρφει στη Βουλ που βρισκταν απ το 2007 ως το 2012. Ο σεισμολγος Σταρος Τσσος απ τη Λσβο, αλλ και ο κοινωνιολγος Μανλης Συντυχκης, που, αντθετα με τον Μιο του 2012, οπτε η Βουλ διαλθηκε αμσως για να οδηγηθομε σε νες εκλογς, παρνει την δρα του Ηρακλεου!
Τα υπλοιπα ονματα της Κ.Ο. εναι τα δια με εκενα της προηγομενης Βουλς. Χ. Κατστης στη Β’ Αθνας, Γ. Λαμπρολης στη Λρισα, Δ. Μανωλκου στη Β’ Πειραι, Ν. Μωρατης στην Αιτωλοακαρνανα. Η Ελνη Γερασιμδου στη Β’ Θεσσαλονκης, ο Γ. Γκικας στην Αττικ, η Λινα Κανλλη στην Α’ Αθνας και ο Ν. Καραθανασπουλος στην Αχαα. Πρτος σε ψφους ανμεσα στους βουλευτς του ΚΚΕ, ο Θανσης Παφλης στη Β’ περιφρεια της Αθνας με περισστερες απ 38 χιλιδες.
Το μοναδικ νομα που λεπει εναι αυτ του ιστορικο στελχους του ΚΚΕ Σπρου Χαλβατζ, ο οποος εχε την ατυχα να «πσει» πνω στον γ.γ. του κμματος, που δεν εκλγεται απ τη Βοιωτα και εκ των πραγμτων κρατει την δρα της Β’ Αθηνν.

Εκτμηση αποτελσματος
Στον Περισσ «διαβζουν» στο αποτλεσμα «τση επανασυσπερωσης αλλ και νες ψφους» που κατευθνονται προς το ΚΚΕ, εν φανεται τι σημαντικ ρλο σε αυτ χουν παξει τα αστικ κντρα. Απ τις 60 χιλιδες ψφους της ανδου, οι 40 περπου προρχονται απ τις μεγλες πλεις. Αντστοιχα, κθε λγο να χαρονται χουν και οι οπαδο του κμματος στις δυτικς συνοικες της Αθνας και τις εργατογειτονις της Β’ Πειραι, που το ΚΚΕ καταγρφει σημαντικ νοδο, εν καταλαμβνει στη συντριπτικ πλειοψηφα των εν λγω περιοχν και την τρτη?θση, αφνοντας πσω του Ποτμι και Χ.Α.
Στην πρτη εκτμηση του εκλογικο αποτελσματος απ μερις ΚΚΕ, η Κ.Ε. του κμματος βλπει την ψφο στον ΣΥΡΙΖΑ ως «μορφ απρριψης της προηγομενης κυβρνησης», η οποα αντανακλ τη «μεγλη δυσαρσκεια για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που βθισαν τον λα στη φτχεια». «Δεν εναι ψφος συνολικς αποδοχς και απατησης», αλλ «ψφος υπ αρεση, υπ εξταση της πορεας της νας κυβρνησης, η οποα, ανμεσα στα αντθετα συμφροντα κεφαλαου - μισθωτν και λλων λακν δυνμεων, θα τσσεται με τα πρτα» εκτιμ στην ανακονωσ του ο Περισσς.
Το ΚΚΕ εκτιμ ακμα πως «κρσιμος αρνητικς παργοντας για τον συσχετισμ δυνμεων, επομνως για την πολιτικ επιρρο του ΚΚΕ, ταν και εναι η κατσταση μαζικτητας και προσανατολισμο του εργατικο - λακο κινματος». Εκε αναμνεται να «καταθσει», πως λει, και τις ψφους που λαβε. Στους αγνες που θα αναπτυχθον το επμενο διστημα, στους χρους δουλεις, καθς το ΚΚΕ φιλοδοξε να παξει τον ρλο της δυναμικς λακς αντιπολτευσης.
λλωστε, με τη Ν.Δ. αξιωματικ αντιπολτευση και τη Χρυσ Αυγ στην τρτη θση, το ΚΚΕ θεωρε τι εναι το μνο που μπορε να αντιπαρατεθε «απ αριστερ» στη να κυβρνηση.

Ακραα φτχεια
Στην ανακονωση προς τους φλους και τα μλη του κμματος, το ΚΚΕ ξεκαθαρζει τη θση του: «Το πργραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στις στρατηγικς του κατευθνσεις και στις συγκεκριμνες προτσεις της τετραετας, κινεται στις ργες της εξυπηρτησης των συμφερντων των μονοπωλιακν ομλων, της στρατηγικς της Ε.Ε., εν υπσχεται μνο ορισμνα ψχουλα “πτωχοκομεου” προς την πιο ακραα φτχεια, τα οποα θα εξανεμιστον απ τη συνολικτερη αντιλακ πολιτικ».
Ο Περισσς καταγγλλει παρλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ τονζοντας πως «χει δηλσει τι θα τηρσει τις δεσμεσεις της Ελλδας στο ΝΑΤΟ, τη στρατηγικ συμμαχα με τις ΗΠΑ».
Εναι λοιπν περισστερο απ προφανς τι το ΚΚΕ εκτιμ πως η «εκλογ ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστ πολιτικ αλλαγ υπρ του λαο». Σκψεις περ στριξης ανοχς στη συγκυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ ως εκ τοτου δεν υπρξαν ποτ. Και πς θα μποροσαν λλωστε, ταν το ΚΚΕ ψηφστηκε αποδομντας το πργραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε κθε πιθαν ευκαιρα;
Ο Δημτρης Κουτσομπας, μλιστα, λγες ρες μετ την εκλογικ νκη του ΣΥΡΙΖΑ απντησε αρνητικ στο κλεσμα Τσπρα για συνντηση πριν απ τον σχηματισμ κυβρνησης, πως εχε κνει και η Παπαργα το 2012. Στον Περισσ υπρχε εξλλου η βεβαιτητα τι το κυβερνητικ σχμα εχε δη «κλειδσει» πριν ακμη απ τη διεξαγωγ των εκλογν...