Δευτρα 26 Ιανουαρου 2015

http://news247.gr/ellada/People-gr/article3268569.ece/BINARY/w660/roussos1.jpgΟ Ντεμης Ροσσος νας θρλος της διεθνος και της ελληνικς μουσικς φυγε το βρδυ της Παρασκευς απ την ζω σε ηλικα 68 χρονν. Την εδηση του θαντου για του γνωστο τραγουδιστ κανε γνωστ ο Νκος Αλιγας το μεσημρι της Δευτρας. Σμφωνα με νετερες πληροφορες ο Ντμης Ροσσος νοσηλεονταν στο νοσοκομεο Υγεα τις τελευταες ημρες με γνωστο πρβλημα υγεας. Ο Ντμης ο οποος γεννθηκε ως Αρτμιος Βεντορης Ροσσος γεννθηκε στις 15 Ιουνου 1946 στην Αλεξνδρεια της Αιγπτου που και μεγλωσε.
Μετ απ την εγκατστασ του στην Ελλδα, συμμετεχε σε διφορα μουσικ συγκροτματα αρχζοντας με τους The Idolsσε ηλικα 17 χρνων. Αργτερα πγε με τους We Five χωρς ιδιατερη επιτυχα. Στο ευρτερο ακροατριο γινε γνωστς το 1968 με το συγκρτημα Aphrodite's Child.
Το διακριτικ φωνητικ του φος προθησε το συγκρτημα σε διεθν επιτυχα, ιδιατερα με τη συμμετοχ του στον δσκο 666, ο οποος γινε κλασικ επιτυχα.
Μετ απ τη διλυση των Aphrodite's Child, συνχισε διφορες σποραδικς ηχογραφσεις. Απ τη συνεργασα του με τον λλο δισημο φλο του, τον Βαγγλη Παπαθανασου, κυκλοφρησαν το 1970 τον δσκο Sex Power, και το 1977 το Magic. Η επιτυχστερη συνεργασα τους ταν το Race to the End, μια φωνητικ προσαρμογ του μουσικο θματος απ το βραβευμνο με Oscar Οι Δρμοι της Φωτις, που κυκλοφρησε και στα ισπανικ με τον ττλο Tu Libertad. Το 1982 ο Ροσσος πρε μρος με κτακτη συμμετοχ στο soundtrack της κινηματογραφικς ταινας Blade Runner.
Ο Ροσσος ρχισε σλο καριρα μετ απ τη διλυση των Aphrodite's Child, αρχζοντας με το τραγοδι "We Shall Dance". Αρχικ χωρς ανταπκριση, περιδευσε στη ντια Ευρπη και γινε σντομα ευρτερα γνωστς ως κορυφαος τραγουδιστς. Η σταδιοδρομα του φτασε στο ζενθ τη δεκαετα του '70 με πολλος δσκους που γιναν επιτυχες. Το "Forever and Ever" ανβηκε σε πολλ ευρωπακ charts το 1973.
http://news247.gr/incoming/article3268617.ece/BINARY/w660/Demis-Roussos.jpgΤο 1974 κυκλοφορε το "White Sails", μια αγγλικ διασκευ του τραγουδιο "σπρα, Κκκινα, Κτρινα, Μπλε" απ τον δσκο "Συνοικισμς Α" του 1972, σηματοδοτντας μια σντομη περοδο συνεργασας του τραγουδιστ με τον συνθτη Δμο Μοτση, ο οποος θα ακολουθσει στη συνχεια να μοναχικ μουσικ σταυροδρμι με ντονες επιρρος απ βετερνους της rock και της folk, πως ο Eric Clapton, η Joni Mitchell και ο Paul Simon.
Ακολοθησαν τα "My Friend the Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye My Love, Goodbye", "Someday Somewhere" και "Lovely Lady of Arcadia". Το 1980 εχε επιτυχα με το "Lost in Love" των Air Supply που το τραγοδησε ντουτο μαζ με την Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξφωνο.
Επανακυκλοφρησε τα τραγοδια του σε διφορες γλσσες και εχε επιτυχα στις χρες της Ευρπης και της Λατινικς Αμερικς. Στην Αμερικ το LP Demis γινε χρυσς δσκος.
Το 1982 εξδωσε το βιβλο 'A Question of Weight' ("Εναι θμα βρους"), μαζ με την Veronique Skawinska, στο οποο ασχολθηκε αμερληπτα με το θμα της παχυσαρκας.
Μετ απ μια περοδο σιωπς και κλινικς κατθλιψης τη δεκαετα του '80, επανλθε το 1993 με το Insight (γνωστ και ως Morning has Broken) και συνεργστηκε με την ολλανδικ εταιρεα BR Music για την παραγωγ των δσκων Immortel, Serenade και In Holland, χρησιμοποιντας ποικλα εθνικ και ηλεκτρονικ στυλ.
Συνεχζοντας τις ηχογραφσεις και τις περιοδεες, την νοιξη του 2002 κανε μια επιτυχημνη περιοδεα στην Αγγλα.
Τον Σεπτμβριο του 2013, παρασημοφορθηκε απ την Γαλλικ Δημοκρατα με τον ττλο του Ιππτη της Λεγενας της Τιμς, σε τελετ που παρατθηκε στην πρεσβεα της Γαλλας στην Αθνα.
Δετε μια απ τις σπνιες συνεντεξεις του διεθνος φμης λληνα καλλιτχνη Ντμη Ροσσου στον Νκο Χατζηνικολου πριν απ 20 χρνια, στις 27 Ιουνου 1995 στην εκπομπ "Ενπιος Ενωπω" στον τηλεοπτικ σταθμ "Mega". Το υλικ της συνντευξης που γινε στο σπτι του Ντμη Ροσσου, προρχεται απ το προσωπικ αρχεο του Νκου Χατζηνικολου.