,

Παρασκευ 23 Ιανουαρου 2015

www.fourtounis.grΟι εκλογς δεν λεπουν απ τον Ελληνικ Κινηματογρφο και μλιστα εναι το αγαπημνο του θμα. Χαρακτηριστικ εναι η σκην που ο Λμπρος Κωνσταντρας ως «κριος Ντντης» φασκελνει και εκενος τον Μαυρογιαλορο που ξχασε τους κατοκους της Πλατανις
Αξχαστες ερμηνεες, διαχρονικς ατκες και προεκλογικς δεσμεσεις που μοιζουν να μην λλαξαν ποτ.
Ο κινηματογρφος εμπνεστηκε απ την πολιτικ ζω, τα «θη και θιμα» υποψηφων και ψηφοφρων. Παραθτουμε κσποιες χαρακτηριστικς ταινες μαζ με κποια αποσπσματα απ αυτς.

 

Υπρχει και φιλτιμο
Μα απ τις κλασικτερες ελληνικς ταινες εναι χωρς αμφιβολα το «Υπρχει και φιλτιμο» (1965) σε σκηνοθεσα και σενριο του Αλκου Σακελλριου.
Πρωταγωνιστς ο Λμπρος Κωνσταντρας στο ρλο του υπουργο Αγροτικς Ανασυγκροτσεως Ανδρα Μαυρογιαλορου.
να μικρ ατχημα με το αυτοκνητο σε να ξεχασμνο χωρι της εκλογικς του περιφρειας, θα γνει η αιτα ο Μαυρογιαλορος να ανακαλψει τις απτες του ιδιαιτρου του παρα με τον κομματρχη της περιοχς Γκροεζα.
Προσποιομενος και ο διος ο υπουργς τι εναι «εμπορευμενος» θα ακοσει τα παρπονα των κατοκων και θα φασκελσει μαζ τους τον υπουργ Μαυρογιαλορο. Στο τλος θα υποβλει την παρατησ του και θα προσπαθσει να βλει σε τξη το σπτι του.
Η πιο κλασικ ατκα εκενη της ταινας: «Θα σας εξαφανσομεν». Τη χρησιμοποιε κατ λθος ο υπουργς στην πρβα του λγου του.

Δετε χαρακτηριστικς σκηνς απ την ταινα

 

Τζνη Τζνη
Ο Γκροεζας, ο νησιτης κομματρχης, σε αυτ την ταινα, ο Διονσης Παπαγιαννπουλος, θα δσει ρεσιτλ ηθοποιας στην ταινα με ττλο Τζνη Τζνη (1966) σε σκηνοθεσα Ντνου Δημπουλου και σενριο Ασημκη Γιαλαμ και Κστα Πρετεντρη.
Σε να νησ ανταγωνζονται δο ισχυρο κομματρχες: ο Μλτος Κασανδρς και ο Κοσμς Σκοταρης. Η σγκρουση θα γνει αναπφευκτη ταν ο Κασανδρς αποφασσει να ρξει στην πολιτικ τον ανιψι του Νκο Μαντ (Ανδρας Μπρκουλης).
Ο Κοσμς Σκοταρης (Διονσης Παπαγιαννπουλος) στηρζει με παθς τον παλαι πολιτικ Γκρτσο, μως η πληροφορα τι βρσκεται στα ρια της πτχευσης, θα τον αναγκσει να αλλξει στρατπεδο. «Οι εκλογς αυτς εναι μουγγς» εναι μα απ τις πλον χαρακτηριστικς του ατκες.
Στο «παιχνδι» της πτχευσης και νας εκβιασμς σε βρος της κρης του Σκοταρη, Τζνης (Τζνη Καρζη), η οποα αναγκζεται να παντρευτε με λευκ γμο τον φρελπι πολιτικ Νκο Μαντ (Ανδρα Μπρκουλη).

Δετε χαρακτηριστικς σκηνς απ την ταινα

Η κυρα δμαρχος
Το ζευγρι των Βασλη Αυλωντη - Γεωργας Βασιλειδου χρισαν ττε κι εξακολουθον να χαρζουν μχρι και σμερα φθονο γλιο.
Οι δο τους θα ριχτον στην αρνα των δημοτικν εκλογν στην ταινα Η κυρα δμαρχος (1960) σε σκηνοθεσα Ροβρου Μανθολη, σενριο Β. Παπαμιχλη και μουσικ απ τον αξχαστο Μνο Χατζηδκι.
Η Ασπασα Ζορμπαλ και ο Ανργυρος Προκπης διατηρον ταβρνες, η μα απναντι στην λλη. χουν κακς σχσεις, τσακνονται σαν τον σκλο με τη γτα και αποφασζουν να διεκδικσουν τη δημαρχα σε ναν προεκλογικ αγνα με φθονες, σχεδν απθανες υποσχσεις.
Η Γεωργα Βασιλειδου χει και πιο... πονηρς ιδες: «θα σε εκθσω και σνα» λει στη νεαρ Αλκα Στρατηγο: «Εγ θα μιλω και εσ θα δεχνεις» της εξηγε.
Ο Βασλης Αυλωντης εναι μλλον πιο παραδοσιακς: «δεν θα αφσουμε τα χελιδνια να μας κουτσουλνε λη μρα. Θα διορσουμε τσσερις να τα διχνουν με τα καλμια» δεσμεεται.
Οι δο υποψφιοι δεν γνωρζουν μως τι τα παιδι τους εναι ερωτευμνα και θα κνουν το παν για να συμφιλισουν και τους γονες τους.

Η βουλευτνα
Στο ρλο της πολιτικο και η Ρνα Βλαχοπολου στην ταινα Η βουλευτνα (1966) σε σκηνοθεσα Κστα Καραγιννη και σενριο Λκη Μιχαηλδη και Κ.Κατσαμπ.
Ιδιατερα επκαιρη (αυτς τις μρες...) ελληνικ κωμωδα με τη Ρνα Βλαχοπολου σε πολ μεγλα κφια καθς και τους ηθοποιος που την περιτριγυρζουν, σε μια πολ ευχριστη ταινα του παλιο ελληνικο σινεμ.
Η αξχαστη Ρνα Βλαχοπολου ως Ρνα Βαρλμου, μια πανξυπνη και καπτσα γυνακα, αναλαμβνει την προεκλογικ εκστρατεα του αρραβωνιαστικο της και υποψφιου βουλευτ Περικλ Αρπη (Σταρου Ξενδη), ενς ταβερνιρη που χει ιδρσει κμμα και θλει να γνει βουλευτς. Προσπαθε να τον προσγεισει στην πραγματικτητα αλλ δεν τα καταφρνει, και ταν ο Περικλς δεν εκλγεται, εκλγεται η δια. Αιτα εναι ο ξαφνικς θνατος του θεου της Ικωβου Μενεξ, πολιτικο καριρας, ο οποος εχε επανεκλεγε βουλευτς στο νησ τους. Ο Μενεξς την εχε συμπεριλβει στο ψηφοδλτιο του, ως επιλαχοσα, και η Ρνα παρνει τη θση του. τσι γνεται η πρτη γυνακα βουλευτς και αγωνζεται στε να γνουν κποια σημαντικ ργα στον τπο της...

Δετε χαρακτηριστικς σκηνς απ την ταινα

Θανασκης ο πολιτευμενος
σως η πλον χαρακτηριστικ ταινα να ταν ο Θανασκης ο πολιτευμενος(1954) σε σκηνοθεσα Αλκου Σακελλριου και σενριο Αλκου Σακελλριου και Χρστου Γιαννακπουλου.
Πρωταγωνιστον ο Ντνος Ηλιπουλος, η Αννα Συνοδινο και ο Βρων Πλλης.
Η Αννα Συνοδινο, κρη μιας επορης οικογνειας, επιστρφει απ την Ελβετα παντρεμνη με ναν νερ επιστμονα, τον Θανασκη (Βρωνας Πλλης). νειρο και μοναδικ φιλοδοξα του Θανασκη, να γνει πολιτικς.
Ο αφελς και καλκαρδος αδελφς της Συνοδινο, ο Ντνος Ηλιπουλος ξοδεει κθε οικονομα του για να τον βοηθσει προεκλογικ, χωρς καννα αποτλεσμα.
Και ταν ο Θανασκης του εξηγε τι μπορε να μην εξελγη, αλλ «χω 3.960 ψηφοφρους στη χοφτα μου», ο Ντνος Ηλιπουλος το απαντ: «βουλευτς δεν βγκες, οπτε αμλα τους».
Γργορα μως προκηρσσονται νες εκλογς και ο Θανασκης αποφασζει να ξαναπολιτευτε, με το αντπαλο κμμα. Αποτυγχνει μως και πλι.
Η πολιτικ δεν του πγαινε του Θανασκη και ο Ντνος Ηλιπουλος το μνο που μπορε να του προσφρει εναι μια ποδι για να κουβαλ σακι στον μο.

Δετε χαρακτηριστικς σκηνς απ την ταινα

Ζητεται ψετης
Ο Ντνος Ηλιπουλος πρωταγωνιστε και στην ταινα Ζητεται ψετης (1961) σε σενριο και σκηνοθεσα του Γιννη Διαλιανδη, βασισμνη στο θεατρικ του Δημτρη Ψαθ.
Ο Ντνος Ηλιπουλος (Θεδωρος Πρλας) διαθτει το, κατ την ποψ του, πολ βασικ προσν να εναι κατ συρρο ψετης. Με αυτ το εφδιο και μσα απ μα σειρ συμπτσεων καταλγει ιδιατερος του Υπουργο Υγεας, Θεφιλου Φερκη (Παντελς Ζερβς), ο οποος, ντιμος ντας και χοντας σαφ επικοινωνιακ προβλματα, αποφασζει κποια στιγμ τι χρειζεται ναν επαγγελματα ψετη, που να μπορε να διαχειρζεται την παρανοκ καθημεριντητ του. Μα καθημεριντητα που περιλαμβνει νονος τους νχτας, πληστους επιχειρηματες φαρμακευτικν εταιρειν, νοσοκομεα που διαλονται, διεφθαρμνους διευθυντς νοσοκομεων, επαγγελματες πολιτικντηδες και ψηφοφρους με την απατηση να εξαργυρνουν μεσα την ψφο τους. Ρουσφτια δεν το λμε στην Ελλδα; Φυσικ, για τον Ψευτοθδωρο λα αυτ εναι παιχνιδκι, αν και τελικ την ορμ του, προς ρας, θα ανακψει η κυρα Φερκη που δεν καλοβλπει τις μεθδους του.
Το κεμενο παρ' τι γρφτηκε πολλ χρνια πριν, δεν παει να εναι καριο, επκαιρο και δηκτικ καθς τελικ σ' αυτ τη χρα δεν αλλζουν τα πργματα. Απλς βζουν τα ροχα τους αλλις.
Το ριμικ της ταινας το εδαμε στους κινηματογρφους το 2010 με πρωταγωνιστς τον Ιεροκλ Μιχαηλδη και τον Οδυσσα Παπασπηλιπουλο.

Δετε χαρακτηριστικς σκηνς απ την ταινα