27

Παρασκευ 23 Ιανουαρου 2015

www.fourtounis.grΤουλχιστον 27 νθρωποι σκοτθηκαν και αδιευκρνιστος αριθμς τραυματστηκε το Σββατο απ τον βομβαρδισμ της Μαριοπολης, ανφερε η περιφερειακ αστυνομα, μα επθεση για την οποα το Κεβο κατηγρησε τους υποστηριζμενους απ τη Ρωσα αυτονομιστς.
Ο αρχηγς των ενπλων στο Ντοντσκ επε πως ξεκινον επιχειρσεις με στχο και την κατληψη της στρατηγικς σημασας πλης, λγες ρες μετ απ την πολνεκρη επθεση με ρουκτες.  Το λιμνι της Αζοφικς εχε μενει μχρι πρτινος σχετικ μακρι απ το σπιρλ συγκροσεων, το οποο μως πλον κλιμακνεται ραγδαα.
«Σμερα εξαπολθηκε επθεση στη Μαριοπολη, θα εναι το καλτερο δυνατ μνημεο για λους τους νεκρος μας» επε ο Αλεγξντερ Ζαχαρτσνκο, αρχηγς των φιλορσων ενπλων του Ντοντσκ, πως μεταδδει το RIA Novosti.  Το ρωσικ πρακτορεο ειδσεων ντερφαξ μετδωσε νωρτερα πως οι αντρτες αρνθηκαν τι ευθνονται για την επθεση.
Σμφωνα πντως με αμοντριστα πλνα που μετδωσε το ρωσικ δκτυο Russia Today, δεχνουν την κατοικημνη περιοχ Vostochniy στη Μαριοπολη να δχεται καταιγισμ βομβν.
Η Μαριοπολη, στην Αζοφικ Θλασσα, βρσκεται σε ναν παραλιακ δρμο που ξεκιν απ τα ρωσικ σνορα και φθνει στην Κριμαα, η οποα προσαρτθηκε τον Μρτιο απ την Ουκρανα στη Ρωσα.
Εναι το μεγαλτερο αστικ κντρο μεταξ Ρωσας και Κριμαας -η οποα χει προσαρτηθε στη Ρωσα. Αν προυν τον λεγχ της οι φιλορσοι, ουσιαστικ η Κριμαα θα αποκτοσε χερσαα σνδεση με τη Ρωσα.
Αυτ η αξα της πλης εξηγε το φβο των κατοκων: Απ το πρω του Σαββτου κυκλοφοροσαν φμες τι οι ουκρανικς δυνμεις ετοιμζονταν για πλρη απσυρση απ την Μαριοπολη.
Η διδοση της φμης ταν ττοια, που η δημοτικ αρχ χρειστηκε να τη διαψεσει επσημα και να αναφρει τι «αντιθτως, οι μονδες μας εναι απολτως τοιμες για μχη και τα μτρα ασφαλεας χουν ενισχυθε».